Blogger Template by Blogcrowds.

Victor Serge: Αναμνήσεις ενός Επαναστάτη

Αναμνήσεις ενός Επαναστάτη
Victor Serge

Μετάφραση: Ρεβέκκα Πέσσαχ
Επιμέλεια: Στέφανος Ροζάνης
Εκδόσεις: Ακυβέρνητες Πολιτείες, Θεσσαλονίκη 2017, 685 σελ.
ISBN: 978-618-82505-8-1
Τιμή: 22,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 17,60€





«Δεν ζούμε για τον εαυτό μας, ζούμε για να δουλεύουμε και να αγωνιζόμαστε». Γράφοντας τις Αναμνήσεις ενός επαναστάτη, ο Βικτόρ Σερζ αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την παραπάνω ρήση. Οι Αναμνήσεις του δεν είναι απλώς η λεπτομερής αφήγηση της ζωής του, αλλά, πολύ περισσότερο, η κριτική παρουσίαση των μεγάλων ιστορικών και κοινωνικών γεγονότων, με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι άνθρωποι της εποχής του. Το Παρίσι των αρχών του περασμένου αιώνα, ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος, οι μεγάλες επαναστάσεις στη Ρωσία και την Ισπανία, οι απαρχές του Δευτέρου Παγκοσμίου συνθέτουν το σκηνικό αυτής της συγκλονιστικής μαρτυρίας.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με ένα «σοσιαλιστικό και αναρχικό, διόλου αποθαρρυμένο πνεύμα» και ακροβατεί με απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην κοφτερή κριτική ματιά του συγγραφέα και την σταθερή προσήλωση σε μία κατηγορική προσταγή: ποτέ να μην αρνηθείτε την υπεράσπιση του ανθρώπου ενάντια στα συστήματα που σχεδιάζουν την εκμηδένιση του ατόμου.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Ο Βικτόρ Σερζ γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1890 από εξόριστους Ρώσους γονείς και πέθανε στο Μεξικό το 1947. Το πραγματικό του όνομα ήταν Βίκτορ Λβόβιτς Κιμπάλτσιτς.

Στρατεύθηκε στις τάξεις των αναρχικών στη Γαλλία και την Ισπανία, όμως έγινε μέλος του Ρώσικου Κομμουνιστικού Κόμματος μετά την άφιξή του στην κόκκινη Πετρούπολη τον Ιανουάριο του 1919. Βοήθησε στη δημιουργία της Κομμουνιστικής Διεθνούς, αλλά αργότερα διαφώνησε με τον σταλινισμό, δεν συνθηκολόγησε, συνελήφθη και στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στα Ουράλια. Αφέθηκε ελεύθερος χάρη στη διεθνή κατακραυγή, διώχτηκε από τη Ρωσία και επέστρεψε στη Γαλλία. Κυνηγημένος από τους ναζί στην Ευρώπη, πέθανε εξόριστος στο Μεξικό. Ένας άνθρωπος χωρίς καμιά περιουσία και χωρίς εθνικότητα, που παρέμεινε αφοσιωμένος στον αγώνα για την κοινωνική επανάσταση.

Η μεγάλη κληρονομιά του Σερζ βρίσκεται στα γραπτά του. Αυτά περιλαμβάνουν μυθιστορήματα, αξιοσημείωτα για την ικανότητά του να μεταδίδει την αίσθηση ενός συλλογικού πρωταγωνιστή, το «εμείς» της επαναστατικής πάλης. Επίσης, ιστορικά βιβλία για τη Ρωσική Επανάσταση, τον Λένιν, τον Στάλιν, τον Τρότσκι. Ακόμη, πολιτική δημοσιογραφία και μια τεράστια αλληλογραφία, που χαρτογραφεί την πολιτική ιστορία του περασμένου αιώνα.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα