Blogger Template by Blogcrowds.

Η διπλή ζωή του Σταντάλ

Τίτλος: Η διπλή ζωή του Σταντάλ
Συγγραφέας: Άννα Μαχαιρά
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2014
Σελίδες: 218
ISBN: 978-960-524-425-5
Τιμή με έκπτωση: 14,40€



Ο Σταντάλ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους γάλλους λογοτέχνες του 19ου αιώνα, και ορισμένα μυθιστορήματά του, όπως το Κόκκινο και το Μαύρο ή Το Μοναστήρι της Πάρμας, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λoγοτεχνίας. Ο Henri Beyle, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του συγγραφέα, γεννήθηκε τις παραμονές της μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης, έζησε την Επανάσταση στα παιδικά και νεανικά του χρόνια και πέρασε την ωριμότητά του στον απόηχο της επανάληψης αλλά και της άρνησής της, στα χρόνια που ο ιστορικός Χoμπσμπάουμ αποκάλεσε η Εποχή των Επαναστάσεων.

Η Άννα Μαχαιρά αναζητά στη Διπλή ζωή του Σταντάλ ακριβώς τη σύνδεση του συγγραφέα με την ιστορία. Η αναζήτηση προχωρά σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο συγκροτείται από το έργο του Σταντάλ και τον τρόπο με τον οποίο ο λογοτέχνης επεξεργάζεται σε αυτό τα βιώματά του –τον ενθουσιαμό του, τις ελπίδες, τις απέχθειες και τις απογοητεύσεις του– από τη συναρπαστική περίοδο της Επανάστασης και του Ναπολέοντα. Καθώς όμως, και σε αυτήν την περίπτωση, το έργο του συγγραφέα επέζησε του δημιουργού του, η Διπλή Ζωή αναζητά σε ένα δεύτερο επίπεδο τις εναλλαγές της δεξίωσης του έργου του από τη λογοτεχνική κριτική και την κοινωνία.  Η Άννα Μαχαιρά μας  οδηγεί εδώ από την περιορισμένη απήχηση του έργου στην πλειονότητα των συγχρόνων του, από την απόρριψή του από τον Ουγκώ και τον Φλωμπέρ  στην ανάδειξή του, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, σε αγαπημένο θέμα της λογοτεχνικής κριτικής από τον Τάιν μέχρι τον Προυστ. Οι μεταπτώσεις της κριτικής συνεχίστηκαν και στον 20ό αιώνα, κατά τον οποίο οι πολυσχιδείς όψεις του έργου του Σταντάλ επέτρεψαν να θεωρήσουν ότι βρήκαν σε αυτό τα στοιχεία που αναζητούσαν εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά και λογοτεχνικά κινήματα και συγγραφείς, όπως η φιλομοναρχική οργάνωση Action française, ο Γκέοργκ Λούκατς και ο Μαξίμ Γκόρκι. 

Πέρα από τη μελέτη των γραπτών του Σταντάλ και την εκμετάλλευση αρχειακού υλικού σχετικού με τη ζωή και το έργο του, η έρευνα για το βιβλίο στηρίχθηκε στη μελέτη της ογκώδους διεθνούς κριτικής βιβλιογραφίας.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα