Blogger Template by Blogcrowds.

Νέες Εκδόσεις της Ακαδημίας Αθηνών

Τίτλος: Οι Cittadini στη Βενετική Κρήτη. Κοινωνικο-πολιτική και Γραφειοκρατική εξέλιξη (15ος-17ος Αιώνας)
Συγγραφέας: Κώστας Ε. Λαμπρινός
Έκδοση: Ακαδημία Αθηνών, Αθήνα 2015
Σελίδες: 190
ISBN: 978-960-404-304-0
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 5,60€







«Η βενετική κατάκτηση της Κρήτης επέφερε καίριες αλλαγές στη λειτουργία του κοινωνικού οικοδομήματος, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στο νησί στη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου. Μία από τις σημαντικότερες μεταβολές που επήλθαν στις δομές του κοινωνικού συστήματος ήταν η διάρθρωση της κοινωνίας σύμφωνα με τις δυτικές συνήθειες και εμπειρίες.

[…] Στην κατηγορία των «τσιταδίνων», όπως καλούνται οι cittadini σε ορισμένες ελληνικές πηγές, ανήκαν κατά τις πρώτες δεκαετίες της περιόδου της βενετικής κατοχής άτομα κυρίως λατινικής καταγωγής. Με την πάροδο του χρόνου εντάχθηκαν σ΄αυτήν, όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές του ελληνικού χώρου, και οι ντόπιοι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από την ανώτερη κοινωνική σειρά. Ο κύριος Λαμπρινός, γνωστός ερευνητής της ιστορίας του μεσαιωνικού ελληνισμού, προσεγγίζει από πολλές πλευρές το θέμα του, αξιοποιώντας ένα πλούσιο αρχειακό υλικό που ευτύχησε να εντοπίσει στο Κρατικό Αρχείο της Βενετίας…».

Χρύσα Μαλτέζου
(από το προλογικό σημείωμα του βιβλίου)



Τίτλος: Τοπικά Συμβούλια στις Βυζαντινές Πόλεις. Παράδοση και Εξέλιξη (13ος-15ος Αιώνας)
Συγγραφέας: Κοντογιαννοπούλου Αναστασία
Έκδοση: Ακαδημία Αθηνών
Σελίδες: 174
ISBN: 978-960-404-305-7
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 5,20€







«…Στη μονογραφία της με θέμα τα τοπικά συμβούλια στις βυζαντινές πόλεις κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο εξετάζεται η δομή και η οργάνωση της κοινωνίας στα αστικά κέντρα της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Με βάση το τεκμηριωτικό υλικό που προσφέρουν οι πηγές, επιχειρείται η κωδικοποίηση των μορφών των συσσωματώσεων σε μεγάλο αριθμό πόλεων, στη Μακεδονία και Θράκη, στην Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία, στην Πελοπόννησο, και στη Μικρά Ασία, η ερμηνεία των όρων που χρησιμοποιούνται στα κείμενα, με τις εκάστοτε εννοιολογικές αποχρώσεις τους, η ανάδειξη προσώπων και η εξέταση του σύνθετου ιστορικού περιβάλλοντος. Η ποικίλη αυτή θεματική βρίσκεται εδώ και χρόνια στο κέντρο μιας ευρύτερης ερευνητικής συζήτησης, από την οποία έχουν προκύψει ενδιαφέροντα πορίσματα.

Η κυρία Κοντογιαννοπούλου διαπραγματεύτηκε το θέμα με συνθετική ικανότητα, κριτική οπτική και πρωτοτυπία προσανατολισμού. Ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της σύγχρονης έρευνας και επέτυχε να προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα μια μελέτη εξαιρετικά χρήσιμη…».

Χρύσα Μαλτέζου
(από το προλογικό σημείωμα του βιβλίου)

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα