Blogger Template by Blogcrowds.

Ελιά και λάδι στην ανατολική Μεσόγειο

Ελιά και λάδι στην ανατολική Μεσόγειο. Από την αρχαιότητα στην προβιομηχανική εποχή.

Επιμέλεια
: Ηλίας Αναγνωστάκης, Ευαγγελία Μπαλτά
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2020,σ.540
ISBN:
978-960-9538-95-4
Τιμή:
78,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 70,20€







Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών παρουσιάζουν τον συλλογικό τόμο «Ελιά και λάδι στην ανατολική Μεσόγειο. Από την αρχαιότητα στην προβιομηχανική εποχή», τον οποίο επιμελήθηκαν οι Ηλίας Αναγνωστάκης και Ευαγγελία Μπαλτά, διευθυντές ερευνών στο ΙΙΕ.

Το έργο επικεντρώνεται στη μελέτη και παρουσίαση της ελαιοκαλλιέργειας και σε θέματα παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας ελαιολάδου στην ανατολική Μεσόγειο. Ο γεωγραφικός αυτός χώρος, εκτός από τα περίπου όμοια κλιματικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του, καθορίστηκε από κυριαρχίες που επέβαλαν ορισμένες παραγωγικές και εμπορικές πρακτικές στην ελιά και στα προϊόντα της. Συνεπώς ένα πλήθος περιοχών στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου φέρει πολιτικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που προσφέρονται ιδανικά για έρευνα και μελέτη της ελαιοκομικής ιστορίας του χώρου. Ο τόμος διαρθρώνεται σε χρονολογική και μερικώς γεωγραφική ακολουθία και αποτελείται από δύο διακριτά μέρη (Α΄ μέρος: Αρχαιότητα – Βυζάντιο και Β΄ μέρος: Βενετοκρατία – Οθωμανικοί χρόνοι – Νέοι Χρόνοι) με υπευθύνους αντίστοιχα τους επιμελητές του τόμου Η. Αναγνωστάκη και Ε. Μπαλτά. Στις μελέτες διαπιστώνονται ομοιότητες και κοινότητα στοιχείων σε ό,τι αφορά αλλαγές και τομές στην ελαιοκομία γεγονός που καθιστά τις συμβολές του τόμου ένα συνεχές αλληλοσυμπληρούμενο ανάγνωσμα για την κατανόηση της ιστορίας της ελιάς και του λαδιού στη μεγάλη διάρκεια.

Συγγραφείς:
Ayşe Nükhet Adıyeke, Nuri Adıyeke, Ηλίας Αναγνωστάκης, Zeki Arıkan, Δέσποινα Ερ. Βλάσση, Patrick Boulanger, Jean-Pierre Brun, Χαράλαμπος Γάσπαρης, Mehmet Genç, Μαρία Γερολυμάτου, Αναστασία Γ. Γιαγκάκη, Στέλλα Δεμέστιχα, Δημήτρης Δημητρίου, Ελευθερία Ζέη, Εύη Μαργαρίτη, †Γεώργιος Μητροφάνης, Ευαγγελία Μπαλτά, Ντούσκα Ούρεμ-Κώτσου, Νίκος Ε. Καραπιδάκης, Γιώργος Κουτζακιώτης, Ειρήνη Κωνσταντίνου, Αγγελική Πανοπούλου, Μάνος Περάκης, Αντώνης Πλυτάς, Ναταλία Πούλου-Παπαδημητρίου, Έφη Ράγια, Gülden Sarıyıldız, †Ευρυδίκη Σιφναίου, Fikret Yilmaz, Rafael Frankel, Σοφοκλής Χατζησάββας.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα