Blogger Template by Blogcrowds.

Ποιος είναι Έλληνας πολίτης; Δυο αιώνες ιθαγένεια.

Ποιος είναι Έλληνας πολίτης; Δυο αιώνες ιθαγένεια.
Δημήτρης Χριστόπουλος


Εκδόσεις Βιβλιόραμα, Αθήνα, 2019
Δεύτερη εμπλουτισμένη έκδοση
ISBN: 978-960-9548-44-1
Τιμή: 21,20€
Τιμή ΜΙΕΤ: 16,96€


Σε λίγο καιρό η Ελλάδα γιορτάζει δύο αιώνες από την έναρξη της Επανάστασης που οδήγησε στην δημιουργία του κράτους. Δύο αιώνες, στην διάρκεια των οποίων, η πορεία της ιδιότητας του πολίτη είναι διαδοχικά στιγμιότυπα από εικόνες που παραπέμπουν στις μεγάλες, στις πιο συναρπαστικές στιγμές της πολιτικής ιστορίας της χώρας. Η ελληνική ιθαγένεια αποκρυπτογραφεί την ελληνική πολιτική ιστορία.

Το βιβλίο τούτο κυκλοφόρησε, σε μια πρώτη μορφή, το 2012 και είναι καρπός μακράς έρευνας από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η παρούσα έκδοσή του είναι προϊόν της ανάγκης επικαιροποίησής και εμπλουτισμού του. Προτείνει μια σύντομη διαδρομή στην ιστορία του ελληνικού κράτους μέσα από την οπτική της ιθαγένειας, εκβάλλοντας στο παρόν και στις σύγχρονες προκλήσεις. Με ποια κριτήρια κάποιος είναι ή γίνεται  πολίτης; Τα κριτήρια αυτά είναι ίδια από τότε που υπάρχει η εθνική πολιτική κοινότητα των Ελλήνων ή μεταβάλλονται; Είναι ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται και από άλλους λαούς, και σε ποιο βαθμό; Αντίστοιχα, με ποια κριτήρια κάποιος γίνεται Έλληνας, ενώ δεν είναι; Και αυτά, με τη σειρά τους, παραμένουν ίδια στην ελληνική ιστορία των δύο τελευταίων αιώνων; Πόσο συχνά και γιατί αλλάζουν; Για ποιους αλλάζουν, ποιους (δεν) αφορούν και με ποια ανάλογα κριτήρια υπαγωγής σε πολιτική κοινότητα συγκρίνονται;

Για το συγγραφέα, η διαμάχη για την ιδιότητα του πολίτη ξεπερνάει το ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού, όπως εσφαλμένα το συνδέει μεγάλο κομμάτι του πολιτικού κόσμου σήμερα. Το «ποιος είναι Έλληνας πολίτης»  δεν αφορά το μεταναστευτικό: επανέρχεται δι’ αυτού. Όπως γράφει στον πρόλογό του ο Χριστόπουλος:
“Η περί «ιδιότητας του πολίτη» συζήτηση δεν βλέπω πώς είναι δυνατό να υποβαθμιστεί. Είναι η διαμάχη μεταξύ «πολιτικού» και «φυλετικού» έθνους. ενώπιον της οποίας δεν νοείται ουδετερότητα. Το βιβλίο αυτό παίρνει θέση. Οι στρατηγικές επιλογές της ιδιότητας του πολίτη μάς ”αποκαλύπτουν”».


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα