Blogger Template by Blogcrowds.

Νέοι τίτλοι των Εκδόσεων Αλεξάνδρεια

http://www.alexandria-publ.gr/images/products/719.jpgΤίτλος: Η Αδύνατη Επανάσταση, η Κοινωνική Δυναμική του Εμφυλίου Πολέμου
Συγγραφέας:  Πολυμέρης Βόγλης
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014
Σελίδες: 405
ISBN: 978-960-221-576-0
Τιμή με έκπτωση: 21,08€



Ο εμφύλιος πόλεμος, με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στα πεδία των μαχών, τις εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων, τους εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικούς πρόσφυγες, αποτέλεσε μια κατεξοχήν τραυματική εμπειρία που διαίρεσε βαθιά την ελληνική κοινωνία, για δεκαετίες, σε νικητές και ηττημένους. Αυτή η διαίρεση επηρέασε την επιστημονική και τη δημόσια συζήτηση, οι οποίες περιστράφηκαν γύρω από το ερώτημα «ποιος φταίει», επιδιώκοντας να αποδώσουν την ευθύνη για την πρόκληση του εμφυλίου στον έναν από τους δύο αντιπάλους.

Το βιβλίο θέτει ένα διαφορετικό ερώτημα: τι ήταν ο ελληνικός εμφύλιος; Ο πόλεμος αυτός δεν ήταν προειλημμένη απόφαση κάποιας από τις δύο πλευρές αλλά αποτέλεσμα μιας σύνθετης διαδικασίας. Ξεκινώντας από την εκρηκτική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην Ελλάδα μετά την Κατοχή, ο συγγραφέας εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική πόλωση, μέσα από τη βία και τις διώξεις, μετατράπηκε σταδιακά σε στρατιωτική σύγκρουση. Διερευνά επίσης την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην κοινωνία και τους πολιτικούς πρωταγωνιστές, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η σύγκρουση. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αντάρτες επιδίωξαν να κινητοποιήσουν την κοινωνία στο πλευρό τους και να εξουδετερώσουν τα κοινωνικά ερείσματα του αντιπάλου, ενώ ανάμεσα στις πόλεις και την ύπαιθρο αναπτύχθηκε διαφορετική δυναμική αναφορικά με τον τρόπο και το βαθμό εμπλοκής τους στον πόλεμο.

Το βιβλίο αποτελεί μια συνθετική προσέγγιση του εμφυλίου πολέμου. Εστιάζοντας στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, υποστηρίζει ότι  ο ελληνικός εμφύλιος ήταν μια επανάσταση, έστω κι αν, έτσι όπως εξελίχθηκε, δεν θα μπορούσε να αποβεί νικηφόρα – έστω δηλαδή κι αν ήταν μια αδύνατη επανάσταση.



http://www.alexandria-publ.gr/images/products/720.jpgΤίτλος:Αυτοκρατορίες σε Πόλεμο 1911-1923 
Επιμέλεια:Robert Gerwarth & Erez Manela 
Μετάφραση: Ελένη Αστερίου 
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014 
Σελίδες: 421 
ISBN:978-960-221-576-0 
Τιμή με έκπτωση: 23,95€



Αν είναι να εννοήσουμε σοβαρά τον Μεγάλο Πόλεμο ως έναν παγκόσμιο πόλεμο, χρειάζεται πλέον, έναν αιώνα μετά το γεγονός, να αλλάξουμε οπτική: να λάβουμε πληρέστερα υπόψη τα θέατρα του πολέμου που βρίσκονταν όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και πολύ πέραν της Ευρώπης, στην Ασία και την Αφρική, και μαζί τις εμπειρίες εκατομμυρίων αυτοκρατορικών υπηκόων που κλήθηκαν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της κυβέρνησής τους σε όλη την εμπόλεμη περίοδο.

Το βιβλίο δίνει αυτή τη νέα προοπτική στην ιστορία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου επεκτείνοντάς την στο χώρο και το χρόνο. Το επιχείρημα που το διατρέχει είναι ότι η παραδοσιακή επικέντρωση στην περίοδο 1914-18 έχει περισσότερο νόημα για τις νικήτριες δυνάμεις του Δυτικού μετώπου (κυρίως τη Βρετανία και τη Γαλλία) απ’ ό,τι για μεγάλο μέρος της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης ή για εκείνα τα στρατεύματα που δεν διαλύθηκαν τον Νοέμβριο του 1918.

Συμπεριλαμβάνονται επομένως εδώ οι βίαιες συγκρούσεις που προηγήθηκαν και επακολούθησαν  από την ιταλική εισβολή στη Λιβύη το 1911 μέχρι την εκτεταμένη βία μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής, της Ρωσικής και της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας ώς το 1923. Και περιγράφονται οι μαζικές κινητοποιήσεις σε παγκόσμια κλίμακα που έφεραν Αφρικανούς στρατιώτες και Κινέζους εργάτες στα χαρακώματα του Δυτικού μετώπου, ινδικά σώματα στην Ιερουσαλήμ και ιαπωνικά κατοχικά στρατεύματα σε κινεζικά εδάφη.

Έτσι ο τετραετής πολεμικός παροξυσμός παρουσιάζεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των ένοπλων συγκρούσεων που οδήγησαν στην κατάρρευση όχι μόνο συγκεκριμένων αυτοκρατοριών αλλά και μιας ολόκληρης αυτοκρατορικής παγκόσμιας τάξης.


Ο Robert Gerwarth είναι καθηγητής νεότερης ιστορίας και διευθυντής του Κέντρου Πολεμικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Έχει γράψει και συνεπιμεληθεί τα βιβλία Political Violence in Twentieth-Century Europe (με τον Donald Bloxham, 2011) και War in Peace: Paramilitary Violence after the Great War (με τον John Horne, 2012).

Ο Erez Manela είναι καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Harvard, όπου διευθύνει το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Κοινωνίας και Ασφάλειας. Έχει γράψει το βιβλίο The Wilsonian Moment: Self-Determination and the International Origins of Anticolonial Nationalism (2007) κι έχει συνεπιμεληθεί το The Shock of the Global: The 1970s in Perspective (2010).



http://www.alexandria-publ.gr/images/products/721.jpgΤίτλος: Οι Υπνοβάτες, Πως η Ευρώπη πήγε στον πόλεμο το 1914 
Συγγραφέας:Christopher Clark 
Μετάφραση: Κώστας Κουρεμένος 
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014 
Σελίδες: 736 
ISBN: 978-960-221-619-4 
Τιμή με έκπτωση: 33,54€



Το πρωί της 28ης Ιουνίου του 1914, όταν ο Αρχιδούκας Φερδινάνδος, διάδοχος της Αυστρίας, έφτασε με τη σύζυγό του στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σαράγεβου, η Ευρώπη ζούσε ακόμη εν ειρήνη. Τριανταεπτά μέρες αργότερα βρισκόταν σε πόλεμο. Η σύγκρουση που ακολούθησε άφησε πάνω από δεκαπέντε εκατομμύρια νεκρούς, κατέστρεψε τρεις αυτοκρατορίες και άλλαξε ριζικά την παγκόσμια ιστορία.

Πώς μπόρεσαν τα Βαλκάνια –μια περιφέρεια απομακρυσμένη από τα ευρωπαϊκά κέντρα της ισχύος και του πλούτου– να γίνουν το επίκεντρο ενός δράματος τέτοιου μεγέθους; Ο Κρίστοφερ Κλαρκ αποφεύγει τον πειρασμό να αποδώσει την ευθύνη της ανάφλεξης σε μία αποκλειστική αιτία ή μία μοναδική χώρα. Aνιχνεύει τους δρόμους που οδήγησαν στον πόλεμο περνώντας απ’ όλα τα κρίσιμα κέντρα αποφάσεων στη Βιέννη, το Βερολίνο, την Πετρούπολη, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βελιγράδι, και παρακολουθώντας λεπτό προς λεπτότις καταιγιστικές εξελίξεις. Αποκαλύπτει έτσι έναν θρυμματισμένο κόσμο αστάθειας και έριδας, μια Ευρώπη επιβαρυμένη μάλιστα με μια μοιραία κι ατελέσφορη ομάδα πολιτικών αρχηγών. Αυτοί οι κυβερνώντες, που καμάρωναν για το νεωτερισμό και τον ορθολογισμό τους, τσαλαβουτούσαν από κρίση σε κρίση ώσπου έπεισαν τον εαυτό τους ότι ο πόλεμος ήταν η μόνη απάντηση.

Βιβλίο αριστοτεχνικά γραμμένο και διεξοδικά τεκμηριωμένο σε νέες έρευνες, Οι υπνοβάτες είναι ο εντυπωσιακός απολογισμός της πυροδότησης και της έκρηξης ενός από τα μεγαλύτερα συμβάντα της σύγχρονης ιστορίας.

Ο Christopher Clark γεννήθηκε το 1960 στην Αυστραλία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Εκεί είναι πλέον καθηγητής νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας και εταίρος του St. Catharine’s College. Έχει επίσης εκλεγεί στη Βρετανική Ακαδημία. Έργα του είναι: The Politics of Conversion: Missionary Protestantism and the Jews in Prussia, 1728-1941 (1995), Kaiser Wilhelm II (2000), (επιμ. με τον Wolfram Kaiser) Culture Wars: Secular–Catholic conflict in Nineteenth-Century Europe (2003), Ιron Kingdom: The Rise and Downfall οf Prussia, 1600-1947 (2006), The Sleepwalkers: How Europe Went tο War in 1914 (2012).

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα