Blogger Template by Blogcrowds.

Η Θάσος στην τροχιά των αιώνων

Τίτλος: Η Θάσος στην τροχιά των αιώνων
Κείμενα: Συλλογικό
Πρόλογος, επιστημονική και γλωσσική επιμέλεια: Αικατερίνη Παπαευθυμίου-Παπανθίμου
Έκδοση: Εκδόσεις Μεδεών, Αθήνα, 2014 
Σελίδες: 207 με έγχρωμες και α/μ εικόνες
ISBN: 978-960-98142-1-8
Τιμή με έκπτωση: 27,79 € χαρτόδετη έκδοση, 37,39 € πανόδετη έκδοση




[Η αγάπη του εκδότη Θανάση Μαντενιώτη για τη μικρή – ιδιαίτερη πατρίδα του, αγάπη που την κουβαλάμε όλοι μέσα μας, όπου και αν βρεθούμε, στάθηκε η αιτία για την παρούσα έκδοση – αφιέρωμα στη Θάσο.
Η Θάσος είναι λοιπόν η μικρή ιδιαίτερη πατρίδα. Το πανέμορφο βορειοελλαδίτικο νησί, που διέγραψε μια λαμπρή τροχιά στο στερέωμα του ελληνικού ιστορικού γίγνεσθαι. Μια τροχιά που αντικατοπτρίζεται στα ερείπια που συναντά κανείς σήμερα, κυρίως στην πρωτεύουσά του και στις αίθουσες του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού της Μουσείου.
Την ιστορική διαδρομή του νησιού στην αρχαιότητα, παρουσιάζει το παρόν βιβλίο και τα λείψανα που έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα, η οποία ξεκίνησε από Γάλλους αρχαιολόγους στις αρχές του 20ού αιώνα, αποκαλύπτοντας σπαράγματα της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού στην καρδιά της σύγχρονης. Η έρευνα συνεχίστηκε έως τις μέρες μας με την παρουσία τώρα πια και των Ελλήνων αρχαιολόγων, αποκαλύπτοντας - τις τελευταίες κυρίως δεκαετίες - και το προϊστορικό παρελθόν της Θάσου.
Επί μέρους άρθρα, τα οποία αναφέρονται σε τομείς όπως η νομισματοκοπία, η μαρμαρογλυπτική, αλλά και στον Πολύγνωτο, πλουτίζουν την έκδοση. Αλλά και μια σύντομη αναφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου κρίθηκε αναγκαία, για να παρουσιάσει τον πλούτο της θασιακής γης.
Η προσπάθεια για την ολοκλήρωση της έκδοσης αυτής δεν ήταν εύκολη. Υπήρξαν πολλές δυσκολίες από πολλούς παράγοντες, άψυχους και έμψυχους. Πέρασαν έτσι πέντε χρόνια από τη στιγμή που ξεκινήσαμε με το Θανάση Μαντενιώτη το αφιέρωμα της Θάσου.  Η ολοκλήρωσή του συντελέστηκε σε δύσκολους καιρούς. Όμως τώρα, περισσότερο από άλλοτε, πιστεύουμε ότι χρειάζεται να θυμόμαστε την προσφορά αυτού του τόπου για να συνεχίσουμε την ιστορική μας διαδρομή μέσα σ’ έναν κόσμο που από τη μια μεριά είναι γεμάτος με τεχνολογικά θαύματα, αλλά από την άλλη ξεμακραίνει από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Είναι χρέος μας να παλεύουμε γι’ αυτά.]

Αικατερίνη Παπαευθυμίου-Παπανθίμου
Ομότιμη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας

Από τον πρόλογο του βιβλίου
 

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα