Blogger Template by Blogcrowds.

Πρώιμη οθωμανική πόλη

Πρώιμη οθωμανική πόλη. 7 Περιπτώσεις από τον Νοτιοβαλκανικό Χώρο (Ανδριανούπολη - Σέρρες - Καστοριά - Τρίκαλα - Λάρισα - Θεσσαλονίκη - Ιωάννινα)
Φωκίων Κοτζαγεώργης

Εκδόσεις Βιβλιόραμα, Αθήνα 2019, σ.378
ISBN: 978-960-9548-42-7
Τιμή: 25,44€
Τιμή ΜΙΕΤ: 22,90€




Το γύρισμα από τον 14ο στον 15ο αιώνα στο χώρο των νοτίων Βαλκανίων σηματοδοτεί μια κρίσιμη όσο και συναρπαστική περίοδο, κατά την οποία οι Οθωμανοί διαμορφώνουν το αστικό αποτύπωμά τους.

Είναι η ίδια περίοδος που η οθωμανική αυτοκρατορία μεταλλάσσεται και από μια μεθοριακή τουρκομανική ηγεμονία γίνεται ένα συγκεντρωτικό κράτος.

Το βιβλίο επιδιώκει, για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία, να συνεισφέρει στον προβληματισμό περί της πρώιμης οθωμανικής πολιτικής, που ασκήθηκε έναντι των πόλεων.

Οι επτά πόλεις του βιβλίου επιλέχτηκαν με κριτήριο τη διοικητική θέση τους εντός του οθωμανικού κράτους, και την ύπαρξη πρώιμων τεκμηρίων για αυτές.

Η διαφορετική διαδικασία οθωμανοποίησης της κάθε μίας πόλης, μας βοηθά να διατυπώσουμε τα χαρακτηριστικά της πρώιμης οθωμανικής πόλης, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Τα χαρακτηριστικά αυτά ταυτίζονται με κύρια συστατικά του πρώιμου οθωμανικού πολιτισμικού παραδείγματος.

Ο Φωκίων Κοτζαγεώργης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στην Τουρκολογία. Διδάσκει στο ίδιο Τμήμα νεοελληνική και οθωμανική ιστορία ως επίκουρος καθηγητής.
 

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα