Blogger Template by Blogcrowds.

Νέες εκδόσεις της Τράπεζας της Ελλάδος

Α+Β ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 1928-2008 (+CD) // ΑΤίτλος: Ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος 1928-2008. (α' τόμος)
Το χρονικό της μεγάλης κρίσης, Η Τράπεζα της Ελλάδος 2008-2013 (β' τόμος)
Συγγραφέας: Μιχάλης Ψαλιδόπουλος (α' τόμος)/ Συλλογικά κείμενα (β'τόμος)
Επιμέλεια: Λιναρδάκη Χριστίνα, Νικολαϊδης Γιώργος
Έκδοση: Τράπεζα της Ελλάδος, Αθήνα 2014
Σελίδες: 526 (α' τόμος) / 249 (β' τόμος)
ISBN: 978-960-7032-61-4
Τιμή με έκπτωση: 25.20€



Σκοπός της παρούσας μελέτης (α΄τόμος) είναι να εξιστορήσει αναλυτικά τις προσπάθειες της Τράπεζας της Ελλάδος για επίτευξη νομισματικής ισορροπίας και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο πλαίσιο της αναπτυσσόμενης οικονομίας της Ελλάδος από το 1928 έως το 2008. Απώτερος στόχος της είναι η παρακολούθηση της ιστορίας της Τράπεζας κατά την εν λόγω περίοδο και η μέσω αυτής ανάδειξη των σημαντικότερων σταθμών στην εξέλιξη της οικονομικής ιστορίας και του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδος.

Η έκδοση συνοδεύεται από ψηφιακό δίσκο που περιλαμβάνει όλες τις Εκθέσεις του Διοικητή που αφορούν τα έτη 1928-2008 και υποβλήθηκαν σε ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων της Τράπεζας.
(από το οπισθόφυλλο του πρώτου τόμου)




Το Χρονικό της μεγάλης κρίσης διαρθρώνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο καλύπτεται η περίοδος 2000-2009 και αναδεικνύονται οι προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την επερχόμενη κρίση. Στο δεύτερο μέρος, που αφορά την κρίσιμη τετραετία 2010-2013, αναλύονται οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στο διεθνές περιβάλλον και καταγράφονται οι δημόσιες παρεμβάσεις και οι θεσμικές ενέργειες της Τράπεζας για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την υπέρβαση της κρίσης, καθώς και η συμβολή της στη δημιουργία του νέου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος.

Η έκδοση συνοδεύεται από ψηφιακό δίσκο που περιλαμβάνει, για τα έτη 2008-2013, τις ετήσιες Εκθέσεις του Διοικητή προς τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και τις Εκθέσεις και Ενδιάμεσες Εκθέσεις Νομισματικής Πολιτικής.
(από το οπισθόφυλλο του δεύτερου τόμου)





Τίτλος: Οι πολιτικές που χρηματοδοτούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και η ελληνική οικονομία
Διεύθυνση: Αχιλλέας Μητσός
Επιμέλεια: Άννα Μανασσάκη, Δήμητρα Δημητροπούλου, Ισαάκ Σαμπεθάι
Έκδοση: Τράπεζα της Ελλάδος, Αθήνα 2014
ISBN: 978-960-7032-62-1
Τιμή με έκπτωση: 9,00€



Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέθεσε τον Απρίλιο του 2010 στο ΕΛΙΑΜΕΠ την εκπόνηση μελέτης με θέμα την “αξιολόγηση των επιδράσεων που έχουν ασκήσει και θα ασκήσουν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας οι πολιτικές που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Τη διεύθυνση και την ευθύνη του πρώτου μέρους της μελέτης το οποίο αφορούσε την αξιολόγηση των προγραμματικών περιόδων από το 1988 μέχρι το 2011, είχε ο Γιώργος Γλυνός. Το έργο αυτό αποτέλεσε την τελευταία προσφορά του. Ο Γιώργος Γλυνός απεβίωσε το Μάιο του 2013, μετά από μακρά ασθένεια.

Στην εκπόνηση του πρώτου μέρους, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, συνέπραξαν, ως αναπληρωτής συντονιστής ο Βάλτερ Φισάμπερ, ως βοηθός συντονιστή η Γεωργία Τζεβελέκου, ως υπεύθυνος εργασιών για την ΚΑΠ ο Ανδρέας Κόρακας, ως σύμβουλος εργασιών για τη Συνοχή ο Τάσος Μπουγάς, ως ειδικός Συνεργάτης ο Ιωάννης Ψυχάρης, και ως ειδικοί ερευνητές οι Βασίλης Αυδίκος, Ηλίας Γιαννάκης, Επαμεινώνδας Ευεργέτης, Κωνσταντίνος Οικονόμου. Τα “Γενικά Συμπεράσματα” του πρώτου μέρους περιλαμβάνονται στον ψηφιακό δίσκο που συνοδεύει την παρούσα έκδοση, ενώ είναι αναρτημένα και στο δικτυακό τόπο του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Τη διεύθυνση του δεύτερου μέρους της μελέτης, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2012 και αφορούσε την ανάλυση των παραμέτρων της διαπραγμάτευσης για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2014-2020, είχε ο Αχιλλέας Μητσός. Συνεργάστηκε σχετικά με τα όσα αναφέρονται στην Αγροτική Πολιτική ο Γιάννης Δούκας, ενώ την ευθύνη της πολιτικής για τη Συνοχή είχαν ο Αρτέμης Κουρτέσης και ο Βασίλης Αυδίκος, με συνεισφορές για τις κρατικές ενισχύσεις από τον Νίκο Σμιτ, για το ανθρώπινο δυναμικό από τον Βάλτερ Φισάμπερ, για τις δαπάνες των Διαρθρωτικών Ταμείων για την έρευνα και την καινοτομία από τον Χαράλαμπο Χρυσομαλλίδη, και για τα ζητήματα της διακυβέρνησης, διοίκησης και διαχείρισης από τον Γιώργο Ανδρέου. Ο Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης είχε επίσης την ευθύνη του κεφαλαίου για την ερευνητική πολιτική, καθώς και για τις άλλες πολιτικές που χρηματοδοτούνται έστω και εν μέρει από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ συνέπραξε στη συγγραφή των συνθετικών κεφαλαίων. Τέλος, ο Χρήστος Κουρούσης βοήθησε στη γενική επιμέλεια του κειμένου και οι Θόδωρος Αλεξέλλης και Κρίστης Κονναρής συνέβαλαν στη συλλογή και την επεξεργασία των στοιχείων. Ολόκληρο το δεύτερο μέρος περιλαμβάνεται στον ψηφιακό δίσκο που συνοδεύει την παρούσα έκδοση, ενώ είναι αναρτημένο και στο δικτυακό τόπο του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ο Αχιλλέας Μητσός είχε την ευθύνη της τελικής έκθεσης, πολλά τμήματα της οποίας στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στα κείμενα του πρώτου και του δεύτερου μέρους.

Στο πρώτο κεφάλαιο της τελικής έκθεσης, μετά από μια εισαγωγή που περιγράφει το χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες προσδοκίες και την πραγματικότητα ως προς το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δίνεται μια ευρεία περίληψη των βασικών συμπερασμάτων της μελέτης. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται η εξέλιξη του κοινοτικού προϋπολογισμού, των εσόδων του και των μεγάλων κατηγοριών δαπανών, καθώς και τα “καθαρά έσοδα” της Ελλάδος και των άλλων κρατών-μελών. Στο τρίτο κεφάλαιο δίνεται μια εκτενής περιγραφή και ανάλυση των αναμενόμενων επιδράσεων του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου ανά μεγάλη κατηγορία πολιτικής.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα