Blogger Template by Blogcrowds.

Κώστας Γουζέλης 1951-2016

Κώστας Γουζέλης 1951-2016


1951
Γεννηθείς στην Αθήνα

1969
Αποφοίτηση από το Κολλέγιο Αθηνών

1971-1973
Βοηθός κατασκευών του γλύπτη Herzl Emanuel στη Ρώμη

1975
Δίπλωμα αρχιτέκτονα μηχανικού από την αρχιτεκτονική σχολή Valle Giulia - Universita di Roma

1981-σήμερα
Αρχιτεκτονικό γραφείο & εργαστήρι γλυπτικής στη Νάουσα Πάρου, Κυκλάδες


Εκδόσεις στις οποίες συμμετείχε πρόσφατα ο Κώστας Γουζέλης και φιλοξενούνται στο βιβλιοπωλείο μας:


Τίτλος: Σπύρος Παπαγιαννόπουλος, 1968-2007. Ζωγραφική
Κείμενα: Δημήτρης Βάσσος, Κώστας Γουζέλης, Θανάσης Μουτσόπουλος, Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, Δημήτρης Χριστόπουλος
Επιμέλεια: Διονύσης Καψάλης, Κώστας Γουζέλης
Έκδοση
: ΜΙΕΤ, Αθήνα 2016
Σελίδες: 151
ISBN: 978-960-250-657-8
Τιμή με έκπτωση: 18,75€



Στην έκδοση αυτή παρουσιάζεται το ζωγραφικό έργο του Σπύρου Παπαγιαννόπουλου. Προερχόμενος από οικογένεια αρχιτεκτόνων και ζωγράφων, ο Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά επέλεξε να ζήσει σε νησιά του Αιγαίου: Ανάφη, Πάρο, Αντίπαρο, Κρήτη. Η θάλασσα, η ζωγραφική και τα καΐκια ήταν τα μεγάλα πάθη της ζωής του. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του βρίσκεται σε τοιχογραφίες σε ταβέρνες, μπαρ, μαγαζιά ή σπίτια. Ως αυτοδίδακτος ζωγράφος απέφυγε κάθε πρόσφατη επιρροή του συρμού, υιοθετώντας ένα άχρονο, λαϊκότροπο, αντισυμβατικό στιλ. Η τεχνική αρτιότητα και δεξιοτεχνία δεν ήταν η προτεραιότητά του –ούτε καν ζητούμενό του. Ενώ ήταν κάτοχος μιας τεχνικά άρτιας έκφρασης και ενός ακριβούς, περιεκτικού και εκφραστικού σχεδίου, δεν ενδιαφέρθηκε να τα μεταφέρει και να τα αναπτύξει στη μνημειακή του ζωγραφική. Αντίθετα, υιοθέτησε ένα λαϊκότροπο εκφραστικό ύφος και το μπόλιασε με την προσωπική του μανιέρα για να αφηγηθεί τις ιστορίες του. Όπως σημειώνει ο Θανάσης Μουτσόπουλος, το ζωγραφικό ύφος του Σπύρου Παπαγιαννόπουλου «θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα μείγμα λαϊκής ζωγραφικής με κάποια αδιευκρίνιστα σύγχρονα στοιχεία, πολύ πλούσιο σε λεπτομέρειες, ιστορικές πληροφορίες και μικροαναφορές. Αυτά τα ‘αδιευκρίνιστα στοιχεία’ μπορεί να είναι μνήμες από τις μελέτες του της ζωγραφικής, ίσως ιδιαίτερα του σουρεαλισμού, πιθανόν του Ντε Κίρικο, ίσως ακόμη μια γνώση των γαλλικών κόμικς». Με άλλα λόγια, ο Παπαγιαννόπουλος δεν ήταν ακριβώς «λαϊκός», αλλά μάλλον ένας πολύ διαβασμένος νέος άνθρωπος, ο οποίος διερευνούσε τη λαϊκή κουλτούρα της χώρας του, ψάχνοντας παράλληλα τον προσωπικό του εκφραστικό δρόμο.




Τίτλος: A House in Cyclades
Κείμενα: Κώστας Γουζέλης
Έκδοση: Ποντοπόρος & Κώστας Γουζέλης, Πάρος 2013
Σελίδες:
168
ISBN: 978-960-9736-04-6

Τιμή με έκπτωση: 20,68€




Περάσαμε αρκετό χρόνο με τον ιδιοκτήτη F.K. και τον κοινό φίλο Barak P. βουτώντας μέσα στις λέξεις, στις έννοιες, στον ρεαλισμό, στη μεταφυσική, γυρεύοντας να σταθεροποιήσουμε την αλήθεια. Κάποια στιγμή σκαλώναμε κάπου, πιάναμε ένα κλαρί και σταματούσαμε την ελεύθερη πτώση ή ανύψωση και τότε αρχίζαμε τη δράση. Η αρχιτεκτονική και η δράση της.
Το χτίσιμο είναι ένα πάγωμα αυτής της ροής σκέψεων και εμπειριών, τη δεδομένη στιγμή όπου πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα η πτώση και η ανύψωση μέσα στο χάος των ιδεών και των εμπειριών έχει διδάξει.
Είμαστε φτιαγμένοι να ζούμε ταυτόχρονα σε δύο σπίτια, το φυσικό σπίτι χτισμένο με ύλη και στο εσωτερικό σπίτι του μυαλού φτιαγμένο από θύμησες, όνειρα και εικόνες. Η προσπάθεια είναι το σπίτι να είναι φτιαγμένο με τρόπο ώστε η υλική του υπόσταση να αντικατοπτρίζει και το εσωτερικό σπίτι του μυαλού. Δηλαδή να εσωτερικεύει τον κόσμο και να εξωτερικεύει το μυαλό. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα