Blogger Template by Blogcrowds.

Τίτλος: Τρεις Κήποι Δύο Οράματα και μια Παρουσία στην Αττική Γη
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς, Μαρία Παπαναστασίου
Έκδοση: Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, Αθήνα 2016
Σελίδες:
80
ISBN: 978-960-6812-56-9
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 29,75€





Είμαστε εξοικειωμένοι με την ανάγνωση και πρόσληψη κειμένων. Υπάρχει όμως - πιο σπάνια- και η "ανάγνωση" και η ερμηνεία των εικόνων. Λίγοι μετέρχονται την άσκηση αυτή που προϋποθέτει διάθεση ερευνητική.

Οι εικόνες συνήθως εντυπωσιάζουν, τέρπουν και συχνά εξαπατούν, στις συνθήκες της λεγόμενης "εικονικής τροπής" (iconic turn) των ημερών μας. Πέραν της επιπόλαιης αυτής πρόσληψης εικαστικού υλικού πάσης φύσεως στην οποία είμαστε εκτεθειμένοι, υπάρχει ωστόσο και η δυνατότητα ενός δημιουργικού διαλόγου του επαρκούς μελετητού με την εικόνα.

Ο διάλογος αυτός μπορεί να είναι λεκτικός - η κριτική περιγραφή και ανάλυση της εικόνος- μπορεί όμως να είναι και εικαστικός, με την δημιουργία μιας άλλης εικόνος που να ερμηνεύει την πρώτη. Το κάπως τολμηρό αυτό εγχείρημα αποτελεί πρόκληση για τον ερμηνευτή και συχνά έκπληξη για τον θεατή-αποδέκτη.

Μια τέτοια απόπειρα εικαστικού διαλόγου περιέχει το παρόν λεύκωμα. Ο συγγραφεύς σχεδίασε τρία πανοραμικά προοπτικά σχέδια, με σκοπό να ερμηνεύσει και να καταστήσει πιο ευπρόσληπτα τρία ιστορικά σχέδια αστικών κήπων που σχεδιάσθηκαν για την Αθήνα. Από την σχηματική μορφή των διδιάστατων κατόψεων των κήπων αυτών (όπως μας κληρονομήθηκαν από τα ιστορικά τεκμήρια) μεταβαίνουμε στην τρισδιάστατη παράσταση των πανοραμάτων.

Το κείμενο "Τρεις κήποι, δύο οράματα και μία παρουσία στην Αττική γη" είναι ένα δοκίμιο που παρουσιάζει και σχολιάζει τα σχέδια αυτά, φορείς της εισαγωγής της δυτικής κηποτεχνίας στον ελληνικό χώρο.

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα