Blogger Template by Blogcrowds.

Θρησκεία και Πολιτική

Τίτλος: Θρησκεία και Πολιτική (Συναντήσεις 6)
Κείμενα: Συλλογικό
Επιμέλεια:
Σταύρος Ζουμπουλάκης
Έκδοση: Άρτος Ζωής, Αθήνα 2016
Σελίδες: 474
ISBN:
978-960-8053-56-4
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας:
16,00€



Η σχέση θρησκείας και πολιτικής έχει έρθει έντονα και αιματηρά στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανάδυσης και της δράσης των ισλαμιστικών κινημάτων. Το πολιτικό Ισλάμ, σε όλες τις εκδοχές του, αποτελεί ασφαλώς την κυριότερη μορφή πολιτικοποίησης της θρησκείας σήμερα, όχι όμως και τη μόνη.

Το ζήτημα της σχέσης θρησκείας και πολιτικής δεν είναι, βεβαίως, σημερινό. Και ενώ η σχέση αυτή είναι παμπάλαια, η κριτική συζήτηση για την κατανόησή της, στην ιστορική εξέλιξή της, είναι νεότερη, όπως νεότερη είναι και η συζήτηση για τη ρύθμισή της μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοκρατίας.

Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια προσπάθεια κατανόησης της σχέσης θρησκείας και πολιτικής, όπως εκφράστηκε στον χριστιανισμό και στην πνευματική ιστορία της Ευρώπης. Στο Ισλάμ αφιερώνονται δύο μελέτες, μία για την κορανική αφετηρία και μία για το φρικτά επίκαιρο Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Δεν υπάρχουν κείμενα για την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και τη σχέση της με την πολιτική, γιατί, αφενός, το θέμα έχει αρκετά συζητηθεί και, αφετέρου, είναι πνευματικά αδιάφορο να παίρνεις εύκολα εύσημα προοδευτικότητας καταγγέλλοντας τον εθνικισμό των Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Η συζήτηση αυτή για τη σχέση θρησκείας και πολιτικής μπορεί σήμερα να είναι κριτική, και όχι απολογητική ή πολεμική, χάρις στην εκκοσμίκευση και την επικράτηση ουσιαστικά παντού στην Ευρώπη του ουδετερόθρησκου κτάτους. Σε αυτόν τον ορίζοντα τοποθετείται και τούτο το βιβλίο και αυτόν ακριβώς υπερασπίζεται.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα