Blogger Template by Blogcrowds.

Εκθεση: ΠΕΛΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΖΗ VIA

Στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Αμερικής 13, παρουσιάζεται η έκθεση:

ΠΕΛΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΖΗ
VIA : την Τρίτη 19 Μαΐου 2009, στις 20.30





Ο τίτλος VIA: είναι μια έρευνα που αφορά ένα σύνολο δουλειάς που σήμερα βρίσκει ένα νέο τρόπο να αναπτυχθεί. Στοιχεία της δουλειάς αυτής, ως νέα δεδομένα προηγούμενων αναζητήσεων, εμπλέκονται και εξελίσσονται με την έρευνα του υλικού και του θέματος.

Η ίδια για τη δουλειά της λέει: «Τα μεγάλα σχέδια σε χαρτί, όπως και η χαρακτική και η φωτογραφία, απέκτησαν νέα σημασία για μένα. Διερευνώντας το ίδιο θέμα με διαφορετικά μέσα, σταδιακά αναζήτησα τους τρόπους με τους οποίους μεταμορφώνονταν τα έργα μου. Ήθελα, κατά κάποιο τρόπο, να απελευθερώσω την αρχική εικόνα από τη συμβατικότητα του μέσου της, είτε ήταν χαρακτική είτε φωτογραφία. Ήθελα ένα διάλογο ανάμεσα στη φωτογραφία, τη χαρακτική και την επιφάνεια της εκτύπωσης.
Έβαλα τη φωτογραφία στον υπολογιστή και έπαψε να είναι στατική, έγινε κινηματογραφική. Ο υπολογιστής έδωσε κίνηση στην εικόνα. Από τη στιγμή που είδα τις φωτογραφίες στον υπολογιστή, τις αντιμετώπισα ως ιδέες που έπρεπε να πραγματωθούν σε μια επιφάνεια διαφορετική από της φωτογραφίας, να αποκτήσουν την τραχύτητα της πέτρας με τις έντονες διαφορές άσπρου μαύρου.

Μέσα από αυτόν το διάλογο η φωτογραφία μεταμορφώνεται σε χαρακτικό και η χαρακτική σε φωτογραφία˙ γίνεται μια ανταλλαγή ύλης. Η χρήση διαφορετικών υλικών, όπως το γυαλόχαρτο και η εκτύπωση σε φιλμ, μιμείται την ύλη, και προσεγγίζει την ιδέα, του πραγματικού υλικού που θα ήθελα να είναι τυπωμένο, δηλαδή έχει την υπόκωφη λάμψη της πέτρας και τη διαφάνεια του γυαλιού. Όμως στην ουσία η δουλειά είναι πέρα από το υλικό, δεν είναι το υλικό. Με διάθεση παιχνιδιού, μετέφερα φωτογραφίες σε επιφάνειες γυαλόχαρτου χρησιμοποιώντας την πυκνότητα του κόκκου για να διαφοροποιήσω την επιφάνεια και να την κάνω να ξεθωριάζει, για να δημιουργήσω την αίσθηση του χρόνου που αλλάζει και διαλύει σιγά σιγά την εικόνα.

Μεταμφιέζομαι... Μεταμφιέζω τα συναισθήματά μου για να μπορέσω να αγγίξω το θέμα μου. Γιατί αυτή είναι η δυσκολία. Η βασική δυσκολία είναι ότι δεν μπορείς να αγγίξεις το θέμα σου απευθείας. Πρέπει να πάρεις διαφορετικούς δρόμους. Ας πούμε ότι πάντα προσπαθούσα να καλύπτω αυτό που σκέφτομαι, αυτό που θέλω να πω, και προσπαθώντας να το καλύψω εμφανίζεται απροσδόκητα εντονότερο.»

H Πελαγία Κυριαζή κατάγεται από τη Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική, με τον Γ. Μόραλη και τον Δ. Κοκκινίδη, και κεραμική στην ΑΣΚΤ. Το 1992 πήγε στη Νέα Υόρκη, με υποτροφία Fulbright, όπου σπούδασε στη School of Visual Arts και συνεργάστηκε με τον Βασίλη Λαμπρινό. Με έναυσμα το καλλιτεχνικό περιβάλλον της Νέας Υόρκης, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, το σχέδιο και τη χαρακτική, αλλά το έντονο ενδιαφέρον της για τα ψηφιακά μέσα την οδήγησε στη δημιουργία τριών ενοτήτων δουλειάς με τίτλο Κοιμωμένη, 1997, Οριστική Διαμονή, 1999, και Tyranny of Light (2002), όπου χρησιμοποίησε ψηφιακή φωτογραφία, βίντεο, ποίηση και μουσική.
Χαρακτικά έργα της διακρίθηκαν δυο φορές σε διαγωνισμό του Διεθνούς Κέντρου Χαρακτικής και παρουσιάστηκαν στην έκθεση New Prints 2002 και New Prints 2009 /Winter στο Διεθνές Κέντρο Χαρακτικής στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο. Έργα της έχουν επίσης εκτεθεί, στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής, στο Kunsthalle Berlin και στην 6η International Biennial of Drawing and Graphic Arts στο Μουσείο του Gyõr στην Ουγγαρία. Επίσης έχει συμμετάσχει στην Διεθνή Έκθεση Art Athina τρεις φορές.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 9 ατομικές εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, στην Γκαλερί 3, στην Γκαλερί Ώρα, στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, και στο A. S. Onassis Cultural Center και το Tenri Cultural Institute στη Νέα Υόρκη, καθώς και στη New York Public Library 96th Str. στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Έχει επίσης παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, όπως στην Kouros Gallery, Rosenberg + Kaufman Fine Art και στο Tenri Cultural Institute, και στην Ελλάδα, στο Σπίτι της Κύπρου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, στο Μουσείο Φρυσίρα και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαΐου – 31 Ιουλίου 2009
Ώρες λειτουργίας : Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:30 π.μ. – 8 μ.μ.
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 9:30 π.μ. – 3:30 μ.μ.
Πληροφορίες τηλ. : 210 3614143

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα