Blogger Template by Blogcrowds.

ΚΙΝΑ '56

Τίτλος: Κίνα '56 Χαρακτικά και σχέδια

Καλλιτέχνης:
Ζιζή Μακρή

Επιμέλεια:
Δανάη Φιλίππου

Έκδοση:
Μουσείο Μπενάκη, 2010

Σελίδες:
293, 22x24 με 84 φωτογραφίες

ΙSBN:
978-960-476-065-7

Τιμή με την έκπτωση:
27,00€

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο έργο της Ζιζής Μακρή (γεν. 1924), σημαντικής μορφής της χαρακτικής, του ψηφιδωτού και της ταπισερί.

Παρουσιάζονται έργα εμπνευσμένα από το ταξίδι της στην Κίνα, το 1956, μια σειρά ξυλογραφίες και παστέλ που δημιούργησε με αφετηρία επιτόπια σχέδια και οπτικά βιώματα αυτής της πλούσιας σε ερεθίσματα χώρας, και οι οποίες αφηγούνται την ιστορία, τον πολιτισμό, το μύθο, τους ανθρώπους και την κοινωνία μιας χώρας που αλλάζει.

Η Ζιζή Μακρή έχει διακριθεί στη χαρακτική, το ψηφιδωτό, την tapisserie. Το έργο της κινείται γύρω από 3 κύριους άξονες, ενίοτε αλληλοδιαπλεκόμενους: τον άνθρωπο, το κοινωνικό του περιβάλλον και τη φύση. Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της υπήρξαν η εικονογράφηση των ποιημάτων του Πωλ Ελυάρ, Ελλάδα, ρόδο του λογικού μου (Παρίσι, 1949) που συνοψίζει τη νεανική της περίοδο, η σειρά των ξυλογραφιών με θέμα την Κίνα (1956-1958), η σειρά των ξυλογραφιών (1958-1960) με θέμα το βιομηχανικό τοπίο του Τσέπελ της Ουγγαρίας, η σειρά των ξυλογραφιών της Φυλακής (1961-63), αποτέλεσμα του πολιτικού εγκλεισμού της στις Φυλακές Αβέρωφ που συνιστούν ένα μοναδικό καλλιτεχνικό αλλά και ιστορικό ντοκουμέντο.

Ανάλεκτα διαπραγματεύσεων

Τίτλος: Ανάλεκτα Διαπραγματεύσεων / Negotiations Analects

Συγγραφέας:
Δημήτρης Τσίτος

Επιμέλεια:
Βασ. Κατσάνη, Κathleen Marusak

Έκδοση:
Ανάπλους, 2010

Σελίδες:
272

ISBN
: 978-960-98922-1-6

Τιμή:
13.50€


Με τη φράση αυτή ο συγγραφέας του δίγλωσσου βιβλίου τσέπης σε κομψή και εύχρηστη διάσταση [10,5 x 12,5] εκ. με 272 σελίδες χαρακτηρίζει τον πρωτότυπο οδηγό που μπορεί να προπαρασκευάζει και να χρησιμοποιείται σαν γνώμονας στις διαπραγματευτικές διαδικασίες που εκτείνονται σε όλο το φάσμα της καθημερινής μας ζωής και δραστηριότητας.

Το βιβλίο προλογίζει ο Αντώνης Ιωαννίδης, επίκουρος καθηγητής Management στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τη μετάφραση στην αγγλική ανέλαβε ο Δημήτρης Π. Τζωρτζίδης, τ. στέλεχος πολυεθνικής επιχείρησης πετρελαιοειδών και την επιμέλεια της αγγλικής μετάφρασης η Kathleen Marusak (Καλιφόρνια, Η.Π.Α.).

Η έκδοση εγκαινιάζει τη θεματική σειρά εκδόσεων και εκδηλώσεων με τον τίτλο «Πολιτισμός και Οικονομία», στο πλαίσιο της οποίας έχουν προγραμματισθεί παραγωγές πολυμέσων, εκθέσεις, ομιλίες και εκπαιδευτικά - επιμορφωτικά εργαστήρια.

Στις 272 σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας, με τρόπο λακωνικό και εύληπτο, επιχειρεί να οδηγήσει τον αναγνώστη στη συνειδητοποίηση του τι είναι τελικώς μια διαπραγμάτευση, πόσο αναγκαία είναι στην καθημερινή πραγματικότητα και πόσο βελτιώνει το αποτέλεσμα και την ποιότητα της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής. Επίσης το πόσο πολύ σημαντικό είναι να έχουν διαμορφωθεί πριν από τη διαπραγμάτευση η «στάση / θεώρηση» ως προς το θέμα της διαπραγμάτευσης όπως και η «διάθεση» για την ίδια τη διαπραγμάτευση.

Αντί περιγραφής του περιεχομένου του βιβλίου, παραθέτουμε αποσπάσματα από την εισαγωγή του συγγραφέα:

«Με τρόπο πολύ άμεσο προσπάθησα να μεταφέρω όλα εκείνα τα σημεία που θεωρώ εξόχως σημαντικά, τα οποία είπα ή μου είπαν στα 25 αυτά χρόνια που ασχολούμαι με τις διαπραγματεύσεις. ...

-Το να διαβάσει κάποιος το εγχειρίδιο είναι το κλειδί για να μπει σε έναν άλλο κόσμο. Τον κόσμο της συγκέντρωσης και της περισυλλογής, του σχολιασμού, του διαλογισμού και της δημιουργίας μιας κατάστασης ιδεατής που δεν υπάρχει εκείνη τη στιγμή, αλλά μπορεί κάποιος να τη «βιώσει», και να την κάνει πραγματικότητα. ...

-Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να το διαβάζει κάποιος είναι να σταματά σε κάθε σελίδα, να εστιάζεται στα μικρά κείμενα που υπάρχουν και να αναρωτιέται: «τι λέει εδώ, γιατί το λέει, δηλαδή, τι σημαίνει αυτό, τι άλλο θέλει να πει, μου έχει συμβεί τέτοια κατάσταση, τι έκανα, τι θα μπορούσα να κάνω, πώς μπορώ να το κάνω, κ.λπ..». ...

-Ένα φίλτρο που χρησιμοποίησα για την επιλογή των θεμάτων ήταν το «πόσο πολύ ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του «κοινού νου». Ο κοινός νους (sensus communis) είναι, δυστυχώς, όχι και τόσο κοινό αγαθό∙ ίσως μάλιστα βρίσκεται σε ανεπάρκεια, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει υπερπροσφορά επισήμων τίτλων. ...

-Οι σωστές διαπραγματεύσεις δεν επιτρέπουν στην αδικία και τους θιασώτες της να ενεργούν σε βάρος των «καλῶν κ' ἀγαθῶν ἀνθρώπων». ...

-Θα έπρεπε να μας διδάσκουν πώς να διαπραγματευόμαστε στην Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Ο κόσμος θα ήταν αλλιώτικος. Μελετήστε, λοιπόν, το βιβλίο με γνώμονα ότι όλοι οφείλουμε στον εαυτό μας και τα παιδιά μας, αλλά και στους συνανθρώπους μας, να είμαστε καλοί διαπραγματευτές. ...».

Ροϊδικά μελετήματα 1911-1934

Τίτλος: Ροϊδικά Μελετήματα 1911-1934

Συγγραφέας: Ανδρέας Μ. Ανδρεάδης

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μουλλάς

Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2010

Σελίδες: 283

ISBN: 978-960-250-432-1

Τιμή με την έκπτωση: 16,20€


Στον τόμο αυτόν συγκεντρώνονται τα ροϊδικά μελετήματα του Ανδρέα Μ. Ανδρεάδη, όσα έχουν δημοσιευτεί σταδιακά σε διάφορα έντυπα κατά την περίοδο 1911-1934. Ανεψιός του Ροΐδη και πρώτος φιλολογικός του εκδότης, ερευνητής και γόνιμος συγγραφέας, ο Ανδρέας Ανδρεάδης (1876-1935) υπήρξε πρωτίστως διαπρεπής πανεπιστημιακός και οικονομολόγος. Συμπληρωματικά και παράλληλα προς τις βασικές του επιστημονικές επιλογές έρχονται τα άλλα του ενδιαφέροντα: η ιστορική έρευνα (και όχι μόνο η σχετική με την Οικονομία), η λογοτεχνία, οι καλές τέχνες, η μουσική, προπάντων το θέατρο και η κριτική του. Ο πολυμερής και πολυμέριμνος Ανδρεάδης, ακόμη και μετά την έκδοση των ροϊδικών «Έργων» (1911-1914), βρίσκει τον χρόνο να προβάλλει επανειλημμένα την προσφορά του θείου του με δημοσιεύματα και διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Εισαγωγή του «Εμμανουήλ Ροΐδης (Βιογραφικόν Σημείωμα)» είναι το βασικότερο και αναλυτικότερο κείμενο που διαθέτουμε για τη ζωή και το έργο του Ροΐδη. Εκπονώντας μια βιοεργογραφία «του εξοχωτάτου ίσως των Ελλήνων λογογράφων», ο Ανδρεάδης αποβλέπει, ανάμεσα στ’ άλλα, στην προβολή του Ροΐδη ως σημαντικού, ίσως του σημαντικότερου, σύγχρονου Έλληνα συγγραφέα και στην αναθεώρηση της δημόσιας εικόνας του παραδοξολόγου, προκλητικού αντιρρησία, άθεου κ.λπ. Και επιτελεί το χρέος του με σοβαρότητα και ευσυνειδησία, κατά τις προδιαγραφές που χαρακτηρίζουν τη συγγενική του σχέση, το επιστημονικό του ήθος, την εποχή του και την τάξη του.

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα