Blogger Template by Blogcrowds.

ΤΟΝΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΕΡΓΑ 1947-2010

Τίτλος: Τόνια Νικολαϊδη /Έργα 1947-2010

Κείμενα: Τάκης Μαυρωτάς, Τόνια Νικολαΐδη

Σχεδιασμός καταλόγου: Διονύσης Καψάλης

Έκδοση: Μ.Ι.Ε.Τ. Αθήνα, 2010,

Σελίδες: 145 με 103 έγχρωμες και α/μ εικόνες

ISBN: 978-960-250-437-6

Τιμή ΜΙΕΤ: 15,00€

Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Εϋνάρδου (23 Μαρτίου έως 23 Μαΐου 2010). Παρουσιάζονται 75 περίπου έργα της χαράκτριας Τόνιας Νικολαΐδη από τα φοιτητικά της χρόνια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1946-1952), στο εργαστήριο χαρακτικής του Γιάννη Κεφαλληνού, έως τα τελευταία έργα της, τις ψηφιακές εκτυπώσεις του 2010.

Η Τόνια Νικολαΐδη κατάγεται από την Ιθάκη. Γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1946-1952) ζωγραφική, με δάσκαλο τον Ουμβέρτο Αργυρό, και χαρακτική στο εργαστήριο του Γιάννη Κεφαλληνού. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε πολλές ατομικές εκθέσεις (1979-2009). Συνεχής είναι επίσης η παρουσία της σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σημειώνουμε ενδεικτικά τη συμμετοχή της στις Πανελληνίους του Ζαππείου, καθώς και στις διεθνείς Μπιεννάλε και Τριεννάλε Χαρακτικής (Αλεξάνδρειας, Βελιγραδίου, Κρακοβίας, Λιουμπλιάνας, Φρέντρικσταντ Νορβηγίας κ.α.). Έχει διακριθεί με πολλά βραβεία και επαίνους: α΄βραβείο και χρυσό μετάλλιο (Μπιεννάλε Αλεξάνδρειας, 1980), χρυσό μετάλλιο (Μπιεννάλε Φρέντρικσταντ, 1989), βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1999) κ.α.

Στα φοιτητικά της χρόνια η Τόνια Νικολαΐδη ζωγράφιζε και χάραζε, εμμένοντας σε έναν ανθρωποκεντρικό θεματικό κύκλο αναζητήσεων. Αμέσως μετά την αποφοίτησή της από την ΑΣΚΤ εγκαταλείπει τη ζωγραφική και αφοσιώνεται στη χαρακτική. Όπως σημειώνει ο Τάκης Μαυρωτάς, «η πρώτη ενότητα της δουλειάς της, από το 1949 έως το 1969, διακρίνεται από τις ουμανιστικές διατυπώσεις, με την άψογη παραστατική απόδοση και την έντονη αίσθηση της ζωγραφικότητας». Από το 1979, η Τόνια Νικολαΐδη υιοθετεί «μια “παράδοξη” μέθοδο στη χαρακτική, που συνδυάζει τη λινολαιογραφία, τη φωτογραφία και τη μεταξοτυπία, για να καταθέσει τη σύγχρονη, πρωτότυπη μαρτυρία της, ένα μνημειακό έργο που ανοίγει νέους δρόμους έκφρασης και αποκαλύπτει την ορατή ψυχική της ενδοχώρα. Η φύση αντιπροσωπεύει, για τη χαράκτρια, το αιώνιο, και η μέθεξή της στο φως του Ιονίου στάθηκε η αιτία και η αφορμή για να ανακαλύψει μια πρωτόφαντη ομορφιά στο έργο της. Συνειδητά αποφεύγει κάθε δεξιοτεχνία και κάθε τυπική παραδοσιακή τεχνική, γιατί αυτό που την ενδιαφέρει είναι η ελευθερία της έκφρασης. Η χαρακτική της διακρίνεται από την απλότητα, τη διαύγεια, τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Με μετρημένες χαράξεις, αφού αντιστρατεύεται τις παραμορφώσεις, αποκαλύπτει τον συγκινησιακό της στοχασμό. Έντονες χρωματικές αντιπαραθέσεις, σχέδιο και πλαστικότητα αποκαλύπτουν την ευαισθησία και την επιθυμία της να προσεγγίζει την ουσία της ανθρώπινης ζωής. Η θεματική της περιστρέφεται, ως επί το πλείστον, γύρω από το υγρό στοιχείο και το ανθρώπινο σώμα.(...) Ο χαρακτικός της κόσμος, που χαρακτηρίζεται από ιδιότυπη ρεαλιστική θεώρηση, παρουσιάζεται οικείος, ιδιαίτερα στα έργα της πρώτης περιόδου, για να εξελιχθεί σταδιακά σε ένα χώρο σύνθετο, όπου συνυπάρχουν ρεαλιστικά και ανεικονικά στοιχεία. Ο κόσμος της δεν εκφράζει την όψη μιας επιφανειακής πραγματικότητας, αλλά την ανίχνευση της ανθρώπινης πορείας μέσα στον βιωμένο χρόνο, τον έρωτα και τη ζωή. Η χαράκτρια θέτει επίμονα το ερώτημα τι είναι ρεαλισμός. Η περιγραφή μιας συγκεκριμένης κατάστασης, με δεδομένη σημασία και συγκινησιακή φόρτιση, ή το απόσταγμα μιας ολόκληρης ζωής, της βαθύτερης ουσίας του ανθρώπου;».

Πληροφορίες για την έκθεση: Πατήστε εδώ

Η αγορά της τέχνης

Τίτλος: Η αγορά της τέχνης, παγκοσμιοποίηση & νέες τεχνολογίες

Συγγραφέας: Ρεϋμόντ Μουλέν

Επιμέλεια: Νίκη Λοϊζίδη

Έκδοση: Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα 2009

Σελίδες: 180

ISBN: 978-960-6842-08-5

Τιμή με την έκπτωση:16,20€


[...] Πρόκειται για μια σημαντικότατη μελέτη, η οποία πραγματεύεται την αγορά της τέχνης στη σύγχρονη εποχή των νέων τεχνολογιών και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Η όχι τυχαία ενσωμάτωση των νέων πληροφοριών που μας δίνει η Ρεϋμόντ Μουλέν στην τρίτη έκδοση αποτελεί συνέπεια -και αδιάσειστη απόδειξη- του γεγονότος ότι στην εποχή της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και αγοράς, τα πάντα -και ανάμεσα σ' αυτά η αγορά της τέχνης- εξελίσσονται με τρομακτικές επιταχύνσεις. Η δραστηριότητα της παγκοσμιοποιημένης πλέον αγοράς της τέχνης, όπως ακριβώς και οι ταχύτατα εξελισσόμενες νέες τεχνολογίες, δημιουργούν νέα και ακόμα πιο σύνθετα δεδομένα για παρατήρηση. Πριν από πέντε με έξι δεκαετίες, ακόμη, ο ιστορικός της τέχνης, ακολουθώντας μια μακρά ερευνητική παράδοση -μέσα στην οποία θα πρέπει να εντάξουμε και την παράδοση του μοντερνισμού-, απέφευγε την οριστική εκτίμηση των καλλιτεχνικών φαινομένων που συμβάδιζαν με την εποχή του, αναμένοντας την παρέλευση του αναγκαίου χρονικού διαστήματος που θα εγγυόταν, με σχετική ασφάλεια, την απαραίτητη "κρίση της Ιστορίας". Ωστόσο σήμερα, τόσο ο ιστορικός όσο και ο κοινωνιολόγος της τέχνης, νιώθει, με αρκετή ομολογουμένως αμηχανία, ότι τα επιστημονικά πιστεύω του ξεπερνιούνται από τα γεγονότα και ότι τόσο η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία όσο και η αγορά της παρασύρονται από μια σαφή σχέση με την "αποθέωση της επικαιρότητας" παρά με την κρίση του χρόνου της ιστορίας. [...]

(Νίκη Λοϊζίδη, από την εισαγωγή του βιβλίου)

ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΑΙ Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

Τίτλος: Το Μακεδονικό και η Γιουγκοσλαβία - Πλήρη τα απόρρητα γιουγκοσλαβικά έγγραφα 1950-1967

Επιμέλεια: Κων/νος Κατσάνος

Μετάφραση: Σταυρούλα Μαυρογένη

Εκδόσεις: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών,Εκδ. Αδελφών Κυριακίδη,Θεσσαλονίκη 2009

Σελίδες: 304

ISBN:978-960-467-131-1

Τιμή με έκπτωση:22,61€Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, στην κατοχή του οποίου βρίσκεται πλούσιο αρχειακό υλικό, με ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέτασε το αίτημα της Εταιρείας Μακεδόνικων Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, το οποίο προέκυψε από την επιθυμία να παρουσιασθούν τεκμηριωμένα οι πολιτικές διεργασίες στα Βαλκάνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ενώπιον των αναγνωστών βρίσκεται αναμφίβολα ένα πολύτιμο τεκμηριωμένο αποδεικτικό υλικό, το οποίο είναι καρπός έρευνας και συνεργασίας ειδικών μελετητών και ερευνητών σχετικά με το ζήτημα των ελληνογιουγκοσλαβικών σχέσεων. Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει ένα μόνο τμήμα των πολυαρίθμων εγγράφων, τα οποία αποκαλύπτουν τις περίπλοκες και πολυσήμαντες διεργασίες στη διαμόρφωση της γιουγκοσλαβικής και ελληνικής πολιτικής σχετικά με το Μακεδόνικο Ζήτημα.

Το ιστορικό και η γέννηση των επιμέρους διεργασιών στα Βαλκάνια είναι ουσιαστικής σημασίας για την εξέταση της τρέχουσας κατάστασης και των πιθανών κατευθύνσεων για την άρση των παρεξηγήσεων μέσω αυτών ενισχύεται με τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα συνεργασίας και η καλύτερη αμοιβαία κατανόηση που στηρίζεται σε κοινές πολιτισμικές και δημοκρατικές αξίες.
Εκκινώντας από αυτό το πλαίσιο αξιών, το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι με την προσπάθειά τους κατέστησαν δυνατή την παρουσίαση αυτών των εγγράφων στο ευρύτερο αναγνωριστικό κοινό και εκφράζει την πεποίθησή του ότι η συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδόνικων Σπουδών θα είναι και στο μέλλον πιο επιτυχής και περισσότερο γόνιμη.

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα