Blogger Template by Blogcrowds.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΕΤ

Τίτλος: Αμύντας του Τάσσου
Συγγραφέας: Γεώργιος Μόρμορης
Εισαγωγή, σχόλια και γλωσσάριο: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2012
Σελίδες: 231 με 5 α/μ και 6 έγχρωμες εικόνες
ISBN: 978-960-250-486-4
Τιμή με έκπτωση: 22,71€
Το 1745 τυπώνεται στη Βενετία ανωνύμως μια παράφραση της ποιμενικής κωμωδίας του Τορκουάτο Τάσσο Aminta. Δημιουργός της ήταν ο διαπρεπής Κυθήριος ιατροφιλόσοφος Γεώργιος Μόρμορης (1720-1790). Ο Γ. Μόρμορης είχε από νέος έφεση στα γράμματα. Ολοκλήρωσε κανονικά τις σπουδές του ως ιατροφιλόσοφος στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας και πήρε τα δύο διδακτορικά διπλώματα. Παράλληλα έδειξε ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, και ιδιαίτερα για το θέατρο. Επιλέγει ως πρώτη του λογοτεχνική προσπάθεια τη μετάφραση –ή μάλλον την ελεύθερη ανάπλαση- ενός κορυφαίου θεατρικού έργου της όψιμης ιταλικής Αναγέννησης, του Aminta του Τάσσο. Είχε επίσης την πρόθεση να συνεχίσει τις μεταφραστικές του προσπάθειες για να κάνει γνωστά στην Ελλάδα και άλλα αριστουργήματα του ευρωπαϊκού πνεύματος, αλλά οι περιστάσεις του βίου του δεν του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει αυτό το φιλόδοξο σχέδιό του. Ο Αμύντας του Γεωργίου Μόρμορη είναι ένα κείμενο με αξιόλογες ποιητικές αρετές και με γλωσσικά, λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία που μας προσφέρουν πολύ ενδιαφέρουσες νύξεις για την εξέλιξη της νεοελληνικής δραματουργίας και του κοινωνικού βίου στα Επτάνησα του 18ου αιώνα. Είναι επίσης ένα κείμενο που ακτινοβολεί μια παράξενη γοητεία· τη γοητεία του νεαρού ερασιτέχνη λογοτέχνη, που παλεύει να οικοδομήσει έναν νεανικό ποιητικό κόσμο αδέξια, αλλά με ειλικρίνεια και τόλμη. Το έργο του Μόρμορη κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της νεοελληνικής δραματουργίας κατά τον 18ο αιώνα, και ιδιαίτερα στην πορεία της κρητοεπτανησιακής θεατρικής παράδοσης. Ο δημιουργός του συμπληρώνει ένα σύνολο δραματογράφων και μεταφραστών (Πέτρος Κατσαΐτης, Σαβόγιας Ρούσμελης, Δημήτριος Γουζέλης, Άγγελος Σουμμάκης, Ιωάννης Καντούνης, Γεώργιος Ζαμπέλης κ.α.) που αντιμετωπίζουν με μεγάλη ελευθερία τα πρότυπά τους. Ο Μόρμορης είναι ένας υπολογίσιμος «κρίκος» στη σύνθεση της παλαιότερης ιστορίας του θεάτρου μας και –κατ’ επέκτασιν- του πνευματικού μας βίου.
Ο ΣΠΥΡΟΣ Α. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ είναι καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει πάνω από διακόσιες σκηνοθεσίες στα ελληνικά κρατικά θέατρα, στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, καθώς και στο εξωτερικό (Βιέννη, Ζυρίχη, Ζάλτσμπουργκ, Κάσσελ, Λουκέρνη, Πρίνστον, Μαδρίτη κ.α.). Το 1975 ίδρυσε το Αμφι-Θέατρο που λειτούργησε αδιάλειπτα μέχρι το 2011. Έχει σκηνοθετήσει έργα από όλο το φάσμα της παγκόσμιας δραματουργίας και έχει μεταφράσει θεατρικά κείμενα κλασικών και νεοτέρων. Έχει γράψει πολλά επιστημονικά μελετήματα, κυρίως σε θέματα του κρητικού και του επτανησιακού θεάτρου. Το 2005 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Τίτλος: Χαρακτικά και Βιβλία
Κείμενο: Θανάσης Εξαρχόπουλος
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2012
Σελίδες: 143 με 111 έγχρωμες και α/μ εικόνες
ISBN: 978-960-250-507-6
Τιμή με έκπτωση: 31,50€


Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Εϋνάρδου (5 Απριλίου έως 10 Ιουνίου 2012). Παρουσιάζονται περισσότερα από 70 έργα χαρακτικής, αντιπροσωπευτικά των εικαστικών αναζητήσεων του δημιουργού, τα οποία καλύπτουν μέρος μόνον της καλλιτεχνικής δουλειάς του και αποτελούν ίχνη και πειστήρια της διαδρομής την οποία έχει ακολουθήσει. Χαραγμένα τα περισσότερα σε λινόλεουμ και τυπωμένα από τον ίδιο, συνοδεύονται από έναν αριθμό έργων επεξεργασμένων και τυπωμένων ψηφιακά. Παρουσιάζεται επίσης μια σειρά εικόνων από βιβλία που έχει σχεδιάσει ή ακόμα και τυπώσει και βιβλιοδετήσει ο καλλιτέχνης. Από νωρίς άλλωστε ο Εξαρχόπουλος έδειξε ενδιαφέρον και για τα ζητήματα που σχετίζονται με την τέχνη της τυπογραφίας του βιβλίου (σχεδιασμός και καλλιτεχνική επιμέλεια βιβλίων) αλλά και γενικότερα για τις γραφικές τέχνες.
Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1927 στον Πύργο Ηλείας. Στα χρόνια της Κατοχής υπήρξε ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του Συλλόγου Τέχνης «Πυργιώτικος Παρνασσός». Μαθήτευσε στο Εργαστήριο Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (1947-1951). Παράλληλα με τη χαρακτική και τη ζωγραφική ασχολήθηκε με το εφαρμοσμένο σχέδιο (διαμόρφωση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων, σχεδιασμός επίπλων, εκπόνηση κατασκευαστικών σχεδίων και μακετών). Το 1982 εκλέχθηκε καθηγητής της Χαρακτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Για δώδεκα ολόκληρα χρόνια (1982-1994) οργάνωσε και διηύθυνε το Β΄ Εργαστήριο Χαρακτικής της Σχολής. Έχει γράψει βιβλία για τη Χαρακτική και την τέχνη του βιβλίου, καθώς και λογοτεχνικά έργα. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα