Blogger Template by Blogcrowds.

Σαντορίνη μέχρι το 1956 μέσα από Cartes-Postales

Σαντορίνη μέχρι το 1956 μέσα από Cartes-Postales
Δημήτρης Τσίτουρας

Αρχείο Θηραϊκών Μελετών / Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα, Αθήνα 2014, 400σελ.
ISBN: 978-960-86602-2-9
Τιμή: 45,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 36,00€

 




Μετά τη συμπλήρωση κατά κάποιον τρόπο της συλλογής μου "Η Σαντορίνη όπως την είδαν οι περιηγητές μεταξύ του 15ου-19ου αιώνα", άρχισα να οργανώνω πιο συστηματικά αυτό που ονόμασα "Αρχείο Θηραϊκών Μελετών - Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα".

Μια μεγάλη ενότητα του αρχείου αποτελεί η III συλλογή, "Η Σαντορίνη μέσα από τις cartes postales μέχρι το 1956", ημερομηνία του τελευταίου καταστροφικού σεισμού. Το 1956 αλλάζει η φυσιογνωμία του νησιού με τη χάραξη του δρόμου που ένωσε τα Φηρά με τα υπόλοιπα χωριά και την απώλεια ολόκληρων οικοδομικών συμπλεγμάτων. Μέχρι τότε ο δρόμος που ένωνε τα Φηρά με τα χωριά ήταν αυτό που σήμερα λέμε "το μονοπάτι". Η συλλογή περιλαμβάνει 330 αυθεντικές καρτ ποστάλ, έπειτα από λεπτομερή έλεγχο και μελέτη, διότι βρέθηκαν αρκετές διπλές που ανέβαζαν το νούμερό της πολύ ψηλότερα, περίπου στις 350. Για την πληρέστερη εικονογράφηση του νησιού δανείστηκα ακόμη μερικές από διάφορους οργανισμούς και φίλους, και έτσι ο συνολικός αριθμός των καρτ ποστάλ του βιβλίου αυτού ανέρχεται σε 400. Η καρτ ποστάλ έχει μια ιδιαίτερη αυθυπαρξία και αυτοτέλεια και χρήζει πολλαπλών αναγνώσεων.

Στο index ο αναγνώστης θα βρει μια λεπτομερή καταγραφή της συλλογής. Ανάλογα με τις πληροφορίες που δίδουν οι ίδιες οι καρτ ποστάλ, έχουν ταξινομηθεί και είναι εύκολα προσβάσιμες στον έλεγχό τους. Σε μερικές από αυτές υπάρχει ιδιαίτερος σχολιασμός. Πολλούς από τους αποστολείς και τους παραλήπτες τυχαίνει να τους γνωρίζω, μια και η σχέση μου με το νησί είναι μακροχρόνια. Θέλησα να δημοσιεύσω το γραπτό περιεχόμενο όλων όσων είχαν σαν μια ανάμνηση, σαν ένα άρωμα της εποχής τους.

Το γεγονός ότι κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο ακόμη καρτ ποστάλ σημαίνει ότι δεν έχουν εξαντλήσει τον σκοπό τους. [...]

(Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα