Blogger Template by Blogcrowds.

Τίτλος: Σχέδια εργασίας των ζωγράφων μετά την Άλωση. Ο φάκελος Ανδρέα Ξυγγόπουλου του Μουσείου Μπενάκη
Συγγραφέας: Βασιλάκη Μαρία
Έκδοση: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Μουσείο Μπενάκη, 2015
Σελίδες: 456 με 720 φωτογραφίες
ISBN: 978-960-476-167-8
Τιμή με έκπτωση: 40,50€




Με ιδιαίτερη χαρά παραδίδουμε αυτόν τον τόμο με την επιστημονική παρουσίαση του φακέλου του Ανδρέα Ξυγγόπουλου, ο οποίος περιέχει σχέδια εργασίας ζωγράφων μετά την Άλωση και περιλαμβάνεται στις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη. Συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή έρευνα, τη μεταβυζαντινή καλλιτεχνική κληρονομιά και μια σημαντική, αδημοσίευτη στο μεγαλύτερο μέρος της έως σήμερα συλλογή του Μουσείου, ο τόμος υπογραμμίζει τρεις βασικούς τομείς που τίθενται στο επίκεντρο των δεσμεύσεων του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.
Ήδη από τη συγκρότησή του, το Ίδρυμα υποστηρίζει ενεργά την ακαδημαϊκή έρευνα και το έργο μελετητών και επιστημονικών οργανισμών στους τομείς που συνδέονται με την τέχνη, την ιστορία και τον πολιτισμό του αρχαίου, του βυζαντινού και του μεταβυζαντινού κόσμου. Συστηματικά, έχει επίσης συνδράμει -σε πολλαπλό επίπεδο- κορυφαία μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες, όχι μόνο καλύπτοντας την καταγραφή, μελέτη και παρουσίαση συλλογών, αλλά και προωθώντας εκπαιδευτικούς και άλλους στόχους. Επιπλέον, από το 2014, η δημιουργία της νέας Λεβεντείου Πινακοθήκης στην καρδιά της Λευκωσίας, με τον ειδικό σχεδιασμό της και τον προσανατολισμό της, συνοψίζει και ταυτόχρονα αναδεικνύει τη σταθερή αφοσίωση του Ιδρύματος στην προαγωγή τόσο της μελέτης της τέχνης όσο και της αισθητικής της απόλαυσης μέσα από μια επιμελημένη μουσειακή προσέγγιση.
Τα σχέδια εργασίας που παρουσιάζονται σε αυτόν τον τόμο θα επιτρέψουν στους αναγνώστες να εκτιμήσουν τον «μηχανισμό» που κρυβόταν πίσω από τη δημιουργία των μεταβυζαντινών εικόνων. Το βιβλίο θα αποτελέσει ακόμη ένα πολύτιμο εργαλείο έρευνας για την επιστημονική κοινότητα, συμβάλλοντας στη μελέτη της μεταβυζαντινής τυπολογίας και εικονογραφίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα φωτίσει μια ελάχιστα γνωστή αλλά μοναδικής σημασίας συλλογή σχεδίων εργασίας, που δικαίως θεωρείται ένας από τους πολλούς θησαυρούς του Μουσείου Μπενάκη - ενός σημαντικού και εξαιρετικά δραστήριου ελληνικού μουσείου με διεθνή παρουσία, με το οποίο το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη διατηρεί μια μακρά και γόνιμη συνεργασία.
Θα ήθελα να συγχαρώ τη συγγραφέα Μαρία Βασιλάκη για τούτο το σημαντικό επίτευγμα, καθώς και όλους όσοι συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτού του καλαίσθητου τόμου.
Α. Π. Λεβέντης Πρόεδρος, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα