Blogger Template by Blogcrowds.

Έλληνες Ναΐφ Ζωγράφοι

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή εγκαινιάζει τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Εκθέσεων και Εκδηλώσεων του Ιδρύματος (Βασιλίσσης Σοφίας 79, Αθήνα) έκθεση έργων ζωγραφικής με τίτλο:

                             Έλληνες Ναΐφ Ζωγράφοι


Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο ιστορικός της τέχνης καθηγητής κ. Στέλιος Λυδάκης.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα 40 ναΐφ ζωγράφων παλαιότερων αλλά και σύγχρονων. Αναλυτικότερα παρουσιάζονται έργα των: Λίας Αγαπίου-Σουλή, Γιάννη Αμοργιανού, Αριάδνης Βορνόζη, Γιάννη Βούρου, Μιχάλη Γλαράκη, Χάρη Δουλγκέρη, Χριστόφορου Δρακιώτη, Νίκης Ελευθεριάδη, Ελπίδας Ζίτα-Μανιάτη, Γιάννη Θεοφίλη, Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, Σοφίας Καλογεροπούλου-Μαζαράκη, Πέτρου Κάτσα, Άλκη Κεραμίδα, Άγγελου Κουγιουμτζή,  Ιωάννη Κουτσούρη, Ράλλη Κοψίδη, Δημήτρη Κωστόπουλου, Ανθούλας Λαζαρίδου-Δουρούκου, Ειρήνης Μαμάη, Γιάννη Μενεσίδη, Γιάννη Μητράκα, Έφης Μιχελή, Θανάση Μπακογιώργου, Ρούλης Μπούα, Νικόλαου Γάτου, Γιάννας Ξέρα, Ιωάννη Παπαδόπουλου, Ιουλίας Παπανούτσου, Σώτου Παπασπυρόπουλου, Πέτρου Πετρατζά, Μαρίας Πωπ, Φανής Ρουμελιώτη-Μαργαρίτη, Γιώργου Σικελιώτη,  Λεωνίδα Τσαλαμπαμπούνη, Έρσης Χατζημιχάλη καθώς και δύο έργα ανώνυμων καλλιτεχνών.

Το Δ.Σ. του Ιδρύματος Μιχελή επιθυμώντας να συνεχίσει την προσπάθεια της ιδρύτριάς του και ναΐφ ζωγράφου ‘Εφης Π. Μιχελή (1906-1984), διοργανώνει την έκθεση αυτή για να προβάλει στο ευρύ κοινό τη ναΐφ ζωγραφική στην Ελλάδα, την εξέλιξη και την ποικιλία της. Η ελληνική ναΐφ ζωγραφική έχει να επιδείξει αξιόλογους εκπροσώπους οι οποίοι παρουσιάζουν εξαιρετική πολυμορφία ως προς τα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιούν. Το έργο τους άλλωστε αποτελεί ένα σημαντικότατο κεφάλαιο της καλλιτεχνικής δημιουργίας των Νεοελλήνων, που μέχρι πρότινος αντιμετωπιζόταν με επιφύλαξη ως προς την καλλιτεχνική του αξία. 

Ο Στέλιος Λυδάκης στην εισαγωγή του καταλόγου της έκθεσης αναφέρεται στη θεματολογία των ναΐφ με τα ακόλουθα λόγια: «Γενικά οι προσωπικές αναμνήσεις από το παρελθόν, ή η αναφορά στα ηρωικά γεγονότα της ιστορίας φαίνεται να κυριαρχούν. Και όπως κανείς μεγαλώνει, το παρελθόν διακρίνεται καθαρότερα, ενώ το παρόν τις πιο πολλές φορές παραγκωνίζεται. Το παρελθόν είναι ο χαμένος παράδεισος στον οποίο κανείς ξαναγυρίζει με τις αναμνήσεις του: το πατρικό σπίτι, οι γονείς, οι ανθισμένες γλάστρες στην αυλή. Τα δραματικά στοιχεία είναι σπάνια. Η νοσταλγία επιλέγει όσα ενέχουν μια συναισθηματική αξία, πέρα από στεναχώριες και βάσανα. Επιθυμεί να ξαναγίνει κανείς παιδί. Είναι μια ενδόμυχη ανάγκη και ευχή του ανθρώπου που ξέρει ότι μόνο έτσι βρίσκει αυτό που ενδόμυχα αποζητά. Η νοσταλγία άλλωστε είναι καθαρά ανθρώπινο ιδίωμα. Το ζώο δεν νοσταλγεί. Και μπορεί να πονά κανείς νοσταλγώντας, μα οι αναμνήσεις και η αναφορά σ̓ αυτές φαντάζουν σαν μια μεγάλη παρηγοριά.
Ο προσωπικός, λυτρωμένος κόσμος έχει τον χαρακτήρα του ευτυχισμένου ονείρου. Δίχως οποιαδήποτε εφιαλτική πλευρά αναλογεί στην κρυφή επιθυμία της επαναβίωσης του ιδεατού εκείνου κόσμου, που διατηρεί καθένας αλώβητο από τα παιδικά του χρόνια. Κάποιοι επιστρέφουν σ΄αυτόν με τις εξιδανικευμένες αναμνήσεις τους, άλλοι αξιώνονται να τον μορφοποιήσουν στο έργο τους και να το ζήσουν πρόσωπο με πρόσωπο για μια δεύτερη φορά.»Διάρκεια έκθεσης: 11 Φεβρουαρίου - 29 Μαρτίου 2013
Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Δευτέρα κλειστά
Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή: 11.00 ‒ 18.00
Πέμπτη: 11.00 ‒ 20.00
Σάββατο και Κυριακή: 11.00 – 16.00


Πληροφορίες:
Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή
Κυρία Μαρίνα Τσούλου
Βασιλίσσης Σοφίας 79, 11521 Αθήνα
Τηλ. & Fax: 210 7218626
e-mail: marina.tsoulou@michelisfoundation.gr
www.michelisfoundation.gr
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα