Blogger Template by Blogcrowds.

Βασίλι Γκρηγκόροβιτς Μπάρσκι: Τα ταξίδια του στο Άγιον Όρος 1725-1726, 1744-1745

Τίτλος: Βασίλι Γκρηγκόροβιτς Μπάρσκι: Τα ταξίδια του στο Άγιον Όρος 1725-1726, 1744-1745

Συγγραφέας:
Βασίλι Γκρηγκόροβιτς Μπάρσκι

Επιμέλεια:
Παύλος Μ. Μυλωνάς

Έκδοση:
Αγιορειτική Εστία, Μουσείο Μπενάκη 2009

Σελίδες:
715 σελ.

ISBN:
978-960-98312-0-8

Τιμή με την έκπτωση:
31,50€

Η Αγιορειτική Εστία αξιοποιώντας το πολύτιμο Αρχείο του αείμνηστου Ακαδημαϊκού Παύλου Μυλωνά παρουσιάζει για πρώτη φορά ολοκληρωμένο το έργο του Ουκρανού Μοναχού - Περιηγητή Βασίλειου Γρηγόροβιτς Μπάρσκι (1701-1747), που επισκέφτηκε το Άγιον Όρος το 1725 και το 1744 και περιέχει τις εντυπώσεις και τις καταγραφές από τα δύο ταξίδια του στο Άγιο Όρος. Τα σχετικά κείμενα αποτελούν μία πολύτιμη μαρτυρία ενός εξέχοντος διανοούμενου, που καταγράφει με λεπτομέρειες εντυπώσεις, αποτυπώνει τυπικά, σχεδιάζει Μονές, Καθολικά και Σκήτες, που λόγω της αντικειμενικότητας και του σχολαστικού τρόπου καταγραφής και αποτύπωσης, αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν και στο μέλλον πολύτιμο υλικό για την μελέτη της ιστορίας, της λατρείας και των θεσμών του Αγίου Όρους αλλά και της αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας.


Βιβλιοπαρουσίαση:

Ένα μεγάλο οδοιπορικό στο Άγιο Όρος

ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΗΣ

Τίτλος: Στολισμοί Κεφαλής.Ενθύμια ταξιδιών από λαούς της Ανατολής. Συλλογή Ιωάννας Κουτσουδάκη

Επιμέλεια
:Χανδακά Σοφία


Έκδοση
: Μουσείο Μπενάκη, 2010

Σελίδες
: 125 σελίδες με 100 έγχρωμες φωτογραφίες και 1 χάρτη

ISBN
: 978-960-476-064-0

Τιμή με την έκπτωση
: 9,00€



Ο κατάλογος της ομότιτλης έκθεσης η οποία οργανώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (13 Απριλίου – 9 Μαΐου 2010). Η πλούσια εικονογράφηση της έκδοσης αναδεικνύει τον εικαστικό πλούτο της Συλλογής, ενώ το κείμενο της επιμελήτριας διερευνά τους συμβολισμούς και τις λειτουργίες της ένδυσης και ειδικά των καλυμμάτων της κεφαλής στους λαούς της Ανατολής.

Ο τόμος ολοκληρώνεται με ένα σύντομο κείμενο της Ιωάννας Παπαντωνίου και ένα διήγημα του Αντόνιο Ταμπούκι (μετάφραση: Ανταίος Χρυσοστομίδης), γραμμένο ειδικά για την έκδοση.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 100 περίπου μοναδικά καπέλα, κεφαλόδεσμοι, φέσια, ψάθες, παιδικοί σκούφοι, στέφανα γάμου, διαδήματα, καρφίτσες και άλλα καλύμματα και στολισμοί του κεφαλιού, βασικά εξαρτήματα της παραδοσιακής ένδυσης, που μαρτυρούν τα εθνοτικά χαρακτηριστικά και φανερώνουν την ιστορία, τις αντιλήψεις, τα έθιμα και τις αισθητικές προτιμήσεις των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν.

Ως ενθύμια ταξιδιών της συλλέκτριας Ιωάννας Κουτσουδάκη, τα εκθέματα χαρτογραφούν το οδοιπορικό της από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ειρηνικό ωκεανό: Αίγυπτος, Παλαιστίνη, Υεμένη, Ομάν, Ιράν, Τουρκία, Κεντρική Ασία, Ινδία, Πακιστάν, Θιβέτ, Κίνα, Μιανμάρ (Βιρμανία), Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Ταϊλάνδη και Ινδονησία. Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά δείγματα της τοπικής ένδυσης, κυρίως μειονοτήτων που κατοικούν στις παραπάνω περιοχές, όπως είναι οι Naga στα σύνορα Μιανμάρ και Ινδίας, οι Καλάς στο βορειοδυτικό Πακιστάν, οι Μιάο στη νοτιοδυτική Κίνα και οι Akha που ζουν στην Κίνα, στο Μιανμάρ, στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ.

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα