Blogger Template by Blogcrowds.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΕΤ

Τίτλος: Η Πολιτική Οικονομία του Αριστοτέλη
Συγγραφέας: Θεόδωρος Π. Λιανός
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2012
Σελίδες: 217
ISBN: 978-960-250-489-5
Τιμή με έκπτωση: 10,80€
Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται μια συστηματική και αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών ιδεών και θεωριών του Αριστοτέλη. Ο μεγάλος φιλόσοφος διατύπωσε οικονομικές ιδέες και θεωρίες που παραμένουν επίκαιρες και σημαντικές, παρότι έχουν παρέλθει είκοσι τέσσερις αιώνες από την εποχή που διατυπώθηκαν. Ο άριστος βίος, η οριακή χρησιμότητα, το κράτος ευημερίας, η διαφάνεια και ο απολογισμός στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, το μέγεθος του πληθυσμού και η σχέση του με την εδαφική έκταση της χώρας αποτελούν και σήμερα ιδιαιτέρως σημαντικά ζητήματα. Και οι προτάσεις του Αριστοτέλη για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, για έλεγχο στη δημόσια διοίκηση και αυστηρή λογοδοσία των κυβερνώντων, για τη διατήρηση ενός σταθερού νομικού πλαισίου, για την εφαρμογή της μεσότητας και την αποφυγή των άκρων στην κατοχή πλούτου, για την ένταξη των φτωχών πολιτών στην παραγωγική διαδικασία διατηρούν την αξία τους και για τη σύγχρονη εποχή. Η παρουσίαση της Πολιτικής Οικονομίας του Αριστοτέλη γίνεται με όρους οικείους και συνεπώς κατανοητούς από τον σημερινό αναγνώστη.

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. ΛΙΑΝΟΣ είναι ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Γεννήθηκε στη Μεσσήνη της Μεσσηνίας και σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ. Ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Davis) και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνιας (VPI), στο University College της Ιρλανδίας κ.ά. Έχει υπηρετήσει σε διάφορες διοικητικές θέσεις: πρύτανης της ΑΣΟΕΕ, πρόεδρος της ΔΕ του Πολυτεχνείου της Κρήτης, πρόεδρος του ΔΙΚΑΤΣΑ, πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, πρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Έχει συγγράψει διδακτικά εγχειρίδια, μονογραφίες, βιβλιοκρισίες και πολλά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς και πολλά άρθρα εκλαϊκευτικού χαρακτήρα στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο. Είναι υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού South-Eastern Europe Journal of Economics.Τίτλος: Μιχάλης Κατζουράκης. Έργα για Συγκεκριμένους Χώρου
Κείμενα: Χριστόφορος Μαρίνος
Μετάφραση: Τώνης Μόζερ
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2012
Σελίδες: 143
ISBN: 978-960-250-504-5
Τιμή με έκπτωση: 31,50€Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή, από 15 Μαρτίου 2012 έως 29 Απριλίου 2012). Η έκδοση παρουσιάζει τα πιο σημαντικά έργα για συγκεκριμένους χώρους που δημιούργησε ο καλλιτέχνης από το 1970 μέχρι σήμερα. Τα πρώτα site-specific έργα του Κατζουράκη (μεταξύ 1971-73) είναι μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες εμπνευσμένες από τα γεωμετρικά έργα που είχε εκθέσει στο Ινστιτούτο Γκαίτε το 1969 και στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών το 1970. Φτιαγμένες από πλαστικό, οι τοιχογραφίες αυτές εντάχθηκαν σε ειδικούς χώρους: στα εστιατόρια προσωπικού των εργοστασίων Hoechst στην Κηφισιά, Ήβης στο Μαρούσι, ΑΠΚΟ στη Θήβα, σε διαμέρισμα στην Αθήνα. Την ίδια περίοδο, χρησιμοποιώντας ειδικό ηχοαπορροφητικό υλικό, διαμορφώνει τους τοίχους στο στούντιο ραδιοφωνίας στο νέο κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, ενώ δημιουργεί μια σειρά από τοιχογραφίες σε ξύλο και διαχωριστικά χώρου σε μέταλλο για τις τράπεζες City Bank και Πειραιώς. Για την πραγματοποίηση των site-specific έργων του ο καλλιτέχνης συνεργάστηκε στενά με πολύ γνωστούς και καταξιωμένους αρχιτέκτονες, όπως οι Θύμιος Παπαγιάννης, Σθένης Μολφέσης, Νίκος Βαλσαμάκης, Αλέξανδρος Τομπάζης, Κωνσταντίνος Δεκαβάλας. Ξεχωριστή θέση στο έργο του καταλαμβάνουν οι συνθέσεις του Κατζουράκη για το κρουαζιερόπλοιο Golden Odyssey το 1974. Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη γκάμα υλικών, όπως φορμάικα, κεραμικό, καθρέφτη, ταπισερί και βιτρό, οι συνθέσεις αυτές εντάχθηκαν σε διάφορα σημεία και εσωτερικούς χώρους του πλοίου (κύρια αίθουσα υποδοχής, κλιμακοστάσια, φουαγιέ). Τη διετία 1976-77 αναλαμβάνει επίσης τις τοιχογραφίες για τα κρουαζιερόπλοια Δάφνη και Δανάη. Κορύφωση της ενασχόλησης του Κατζουράκη με τον δημόσιο χώρο αποτελεί το έργο Μαζαρέκο, που φτιάχτηκε ειδικά για τον σταθμό Πανόρμου του Μετρό το 2006.

Ο Μιχάλης Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1933. Ζει στην Αθήνα από το 1938. Σπούδασε ζωγραφική με τον André Lhote, και αφίσα και σχέδιο με τον Paul Colin στο Παρίσι. Από το 1955 έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι πέντε ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Το 1962 ίδρυσε με τον Φρέντυ Κάραμποττ το «Διαφημιστικό Κέντρο Αθηνών Κ&Κ». Το 1965 του απονέμεται ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος για την ξεχωριστή συμβολή του στο ελληνικό design. Το 1968 γίνεται μέλος της Alliance Graphique Internationale (AGI). To 1974 δημιουργεί το γραφείο «ΑΜΚ Αρχιτέκτονες και Διακοσμητές», που ειδικεύεται σε διεθνές επίπεδο στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων, κυρίως κρουαζιερόπλοιων. Η πρώτη αναδρομική έκθεση του εικαστικού του έργου πραγματοποιήθηκε, με επιμέλεια της Έφης Στρούζα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 2001 και στο «Εργοστάσιο» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών το 2002. Το γραφιστικό του έργο παρουσιάστηκε στην έκθεση Φρέντυ Κάραμποττ, Μιχάλης & Αγνή Κατζουράκη – διαδρομές design routes, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών του ΜΙΕΤ το 2008 και στο ΜΜΣΤ στη Θεσσαλονίκη το 2009. Έργα του υπάρχουν σε μουσεία και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ: ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Τίτλος: Ο Αστρονόμος
Ποιητής: Ντουρς Γκρυνμπάιν
Μετάφραση: Θανάσης Λάμπρου
Έκδοση: Μικρή Άρκτος 2012
Σελίδες: 222
ISBN:  978-960-8104-33-4
Τιμή με έκπτωση: 13,50€

Ο "Αστρονόμος" είναι στην πραγματικότητα η πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση στη χώρα μας του γερμανού ποιητή Ντουρς Γκρυνμπάϊν. Η επιλογή των ποιητικών κειμένων έγινε σε συνεργασία με τον ίδιο τον ποιητή, με τον οποίο ο μεταφραστής σχετίζεται φιλικά από τις αρχές της δεκαετίας του '90.
Το έργο του Γκρυνμπάϊν θεωρείται σήμερα ως το σημαντικότερο στη γερμανόφωνη ποίηση της τελευταίας εικοσαετίας. Η ποίηση του Γκρυνμπάϊν απαλλαγμένη από γλυκερές αισθηματολογίες, από φραστικά πυροτεχνήματα και ανούσιες λυρικές εξάρσεις, αναπνέει σε χρόνο παρόντα και χρόνο ιστορικό. Αντλεί ζωή από τη ζωή, επαληθεύοντας με τον τρόπο της εκείνη την κάθετη και ακαριαία ενοποίηση του χώρου και του χρόνου σε λίγους στίχους, σε λίγες γραμμές- ό,τι δηλαδή χαρακτηρίζει την ποίηση και την ιδιαίτερη λειτουργία της.

Γραφή μοντέρνα, στιβαρή, με βάρος, αναζητά τα ίχνη της ανθρώπινης περιπέτειας στο χρόνο, με συμμάχους τη μνήμη και την ιστορία. Η ποίηση του Γκρυνμπάϊν είναι βαθύτατα πολιτική με το πολιτικό βάθος που έχει κάθε σοβαρή ποιητική ανάγνωση του κόσμου.


Τίτλος: Τα σκαλοπάτια της Οδησσού
Ποιητής: Σταμάτης Πολενάκης
Έκδοση: Μικρή Άρκτος 2012
Σελίδες: 63
ISBN: 978-960-8104-36-5
Τιμή με έκπτωση: 7,65€


Τα σκαλοπάτια της Οδησσού είναι μια σειρά ποιημάτων που περιστρέφονται γύρω από τα άλυτα ζητήματα της Ιστορίας, του χρόνου και της απώλειας. Νοσταλγία ενός χαμένου παραδείσου που δεν υπήρξε ακόμα, χιονισμένα τοπία που περνούν αστραπιαία καθώς τα κοιτάζουμε μέσα από το παράθυρο ενός τραίνου. Ο κόσμος σαν μια μαγική άπιαστη εικόνα που διαρκώς μετατοπίζεται. Μοίρα του ποιήματος είναι να παραμείνει πάντοτε ανολοκλήρωτο.

Το τέλος της Ιστορίας είναι ταυτόχρονα η αρχή της.

Ο Σταμάτης Λ. Πολενάκης (εγγονός του γνωστού Σιφνιού γελοιογράφου Σταμάτη Πολενάκη και γιος του Λέανδρου Πολενάκη), γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε στο τμήμα Ισπανικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης. Είναι ποιητής και θεατρικός συγγραφέας.

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Το χέρι του χρόνου, Όμβρος, 2002, Τα γαλάζια άλογα του Φραντς Μαρκ, Οδός Πανός, 2006, και Νοτρ Νταμ, Οδός Πανός, 2008.

Ο θεατρικός του μονόλογος Το τελευταίο όνειρο της Έμιλυ Ντίκινσον παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2008 με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ομώνυμο ρόλο, μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον Richard Pierce και πρόκειται να παρουσιαστεί τον Μάιο του 2012 στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Το μονόπρακτο με τίτλο Ψαρόσουπα παρουσιάστηκε στο θεατρικό αναλόγιο του Εθνικού Θεάτρου την άνοιξη του 2009. Το επόμενο θεατρικό του έργο, Βερολίνο, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Στούρνα, παίχτηκε το φθινόπωρο του 2010 στο θέατρο Φούρνος, από τον θίασο "Ωκύπους". Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.


Τίτλος: Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο 
Ποιητής: Γιάννης Στίγκας
Έκδοση: Μικρή Άρκτος 2012
Σελίδες: 29
ISBN: 978-960-8104-34-1
Τιμή με έκπτωση: 5,85€


Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο, η τέταρτη ποιητική συλλογή του Γιάννη Στίγκα και πρώτη του εκδοτική συνεργασία με τη Μικρή Άρκτο, περιλαμβάνει τρία ποιήματα: Με τον τρόπο του Γ.Σ., Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο και το έτσι μου το Αγχέμαχο. Παρότι πρόκειται για μια ολιγοσέλιδη ποιητική συλλογή ο δρόμος μέχρι το περίπτερο, διατηρεί και αναδεικνύει όλα τα στοιχεία του ειδικού βάρους και της σημασίας του: δραματική ένταση, δυνατή ποιητική σύνθεση, ιστορική και πολιτική αναφορά, προσωπική γραφή. Όλα αυτά τα στοιχεία, μάχιμα όπλα της ποίησης του Γ. Στίγκα επιστρατεύονται στον διάλογο που αναπτύσσει ο ποιητής με τον Κόσμο κι έτσι αναπτύσσεται ένας ποιητικός λόγος σύγχρονος, πολιτικός, στοχαστικός και ριζοσπαστικός, απόλυτα σημερινός.

Ο Γιάννης Στίγκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε ιατρική. Το 2004 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Η αλητεία του αίματος. Ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές: Η όραση θ' αρχίσει ξανά, (2006, Κέδρος) και Ισόπαλο τραύμα (2009, Κέδρος). Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο είναι η τέταρτη ποιητική του συλλογή.

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά, βουλγάρικα και σέρβικα.


Τίτλος: 27 ή ο Άνθρωπος που πέφτει 
Συγγραφέας: Γιάννης Ευθυμιάδης
Εικονογράφηση:  27 σχέδια του Χαρίτωνα Μπεκιάρη
Έκδοση: Μικρή Άρκτος 2012
Σελίδες: 64
ISBN: 978-960-8104-35-8
Τιμή με έκπτωση: 9,90€
27 ποιήματα.

27 ποιήματα των 27 στίχων το καθένα.

Κάθε στίχος φτιαγμένος από 27 συλλαβές…

Μια σφιχτοδεμένη δομή για να μπορέσει να τιθασευτεί το συναίσθημα, να οργανωθεί η σκέψη σε ένα όριο…

Το "27 ή ο άνθρωπος που πέφτει" είναι ένα ποιητικό, γι' αυτό βαθιά πολιτικό σχόλιο πάνω στην πτώση και την έκπτωση ενός κόσμου που ζήσαμε, που αγαπήσαμε, που υπερτιμήσαμε...

Είναι η πτώση από το ύψος του πολιτισμού της αλαζονείας και η τραγική, γιατί αιφνίδια, συνειδητοποίηση της πραγματικότητας: το αληθινό ύψος είναι πάντα και μόνο μέσα μας...

Τα 27 ποιήματα που συναπαρτίζουν τη σύνθεση αυτή "αφηγούνται" την περιπέτεια που όλοι ζήσαμε και ζούμε στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, στον ερχομό του αιώνα που ξεκίνησε.

Πίσω όμως από την πτώση, πίσω απ' τη φρίκη και την απόγνωση το έργο διαπνέεται από την αισιοδοξία και την ελπίδα της αγάπης, από το φως μιας καινούργιας πάντοτε διάφανης μέρας, από την επιστροφή του Εγώ στο Εγώ...

Σύμβολο για να μιλήσω για την αλαζονεία και την πτώση του 20ου αι. υπήρξε ένας άνθρωπος που πέφτει από τους δίδυμους πύργους στις 11-9-2001, θύτης και θύμα μιας εποχής…

Όσα πρόλαβε (μέσα σε μια ποιητική αίσθηση του χρόνου) να σκεφτεί, να θυμηθεί ή να αισθανθεί ενώ πέφτει, ενώ κοιτάζει τον κόσμο που ανάστησε, τον ίδιο κόσμο από τον οποίο τόσο βάναυσα εκδιώχθηκε…
Γ.Ε.

Όταν η ποιητική σύνθεση ολοκληρώθηκε, ανέλαβε ο εικαστικός Χαρίτων Μπεκιάρης να αναπτύξει το δικό του εικαστικό σχόλιο πάνω στον ποιητικό λόγο. Προέκυψε έτσι ένας διάλογος ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες που κράτησε ένα εξάμηνο, με συζητήσεις, σχόλια και ανταλλαγές εικόνων και στίχων, δημιουργώντας την τελική εικαστική ενιαία μορφή που προχώρησε προς έκδοση. Είναι από τις λίγες φορές που συμπορεύτηκαν δύο καλλιτέχνες αναζητώντας από διαφορετικούς δρόμους τον ίδιο προορισμό.

Ο Γιάννης Ευθυμιάδης γεννήθηκε το 1969 στον Πειραιά. Σπούδασε κλασική φιλολογία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο αρχαίο ελληνικό δράμα. Το 27 ή ο άνθρωπος που πέφτει, Μικρή Άρκτος 2012 είναι η τέταρτη ποιητική του συλλογή. Έχουν προηγηθεί οι ποιητικές συλλογές: ΣΤΙΓΜΑ, 2004 και Καινός διαιρέτης, Νεφέλη 2007, Γράμματα στον Πρίγκιπα, Μικρή Άρκτος, 2010. Έχει μεταφράσει άγγλους και αμερικανούς ποιητές. Ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός, έχει εκδώσει φιλολογικά βιβλία για τη Μέση Εκπαίδευση, ενώ είναι συνεργάτης σε λογοτεχνικά έντυπα και περιοδικά. Από τη Μικρή Άρκτο ετοιμάζεται και πρόκειται να κυκλοφορήσει άμεσα σε μετάφρασή του η συγκεντρωτική έκδοση ποιημάτων του άγγλου ποιητή James Fenton.

Χαρίτων Μπεκιάρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε γλυπτική στο Camberwell College of Arts, London και στο Canterbury Christ Church University, στην Αγγλία. Έχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Έχει φιλοτεχνήσει τρία μνημεία σε Δήμους της Αττικής.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Τίτλος: Belisario Corenzio, Η ζωή και το έργο του. 
Συγγραφέας: Παναγιώτης Κ. Ιωάννου
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, Ηράκλειο - Βενετία 2012
Σελίδες: 592 
ISBN: 978-960-524-353-1
Τιμή με έκπτωση: 45,00€

Αντικείμενο του βιβλίου αποτελεί η ζωή και το έργο του ζωγράφου Βελισσάριου Κορένσιου (Belisario Corenzio, 1558-1646). Ο καλλιτέχνης, γεννημένος στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο, έδρασε στην ιταλική χερσόνησο, στη Βενετία, τη Ρώμη, κατεξοχήν στην ισπανοκρατούμενη Νάπολη, όπου και άφησε μια εξαιρετικά εκτεταμένη παραγωγή, αποτελούμενη από νωπογραφικά σύνολα, ελαιογραφίες και σχέδια. Η υποστήριξη τόσο της ισπανικής Αυλής όσο και των κυριότερων θρησκευτικών ταγμάτων της πόλης, του επέτρεψε την ανάληψη και την εκτέλεση ενός μεγάλου αριθμού παραγγελιών για ευρείς ζωγραφικούς κύκλους, μεταξύ άλλων, στο Ανάκτορο της Νάπολης, στο Ενεχυροδανειστήριο, το δικαστικό μέγαρο της πόλης, σε μέγαρα ευγενών, όπως και στις εκκλησίες των ιησουιτών, των θεατίνων, των βενεδικτίνων, των ορατοριανών κ.ά. Με το έργο του αυτό, το οποίο μέχρι τώρα έχει μελετηθεί αποσπασματικά, o «Belisario» –όπως ήταν γνωστός στην εποχή του–, συνέβαλε σημαντικά στην εδραίωση της ζωγραφικής της Αντιμεταρρύθμισης και στη διαμόρφωση της ναπολιτάνικης σχολής ζωγραφικής.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη: στο πρώτο εξετάζονται βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία του ζωγράφου, η κριτική υποδοχή του έργου του και το ζήτημα του εργαστηρίου του. Στο δεύτερο παρουσιάζεται ένας τεκμηριωμένος και επαρκώς εικονογραφημένος κατάλογος των έργων του ζωγράφου. Σε παράρτημα εκδίδονται έγγραφα που αφορούν στον βίο και την πολιτεία του Belisario και δημοσιεύεται ένα ανθολόγιο κειμένων με κρίσεις για το έργο του διατυπωμένες από τους σύγχρονούς του συγγραφείς και μέχρι τους μελετητές του 20ού αιώνα.
Τίτλος: Τα έξι μεγάλα ερωτήματα της δυτικής μεταφυσικής. 
Συγγραφέας: Heinz Heimsoeth
Μετάφραση: Μιχάλης Παπανικολάου
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2012
Σελίδες: 416
ISBN: 978-960-524-342-5
Τιμή με έκπτωση: 22.50€

"Πρωτοδημοσιευμένο το 1922 και οργανωμένο πάνω στη βάση έξι μεγάλων θεματικών ενοτήτων, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα σχεδόν εξαντλητικό πανόραμα όλων όσα μπόρεσε να πει και να στοχαστεί η Δύση αναφορικά με τον Θεό, τον κόσμο και τον άνθρωπο, από την Αρχαιότητα ώς τους Νεότερους Χρόνους ή, ακριβέστερα, από το τέλος της Αρχαιότητας ώς τις απαρχές των Νεότερων Χρόνων. Θα μπορούσε κανείς να αρκεστεί στο να θαυμάζει τη γνώση που επιδαψιλεύει ο συγγραφέας, την τόσο εντυπωσιακή σε όγκο και αυτοπεποίθηση· την πυκνότητα και την κομψότητα της γραφής του, καθώς ανασυγκροτεί τα διάφορα επιχειρήματα της ατέρμονης εκείνης διαμάχης στην οποία συνίσταται ο διάλογος μεταξύ των φιλοσόφων - βοηθούμενος βέβαια σε αυτό από την ηθελημένη αποφυγή κάθε είδους υποσημειώσεων και παραπομπών. Το πράγμα όμως δεν σταματά εδώ. Ακόμη κι ο λιγότερο εξειδικευμένος αναγνώστης θα αντιληφθεί γρήγορα ότι τούτο το βιβλίο –βιβλίο δίχως προηγούμενο και δίχως όμοιό του- αποτελεί μια πρόκληση απέναντι στους επαγγελματίες ιστορικούς της φιλοσοφίας. Διότι αυτό που θέτει υπό αμφισβήτηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά η κυρίαρχη αντίληψη αναφορικά με τις λεγόμενες "τομές" ή "επαναστάσεις" που υποτίθεται πως καθόρισαν την ιστορία της φιλοσοφίας." Aπό τον πρόλογο του Πιέρ Ωμπένκ.
Τίτλος: H απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο 
Συγγραφέας: Μιχαήλ Β. Σακελλαρίου
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2012
Σελίδες: 464
ISBN: 978-960-524-354-8
Τιμή με έκπτωση: 16,20€


Οι δύο εμφύλιοι πόλεμοι των αγωνιζόμενων για ανεξαρτησία Ελλήνων (Ιανουάριος-Ιούνιος, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1824) είχαν ως αποτέλεσμα τον εθνικό διχασμό, τη διάσπαση της ηγεσίας και οικονομικές καταστροφές. Πολύ σύντομα μετά τη λήξη του δεύτερου εμφυλίου άρχισαν οι αποβατικές επιχειρήσεις του Ιμπραήμ πασά στην Πελοπόννησο (Φεβρουάριος-Μάιος 1825). Αυτές οι επιχειρήσεις έγιναν καταλύτης για την αποδιοργάνωση του νεοσυσταθέντος ελληνικού κράτους. Η ελληνική κυβέρνηση μένει ανενεργή, πόσο μάλλον που ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού Γεώργιος Κουντουριώτης, ο οποίος έχει αυτοδιοριστεί και αρχιστράτηγος, αναχωρεί από το Ναύπλιο για το στρατόπεδο της Μεσσηνίας. Ο Ιωάννης Κωλέττης παραμένει στην πρωτεύουσα και βυσσοδομεί εναντίον του Κουντουριώτη. Αυτός αποδεικνύεται τελείως ακατάλληλος για αρχιστράτηγος. Ιδιαίτερα βαραίνει η αδυναμία της κυβέρνησης να εφοδιάσει τα ρουμελιώτικα σώματα, που αντιμετωπίζουν τον εχθρό, με τρόφιμα και πολεμεφόδια. Στο στρατόπεδο απουσιάζει γενικός αρχηγός, οι οπλαρχηγοί αδρανούν και επικρατεί αταξία και απειθαρχία. Οι στρατιώτες περιφέρονται στα γύρω χωριά για να βρουν τροφή. Οι Πελοποννήσιοι αρνούνται να στρατολογηθούν από τη στιγμή που οι αρχηγοί τους, και κυρίως ο Κολοκοτρώνης, βρίσκονται είτε φυλακισμένοι είτε κυνηγημένοι από την κυβέρνηση. Ο συγγραφέας αποτυπώνει τα γεγονότα των τριών αυτών μηνών, μέρα με τη μέρα, μέσα από δημόσια έγγραφα, εκδεδομένα και ανέκδοτα, ημερολόγια και απομνημονεύματα αυτοπτών μαρτύρων.


Βιβλιοκριτική


 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

Τίτλος: Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Το Ζωγραφικό Έργο
Συγγραφέας: Κλεάνθη - Χριστίνα Βαλκανά
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, 2012
Σελίδες: 340
ISBN: 978-960-476-099-2
Τιμή με έκπτωση: 67,50€


Το βιβλίο αποτελεί μια μονογραφία για το σύνολο του ζωγραφικού έργου του καλλιτέχνη, στην οποία αναδεικνύονται όχι μόνο η ευρύτητα της ζωγραφικής του, αλλά και οι συνάφειες ή ετερότητες που παρουσιάζει η ζωγραφική αυτή αφενός με τα κινήματα της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας, αφετέρου με τη σινοϊαπωνική τέχνη και την ελληνική παράδοση.
Τίτλος: Πάρις Πρέκας, Ζωγραφική & Γλυπτική
Κείμενα: Αγγ. Δεληβοριάς, Χρ. Χρήστου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Στ. Λυδάκης κ.α.
Επιστημονική επιμέλεια: Όλγα Μεντζαφού - Πολύζου
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, 2012
Σελίδες: 463
ISBN: 978-960-476-107-4
Τιμή με έκπτωση: 58,50€


Ο Πάρις Πρέκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 1948 έως το 1952 σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ., κοντά στους Δημήτρη Μπισκίνη, Ουμβέρτο Αργυρό και Ανδρέα Γεωργιάδη και το 1963 πήρε υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Οργάνωσε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα το 1955. Πήρε επίσης μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης σε όλες τις Πανελλήνιες και σε Biennale των Παρισίων, του Σάο Πάολο και της Αλεξανδρείας. 'Εχει ασχοληθεί ακόμη και με την γλυπτική και την κοσμηματοποιϊα και έχει διακοσμήσει σειρά δημόσιων χώρων. 'Εχει βραβευθεί με το Βραβείο της Α.Σ.Κ.Τ. (1952), με Α' Βραβείο Ζωγραφικής στην Αθήνα (1958) και με Β' στο Παρίσι (1959), καθώς και με το Αργυρό Μετάλλιο Ζωγραφικής, στην ίδια πόλη, το 1962. Το έργο του κινείται στον αφαιρετικό εξπρεσιονισμό, χωρις να απομακρύνεται από το παραστατικό και γεωμετρικό ιδίωμά του. Ο Πάρις Πρέκας απεβίωσε στην Αθήνα το 1999.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ Δ. ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΗΣ

Τίτλος: Επαμεινώνδας Δ. Δεληγεώργης
Συγγραφέας: Ανδρέας Αθαν. Αντωνόπουλος
Επιστημονική επιμέλεια: Ευάνθης Χατζηβασιλείου
Έκδοση: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2012
Σελίδες: 413
ISBN: 978-960-6757-55-6
Τιμή με έκπτωση: 22,50€Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο της σειράς Βιογραφίες Πολιτικών, παρουσιάζει τη μελέτη του δρα Ανδρέα Αντωνόπουλου, Επαμεινώνδας Δ. Δεληγεώργης - Πολιτική Βιογραφία.

Ο Επαμεινώνδας Δεληγεώργης, χαρισματική προσωπικότητα, με δημόσιο ήθος, εξαιρετικές ρητορικές ικανότητες, υψηλά οράματα και βαθιά πολιτική σκέψη, αλλά και με πολλές αντιφάσεις και έντονες εκρήξεις στη συμπεριφορά του, αναδείχτηκε σε μια από τις διαπρεπέστερες μορφές της ελληνικής πολιτικής ζωής κατά τη χρονική περίοδο 1850-1879. Ήταν μια περίοδος ευρύτερων ανακατατάξεων και αλλαγών, κατά την οποία το νεοσύστατο ακόμα ελληνικό κράτος, κλυδωνιζόμενο από εθνικές περιπέτειες (Κρητική Επανάσταση, Ανατολικό Ζήτημα), πολιτειακές κρίσεις (έξωση του Όθωνα, σύγκρουση με το αυλικό περιβάλλον του Γεωργίου Α') και ισχυρές δονήσεις στους κόλπους της Εκκλησίας (απόσχιση της Βουλγαρικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο), προσπαθούσε να ορθοποδήσει, έχοντας, παράλληλα, να αντιπαλέψει με σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, όπως η δημόσια ασφάλεια, οι οικονομικές και οι διοικητικές αγκυλώσεις, καθώς και η ασταθής κοινοβουλευτική πορεία.

[...]

Στη μελέτη αναπτύσσεται με τρόπο διεξοδικό η πολιτική διαδρομή του Επ. Δεληγεώργη, από την πρώτη ριζοσπαστική του εμφάνιση στη Χρυσή Νεολαία, την εμπλοκή του στην κοινοβουλευτική δράση και στις κρίσιμες εθνικές αποφάσεις, μέχρι την πικρή αποχώρησή του από την πολιτική και τον σε λίγο χρονικό διάστημα θάνατό του.

Η μελέτη, καθώς βασίζεται κυρίως σε σημαντικές πηγές της εποχής, όπως οι εφημερίδες και ο εν γένει Τύπος, αλλά και οι κοινοβουλευτικές ομιλίες του Δεληγεώργη, σε συνδυασμό με το πλούσιο οικογενειακό αρχείο του, αλλά και τα αρχεία άλλων συγχρόνων του, παρουσιάζει τη φυσιογνωμία του πολιτικού άνδρα, τις πεποιθήσεις και τα οράματά του, τις θεωρητικές θέσεις και τα στρατηγικά του σχέδια για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του κράτους, τις φιλοδοξίες του για την ισχυροποίηση της χώρας, τόσο στη Χερσόνησο του Αίμου, όσο και στον δυτικοευρωπαϊκό χώρο. Μέσα από το πλούσιο αρχειακό υλικό, δίνεται εναργέστατα το κλίμα και η πολιτική ατμόσφαιρα της εποχής, ενώ αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικα της παρουσίας του Επαμεινώνδα Δεληγεώργη στη νεότερη κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΗΣ

Τίτλος: Η αρχαία ελληνική τέχνη και η ακτινοβολία της
Συγγραφέας: Μ. Βουτυράς & Α. Γουλάκη - Βουτυρά
Επιμέλεια Σειράς: Δ. Ν. Μαρωνίτης
Έκδοση: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών. Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 2011
Σελίδες: 444
ISBN: 978-960-231-147-9
Τιμή με έκπτωση: 33,55€

Το έβδομο και τελευταίο εγχειρίδιο της σειράς "Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση" επιγράφεται "Η αρχαία ελληνική τέχνη και η ακτινοβολία της" και αποτελεί συνεργατικό πόνημα του ζεύγους Μανόλη και Αλεξάνδρας Βουτυρά. Προκαταβάλλονται με δίκαιη, πιστεύω, έμφαση δύο δυσεύρετες αρετές του εγχειριδίου.


Η μία αρετή αποτυπώνεται ήδη στη διαίρεση του εγχειριδίου σε δύο σχεδόν ισότιμα μέρη. Το πρώτο, συνταγμένο από τον Μανόλη Βουτυρά, είναι εξ ορισμού αρχαιολογικό και επιγράφεται "Αρχαία ελληνική τέχνη". Εξελισσόμενο σε οκτώ έντιτλα κεφάλαια, καλύπτει με επάρκεια και ενάργεια, όλο το φάσμα της ελληνικής τέχνης, από τους Σκοτεινούς Αιώνες και τη γεωμετρική περίοδο έως την όψιμη ελληνιστική εποχή.

Το δεύτερο μέρος, σπάνιο και απρόβλεπτο σε παρόμοιες περιπτώσεις, οφείλεται στη αρμόδια γνώση και στον επίμονο μόχθο της Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά. Η οποία ερευνά και συντάσσει συστηματικά σε έξι κεφάλαια τα βασικά εκείνα στοιχεία που μαρτυρούν τη γόνιμη και εξελισσόμενη επίδραση της αρχαίας ελληνικής τέχνης στα νεότερα χρόνια, από την πρώιμη Αναγέννηση έως το τέλος του 20ού αιώνα. Καταλήγοντας στα ίχνη και στα σήματα της αρχαιοελληνικής καλλιτεχνικής παράδοσης, όσα και όπως αναγνωρίζονται σε επώνυμα πρόσωπα και έργα της νεοελληνικής τέχνης.

Η δεύτερη, μεθοδολογική και ιδεολογική, αρετή, αφορά τον αμφίδρομο τύπο, με τον οποίο νοείται και εφαρμόζεται στην προκειμένη περίπτωση η αρχή της ακτινοβολίας και της επίδρασης, στην πορεία και στην εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Επιβεβαιώνοντας την παραγωγική αξία που έχει και στον καλλιτεχνικό τομέα η μέθοδος της αμοιβαιότητας. Που πάει να πει: στη τέχνη όποιος δίνει παίρνει, και όποιος παίρνει δίνει. Έτσι μόνο το ξένο παράδειγμα τρέπεται σε οικείο και το οικείο ξενίζεται, διευρύνοντας συνεχώς τον ορίζοντα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τόσο στη διάσταση του χώρου όσο και στο άνυσμα του χρόνου.

Τούτο σημαίνει ότι η αμφίδρομη ακτινοβολία και επίδραση της αρχαίας ελληνικής τέχνης συστήνουν έναν τύπο πολιτισμού ανοιχτού στον χώρο και στον χρόνο, προάγοντας την αρχή της αμοιβαίας ανταλλαγής και στην ευρύτερη περιοχή της οικονομίας και της πολιτικής, όταν μάλιστα κλονίζεται. Από την άποψη αυτή το έβδομο και τελευταίο εγχειρίδιο της σειράς δεν είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Δ. Ν. Μαρωνίτης

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα