Blogger Template by Blogcrowds.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ MARK MAZOWER


Τίτλος: Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Mεσοπολέμου
Μετάφραση: Σπύρος Mαρκέτος
Έκδοση: ΜΙΕΤ, Αθήνα, 2002, 1η ανατύπωση 2009
Σελίδες: 433
ISBN: 978-960-250-241-9 χαρτόδετο / 978-960-250-416-1 πανόδετο
Τιμή με έκπτωση: 19,55€ χαρτόδετο/ 27,70€ πανόδετο


Tο 1929, όταν το κραχ της Oυόλ Στριτ συγκλόνιζε τον κόσμο, ο Ξενοφών Zολώτας, τότε νεαρός καθηγητής Πολιτικής Oικονομίας, αναρωτιόταν αν υπήρχε οικονομική κρίση στην Eλλάδα. Tον επόμενο χρόνο η απάντηση ήταν αναμφίβολα καταφατική, ενώ με την εγκατάλειψη του κανόνα χρυσού από τη Bρετανία, το 1932, ο διοικητής της Tράπεζας της Eλλάδος Eμμανουήλ Tσουδερός δήλωνε ότι η κρίση είχε εισέλθει σε μια νέα, «δυσοίωνη» φάση. Oι παρατηρητές της εποχής αντιλαμβάνονταν πως η περίοδος 1929-32 αποτελούσε καμπή για τη χώρα. Tι σήμαινε η καμπή αυτή για την οικονομία, για το ρόλο του κράτους και, τελικά, για την πολιτική αποτελεί το θέμα του παρόντος βιβλίου.
O Mάζοουερ ερευνά τις αλλαγές που προέκυψαν όταν η Eλλάδα αναγκάστηκε, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, να εγκαταλείψει την παραδοσιακή στήριξή της στις αγροτικές εξαγωγές, τα υπερπόντια εμβάσματα και τα εξωτερικά δάνεια και να στραφεί προς μια πολιτική αυτάρκους ανάπτυξης, θεμελιωμένης σε εντόπιες πηγές. Kαι διαπιστώνει πως η αποσύνθεση της ανοιχτής διεθνούς οικονομίας άφησε την Eλλάδα σε θέση μικρότερης οικονομικής εξάρτησης από τον έξω κόσμο συγκριτικά με όσα ίσχυαν προηγουμένως. Tα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα αυτού του νέου τύπου ανάπτυξης είχαν γίνει πλέον φανερά τον Aύγουστο του 1936, όταν ο Iωάννης Mεταξάς επέβαλε τη δικτατορία του.
Bασιζόμενος σε τραπεζικές εκθέσεις, σε εκδόσεις ειδικών οργανισμών και στον εβδομαδιαίο οικονομικό τύπο της εποχής, ο συγγραφέας τονίζει ότι θέλησε να ανοίξει για την έρευνα τη μέχρι πρότινος παραμελημένη ιστοριογραφία της νεότερης Eλλάδας και να εφαρμόσει την υπόδειξη του Nίκου Σβορώνου, ο οποίος συμβούλεψε κάποτε τους ιστορικούς να πάψουν πια να επικαλούνται τον περίφημο «ξένο δάκτυλο» και να μελετήσουν τις αλληλεπιδράσεις των εγχώριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων.



Τίτλος: Η αυτοκρατορία του Χίτλερ. Ναζιστική εξουσία στην κατοχική Ευρώπη
Μετάφραση: Κώστας Κουρεμένος
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 2009
Σελίδες: 783
ISBN: 978-960-221-466-4
Τιμή με έκπτωση: 38,02€


Ο διάσημος άγγλος ιστορικός (Στην Ελλάδα του Χίτλερ, Σκοτεινή ήπειρος, Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων) αναλαμβάνει εδώ να χαρτογραφήσει τα αυτοκρατορικά όνειρα και σχέδια των ναζί (όπως η μετατροπή της Ευρώπης σε τεράστια οικονομική αγορά για τα γερμανικά συμφέροντα, οι διηπειρωτικοί αυτοκινητόδρομοι μέσα από τις εθνοκαθαρμένες ρωσικές στέπες, ο ολοκληρωτικός πόλεμος, η Τελική Λύση και η μακραίωνη πολιτική κυριαρχία), να περιγράψει την ανατριχιαστική συνάντησή τους με την πραγματικότητα και να αποτιμήσει τις τραυματικές επιπτώσεις τους στο μέλλον της Ευρώπης. Αντλώντας από ένα πρωτόγνωρο φάσμα πηγών, το βιβλίο αποκαλύπτει πώς οι ναζί σχεδίασαν, διατήρησαν και εντέλει έχασαν την ευρωπαϊκή αυτοκρατορία τους και ποιο ήταν το αποτρόπαιο όραμα του κόσμου που θα είχε φτιάξει ο Χίτλερ αν είχε κερδίσει τον πόλεμο.





Τίτλος: Θεσσαλονίκη. Πόλη των φαντασμάτων. Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, 1430-1950
Μετάφραση: Κώστας Κουρεμένος
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 2006
Σελίδες: 607, περιλαμβάνει χάρτες και φωτογραφικό υλικό
ISBN: 978-960-221-354-Χ
Τιμή με έκπτωση: 31,66€


Διάσημος βρετανός ιστορικός ειδικευμένος στην ευρωπαϊκή, βαλκανική και ελληνική ιστορία, ο Μαρκ Μαζάουερ αρχίζει αυτή την ιστορία της Θεσσαλονίκης από την αρχαιότητα, γρήγορα όμως κάνει το άλμα προς το 1430, όταν η βυζαντινή πόλη περιήλθε, επί σουλτάνου Μουράτ Β΄, στην οθωμανική εξουσία. Εκεί παρέμεινε ώς το 1912, οπότε επανήλθε οριστικά στην ελληνική κυριαρχία, με μόνη παρένθεση τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Αυτό που κάνει την ιστορία της τόσο ξεχωριστή είναι η ποικιλία των θρησκευτικών ομάδων που άνθισαν στο εσωτερικό της. Πρώτοι ήρθαν οι χριστιανοί: με αφετηρία τον μάρτυρα του τρίτου αιώνα Δημήτριο, η Θεσσαλονίκη εξελίχθηκε σε ισχυρό κέντρο της ανατολικής Ορθοδοξίας. Με τη σειρά τους, οι μουσουλμάνοι επέβαλαν το ισλάμ, αντικαθιστώντας τις εκκλησίες με τζαμιά, μέχρι την αποπομπή τους το 1922, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών. Ήδη από το τέλος του Μεσαίωνα, η πόλη περιλάμβανε επίσης έναν εβραϊκό πληθυσμό Σεφαραδιτών εξόριστων από τη δυτική Ευρώπη, που την ανέδειξε σταδιακά σε κέντρο όχι μόνο του ανατολικού εμπορίου αλλά και του ιουδαϊκού μυστικισμού και μεσσιανισμού, για να γνωρίσει αργότερα τον εξανδραποδισμό και την εξόντωση στο στρατόπεδο του Aουσβιτς.
Η γενικότερη μετάβαση από έναν κόσμο αυτοκρατοριών σ' έναν κόσμο εθνικών κρατών αποτυπώνεται στην εμπειρία της πόλης, ενώ τα εναλλασσόμενα ρεύματα εθνοτικής και θρησκευτικής συνύπαρξης και αλληλοσπαραγμού, ευημερίας και καταστροφής, κάνουν προφανή τη σημασία αυτού του ιστορικού παραδείγματος σήμερα. Όμως η πολυεπίπεδη εργασία του Μαζάουερ δεν προσφέρει απλώς κάποια επίκαιρα μαθήματα ιστορίας. Στηριγμένη σε συστηματική αρχειακή έρευνα, πλέκει την πολιτική διαδρομή της πόλης με λεπτομερείς πληροφορίες και ζωντανές εικόνες από την καθημερινή ζωή της, ανασυγκροτώντας έτσι τη συλλογική μνήμη των μεγάλων κοινοτήτων και των άλλων ομάδων και προσώπων που φιλοξένησε στο πέρασμα του χρόνου.




Τίτλος: Μετά τον πόλεμο. Η ανασυγκρότηση της οικογένειας του έθνους και του κράτους στην Ελλάδα, 1943-1960
Κείμενα: Τ. Βερβενιώτη, Π. Βόγλης, R. van Boeschoten, Μ. Δαλιάνη, Σ. Ν. Καλύβας, Α. Καρακασίδου, Ξ. Κοτζαγεώργη-Ζυμάρη, B. Lewkowicz, M. Mazower, Π. Παπαστρατής, Γ. Σακκάς, Λ. Σαράφη, Σ.-Σ. Σπηλιώτη, Ε. Χαϊδά, Τ. Χατζηαναστασίου
Επιμέλεια: Mark Mazower
Μετάφραση: Ειρήνη Θεοφυλακτοπούλου
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 2003
Σελίδες: 335
ISBN: 978-960-221-270-5
Τιμή με έκπτωση: 21.73€

Μετά τον πόλεμο: μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Από τη μια σιωπή, άρνηση, αποκήρυξη, από την άλλη γιορτές, παρελάσεις και μύθοι. Από τη μια οι κατεστραμμένες, εγκαταλειμμένες ή χαμένες κοινότητες, από την άλλη οι ανοικοδομημένες και οι ενισχυμένες. Αυτή η πρωτότυπη συλλογή δοκιμίων, γραμμένων από μια πλειάδα Ελλήνων και ξένων ερευνητών, υπό τη διεύθυνση του γνωστού Άγγλου ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ ("Στην Ελλάδα του Χίτλερ", "Σκοτεινή ήπειρος", "Βαλκάνια"), έρχεται να προσφέρει στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας μια πολυπρισματική αφήγηση της πολιτικής και κοινωνικής της ανασυγκρότησης. Αντάρτες και ταγματασφαλίτες, συνεργάτες, δωσίλογοι και πολιτικοί κρατούμενοι, γυναίκες και παιδιά μέσα κι έξω από τις φυλακές, επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ήρωες και εγκληματίες πολέμου παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες του τόμου, ξαναζωντανεύοντας σε εθνική ή τοπική κλίμακα, σε συλλογικό και σε προσωπικό επίπεδο, τα κρίσιμα επεισόδια μιας ιστορικής τραγωδίας. Το όλο εγχείρημα βασίζεται σε νέες πηγές και μαρτυρίες, γραπτές και προφορικές, που πριν από δύο δεκαετίες δεν ήταν στη διάθεση των μελετητών. Το βιβλίο βρίσκεται έτσι στην αιχμή της έρευνας (ιστορικής αλλά και ανθρωπολογικής ή κοινωνιολογικής) γύρω από τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα ανένηψε από την πιο παρατεταμένη και τραυματική εμπειρία της σύντομης ζωής της ως εθνικού κράτους.



 
Τίτλος: Σκοτεινή ήπειρος. Ο ευρωπαϊκός εικοστός αιώνας
Μετάφραση: Κώστας Κουρεμένος

Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 2001
Σελίδες: 464, περιλαμβάνει χάρτες
ISBN: 978-960-221-223-3
Τιμή με έκπτωση: 28,97€


H Σκοτεινή ήπειρος είναι μια πυκνή επισκόπηση της ευρωπαϊκής ιστορίας, όπου παρουσιάζονται ανάγλυφα οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και ιδεολογικές εξελίξεις από το 1919 ώς το 1997. Aποτολμώντας να φωτίσει σκοτεινές περιοχές αυτής της ιστορίας και να αμφισβητήσει πολλά από τα μέχρι τώρα δεδομένα της, ο συγγραφέας επανερμηνεύει τις ευρωπαϊκές εμπειρίες της επανάστασης, του πολέμου και του ολοκληρωτισμού και αναρωτιέται για την εμβέλεια και την προοπτική της δημοκρατίας. Παρά την επιστημονική μεθοδολογία της, η μελέτη αυτή δεν αποφεύγει διόλου τα κρίσιμα ηθικά και πολιτικά ζητήματα που συνδέονται με την τραυματική μνήμη και τις μετέωρες επαγγελίες της Eυρώπης. Ένα πρόσθετο ενδιαφέρον του βιβλίου είναι η ιδιαίτερη προσοχή που δίνει στην Eλλάδα και ο ρόλος που της αναγνωρίζει στις εξελίξεις, πράγμα ασυνήθιστο για τέτοιου είδους σφαιρικές θεωρήσεις της ευρωπαϊκής ιστορίας.



Τίτλος: Στην Ελλάδα του Χίτλερ. Η εμπειρία της Κατοχής
Μετάφραση: Κώστας Κουρεμένος
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα,1994
Σελίδες: 464
ISBN: 978-960-221-096-6
Τιμή με έκπτωση: 28,97€

Η εισβολή του γερμανικού στρατού το 1941 έφερε στην Ελλάδα τη χιτλερική Νέα Τάξη, έναν κόσμο ερειπωμένων οικισμών, λιμοκτονούντων πληθυσμών και απόλυτων, κατακλυσμιαίων οραμάτων. Συγκεντρώνοντας πλούσιες μαρτυρίες από πρώτο χέρι και αντλώντας από ανέγγιχτες ώς τώρα αρχειακές πηγές, ο Μαρκ Μαζάουερ περιγράφει τη διακυβέρνηση και την οικονομική αφαίμαξη της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα, την κατάρρευση μιας ολόκληρης κοινωνίας μέσα στον τρόμο και την πείνα και την αναβάπτισή της στους θεσμούς και τις πρακτικές της μαζικής αντίστασης.
Η καθημερινή ζωή κάτω από τον ξένο ζυγό καθώς κι εκείνη του αντάρτικου στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας παρουσιάζονται μέσα στις πρωτόγνωρες υλικές και ψυχολογικές συνθήκες του ολοκληρωτικού πολέμου: άμαχοι πολίτες και χωρικοί στο στόχαστρο εκκαθριστικών επιχειρήσεων, Εβραίοι στο δρόμο για τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, αγωνιστές της Αντίστασης, ταγματασφαλίτες, μαυραγορίτες και δωσίλογοι είναι τα πρόσωπα χάρη στα οποία η ζωντανή αφήγηση ανασυνθέτει την ταραγμένη και αντιφατική εμπειρία της Κατοχής. Όμως ο πόλεμος εξετάζεται επίσης από τη σκοπιά του κατακτητή: λόγια και έργα απλών φαντάρων ή αξιωματικών της Βέρμαχτ και των SS (όπως του νεαρού Κουρτ Βαλντχάιμ, που οι δραστηριότητές του στην κατοχική Ελλάδα έδωσαν το έναυσμα γι' αυτή τη μελέτη) φανερώνουν τις πεποιθήσεις και τις αξίες που στήριξαν τη ναζιστική πολιτική της βίας, της τρομοκρατίας και της Τελικής Λύσης.
Πλούσια εικονογραφημένο με φωτογραφίες από γερμανικές, βρετανικές και ελληνικές πηγές, το βιβλίο προσφέρει μια αποκαλυπτική και συχνά συγκινητική θεώρηση της μεγαλύτερης ελληνικής τραγωδίας του αιώνα: αυτής που έκλεισε μια μέρα με τους πανηγυρισμούς της Απελευθέρωσης για να ξανανοίξει την επομένη μέσα στα πυρά του Εμφυλίου Πολέμου.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα