Blogger Template by Blogcrowds.

Νίκος Πλουμπίδης

Νίκος Πλουμπίδης
Συλλογικό

Επιμέλεια: Η. Νικολακόπουλος
Ίδρυμα της Βουλής, Αθήνα 2019, σ.128
ISBN: 978-618-5154-37-0
Τιμή: 7,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 6,30€








Γεννημένος στα Λαγκάδια Γορτυνίας τον Δεκέμβριο του 1902, διορίστηκε το 1924 δάσκαλος στην περιοχή της Ελασσόνας. Οι άμεσες κοινωνικές εμπειρίες και η πλούσια συνδικαλιστική του δράση τον οδήγησαν σύντομα στην Αριστερά, όπως και αρκετούς δασκάλους την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1935, γνώρισε την πρώτη μακρά εμπειρία παρανομίας στη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά. Ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ πρωτοστάτησε στην οργάνωση της μαζικής και ένοπλης αντίστασης στην Αθήνα, όπου και παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής. Το 1947 θα περάσει και πάλι στην παρανομία και μετά το τέλος του Εμφυλίου θα συμβάλει καθοριστικά στην επάνοδο της Αριστεράς στη νομιμότητα και την κοινοβουλευτική ζωή, αρχικά με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης στις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950, και στη συνέχεια με την ίδρυση της ΕΔΑ.

Η "υπόθεση Πλουμπίδη" θα παραμείνει για αρκετά χρόνια ανοιχτό τραύμα στην Αριστερά γιατί συμπυκνώνει, στην πιο ακραία εκδοχή, τις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τις ανθρώπινες διαδρομές των Ελλήνων κομμουνιστών, ιδιαίτερα κατά τα χρόνια του Εμφυλίου και στη συνέχεια υπό το βάρος της ήττας.

Η. Νικολακόπουλος

Στο βιβλιοπωλείο μας θα βρείτε και άλλους δυο τόμους της σειράς
Κώστας Κάππος
Κωνσταντίνος Τσάτσος

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα