Blogger Template by Blogcrowds.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΔΡΟΥΓΚΑΣ - ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ

Τίτλος: Αχιλλέας Δρούγκας Αναδρομική
Λοιπά στοιχεία: Κατάλογος έκθεσης 29 Απριλίου-31 Αυγούστου 2009
Επιμέλεια: Μαρία Κατσανάκη
Έκδοση: Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου
Σελίδες: 241 με 140 έργα
ISBN:978-960-7791-43-6


Tιμή: 40,00€
Έκπτωση: 5%
Τελική τιμή: 38€


H Ποπ Αρτ στην αγγλική εκδοχή της και ο αναδυόμενος Φωτορεαλισμός (Hyperrealism) στην αρχή της δεκαετίας του '70 ήταν το εικαστικό περιβάλλον που σφράγισε τις πρώτες καλλιτεχνικές αναζητήσεις του Έλληνα δημιουργού. Εξ αρχής όμως παρατηρούνται πρόδηλες και σημαίνουσες διαφορές ανάμεσα στα διεθνή πρότυπα και τις στυλιστικές επιλογές του Αχιλλέα Δρούγκα: η ενδιάθετη κλίση του προς τον κλασικισμό τού υπαγορεύει μια μινιμαλιστική λιτότητα που τον προστατεύει από τον ελλοχεύοντα κίνδυνο του κιτς.

Το φως κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωγραφική του Αχιλλέα Δρούγκα. Αυτό το φως που δεν είναι διόλου φυσικό και γι' αυτό διαψεύδει όποιον πιστεύει ότι το έργο του είναι προϊόν φωτογραφικής αποτύπωσης. Είναι ένα φως αιθέριο, πνευματικό, ένα φως που διαχέεται και τυλίγει σ' ένα αβρό μαγνάδι, τα αντικείμενα αποκλείοντας τις σκιές. Οι σκιές του είναι αβρότατες, διάφανες, ελαφρώς ιώδεις. Μέσα σ' αυτό το έκπαγλο φως, τα πράγματα, τα σχήματα, τα χρώματα αποκτούν την πλατωνική τους καθαρότητα.

Οι συνθέσεις του Αχιλλέα Δρούγκα είναι κλασικές: συντάσσονται παράλληλα με την επιφάνεια του πίνακα αποφεύγοντας τις προοπτικές φυγές και είναι απόλυτα ισορροπημένες. Τα χρώματά του είναι ανόθευτα, έντονα, λαμπερά, γιατί ποτέ δεν χρησιμοποιεί το κιαροσκούρο. Ένα αιθέριο, ελληνικό, πνευματικό φως τυλίγει σ’ ένα αβρό μαγνάδι αντικείμενα και μορφές, χαρίζοντάς τους μια πλατωνική καθαρότητα. Μέσα σ’ αυτό το μεταρσιωτικό φως όλα χάνουν τον πρόσκαιρο και επεισοδιακό τους χαρακτήρα και γίνονται υπερχρονικά σύμβολα μιας άλλης πραγματικότητας. Η τέχνη του Αχιλλέα Δρούγκα είναι στο βάθος ένας διαλογισμός πάνω στο χρόνο και στην υπέρβασή του μέσα από τη δημιουργία, μέσα από την ομορφιά.

Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα