Blogger Template by Blogcrowds.

Ενημέρωση και Δημοκρατία

Ενημέρωση και Δημοκρατία (Πρακτικά Συνεδρίου)
Συλλογικό

Επιστημονική Επιμέλεια: Παντελής Μπουκάλας
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2021,σ.234
ISBN: 978-618-5154-59-2
Τιμή: 8,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 7,20€



Η έκδοση περιλαμβάνει κείμενα των ομιλιών που εκφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «Ενημέρωση και Δημοκρατία», το οποίο διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής στις 13-15 Δεκεμβρίου 2018.​​​​​​​

 Το ζεύγος των λέξεων δημοκρατία και δημοσιογραφία έχει πολύ βαθύτερη συγγένεια από την έκδηλη, την ηχητική. Το πρώτο συνθετικό τους δεν είναι απλώς παραπλήσιο αλλά πρέπει να εννοείται ως ταυτόσημο. Το δημόσιο, ως παραγωγό του δήμου, ορίζει εξαρχής τον ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το χρέος τους καλύτερα, σύμφωνα, άλλωστε, και με τις συνταγματικές επιταγές.

Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στις 13-15 Δεκεμβρίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής, επιχειρήθηκε να καλυφθούν -μέσα από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση στα στρογγυλά τραπέζια, αλλά και μέσα από τον διάλογο στο τέλος κάθε συνεδρίας- όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος: Η σχέση Τύπου και πολιτικής λειτουργίας. Τα όρια της κριτικής, της λογοκρισίας και της αυτολογοκρισίας στα ΜΜΕ. Οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και η ανάγκη αναστοχασμού του "παραδοσιακού" Τύπου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η "μεταδημοσιογραφία του πολίτη". Τα νέα μέσα ενημέρωσης και οι αλλαγές στην παραγωγή, τη διάχυση και την πρόσληψη των πληροφοριών. Ο ρόλος της ιδεολογίας και της προπαγάνδας. Η κατασκευή της πραγματικότητας από τα ΜΜΕ και η οφειλόμενη εναντίωσή τους στη διακίνηση μισαλλόδοξου λόγου και σεξιστικών ή ρατσιστικών στερεοτύπων. Ο Τύπος και τα εθνικά ζητήματα. Οι ρητά κατοχυρωμένες αρχές του Συντάγματος (άρθρο 15, παρ. 1) που υποχρεώνουν τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς διαύλους να σέβονται το τρίπτυχο Ισότητα, Αντικειμενικότητα, Ποιότητα.

(Από τον πρόλογο του Παντελή Μπουκάλα)

 


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα