Blogger Template by Blogcrowds.

Έκθεση Φωτογραφίας "Οι μαρμαροτεχνίτες της Ακρόπολης"

To Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Αμερικής 13, Σύνταγμα), σας προσκαλεί στα εγκαίνιας της Έκθεσης Φωτογραφίας του Βασίλη Βρεττού "Οι μαρμαροτεχνίτες της Ακρόπολης" από το ομώνυμο λεύκωμα των εκδόσεων Άγρα, 2009.Διάρκεια έκθεσης: 1 Δεκεμβρίου - 9 Ιανουαρίου 2010.

Ώρες Λειτουργίας:
Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 9.30 π.μ. - 8.00 μ.μ.
Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο 9.30 π.μ. - 3.30 μ.μ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3614143

Πατήστε εδώ για την πρόσκληση της έκθεσης

ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ Ερζουρούμ/Άσκαλε


Τίτλος: Στην Εξορία. Ερζουρούμ/ Άσκαλε. Το ημερολόγιο του Κωνσταντίνου Κιουρκτσόγλου στα εργατικά τάγματα του 1943 Επιμέλεια - Μετάφραση: Ειρήνη Σαριόγλου
Έκδοση: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, Αθήνα 2009 Αριθμός Σελίδων: 216
ISBN: 978-960-99058-1-7

Τελική Τιμή με Έκπτωση: Βιβλίο 13.56€ DVD 13.72€Το Νοέμβριο του 1942 η Τουρκία επιβάλλει έναν κεφαλικό φόρο, το Βαρλίκι (φόρος περιουσίας).
Ο δυσβάσταχτος αυτός φόρος, επιβλήθηκε από την τότε τουρκική κυβέρνηση (Ινονού - Σαράτσογλου) με κραυγαλέα μεροληπτικότητα σε βάρος τού μη μουσουλμανικού πληθυσμού της (Ελλήνων, Αρμενίων κι Εβραίων).
Όσοι από αυτούς δεν κατάφεραν να πληρώσουν αυτόν το ληστρικό φόρο οδηγήθηκαν στα εργατικά τάγματα στην ενδοχώρα της Τουρκίας (Ερζουρούμ)

Το βιβλίο παρουσιάζει το ημερολόγιο μαρτυρία του Κωνσταντίνου Κιουρκτσόγλου κατά την διάρκεια της κράτησής του στα εργατικά τάγματα.

Το ντοκιμαντέρ βασισμένο στο ημερολόγιο μαρτυρία καταγράφει -για πρώτη φορά στην ιστορία- τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της οδυνηρής εμπειρίας.

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ (20ός αιώνας)


Τίτλος: Ανθολογία της Ελληνικής Ποίησης (20ός αιώνας) Τόμος Β' (1920-1940)
Ανθολόγηση - Επιμέλεια: Παπαγεωργίου Γ. Κώστας Χατζηβασιλείου Βαγγέλης
Έκδοση: Κότινος, Αθήνα 2009
Αριθμός Σελίδων: 368
ISBΝ: 978-960-6727-09-2
Τελική Τιμή με Έκπτωση: 16.27€".... Πατώντας με το ένα πόδι στα διδάγματα του Τ.Σ. Έλιοτ, τη γυμνωμένη φράση και την ελλειπτικότητα του νοήματος και με το άλλο στις διακηρύξεις του υπερρεαλισμού για υπέρβαση της νοηματικής συνοχής και της συλλογικής συνέχειας, ο ελληνικός ποιητικός μοντερνισμός συντονίζεται έγκαιρα με τις αναζητήσεις του ευρωπαϊκού μοντερνισμού και, επιπλέον, προλαβαίνει να μην τις αντιγράψει και να τις αναπαράγει μηχανικά, αλλά, αντιθέτως, κατορθώνει να τις συσσωματώσει με τις απώτερες ή τις απώτατες διανοητικές και καλλιτεχνικές καταβολές του. Κι ας μην παραλειφθούν σε αυτή τη πορεία όχι μόνο εκείνοι οι οποίοι τον προετοιμάζουν ή πορεύονται μαζί του, αλλά κι εκείνοι οι οποίοι συντάσσονται παρά το πλευρό του με κάποια περίσκεψη - χωρίς, ας τονιστεί, να χάσουν ούτε προς στιγμήν την τόλμη τους......Είναι πασιφανές πως η προσέλευση των Ελλήνων ποιητών του Μεσοπολέμου στον μοντερνισμό μέσω του Έλιοτ και του υπερρεαλισμού δεν πραγματοποιείται ούτε περιστασιακά ούτε τυχαία: τα μέτρα και οι κανόνες της ιστορίας του ποιητικού λόγου ανατρέπονται εν εκτάσει, η γλώσσα και η εικονοποιία δοκιμάζουν μια σειρά από εντελώς καινούργιες δυνατότητες ενώ η αναπαραγωγή της παράδοσης αποκτά, τόσο στην περίπτωση του Σεφέρη όσο και στην περίπτωση των υπερρεαλιστών, λοξό και ανισομερές σχήμα, δημιουργώντας μιαν εντελώς διαφορετική συνθήκη για την χρησιμοποίηση και τη λειτουργία της."

Απόσπασμα από το κείμενο "Από το κλίμα της ανίας και της φυγής στην προετοιμασία και την καθιέρωση του Μοντερνισμού" των Κώστα Γ. Παπαγεωργίου και Βαγγέλη Χατζηβασιλείου.


Στον δεύτερο τόμο της Ανθολογίας Ελληνικής Ποίησης (1920-1940) παρουσιάζονται οι: Γαλάτεια Καζαντζάκη, Γιώργος Θέμελης, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Νικηφόρος Βρεττάκος, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Λίλη Ιακωβίδη, Νίκος Καββαδίας, Γιώργος σαραντάρης, Νίκος Εγγονόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Γιάννης Σκαρίμπας, Νίκος Καζαντζάκης, Νίκος Γκάτσος κ.α.

Δείτε επίσης: Ανθολογία Ελληνικής Ποίησης (20ός αιώνας) Τόμος Α' (1900-1920), Ανθολόγιση - Επιμέλεια: Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Κότινος, Αθήνα 2007, σελ: 271, Τιμή: 15,30€

ΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ


Τίτλος: Εργασία, Τεχνολογία και Φύλο στην Ελληνική Βιομηχανία. Η Κλωστοϋφαντουργία του Πειραιά, 1870-1940
Συγγραφέας: Παπαστεφανάκη Λήδα
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2009
Αριθμός Σελίδων: 498
ISBN: 978-960-524-287-9
Τελική Τιμή με Έκπτωση: 28,80€Στο βιβλίο εξετάζονται οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες διαμορφώθηκε η αγορά εργασίας και αναπτύχθηκε η βιομηχανία του Πειραιά, ενώ έρχονται στο προσκήνιο οι εργάτες και οι εργάτριες που δούλεψαν στα κλωστοϋφαντουργεία, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τον Μεσοπόλεμο.
Στα κλωστοϋφαντουργεία, η αριθμητική αυξομείωση ενός μεγάλου τμήματος της εργατικής δύναμης, που προσλαμβάνεται και απολύεται συνεχώς, περιστασιακά και ακανόνιστα, ανάλογα με τις παραγγελίες, αποτελούσε θεμελιακό στοιχείο ευελιξίας των επιχειρήσεων, προϋπέθετε όμως συγκεκριμένη τεχνολογία και υψηλό βαθμό εκμηχάνισης. Αμοιβές με το κομμάτι, υπεργολαβικά συστήματα, πρόστιμα και η επιμήκυνση της διάρκειας της ημερήσιας εργασίας συνθέτουν τις ποικίλες μεθόδους με τις οποίες αυξανόταν η παραγωγικότητα και διατηρούνταν η εργασιακή πειθαρχία.
Η μισθωτή εργασία συνιστούσε για τους άνδρες και τις γυναίκες της πόλης καθοριστική εμπειρία στις νέες κοινωνικές σχέσεις του βιομηχανικού καπιταλισμού. Η εργατική εμπειρία οριζόταν, επίσης, από το κοινωνικό φύλο, το οποίο διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στον καταμερισμό της εργασίας, στη συγκρότηση των ειδικοτήτων, στη διάρθρωση των ημερομισθίων, στην εκδήλωση της συλλογικής δράσης. Η επικέντρωση στην έμφυλη διάσταση της μισθωτής εργασίας επιτρέπει την ανάδειξη των σχέσεων εξουσίας ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις και στο εσωτερικό των τάξεων.
Η μελέτη θέτει υπό αμφισβήτηση κατεστημένες ιστοριογραφικές απόψεις, προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας, ενώ αξιοποιεί αρχεία βιομηχανικών επιχειρήσεων, προκειμένου να εστιάσει στην ίδια την εργασιακή διαδικασία στους χώρους παραγωγής.

ΤΡΟΧΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ


Τίτλος : Τροχιές σε Διασταύρωση, Επιστολικά δελτάρια της εξορίας και γράμματα στην Καίτη Δρόσου και τον Άρη Αλεξάνδρου
Συγγραφείς : Γιάννης Ρίτσος, Τσιριμώκου Λίζυ
Έκδοση: Άγρα, Αθήνα 2008
Αριθμός σελίδων : 416

ISBN : 978-960-325-788-2
Τελική τιμή με έκπτωση: 26,10€

Tα δελτάρια εξορίας και τα γράμματα του Γιάννη Ρίτσου προς την Καίτη Δρόσου και τον Άρη Αλεξάνδρου είναι τεκμήρια μιας ακρωτηριασμένης αλληλογραφίας ανάμεσα σε τρεις επιστήθιους φίλους και ομότεχνους σε καιρούς χαλεπούς: επάλληλες εξορίες και δοκιμασίες στα χρόνια του μετεμφυλιακου ζόφου, νέες εκτοπίσεις αργότερα και σκληρές συνθήκες αυτοεξορίας στη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας εμποδίζουν την προσωπική και άμεση επικοινωνία τους. Δεν είναι, βέβαια, οι μόνοι. Έτσι, εντασσόμενο σε ιστορική προοπτική, τούτο το επιστολικό μνημόνιο φιλίας προσεπικυρώνει και εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για το ήθος της εξορίας, την εμπειρία των εκτοπισμένων και το καθεστώς ανελευθερίας που τους επιβάλλεται. Ωστόσο, σε επίπεδο λογοτεχνικής κριτικής, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ύφος τουσυγγραφέα, αθροίζοντας εμμονές, αγωνίες και αυτοδεσμεύσεις σχετικά με την πορεία της γραφής του, είναι αυστηρά προσωπικό και ενιαίο. Τόσο ο Ρίτσος όσο και ο Αλεξάνδρου (στα ελάχιστα δείγματα του επιστολικού του λόγου που σώζονται) είναι απολύτως αναγνωρίσιμοι, διατηρώντας έκτυπα τα στοιχεία που συνέχουν την ποιητική τους.


Από την άποψη αυτή, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τη γενετική διαδικασία ποιημάτων, τη συνεχή επεξεργασία του ρυθμού και του στίχου από έναν εργάτη ασκητικά αφοσιωμένο στην τέχνη του (Ρίτσος), καθώς και τις ωδίνες τοκετού ενός κορυφαίου κειμένου της σύγχρονης πεζογραφίας, του Κιβωτίου (Αλεξάνδρου).

Τα δελτάρια εξορίας και πολλές επιστολές αναπαράγονται έγχρωμα στις σελίδες του βιβλίου, αναδεικνύοντας έτσι όλη τη γοητεία των χειρογράφων.

ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΣΤίτλος: ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΣ,Τόμος πρώτος, Ραψωδίες Α-Μ
Μετάφραση: Δ.Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ
Έκδοση: Άγρα, Αθήνα 2009
Σελίδες: 296
ISBN : 978-960-325-850-6
Τελική τιμή με έκπτωση : 25,50€ Πανόδετο
20,50€ ΧαρτόδετοΟ Δ.Ν Μαρωνίτης προσφέρει τις 12 πρώτες ραψωδίες από την Ιλιάδα, το μεγάλο έπος του Ομήρου, μετά την ιστορική πλέον μετάφρασή του της Οδύσσειας. Είναι η πρώτη μεγάλη μετάφραση που γίνεται μετά τη μετάφραση Καζαντζάκη-Κακριδή. Ο δεύτερος τόμος, με τις άλλες δώδεκα ραψωδίες, προορίζεται να κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2010.

«Τέλειωσε, κι έδωσε τον γιο του στα χέρια της αγαπημένης του
γυναίκας· τον υποδέχτηκε εκείνη στον μυρωμένο κόρφο της
με δακρυσμένο γέλιο. Την είδε ο ΄Εκτορας και τη λυπήθηκε,
το χέρι του άπλωσε, τη χάιδεψε και την προσφώνησε μιλώντας:
« Αλόγιστη, μην τον αφήνεις τον καημό τόσο να τυραννάει
τον νου σου· αφού κανείς δεν πρόκειται, πριν απ’την ώρα μου
στον ΄Αδη να με στείλει. ΄Ετσι κι αλλιώς δεν ξέρω εγώ κανέναν,
από τη μέρα που γεννήθηκε, να ξέφυγε ποτέ το ριζικό του,
μήτε ο γενναίος μήτε κι ο δειλός.»

«Η Ιλιάδα είναι έπος πολεμικό: δραματοποιεί, ανατέμνει και συμπυκνώνει τον τρωικό πόλεμο σε τέσσερις μάχιμες ημέρες, που καταλήγουν σε ισόπαλη τραγωδία: ο φόνος του Πάτροκλου από τον Έκτορα και ο φόνος του Έκτορα από τον Αχιλλέα σφραγίζονται με ενδεκαήμερη ανακωχή, αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα ποιος είναι ο νικητής και ποιος ο ηττημένος. Τελικώς ο ιλιαδικός πόλεμος περαιώνεται δίχως νικητές και νικημένους. Αντ’ αυτού ο αμοιβαίος σπαραγμός (του Αχιλλέα για τον αγαπημένο εταίρο του, του Πριάμου για τον αγαπημένο του γιό) οδηγεί σε ένα είδος συμφιλίωσης των αντιπάλων, υπογραμμίζοντας συνάμα την τραγωδία του πολέμου.»

Δ. Ν ΜΑΡΩΝΙΤΗΣΆλλες εκδόσεις που θα βρείτε στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ


  • Ομήρου Οδύσσεια, Μετάφραση: Δ. Ν. Μαρωνίτης, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 2006, σελ. 350, ISBN: 960-231-119-3, Τελική τιμή με έκπτωση: 26,65€
  • Αρχαϊκή Επική Ποίηση, Δ.Ν. Μαρωνίτης & Λ. Πόλκας, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 2007, σελ. 292, ISBN: 960-231-117-2, Τελική τιμή με έκπτωση: 16,00€

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα