Blogger Template by Blogcrowds.

Ουλανοί στη Λάρισα

Ουλανοί στη Λάρισα
Αθηνά Κακούρη

Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2018, 408σελ
ISBN: 978-618-5209-26-1
Τιμή: 21,90€
Τιμή ΜΙΕΤ: 17,52€





Το βιβλίο «Ουλάνοι στην Λάρισα» είναι μια αφήγηση των γεγονότων που έζησε η Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 1915 έως τον Ιούλιο του 1917 και μια εξέταση των προβληματισμών που δημιουργεί η προσεκτική ανάλυσή τους. Στην πραγματικότητα, ποτέ κανένας ουλάνος, δηλαδή Γερμανός λογχοφόρος ιππέας, δεν εμφανίστηκε, ούτε καν στον μακρινό ορίζοντα της Λάρισας! Η «είδηση» πλάστηκε και, μαζί με άλλες, χρησιμοποιήθηκε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως πρόφαση για να αφαιρεθεί από την Ελλάδα η ανεξαρτησία της και να ανατραπεί το νόμιμο πολίτευμά της με μια μπλόφα το 1917.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αναφέρονται τα συμβάντα με την σειρά τους, ενώ το καθένα από αυτά συνοδεύεται από την σχετική παραπομπή, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να διασταυρώσει τις πηγές της συγγραφέως και να διευκολυνθεί να σχηματίσει ο ίδιος γνώμη. Στο δεύτερο μέρος εξετάζονται σε ξεχωριστά κεφάλαια μια σειρά από επί μέρους θέματα — η γερμανοφιλία του βασιλιά Κωνσταντίνου, η αντισυνταγματική συμπεριφορά του, τί συνέβη στο Ρούπελ, τί συνέβη στην Καβάλλα.

Οι αποδείξεις ότι κάτι ανομολόγητο επεδίωκε πράγματι η Αντάντ —ή μήπως μόνον οι Γάλλοι;— στην χώρα μας, περιέχονται στα επόμενα κεφάλαια, αρχίζοντας από εκείνα που περιγράφουν την αλλόκοτη τριανδρία των Γάλλων, Γκιγμέν, Σαράιγ, ντε Ροκφέϊ, και τον ρόλο του συνταγματάρχη Μπρακέ. Ακολουθεί άλλο για τα κυριότερα από τα κατασκευασμένα γεγονότα —όπως οι «Ουλάνοι στην Λάρισα», η «Επίθεση κατά της Γαλλικής πρεσβείας»— και τον ρόλο των εφημερίδων. Στα «Νοεμβριανά» αφιερώνονται τρία κεφάλαια, ενώ σε δυο χωριστά κεφάλαια εξετάζεται ποια ήταν η λαϊκή βούληση εκείνα τα χρόνια.

Τα βασικότερα ερωτήματα που θέτει το βιβλίο —«γιατί έπρεπε ο Βασιλιάς να εκθρονιστεί» και «τι επεδίωκε τελικά η Αντάντ στη χώρα μας»— μένουν αναπάντητα, καθώς η συγγραφέας θεωρεί ότι εκκρεμούν ακόμη οι έρευνες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να γνωρίσουμε την αλήθεια.

(από την παρουσίαση του βιβλίου)

στο βιβλιοπωλείο μας θα βρείτε και το έτερο πόνημα της Κακούρη "Τα Δύο Βήτα"

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα