Blogger Template by Blogcrowds.

Κλεοπάτρα Δίγκα, Διαδρομή

http://www.miet.gr/web/covers/books/digka_sitebig.jpgΤίτλος: Κλεοπάτρα Δίγκα / Διαδρομή

Επιμέλεια Κειμένων: Φανή Ροπόκη

Έκδοση: ΜΙΕΤ, Αθήνα 2014
Σελίδες:174
ISBN: 978-960-250-617-2
Τιμή με έκπτωση: 22,50€




Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Εϋνάρδου (από 6 Νοεμβρίου 2014 έως 10 Ιανουαρίου 2015). Τα έργα που παρουσιάζονται καλύπτουν μια διαδρομή 48 χρόνων, από το 1966 ως το 2014. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στον αναγνώστη να παρακολουθήσει τη δημιουργική εργασία μιας καλλιτέχνιδας όπως εξελίσσεται μέσα στο χρόνο, να δει τις διαδοχικές θεματικές και μορφολογικές αναζητήσεις της και να διακρίνει τις κυρίαρχες ιδέες και τις προθέσεις που την υποστυλώνουν και την εμπνέουν.

Από τις αρχικές επιρροές της ποπ αρτ στον κριτικό ρεαλισμό και από την υπαρξιακή αναζήτηση ταυτότητας στην εικαστική μελέτη της ανθρώπινης κατάστασης, η ζωγραφική της Κλεοπάτρας Δίγκα παρουσιάζει διάσπαρτα ίχνη μιας αναμέτρησης, λιγότερο ή περισσότερο επώδυνης, μεταξύ της προσωπικής της ευαισθησίας και του τριπτύχου συλλογικότητα-πολιτικοποίηση-ρεαλισμός, που καθόρισε το ξεκίνημά της. Παρά τις αλλαγές και τις ρήξεις, ακόμη και τα χάσματα που παρατηρούνται στην εξέλιξή της, το συνεκτικό νήμα παραμένει στη θέση του και είναι αυτό που ενεργοποιεί κάθε φορά τη διαδικασία της σύλληψης του έργου. Η επίμονη αναζήτηση της αλήθειας, η κριτική στάση απέναντι στις κυρίαρχες εικόνες και ιδέες και η επιδίωξη καλλιτεχνικών στόχων με κοινωνικό αντίκρισμα διαπερνούν όλο το έργο της και του προσδίδουν το προσωπικό του ύφος και την εσωτερική συνοχή του.

Η Κλεοπάτρα Δίγκα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με υποτροφία του ΙΚΥ και δασκάλους τον Γ. Μόραλη, τον Ν. Νικολάου και τον Β. Βασιλειάδη. Αποφοίτησε το 1970. Συνέχισε στο Παρίσι με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών, στην Ανωτάτη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών (École Nationale Supérieure des Beaux Arts) και στην Ανωτάτη Εθνική Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών (École Nationale Supérieure des Arts Decoratifs).

Ήταν βοηθός του σκηνογράφου Υμπέρ Μονλού (Hubert Monloup) σε παραστάσεις που ανέβασαν το Εθνικό Θέατρο Βιλερμπάν (Théâtre National Populaire Villeurbanne), η Κομεντί Φρανσαίζ (Comédie Française), το Θέατρο Σάρα Μπερνάρ (Théâtre Sarah Bernhardt), το Οντεόν (Théâtre de l’ Odéon), κ.ά. Έχει σκηνογραφήσει επανειλημμένως στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Ελεύθερο Θέατρο, και σε διάφορα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ), στον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Συμμετείχε στην εικαστική ομάδα «Πέντε Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές» (Γ. Βαλαβανίδης, Κ. Δίγκα, Κ. Κατζουράκης, Χ. Μπότσογλου, Γ. Ψυχοπαίδης), στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών (ΚΕΤ), στην Ομάδα για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη, αλλά και σε ποικίλες εικαστικές ομάδες στο Παρίσι. Ως ιδρυτικό στέλεχος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας (ΔΕΠΑΚ) οργάνωσε και διηύθυνε το Εικαστικό Εργαστήριο του δήμου τα πρώτα επτά χρόνια λειτουργίας του. Ως σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), επί υπουργίας Σταύρου Μπένου και Ευάγγελου Βενιζέλου, οργάνωσε το Δίκτυο Εικαστικών Εργαστηρίων του ΥΠΠΟ. Την ίδια περίοδο υπήρξε μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Εικαστικά και συντονίστρια από πλευράς ΥΠΠΟ. Από το 2000 έως το 2012 οργάνωσε και διηύθυνε το Εικαστικό Εργαστήριο του Δήμου Πατρέων. Παράλληλα εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ οργάνωσε και δίδαξε σε πολλά σεμινάρια διδακτικής της τέχνης. Συμμετείχε με τις εκπομπές «Θεατρικά» και «Εικαστικά» στο Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι, της ΕΡΤ. Είναι ιδρυτικό μέλος του σωματείου «Διάζωμα» για την αποκατάσταση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και αναπληρωματικό μέλος στο διοικητικό του συμβούλιο.

Τέλος, έχει εκδώσει δύο βιβλία: Ξέρεις τα σπίτια πεισματώνουν εύκολα (Εξάντας, 1992) και Θέση 44, παράθυρο (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2013). Έχει κάνει επτά ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της υπάρχουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.  


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα