Blogger Template by Blogcrowds.

Τίτλος: Δημοτικά Τραγουδάκια Εθνικά Μαζευμένα από τους Τραγουδιστάδες εις το Ληξούρι (Κεφαλληνία-Επαρχία Πάλης) τους 1842 - Άγνωστη Χειρόγραφη Συλλογή
Συγγραφέας:  Ανδρέας Λασκαράτος
Επιμέλεια: Γιάννης Παπακώστας, Παντελής Μπουκάλας
 Έκδοση: Εκδόσεις Άγρα, Αθήνα 2016
Σελίδες: 
ISBN: 978-960-505-223-2
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 12,40€

ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ (1842) και τον τόπο (Ληξούρι), δεν γνωρίζαμε όμως ποιός ευαίσθητος συλλογέας δημοτικών τραγουδιών ήταν ο δημιουργός της χειρόγραφης συλλογής που μόλις τώρα έρχεται για πρώτη φορά στο φώς. Καθαρό και φροντισμένο το χειρόγραφο, πιστοποιεί ότι επρόκειτο για άνθρωπο λόγιο, ικανό να μεθοδεύσει τη συλλογή του υλικού του, την ταξινόμηση του και την αποτύπωση του στο χαρτί. Ικανό επίσης να σχολιάσει με φιλολογική γνώση και καλλιτεχνική ευαισθησία τους στίχους που επιμελώς είχε συγκεντρώσει. 

Η φιλολογική έρευνα, που θεμελιώθηκε στη συσχέτιση μαρτυριών φιλολογικού και ιστορικού χαρακτήρα και στον συγκριτικό έλεγχο χειρογράφων, απέδειξε ότι ο συντάκτης της συλλογής ήταν ο ποιητής και πεζογράφος Ανδρέας Λασκαράτος(1811-1901), δεινός αλλά και τερπνός χλευαστής της θρησκοληψίας. Στο σχολείο είχε δάσκαλο τον Ανδρέα Κάλβο. Στα χρόνια που σπούδαζε στην Κέρκυρα, βρέθηκε στον κύκλο του Σολωμού. Η πνευματική μαθητεία του στον μεγάλο Ζακύνθιο είναι πιθανό να του προκάλεσε το βαθύ ενδιαφέρον για τα δημοτικά τραγούδια, προς συλλογή των οποίων ταξίδεψε το 1845 στο Μεσολόγγι, την Πάτρα, την Αθήνα, τη Σύρο και την Κρήτη.

 Ήδη όμως το 1842 είχε έτοιμο και καθαρογραμμένο ένα χειροποίητο βιβλίο που τελικά έγινε διπλό, μια και το 1844, στην Κέρκυρα, ενσωματώθηκε στο αρχικό ένα μικρότερο. Τη συλλογή την απαρτίζουν περί τα 380 τραγούδια, τετράστιχα τα περισσότερα, ερωτικά, σατιρικά, αστεία, αλλά και τσακίσματα και έμμετρα γνωμικά. Και μάλιστα, όπως σημειώνει στον τίτλο ο ίδιος ο συλλογέας, τα τραγούδια είναι «μαζευμένα από τους τραγουδιστάδες», ώστε να εξασφαλιστεί η αυθεντικότητα τους. 

Η ανά χείρας έκδοση της Συλλογής Λασκαράτου προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσουμε ξανά την « ωραία απλότητα » των δημοτικών μας τραγουδιών, την ερωτική τους ευθύτητα και αμεσότητα, το σπιρτόζικο πνεύμα τους, τη διαυγή επιγραμματικότητα τους. Την αξία του μεταθανάτιου δώρου του Κεφαλλονίτη συγγραφέα τη μεγεθύνει το γεγονός ότι ανάμεσα στα τραγούδια που αποθησαύρισε δεν είναι λίγα όσα δεν απαντούν σε κατοπινές συλλογές δημοτικών τραγουδιών. 

Για παράδειγμα, το εξής τετράστιχο, που πλάστηκε το 1833: Άρχοντες, μεταλάβετε/και ξεμολογηθείτε κι εμάς τους μαύρους τους φτωχούς / να μας ξεφορτωθείτε. «Η σάτιρα είναι νοστιμότατη και φυσικότατη» σχολιάζει ο Λασκαράτος. Με το δίκιο του. 

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ είναι ομότιμος καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2007-2009 δίδαξε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Γρανάδας. Πραγματοποίησε έρευνα σε αρχεία και βιβλιοθήκες της Κωνσταντινούπολης και του Βουκουρεστίου. Για το συγγραφικό του έργο τιμήθηκε τρείς φορές από την Ακαδημία Αθηνών. Είναι γενικός φιλολογικός επόπτης των εκδόσεων του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας. 

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ έχει δημοσιεύσει εφτά βιβλία ποίησης (τα Ρήματα τιμήθηκαν με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2010), δοκίμια και μεταφράσεις αρχαιοελληνικών ποιητικών και θεατρικών κειμένων. Δημοσιογραφεί στην Καθημερινή.

http://universitystudiopress.gr/general/..%5Cimages%5Cbooks%5C2250-16.jpgΤίτλος: Εκείθεν της Αγίας Παρασκευής: Το τοπίο της δυτικής υπαίθρου της Θεσσαλονίκης (1914-1919)
Συγγραφέας: Σπύρος Λαζαρίδης
Έκδοση: University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2016
Σελίδες: 128
ISBN:  978-960-12-2250-9
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 10,40€


Από το 1914 και μέχρι το 1919 η, εκτός των τειχών, δυτική Θεσσαλονίκη εγκατέλειψε την ρουτίνα ενός τοπίου που το διέσχιζαν χείμαρροι και ακαλλιέργητα εδάφη. Ήταν μια ευρεία έκταση όπου τα μόνα ανθρώπινα έργα ήταν δυο νεκροταφεία, δυο επιβλητικά κτίρια των καθολικών και ένα στρατόπεδο κτισμένο κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και στα όρια αυτού του χώρου τα τσιφλίκια Καρά Χουσεΐν, Λεμπέτ, Χαρμάνκιοϊ και το, απροσδιορίστου εδαφικού αντικρίσματος, τοπωνύμιο Ζέιτενλικ. 

Το Λεμπέτ και το Ζέιτενλικ είναι δύο λέξεις που απέκτησαν διαφορετικά νοήματα, ανάλογα με το ποιος τα χρησιμοποιούσε. Ποιοι, πότε και πώς, λοιπόν, έκαναν χρήση αυτών των ονομάτων; Κρυβόταν κάποιου είδους σκοπιμότητα πίσω από την χρήση αυτή; 

Η περίοδος 1914-1919 είναι πολύ σημαντική από αυτή τη σκοπιά. Τότε γίνεται μια κοσμογονία στην περιοχή, τον απόηχο της οποίας μπορούμε να αφουγκραστούμε, όχι μόνο από επίσημα έγγραφα και βιβλία, αλλά και από τον επίκαιρο (τότε) λόγο των εφημερίδων. Και ο λόγος των εφημερίδων εκείνης της εποχής ήταν κατάφορτος από ιδεολογήματα και πολιτικές σκοπιμότητες από τις οποίες δεν γλίτωναν ούτε τα απλά ονόματα.

Το βιβλίο παρακολουθεί την εμπλοκή του τοπίου και των τοπωνυμίων στα ανθρώπινα έργα με αφορμή τα μεγάλα γεγονότα: Πρόσφυγες από το 1914, στρατιώτες της Αντάντ του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1915, πυροπαθείς το 1917. Η εικονογράφηση της έκδοσης έγινε κυρίως με υλικό από το ΚΙΘ και τη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. 

Το βιβλίο είναι το 9ο της σειράς με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Στη σειρά παρουσιάζονται τα κοινωνικο-πολιτιστικά και ιστορικά δρώμενα της εποχής που δεν ήταν ποτέ στο προσκήνιο των ιστορικών καταγραφών και αποτι­μώνται τώρα μετά από πολλά χρόνια δικαιολογημένης προσοχής, η οποία επικεντρώθηκε στα κυρίαρχα ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής. • Ο Σπύρος Λαζαρίδης είναι εκπαιδευτικός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σπύρος Παπαγιαννόπουλος, 1968-2007. Ζωγραφική

http://www.miet.gr/web/covers/books/papagiann_site_big.jpgΤίτλος: Σπύρος Παπαγιαννόπουλος, 1968-2007. Ζωγραφική
Κείμενα: Συλλογικό
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2016
Σελίδες: 151
ISBN:978-960-250-657-8
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 20,00€Στην έκδοση αυτή παρουσιάζεται το ζωγραφικό έργο του Σπύρου Παπαγιαννόπουλου. Προερχόμενος από οικογένεια αρχιτεκτόνων και ζωγράφων, ο Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά επέλεξε να ζήσει σε νησιά του Αιγαίου: Ανάφη, Πάρο, Αντίπαρο, Κρήτη. Η θάλασσα, η ζωγραφική και τα καΐκια ήταν τα μεγάλα πάθη της ζωής του. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του βρίσκεται σε τοιχογραφίες σε ταβέρνες, μπαρ, μαγαζιά ή σπίτια. Ως αυτοδίδακτος ζωγράφος απέφυγε κάθε πρόσφατη επιρροή του συρμού, υιοθετώντας ένα άχρονο, λαϊκότροπο, αντισυμβατικό στιλ. Η τεχνική αρτιότητα και δεξιοτεχνία δεν ήταν η προτεραιότητά του –ούτε καν ζητούμενό του. Ενώ ήταν κάτοχος μιας τεχνικά άρτιας έκφρασης και ενός ακριβούς, περιεκτικού και εκφραστικού σχεδίου, δεν ενδιαφέρθηκε να τα μεταφέρει και να τα αναπτύξει στη μνημειακή του ζωγραφική. Αντίθετα, υιοθέτησε ένα λαϊκότροπο εκφραστικό ύφος και το μπόλιασε με την προσωπική του μανιέρα για να αφηγηθεί τις ιστορίες του.

 Όπως σημειώνει ο Θανάσης Μουτσόπουλος, το ζωγραφικό ύφος του Σπύρου Παπαγιαννόπουλου «θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα μείγμα λαϊκής ζωγραφικής με κάποια αδιευκρίνιστα σύγχρονα στοιχεία, πολύ πλούσιο σε λεπτομέρειες, ιστορικές πληροφορίες και μικροαναφορές. Αυτά τα ‘αδιευκρίνιστα στοιχεία’ μπορεί να είναι μνήμες από τις μελέτες του της ζωγραφικής, ίσως ιδιαίτερα του σουρεαλισμού, πιθανόν του Ντε Κίρικο, ίσως ακόμη μια γνώση των γαλλικών κόμικς». Με άλλα λόγια, ο Παπαγιαννόπουλος δεν ήταν ακριβώς «λαϊκός», αλλά μάλλον ένας πολύ διαβασμένος νέος άνθρωπος, ο οποίος διερευνούσε τη λαϊκή κουλτούρα της χώρας του, ψάχνοντας παράλληλα τον προσωπικό του εκφραστικό δρόμο.

Εννέα αλγόριθμοι που άλλαξαν το μέλλον

Εννέα αλγόριθμοι που άλλαξαν το μέλλον - John MacCormickΤίτλος: Εννέα αλγόριθμοι που άλλαξαν το μέλλον
Συγγραφέας: John MacCormick
Μετάφραση: Γιάννης Παπαδόγγονας, Λαμπρινή Σακαρέλη
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2016
Σελίδες: 247
ISBN: 978-960-524-444-6
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 15,20€Κάθε μέρα, πραγματοποιούμε σπουδαία κατορθώματα χρησιμοποιώντας τους υπολογιστές μας. Όταν «ανεβάζουμε» μια φωτογραφία στο Facebook μεταβιβάζονται εκατομμύρια στοιχεία πληροφορίας μέσω πολλών διαδικτυακών συνδέσμων που είναι επιρρεπείς σε σφάλματα· ωστόσο, τελικά ένα άψογο αντίγραφο της φωτογραφίας φτάνει στον προορισμό του. Χωρίς καν να το γνωρίζουμε, εφαρμόζουμε κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού για να μεταβιβάσουμε απόρρητες πληροφορίες, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, και χρησιμοποιούμε ψηφιακές υπογραφές για να επαληθεύσουμε την ταυτότητα των ιστοτόπων που επισκεπτόμαστε. Πώς άραγε εκτελούν οι υπολογιστές μας αυτές τις εργασίες με τόση ευκολία; Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που απαντά στο παραπάνω ερώτημα σε γλώσσα που μπορούν να την καταλάβουν όλοι, αποκαλύπτοντας τις εκπληκτικές ιδέες που αποτελούν την κινητήρια δύναμη των προσωπικών υπολογιστών, των φορητών υπολογιστών και των έξυπνων κινητών μας. Χρησιμοποιώντας παραστατικά παραδείγματα, ο John MacCormick εξηγεί τα βασικά «τεχνάσματα» που χρησιμοποιούν εννέα τύποι υπολογιστικών αλγορίθμων. Οι επαναστατικοί αυτοί αλγόριθμοι έχουν αλλάξει τον κόσμο μας: το βιβλίο αυτό ξεκλειδώνει τα μυστικά τους, και αποκαλύπτει τις εκπληκτικές ιδέες που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές μας κάθε μέρα.

Η τρίτη επανάσταση, Τόμος 3

bookchin3Τίτλος: Η τρίτη επανάσταση, Τόμος 3
Συγγραφέας: Murray Bookchin
Μετάφραση: Κώστας Κουρεμένος
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2016
Σελίδες: 432
ISBN: 978-960-221-672-9
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 23,74€
Το τελευταίο μείζον έργο που δημοσίευσε ο Μάρεϋ Μπούκτσιν –κορυφαίος στοχαστής αλλά και ακτιβιστής του αναρχισμού, του κομμουναλισμού και της κοινωνικής οικολογίας– είναι μια τετράτομη ιστορία των επαναστατικών κινημάτων που εκδηλώθηκαν στην Ευρώπη και την Αμερική κατά τους νεότερους χρόνους, ιδωμένη μέσα από το πρίσμα της ελευθεριακής δυναμικής τους.

Η πρωτότυπη αυτή προσέγγιση φέρνει στην επιφάνεια ένα ευρύτατο φάσμα νέων ή παραγνωρισμένων υλικών σχετικά με το κοινωνικό υπόβαθρο και τη λαοκρατική προοπτική των μεγάλων επαναστάσεων. Διασώζει έτσι από την ιστορική αμνησία τα γεγονότα και τους ανθρώπους που, έστω και εφήμερα, έδωσαν σάρκα και οστά στις πιο ριζοσπαστικές ενοράσεις της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινότητας. Και υποδεικνύει με τον τρόπο του –έναν τρόπο όχι μόνο εμπνευσμένο από την πολιτική φιλοσοφία αλλά και τεκμηριωμένο εδώ από την ιστοριογραφία– την ύπαρξη μιας «επαναστατικής παράδοσης» και τη θέση που μπορεί να έχει στη συνείδηση των νεότερων γενιών.

Τίτλος: Από την Άξο της Καππαδοκίας στο νομό Πέλλας. Προσφυγικές διαδρομές (1890-1940)   
Συγγραφέας: Αγνή Κολιαδήμου 
Έκδοση: University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2015
Σελίδες: 224  
ISBN: 978-960-12-2240-0 
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 13,60€
Η αναγκαστική μετοικεσία πληθυσμών, η προσφυγιά, αποτελεί μία από τις μεγάλες πληγές του σύγχρονου κόσμου. Ο 20ός αιώνας, ο αιώνας των προσφύγων όπως χαρακτηρίζεται, επιφύλαξε την οδυνηρή εμπειρία του ξεριζωμού σε εκατομμύρια ανθρώπους. Σε αυτούς και μάλιστα για πρώτη φορά με το χαρακτήρα του υποχρεωτικού, συμπεριλαμβάνεται και ο ορθόδοξος ελληνισμός της Μικράς Ασίας που εξαναγκάστηκε να αφήσει τις εστίες του μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και να μετοικήσει οριστικά στην Ελλάδα. Η Αξός, ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς της Καππαδοκίας, οι άνθρωποί της και οι συνήθειές τους, η αγωνία της εγκατάλειψης της πατρογονικής γης, η περιπέτεια της μεταφοράς από τη Μερσίνα στα λιμάνια της Ελλάδας, η διασπορά και η προσπάθεια για μια νέα αρχή στις νέες πατρίδες είναι το αντικείμενο αυτής της εργασίας. Ως αντιπροσωπευτικά δείγματα εγκατάστασης των Αξενών στην Ελλάδα επιλέχθηκαν τα χωριά Αξός Γιαννιτσών και Χρυσή Αλμωπίας. Μέσα από τα αρχεία και τις αναμνήσεις των Αξενών πρώτης και δεύτερης γενιάς περιγράφονται οι δυσκολίες, οι ελπίδες και ο αγώνας για επιβίωση αλλά και η νοσταλγία για τη χαμένη πατρίδα. • Η Αγνή Κολιαδήμου είναι διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ και εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Οι μελέτες της αναφέρονται στον προσφυγικό Ελληνισμό και τις πτυχές της αποκατάστασής τους έως και τα μεταπολεμικά χρόνια στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες μισθοφόροι στην υπηρεσία της επαναστατικής Γαλλίας (1789-1815)

Τίτλος: Οι Έλληνες μισθοφόροι στην υπηρεσία της επαναστατικής Γαλλίας (1789-1815)
Συγγραφέας: Φοίβος Οικονόμου 
Έκδοση: University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2016
Σελίδες: 344
ISBN: 978-960-12-2251-6
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 19,20€
Η μελέτη με θέμα τους «Έλληνες μισθοφόρους στην υπηρεσία της επαναστατικής Γαλλίας» στο διάστημα 1789-1815 εξετάζει συνοπτικά την ιστορική πορεία, τη δημιουργία και την οργάνωση των μισθοφορικών σωμάτων στην περίοδο αυτή. Eιδικότερα, στο πρώτο μέρος εξετάζονται διαδοχικά τα πρώτα ελληνικά μισθοφορικά σώματα στη γαλλική υπηρεσία στο διάστημα 1797-1799 στα νησιά του Ιονίου, η προέλευση, η δημιουργία και η παρουσία κυρίως της Ελληνικής και της Κοπτικής Λεγεώνας κατά τη γαλλική εκστρατεία στην Αίγυπτο το 1798-1801, η δημιουργία και η παραμονή του τάγματος των Chasseurs d’Orient στη Γαλλία στο διάστημα 1801-1806, η συμμετοχή του ίδιου τάγματος στη γαλλική εκστρατεία στη Δαλματία το 1806-1809 καθώς η δημιουργία και η οργάνωση των υπόλοιπων μισθοφορικών σχηματισμών στη γαλλική υπηρεσία στα νησιά του Ιονίου, κυρίως των δύο βασικότερων: του Αλβανικού συντάγματος και του Επτανησιακού τάγματος στο διάστημα 1809-1815.
Στο δεύτερο μέρος της μελέτης εξετάζονται ζητήματα της βαλκανικής μισθοφορικής νοοτροπίας σε σχέση με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, καθώς και ο οπλισμός των μισθοφόρων, οι τακτικές τους, οι στολές και οι σημαίες των μισθοφορικών σωμάτων, καθώς και θέματα σχετικά με τη μισθοδοσία, τη διατροφή, τις ασθένειες, τα καθημερινά καθήκοντα και τη διασκέδαση των μισθοφόρων. Επίσης, το κοινωνικό υπόβαθρο των επιμέρους σωμάτων, τα αίτια και οι προοπτικές της βαλκανικής μισθοφορίας στην περίοδο 1789-1815, καθώς και κάποιοι προβληματισμοί σχετικοί με την κοινωνικο-οικονομική διάσταση της βαλκανικής μισθοφορίας, την μισθοφορική νοοτροπία καθ’ αυτή, και τον ενστερνισμό ή όχι της γαλλικής επαναστατικής ιδεολογίας από τους Έλληνες που αποτέλεσαν μέρος των σχηματισμών αυτών στην περίοδο που προηγήθηκε της Ελληνικής Επανάστασης. • Ο Φοίβος Οικονόμου είναι διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κύπρος και Γιουγκοσλαβία. Έγγραφα από τα γιουγκοσλαβικά αρχεία 1967-1974

Τίτλος: Κύπρος και Γιουγκοσλαβία. Έγγραφα από τα γιουγκοσλαβικά αρχεία 1967-1974 
Μετάφραση: Μιχαήλ Παλάγκας, Αθανάσιος Λούπας
Εισαγωγή, Σχόλια, Επιμέλεια Μετάφρασης:
Σπυρίδων Σφέτας
Έκδοση: University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2016 
Σελίδες: 332
ISBN: 978-960-12-2252-3 
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 19,20€

   


 Η ένταξη της Κύπρου στο κίνημα των Αδεσμεύτων αποσκοπούσε στην ηθική υποστήριξη του αγώνα του Μακαρίου για αδέσμευτη ανεξαρτησία εντός του ΟΗΕ, αλλά και ευρύτερα. Η Γιουγκοσλαβία δεν πρόβαλε το ομοσπονδιακό της μοντέλο ως πρότυπο λύσης του συνταγματικού ζητήματος της Κύπρου και μόνο ηθική συμπαράσταση μπορούσε να παράσχει στην Κύπρο. Με την αναβίωση του εθνικού ζητήματος στη Γιουγκοσλαβία το 1968-1971 το Βελιγράδι απώλεσε τον πόλεμο της προπαγάνδας ότι στη Γιουγκοσλαβία λύθηκε το εθνικό ζήτημα. Η Κύπρος δεν ήταν μια τυπική αδέσμευτη χώρα. Οι αγγλικές βάσεις διατηρήθηκαν και η Αμερική μπορούσε να ασκεί από εκεί κατασκοπεία. Δεν ήταν κατά συνέπεια η «αδέσμευτη» εξωτερική πολιτική της Κύπρου η βασική αιτία της κυπριακής τραγωδίας, αλλά η αποτυχία συνεννόησης Αθήνας-Λευκωσίας για μια σειρά από λόγους μετά το 1962. Δεν ήταν πρωτίστως οι Αμερικανοί που μηχανορραφούσαν κατά του Μακαρίου, αλλά Ελλαδίτες αξιωματικοί της χούντας. Η Αμερική προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα και η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία.


Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα