Blogger Template by Blogcrowds.

Νέες Εκδόσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Τίτλος: Αξιόπιστη και λεπτομερής περιγραφή των γεγονότων, πώς οι Τούρκοι άρχισαν την επίθεσή τους με ισχυρές δυνάμεις εναντίον του λαμπρού βασιλείου και της νήσου Κύπρου και εξεπόρθησαν βίαια την πρωτεύουσα αυτού Λευκωσία
Συγγραφέας: Φίλιππος Μεμπρέ
Μετάφραση: Έλση Τορναρίτου-Μαθιοπούλου
Επιστημονική επιμέλεια: Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Έλση Τορναρίτου-Μαθιοπούλου
Έκδοση: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2013
Σελίδες: 137
ISBN: 978-960-9538-22-0
Τιμή με έκπτωση: 14,40€


Ο τρίτος τόμος της σειράς "Πηγές της κυπριακής γραμματείας και ιστορίας" ανασύρει από τη λήθη την σπάνια και δυσπρόσιτη μαρτυρία του Φιλίππου Μεμπρέ για την άλωση της Λευκωσίας. Συμπληρώνεται έτσι η μαρτυρία των κυπριακών πηγών για την άλωση της Αμμοχώστου που παρουσιάσαμε στον προηγούμενο τόμο της σειράς με την ανά χείρας αφήγηση ενός Κυπρίου αυτόπτη μάρτυρα της άλωσης της Λευκωσίας.

Στην πραγματοποίηση της παρούσας έκδοσης είχα την τύχη και τη μεγάλη τιμή να συνεργαστώ με την σεβαστή συνάδελφο και ακριβή φίλη Έλση Τορναρίτου-Μαθιοπούλου. Οι πορείες μας διασταυρώθηκαν εδώ και πολλά χρόνια στους δρόμους της κυπριακής πνευματικής διασποράς και μας έφερε κοντά ο κοινός καημός για την Κύπρο και την πνευματική της κληρονομιά. Αν και Λεμεσιανή εκείνη θέλησε να μου συμπαρασταθεί στην απόπειρά μου να οικοδομήσω αυτό το ταπεινό μνημείο στην τραγική μοίρα της δικής μου γενέθλιας πόλης. Ιδιαίτερα την ευχαριστώ για τον μόχθο που κατέβαλε για την εκπόνηση της μετάφρασης, που καθιστά και πάλι προσιτό στην έρευνα και εντάσσει στην κυπριακή αυτοσυνειδησία αυτό το σημαντικό φιλολογικό μνημείο που μας αναμεταδίδει, τεσσερισήμισι αιώνες αργότερα, το ισχυρό αίσθημα της οδύνης και της απώλειας που προκάλεσε η άλωση της "πραγματικά μεγάλης και βασιλικής πόλης Λευκωσίας".

Η μεγαλύτερή μας οφειλή σε σχέση με την παρούσα έκδοση είναι στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τραπέζης Κύπρου και στη Διευθύντρια Λευκή Μιχαηλίδου για τη διάθεση ηλεκτρονικού αντιτύπου του δυσεύρετου φυλλαδίου του Φιλίππου Μεμπρέ, από το οποίο έγινε η αναστατική αναπαραγωγή στην παρούσα έκδοση. Την αγαπητή φίλη Λευκή Μιχαηλίδου, με την οποία η συνεργασία μου υπήρξε πάντα άψογη, ευχαριστώ από καρδιάς για την κατανόηση και την υπομονή της.

Θερμές ευχαριστίες επίσης οφείλονται στις αγαπητές μου φίλες Σύλβια Ιωάννου και Άρτεμη Σκούταρη για την τόσο πρόθυμη και αποτελεσματική συνδρομή τους στη συγκέντρωση της εικονογράφησης.

Η Αναστασία Δασκαρόλη, η Ελένη Χαρχαρέ και η Καλλιόπη Αγγελή, η καθεμιά με τον μοναδικό δικό της τρόπο, μας συμπαραστάθηκαν αποτελεσματικά. Η κυρία Μαθιοπούλου και ο υπογράφων τις ευχαριστούμε από καρδιάς. 24 Αυγούστου 2013, Πασχάλης Μ. Κητρομηλίδης (Από τον πρόλογο της έκδοσης)





Τίτλος: Το Εργαστήριο του Λογίου
Συγγραφέας: Βάσω Σειρηνίδου
Έκδοση: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2013
Σελίδες: 376
ISBN: 978-960-9538-21-3
Τιμή με έκπτωση: 16,20€



Με αφετηρία τον κατάλογο της βιβλιοθήκης ενός μεσαίου διαμετρήματος Έλληνα λογίου των χρόνων του Διαφωτισμού, του Δημητρίου Δάρβαρη (1757-1823), το βιβλίο αυτό συζητά κομβικά ζητήματα της ιστορίας των ιδεών στον ευρωπαϊκό χώρο κατά τους νεότερους χρόνους.

Από την ανάδυση του συγγραφικού υποκειμένου και τους υλικούς και κοινωνικούς όρους της συγγραφικής δραστηριότητας τον 18ο αιώνα, μέχρι τα συστήματα ταξινόμησης της γνώσης· από τα ιδεολογικά πρότυπα της ανερχόμενης αστικής τάξης, μέχρι τα γνωστικά πρότυπα της νεωτερικότητας· από την έννοια της επιστημονικής πρωτοτυπίας, μέχρι την έννοια της επιστημονικής εκλαΐκευσης και από τα διανοητικά διακυβεύματα του Διαφωτισμού, μέχρι τους θεσμούς και τα μέσα επικοινωνίας της διανόησης.

Διερευνώντας τα ζητήματα αυτά, το βιβλίο εμπλουτίζει ταυτόχρονα με νέο υλικό και προβληματισμούς τη συζήτηση για τον νεοελληνικό Διαφωτισμό. "Διεμβολίζει" τον τελευταίο με την κοινωνικοϊστορική οπτική και συζητά κριτικά τη σχέση ευρωπαϊκού και νεοελληνικού Διαφωτισμού ως σχέση κέντρου-περιφέρειας. Αναδεικνύει, τέλος, τους "διαφωτισμούς μέσα στον Διαφωτισμό", τη δυναμική των επιμέρους συζητήσεων στους λόγιους κύκλους που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του νεοελληνικού Διαφωτισμού.
 (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα