Blogger Template by Blogcrowds.

Παιδιά του ελληνικού Εμφυλίου

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1tPySRfu_z42HRHdwPwQ9RIdJYcXMmANC9oVk0FK5Mjj3bg6FiWcID3sdhxTqlWRXAgVeHOOIVWN2y8xULurwPBiix6Fw6WwPICFErLD5HPXO3LeGRBTZIfjwWlr6Vl-xGEV18e8_FA48/s1600/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1+%CE%B5%CE%BC%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%85.jpgΤίτλος: Παιδιά του ελληνικού Εμφυλίου / Πρόσφυγες και πολιτική της μνήμης 
Συγγραφέας: Riki Van Boeschoten, Loring M. Danforth 
Επιμέλεια: Ελένη Τάκου 
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2015 
Σελίδες: 437 
ISBN: 978-960-221-624-8 
Τιμή με έκπτωση: 26,84€




Το 1948, στο αποκορύφωμα του ελληνικού Εμφυλίου, τριάντα οκτώ χιλιάδες παιδιά εντάχθηκαν σε προγράμματα εκκένωσης που τα απομάκρυναν από τα σπίτια τους στα βουνά της βόρειας Ελλάδας. Το ΚΚΕ διοχέτευσε περίπου τα μισά σε ορφανοτροφεία στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ η εθνική κυβέρνηση έβαλε τα υπόλοιπα σε οικοτροφεία διάσπαρτα στη Ελλάδα. Αντικείμενο έριδας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το αμφιλεγόμενο αυτό επεισόδιο εξακολουθεί να τροφοδοτεί εντάσεις διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας.

Στην πρώτη αυτή διεξοδική μελέτη του ζητήματος, η Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν και ο Λόρινγκ Ντάνφορθ διερευνούν σε βάθος τα δύο προγράμματα εκκένωσης και τις ζωές των παιδιών που άλλαξαν για πάντα. Αντλώντας υλικό από επίσημα αρχεία, προφορικές ιστορίες και εθνογραφική επιτόπια έρευνα, αναλύουν τη διαδικασία της εκκένωσης, την πολιτική διαμάχη που την περιέβαλε, το μεγάλωμα των παιδιών και την τύχη τους ως ενηλίκων αποκομμένων από γονείς και πατρίδα. Δίνουν επίσης το λόγο σε ορισμένους πρόσφυγες, οι οποίοι ανακαλούν τις εμπειρίες των παιδικών τους χρόνων και τις ηρωικές τους προσπάθειες να χτίσουν μια νέα ζωή σε κοινότητες της διασποράς σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα