Blogger Template by Blogcrowds.

Ιστορία της Άνδρου

Ιστορία της Άνδρου
Δημήτριος Ι. Πολέμης

Πρόλογος - Επιμέλεια Παραρτήματος: Μιχάλης Τιβέριος
Καΐρειος Βιβλιοθήκη, Άνδρος 2019
ISBN: 978-960-7709-43-1
Τιμή: 20,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 18,00€




«Η έκδοση το 1981 του βιβλίου του Δημητρίου Ι. Πολέμη Ιστορία της Άνδρου, μιας ευσύνοπτης, έγκυρης και ενημερωμένης εξιστόρησης της ιστορίας του νησιού από αρχαιοτάτων χρόνων ως τις μέρες μας, χωρίς αμφιβολία κάλυψε ένα μεγάλο κενό.

[...] Τριάντα επτά ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Ιστορία του Πολέμη πρωτοείδε το φως της δημοσιότητας. Το χρονικό αυτό διάστημα δεν είναι καθόλου μικρό, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι, κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, έχουν αναληφθεί στο νησί πρωτοβουλίες και έχουν εξελιχθεί δραστηριότητες που έχουν συμβάλλει καίρια στον εμπλουτισμό της ιστορίας του.

[...] Όλες αυτές οι νέες γνώσεις, οι οποίες εμπλούτισαν εξαιρετικά την ιστορία του νησιού κατά την προϊστορική εποχή, την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα, τους βυζαντινούς χρόνους, τους χρόνους της Φραγκοκρατίας και της οθωμανικής κατάκτησης, δεν ήταν δυνατόν να αγνοηθούν στην παρούσα επανέκδοση της Ιστορίας του Πολέμη, όπως δεν αγνοήθηκαν και κατά την πρόσφατη έκδοσή της στην αγγλική γλώσσα από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη το 2016. Έπρεπε οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν σ΄αυτήν για να την καταστήσουν πιο ενήμερη, πιο πλήρη, πιο χρήσιμη. Έτσι ζητήθηκε από τους υπεύθυνους των αρχαιολογικών αυτών ερευνών στο νησί, όπως και από ορισμένους άλλους ειδικούς, να συνδράμουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου με τη συγγραφή σχετικών κειμένων. Από σεβασμό βέβαια στον πνευματικό μόχθο του Πολέμη, τα κείμενα έπρεπε να είναι σύντομα και να περιορίζονται στις εντελώς απαραίτητες νέες γνώσεις, όπως περιορισμένη έπρεπε να είναι και η Βιβλιογραφία που τα συνοδεύει. Για να μη διαταραχθεί η συνοχή του κειμένου του Πολέμη, προτιμήθηκε τα συμπληρωματικά αυτά κείμενα να μην ενσωματωθούν στα αντίστοιχα κεφάλαια του βιβλίου αλλά να συγκεντρωθούν όλα μαζί στο τέλος του, ως Παράρτημα...».


Μιχάλης Τιβέριος
Από τον πρόλογο της ελληνικής επανέκδοσης


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα