Blogger Template by Blogcrowds.

ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΠΡΟΥΣΤ. ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΡΕ ΖΙΝΤ ΚΑΙ ΜΑΡΣΕΛ ΠΡΟΥΣΤ

Τίτλος: Αγαπητέ μου Προυστ. Αλληλογραφία Αντρέ Ζιντ και Μαρσέλ Προυστ
Συγγραφέας: Αντρέ Ζιντ και Μαρσέλ Προυστ
Μετάφραση: Νάσος Δετζώρτζης
Εισαγωγή-Επιμέλεια: Αντιγόνη Βλαβιανού
Έκδοση: ΜΙΕΤ, Αθήνα, 2013
Σελίδες: 48
ISBN: 978-960-250-584-7
Τιμή με έκπτωση: 4,50€Το 1988 ο λόγιος Νάσος Δετζώρτζης (1911-2003), περιπαθής αναγνώστης και μεταφραστής του Μαρσέλ Προυστ από το 1933, καταπιάνεται να μεταφράσει τρεις ολιγοσέλιδες επιστολές που αντάλλαξαν –εν είδει θερμής χειραψίας- ο Αντρέ Ζιντ και ο Μαρσέλ Προυστ τον Ιανουάριο του 1914. Τι καθιστά αυτή την πρώτη ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Ζιντ και Προυστ τόσο σημαντική ως προς το έργο του Μαρσέλ Προυστ, έλκοντας συγχρόνως το ενδιαφέρον του Νάσου Δετζώρτζη, σε βαθμό να μεταφράσει την εν λόγω βραχύλογη επιστολογραφία; Στην επίμονη και επίπονη προσπάθεια εύρεσης εκδότη για τον πρώτο τόμο του μνημειώδους έργου του Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, ο Προυστ, τον Δεκέμβριο του 1912, προσέκρουσε στην απορριπτική κρίση της εκδοτικής επιτροπής της Nouvelle Revue Française. Αυτή η βιαστική και άδικη ετυμηγορία αποδίδεται στον Αντρέ Ζιντ (θα μείνει στην ιστορία των γραμμάτων ως «το λάθος του Ζιντ») και βασίστηκε λιγότερο στην ανάγνωση του χειρογράφου και περισσότερο στην ανάμνηση φευγαλέων συναντήσεων με τον Προυστ σε κοσμικούς κύκλους. Και είναι προς τιμήν του Ζιντ ότι, ένα χρόνο σχεδόν μετά από αυτή την αρχική του άρνηση, θα στραφεί προς τον Προυστ καταθέτοντας με συντριβή τη mea culpa του. Τη στιγμή ακριβώς που κορυφώνεται η λογοτεχνική μοναξιά του Προυστ, ο αναγνωρισμένος ήδη στον χώρο των γραμμάτων Αντρέ Ζιντ νιώθει την αδήριτη ανάγκη να στείλει και ο ίδιος μιαν επιστολή συγνώμης στον Προυστ, προτού καν ολοκληρώσει τη δεύτερη ανάγνωση του βιβλίου. Η επιστολή του Ζιντ σηματοδοτεί την ανατροπή της συγγραφικής μοίρας του Προυστ, καθώς στη συνέχεια με ομόφωνη απόφασή της η εκδοτική επιτροπή της Nouvelle Revue Française θα αναλάβει την έκδοση και των δύο επόμενων τόμων του έργου του. 

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ. ΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Τίτλος: Ελληνικές Θάλασσες. Ένα φωτογραφικό ταξίδι μέσα στο χρόνο 
Γενική επιμέλεια: Αλίκη Τσίργιαλου
Έρευνα, κείμενα και επιλογή φωτογραφικού υλικού: Κωστής Αντωνιάδης, Φανή Κωνσταντίνου, Αλίκη Τσίργιαλου
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα, 2013
Σελίδες: 324 με 400 α/μ φωτογραφίες
ISBN: 978-960-476-138-8
Τιμή με έκπτωση: 58,50€


Η έκδοση συνοδεύει την ομότιτλη έκθεση που πραγματοποιείται από τις 10 Οκτωβρίου 2013 έως τις 5 Ιανουαρίου 2014 στο κτήριο της Οδού Πειραιώς. Περιλαμβάνονται 300 περίπου φωτογραφίες επιλεγμένες για το αισθητικό τους ενδιαφέρον και αρθρωμένες σε χρονολογικές ενότητες. Το φωτογραφικό υλικό συνοδεύεται από ένα εισαγωγικό κείμενο του Ηρακλή Παπαϊωάννου και ένα ιστορικό «πορτραίτο» των ελληνικών νησιών, συνταγμένο από τον ιστορικό Σπύρο Ασδραχά. Εκτενή κείμενα των επιμελητών της έκθεσης Φανής Κωνσταντίνου, Αλίκης Τσίργιαλου και Κωστή Αντωνιάδη προλογίζουν την κάθε ενότητα, αξιολογώντας το υλικό ως προς την εποχή του και την εξέλιξη της φωτογραφίαςΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ MARK MAZOWER


Τίτλος: Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Mεσοπολέμου
Μετάφραση: Σπύρος Mαρκέτος
Έκδοση: ΜΙΕΤ, Αθήνα, 2002, 1η ανατύπωση 2009
Σελίδες: 433
ISBN: 978-960-250-241-9 χαρτόδετο / 978-960-250-416-1 πανόδετο
Τιμή με έκπτωση: 19,55€ χαρτόδετο/ 27,70€ πανόδετο


Tο 1929, όταν το κραχ της Oυόλ Στριτ συγκλόνιζε τον κόσμο, ο Ξενοφών Zολώτας, τότε νεαρός καθηγητής Πολιτικής Oικονομίας, αναρωτιόταν αν υπήρχε οικονομική κρίση στην Eλλάδα. Tον επόμενο χρόνο η απάντηση ήταν αναμφίβολα καταφατική, ενώ με την εγκατάλειψη του κανόνα χρυσού από τη Bρετανία, το 1932, ο διοικητής της Tράπεζας της Eλλάδος Eμμανουήλ Tσουδερός δήλωνε ότι η κρίση είχε εισέλθει σε μια νέα, «δυσοίωνη» φάση. Oι παρατηρητές της εποχής αντιλαμβάνονταν πως η περίοδος 1929-32 αποτελούσε καμπή για τη χώρα. Tι σήμαινε η καμπή αυτή για την οικονομία, για το ρόλο του κράτους και, τελικά, για την πολιτική αποτελεί το θέμα του παρόντος βιβλίου.
O Mάζοουερ ερευνά τις αλλαγές που προέκυψαν όταν η Eλλάδα αναγκάστηκε, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, να εγκαταλείψει την παραδοσιακή στήριξή της στις αγροτικές εξαγωγές, τα υπερπόντια εμβάσματα και τα εξωτερικά δάνεια και να στραφεί προς μια πολιτική αυτάρκους ανάπτυξης, θεμελιωμένης σε εντόπιες πηγές. Kαι διαπιστώνει πως η αποσύνθεση της ανοιχτής διεθνούς οικονομίας άφησε την Eλλάδα σε θέση μικρότερης οικονομικής εξάρτησης από τον έξω κόσμο συγκριτικά με όσα ίσχυαν προηγουμένως. Tα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα αυτού του νέου τύπου ανάπτυξης είχαν γίνει πλέον φανερά τον Aύγουστο του 1936, όταν ο Iωάννης Mεταξάς επέβαλε τη δικτατορία του.
Bασιζόμενος σε τραπεζικές εκθέσεις, σε εκδόσεις ειδικών οργανισμών και στον εβδομαδιαίο οικονομικό τύπο της εποχής, ο συγγραφέας τονίζει ότι θέλησε να ανοίξει για την έρευνα τη μέχρι πρότινος παραμελημένη ιστοριογραφία της νεότερης Eλλάδας και να εφαρμόσει την υπόδειξη του Nίκου Σβορώνου, ο οποίος συμβούλεψε κάποτε τους ιστορικούς να πάψουν πια να επικαλούνται τον περίφημο «ξένο δάκτυλο» και να μελετήσουν τις αλληλεπιδράσεις των εγχώριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων.Τίτλος: Η αυτοκρατορία του Χίτλερ. Ναζιστική εξουσία στην κατοχική Ευρώπη
Μετάφραση: Κώστας Κουρεμένος
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 2009
Σελίδες: 783
ISBN: 978-960-221-466-4
Τιμή με έκπτωση: 38,02€


Ο διάσημος άγγλος ιστορικός (Στην Ελλάδα του Χίτλερ, Σκοτεινή ήπειρος, Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων) αναλαμβάνει εδώ να χαρτογραφήσει τα αυτοκρατορικά όνειρα και σχέδια των ναζί (όπως η μετατροπή της Ευρώπης σε τεράστια οικονομική αγορά για τα γερμανικά συμφέροντα, οι διηπειρωτικοί αυτοκινητόδρομοι μέσα από τις εθνοκαθαρμένες ρωσικές στέπες, ο ολοκληρωτικός πόλεμος, η Τελική Λύση και η μακραίωνη πολιτική κυριαρχία), να περιγράψει την ανατριχιαστική συνάντησή τους με την πραγματικότητα και να αποτιμήσει τις τραυματικές επιπτώσεις τους στο μέλλον της Ευρώπης. Αντλώντας από ένα πρωτόγνωρο φάσμα πηγών, το βιβλίο αποκαλύπτει πώς οι ναζί σχεδίασαν, διατήρησαν και εντέλει έχασαν την ευρωπαϊκή αυτοκρατορία τους και ποιο ήταν το αποτρόπαιο όραμα του κόσμου που θα είχε φτιάξει ο Χίτλερ αν είχε κερδίσει τον πόλεμο.

Τίτλος: Θεσσαλονίκη. Πόλη των φαντασμάτων. Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, 1430-1950
Μετάφραση: Κώστας Κουρεμένος
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 2006
Σελίδες: 607, περιλαμβάνει χάρτες και φωτογραφικό υλικό
ISBN: 978-960-221-354-Χ
Τιμή με έκπτωση: 31,66€


Διάσημος βρετανός ιστορικός ειδικευμένος στην ευρωπαϊκή, βαλκανική και ελληνική ιστορία, ο Μαρκ Μαζάουερ αρχίζει αυτή την ιστορία της Θεσσαλονίκης από την αρχαιότητα, γρήγορα όμως κάνει το άλμα προς το 1430, όταν η βυζαντινή πόλη περιήλθε, επί σουλτάνου Μουράτ Β΄, στην οθωμανική εξουσία. Εκεί παρέμεινε ώς το 1912, οπότε επανήλθε οριστικά στην ελληνική κυριαρχία, με μόνη παρένθεση τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Αυτό που κάνει την ιστορία της τόσο ξεχωριστή είναι η ποικιλία των θρησκευτικών ομάδων που άνθισαν στο εσωτερικό της. Πρώτοι ήρθαν οι χριστιανοί: με αφετηρία τον μάρτυρα του τρίτου αιώνα Δημήτριο, η Θεσσαλονίκη εξελίχθηκε σε ισχυρό κέντρο της ανατολικής Ορθοδοξίας. Με τη σειρά τους, οι μουσουλμάνοι επέβαλαν το ισλάμ, αντικαθιστώντας τις εκκλησίες με τζαμιά, μέχρι την αποπομπή τους το 1922, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών. Ήδη από το τέλος του Μεσαίωνα, η πόλη περιλάμβανε επίσης έναν εβραϊκό πληθυσμό Σεφαραδιτών εξόριστων από τη δυτική Ευρώπη, που την ανέδειξε σταδιακά σε κέντρο όχι μόνο του ανατολικού εμπορίου αλλά και του ιουδαϊκού μυστικισμού και μεσσιανισμού, για να γνωρίσει αργότερα τον εξανδραποδισμό και την εξόντωση στο στρατόπεδο του Aουσβιτς.
Η γενικότερη μετάβαση από έναν κόσμο αυτοκρατοριών σ' έναν κόσμο εθνικών κρατών αποτυπώνεται στην εμπειρία της πόλης, ενώ τα εναλλασσόμενα ρεύματα εθνοτικής και θρησκευτικής συνύπαρξης και αλληλοσπαραγμού, ευημερίας και καταστροφής, κάνουν προφανή τη σημασία αυτού του ιστορικού παραδείγματος σήμερα. Όμως η πολυεπίπεδη εργασία του Μαζάουερ δεν προσφέρει απλώς κάποια επίκαιρα μαθήματα ιστορίας. Στηριγμένη σε συστηματική αρχειακή έρευνα, πλέκει την πολιτική διαδρομή της πόλης με λεπτομερείς πληροφορίες και ζωντανές εικόνες από την καθημερινή ζωή της, ανασυγκροτώντας έτσι τη συλλογική μνήμη των μεγάλων κοινοτήτων και των άλλων ομάδων και προσώπων που φιλοξένησε στο πέρασμα του χρόνου.
Τίτλος: Μετά τον πόλεμο. Η ανασυγκρότηση της οικογένειας του έθνους και του κράτους στην Ελλάδα, 1943-1960
Κείμενα: Τ. Βερβενιώτη, Π. Βόγλης, R. van Boeschoten, Μ. Δαλιάνη, Σ. Ν. Καλύβας, Α. Καρακασίδου, Ξ. Κοτζαγεώργη-Ζυμάρη, B. Lewkowicz, M. Mazower, Π. Παπαστρατής, Γ. Σακκάς, Λ. Σαράφη, Σ.-Σ. Σπηλιώτη, Ε. Χαϊδά, Τ. Χατζηαναστασίου
Επιμέλεια: Mark Mazower
Μετάφραση: Ειρήνη Θεοφυλακτοπούλου
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 2003
Σελίδες: 335
ISBN: 978-960-221-270-5
Τιμή με έκπτωση: 21.73€

Μετά τον πόλεμο: μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Από τη μια σιωπή, άρνηση, αποκήρυξη, από την άλλη γιορτές, παρελάσεις και μύθοι. Από τη μια οι κατεστραμμένες, εγκαταλειμμένες ή χαμένες κοινότητες, από την άλλη οι ανοικοδομημένες και οι ενισχυμένες. Αυτή η πρωτότυπη συλλογή δοκιμίων, γραμμένων από μια πλειάδα Ελλήνων και ξένων ερευνητών, υπό τη διεύθυνση του γνωστού Άγγλου ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ ("Στην Ελλάδα του Χίτλερ", "Σκοτεινή ήπειρος", "Βαλκάνια"), έρχεται να προσφέρει στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας μια πολυπρισματική αφήγηση της πολιτικής και κοινωνικής της ανασυγκρότησης. Αντάρτες και ταγματασφαλίτες, συνεργάτες, δωσίλογοι και πολιτικοί κρατούμενοι, γυναίκες και παιδιά μέσα κι έξω από τις φυλακές, επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ήρωες και εγκληματίες πολέμου παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες του τόμου, ξαναζωντανεύοντας σε εθνική ή τοπική κλίμακα, σε συλλογικό και σε προσωπικό επίπεδο, τα κρίσιμα επεισόδια μιας ιστορικής τραγωδίας. Το όλο εγχείρημα βασίζεται σε νέες πηγές και μαρτυρίες, γραπτές και προφορικές, που πριν από δύο δεκαετίες δεν ήταν στη διάθεση των μελετητών. Το βιβλίο βρίσκεται έτσι στην αιχμή της έρευνας (ιστορικής αλλά και ανθρωπολογικής ή κοινωνιολογικής) γύρω από τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα ανένηψε από την πιο παρατεταμένη και τραυματική εμπειρία της σύντομης ζωής της ως εθνικού κράτους. 
Τίτλος: Σκοτεινή ήπειρος. Ο ευρωπαϊκός εικοστός αιώνας
Μετάφραση: Κώστας Κουρεμένος

Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 2001
Σελίδες: 464, περιλαμβάνει χάρτες
ISBN: 978-960-221-223-3
Τιμή με έκπτωση: 28,97€


H Σκοτεινή ήπειρος είναι μια πυκνή επισκόπηση της ευρωπαϊκής ιστορίας, όπου παρουσιάζονται ανάγλυφα οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και ιδεολογικές εξελίξεις από το 1919 ώς το 1997. Aποτολμώντας να φωτίσει σκοτεινές περιοχές αυτής της ιστορίας και να αμφισβητήσει πολλά από τα μέχρι τώρα δεδομένα της, ο συγγραφέας επανερμηνεύει τις ευρωπαϊκές εμπειρίες της επανάστασης, του πολέμου και του ολοκληρωτισμού και αναρωτιέται για την εμβέλεια και την προοπτική της δημοκρατίας. Παρά την επιστημονική μεθοδολογία της, η μελέτη αυτή δεν αποφεύγει διόλου τα κρίσιμα ηθικά και πολιτικά ζητήματα που συνδέονται με την τραυματική μνήμη και τις μετέωρες επαγγελίες της Eυρώπης. Ένα πρόσθετο ενδιαφέρον του βιβλίου είναι η ιδιαίτερη προσοχή που δίνει στην Eλλάδα και ο ρόλος που της αναγνωρίζει στις εξελίξεις, πράγμα ασυνήθιστο για τέτοιου είδους σφαιρικές θεωρήσεις της ευρωπαϊκής ιστορίας.Τίτλος: Στην Ελλάδα του Χίτλερ. Η εμπειρία της Κατοχής
Μετάφραση: Κώστας Κουρεμένος
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα,1994
Σελίδες: 464
ISBN: 978-960-221-096-6
Τιμή με έκπτωση: 28,97€

Η εισβολή του γερμανικού στρατού το 1941 έφερε στην Ελλάδα τη χιτλερική Νέα Τάξη, έναν κόσμο ερειπωμένων οικισμών, λιμοκτονούντων πληθυσμών και απόλυτων, κατακλυσμιαίων οραμάτων. Συγκεντρώνοντας πλούσιες μαρτυρίες από πρώτο χέρι και αντλώντας από ανέγγιχτες ώς τώρα αρχειακές πηγές, ο Μαρκ Μαζάουερ περιγράφει τη διακυβέρνηση και την οικονομική αφαίμαξη της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα, την κατάρρευση μιας ολόκληρης κοινωνίας μέσα στον τρόμο και την πείνα και την αναβάπτισή της στους θεσμούς και τις πρακτικές της μαζικής αντίστασης.
Η καθημερινή ζωή κάτω από τον ξένο ζυγό καθώς κι εκείνη του αντάρτικου στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας παρουσιάζονται μέσα στις πρωτόγνωρες υλικές και ψυχολογικές συνθήκες του ολοκληρωτικού πολέμου: άμαχοι πολίτες και χωρικοί στο στόχαστρο εκκαθριστικών επιχειρήσεων, Εβραίοι στο δρόμο για τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, αγωνιστές της Αντίστασης, ταγματασφαλίτες, μαυραγορίτες και δωσίλογοι είναι τα πρόσωπα χάρη στα οποία η ζωντανή αφήγηση ανασυνθέτει την ταραγμένη και αντιφατική εμπειρία της Κατοχής. Όμως ο πόλεμος εξετάζεται επίσης από τη σκοπιά του κατακτητή: λόγια και έργα απλών φαντάρων ή αξιωματικών της Βέρμαχτ και των SS (όπως του νεαρού Κουρτ Βαλντχάιμ, που οι δραστηριότητές του στην κατοχική Ελλάδα έδωσαν το έναυσμα γι' αυτή τη μελέτη) φανερώνουν τις πεποιθήσεις και τις αξίες που στήριξαν τη ναζιστική πολιτική της βίας, της τρομοκρατίας και της Τελικής Λύσης.
Πλούσια εικονογραφημένο με φωτογραφίες από γερμανικές, βρετανικές και ελληνικές πηγές, το βιβλίο προσφέρει μια αποκαλυπτική και συχνά συγκινητική θεώρηση της μεγαλύτερης ελληνικής τραγωδίας του αιώνα: αυτής που έκλεισε μια μέρα με τους πανηγυρισμούς της Απελευθέρωσης για να ξανανοίξει την επομένη μέσα στα πυρά του Εμφυλίου Πολέμου.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 1913-2013. ΕΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τίτλος: Ιωάννινα 1913-2013. Ένας ιστορικός περίπατος στην πόλη.
Επιμέλεια: Τάκης Αναγνωστόπουλος
Έκδοση: Ριζάρειο Ίδρυμα, Αθήνα 2013 
Σελίδες: 152 με 89 α/μ φωτογραφίες
ISBN: 978-960-6856-04-4
Τιμή με έκπτωση: 20,00€«Η έκθεση Ιωάννινα 1913-2013, Ένας ιστορικός περίπατος στην πόλη διοργανώθηκε από το Ριζάρειο Ίδρυμα με αφορμή τα εκατό χρόνια από την Απελευθέρωσή της. Φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων τον Απρίλιο και το Μάιο του 2013, και παρουσιάστηκε στην πλήρη της έκταση τον Ιούλιο του ίδιου έτους στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου. Περιλαμβάνει έργα σημαντικών δημιουργών, που περιπλανήθηκαν στους δρόμους και τα σοκάκια των Ιωαννίνων, εμπνεύσθηκαν και μας χάρισαν πλούσιο υλικό γύρω από τη φύση και το αστικό περιβάλλον, τα πρόσωπα και τις ενδυμασίες, τα ήθη και τα έθιμα, σκιαγραφώντας το προφίλ της πόλης την τελευταία εκατονταετία.

Σε αυτόν το φωτογραφικό περίπατο στο χρόνο οι 16 φωτογράφοι μας παρουσιάζουν τοπία και στιγμές που αγάπησαν, τους συγκίνησαν και απαθανάτισαν με τα μέσα που τους παρείχε η τεχνολογία της εποχής τους. Από τις γυάλινες πλάκες 18x24 εκ. του Boissonnas τον Ιούλιο του 1913 και τις 10x15 εκ. του Κουτσαβέλη λίγο αργότερα, τα μεσαίου φορμά αρνητικά των Βερτόδουλου, Μελετζή, Nellys, Παπαϊωάννου, Χαρισιάδη, Μπαλάφα, Καλογερίδη, McCabe, της Παπούλια και του Μουζακίτη, τα πανοραμικά φιλμ 135 mm του Κόντου και τα ψηφιακά αρχεία του Ζήση, του Μάκκα και της Ζώτου τον Μάρτιο του 2013, ξεπροβάλλουν εικόνες μαγικές και αποκαλύπτουν την κοινή αγάπη των δημιουργών για την πόλη, την τέχνη και τον Άνθρωπο» […] σημείωμα του Τάκη Αναγνωστόπουλου από το βιβλίο.
 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

Τίτλος: Νομικός Θετικισμός και Ιδεαλισμός στη Σοφιστική Διδασκαλία και τον Πλατωνισμό. Η σημερινή θετικοποίηση του Ιδεαλισμού. 
Συγγραφέας: Μιχάλης Σταθόπουλος
Έκδοση: Γραφείο Δημοσιευμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, Αθήνα 2012  
Σελίδες: 96
ISBN: 978-960-404-255-5
Τιμή με έκπτωση: 5,40€


"Η παρούσα έκδοση αποτελεί ανάπτυξη του εισιτηρίου λόγου με τίτλο "Θετικό δίκαιο και υπερθετικές αξίες - Οι απαρχές της αντιπαράθεσης στην κλασσική Αθήνα και η σημερινή κατάληξη", που εκφωνήθηκε κατά την τελετή υποδοχής μου στην Ακαδημία Αθηνών στις 6 Νοεμβρίου 2012 και δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών, 87 Γ', 2012, σ. 88-102.
Ο όρος "ιδεαλισμός" στον τίτλο και στο κείμενο χρησιμοποιείται με ευρύτατη έννοια. Περιλαμβάνει κάθε άποψη που ανατρέχει σε υπερβατικές αλήθειες και αρχές, σε ιδέες, ιδανικά επέκεινα του αισθητού κόσμου (ή, για τον νομικό ιδεαλισμό, σε φυσικοδικαιικές ιδέες και αργές υπερκείμενες του θετικού δικαίου), ανεξάρτητα από το αν οι απόψεις αυτές εντάσσονται ή όχι σε ορισμένη φιλοσοφική θεωρία. Ο όρος δεν αναφέρεται συνεπώς σε κάποια από τις ειδικότερες μορφές ιδεαλισμού που αναπτύχθηκαν στη μακραίωνη πορεία της φιλοσοφικής σκέψης." [Από την έκδοση]

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Ι. Ο θετικισμός των σοφιστών.
ΙΙ. Η απάντηση του ιδεαλισμού - ιδίως ο πλατωνισμός
III. Ο θετικισμός στη σύγχρονη εποχή - ιδίως η "καθαρή" θεωρία του δικαίου και η αναλυτική φιλοσοφία του δικαίου
IV. Η αναγέννηση του ιδεαλισμού / αντιθετικισμού
V. Συγκρίσεις - ασφάλεια δικαίου ή δικαιοσύνη ;
VI. Υπέρβαση της αντιπαλότητας: Θετικοποίηση των υπερθετικών αξιών
1. A priori αρχές δίκαιου
2. Η θετικοποίηση των αρχών
3. Δέσμευση του μελλοντικού νομοθέτη - το ακατάλυτο της δημοκρατικής αρχής - η σημασία της διάκρισης αναθεωρήσιμων και μη αναθεωρήσιμων συνταγματικών διατάξεων
4. Περιπτώσεις μη θετικοποίησης εκτός ελληνικής έννομης τάξης
5. Μετάθεση της ευθύνης στον δικαστή - ερμηνεία και αξιολογήσεις - μειωμένη η αβεβαιότητα δικαίου
6. Επίμετρο
Τίτλος: Ο Συμβολισμός του Χώρου της Αρχαίας Ελλάδας.
Συγγραφέας: Αλέξανδρος-Φ. Λαγόπουλος
Έκδοση: Ακαδημία Αθηνών, Αθήνα 2012  
Σελίδες: 82
ISBN: 978-960-404-239-5
Τιμή με έκπτωση: 7,20€"Η ανά χείρας μελέτη διαπραγματεύεται το θέμα του χώρου στην αρχαία Ελλάδα, εκκινώντας από τη μυκηναϊκή περίοδο και εστιάζοντας στο τέλος της αρχαϊκής και στην κλασική περίοδο. Λόγω του αντικειμένου της, διασταυρώνεται με το πεδίο της ιστορίας της πολεοδομίας, συγχρόνως, όμως, αποκλίνει από αυτό, τουλάχιστον όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, επειδή υιοθετεί μία καινοτόμο οπτική. Πράγματι, η τρέχουσα ιστορία της πολεοδομίας προσεγγίζει τον χώρο σχεδόν αποκλειστικά ως υλικό φαινόμενο, εδραζομένη σε δεδομένα της αρχαιολογίας, κυρίως ανασκαφικά, και της ιστορίας. Αντιθέτως, εδώ τίθεται ως αντικείμενο μελέτης ο ιδεολογικός χώρος, το νόημα του χώρου, και ως εργαλεία διερεύνησής του χρησιμοποιούνται η ανθρωπολογία, ειδικότερα η συμβολική ανθρωπολογία, και η σημειωτική θεωρία. Αυτή η προσέγγιση δεν απορρίπτει τη συμβατική προσέγγιση, αλλά λειτουργεί ως συμπληρωματική της, συχνά χρησιμοποιεί ίδια δεδομένα, για να εξάγει, όμως, άλλου είδους συμπεράσματα, και δεν αναζητά στα κείμενα μόνον "αντικειμενική" πληροφορία, αλλά προσπαθεί να εμβαθύνει στην ουσία των εκάστοτε πολιτισμικών συστημάτων.
Συσχετίζονται αρχικά με την ίδρυση του μυκηναϊκού οικισμού τα πολιτισμικά συστήματα του χορού και της μουσικής, δείχνοντας ότι συνδέονται οργανικά με τον συμβολισμό του οικισμού, θεμελιωμένο στην ιδέα ότι ο οικισμός ταυτίζεται με τον κόσμο - ιδέα που τον καθιστά ένα "κοσμόγραμμα". Επιχειρηματολογείται ότι αυτή είναι μία θεμελιώδης ιδέα της ελληνικής σκέψης, η οποία διασχίζει τη μυκηναϊκή περίοδο, για να διεισδύσει στην κλασική, έχοντας προσαρμοστεί στις επιταγές της νέας οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας της πόλης-κράτος. Αυτός ο "κοσμικός" "κώδικας" κατευθύνει ιδεολογικά την οργάνωση του χώρου της πόλης, καθώς και των άλλων γεωγραφικών κλιμάκων, και από αυτόν παράγεται μία άλλη έννοια-κλειδί, η "συμμετρία", η οποία διέπει τη σφαίρα του ωραίου. Η έννοια της συμμετρίας διέπει επίσης τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, τη γλυπτική και τη ζωγραφική. Γίνεται ανάλυση του χώρου για τις περιπτώσεις Αθήνας, της Νεφελοκοκκυγίας του Αριστοφάνους, της πλατωνικής πόλης, της θεωρητικής πόλης του Ιπποδάμου και των κτισμένων ελληνικών πόλεων με σχέδιο σχάρας. Τελικά, αναδεικνύεται, έτσι, το γεγονός ότι υπάρχει ένα νοητικό πρότυπο που κατευθύνει την οργάνωση τόσο του νοητικού όσο και του υλικού χώρου, στο πλαίσιο του οποίου αρθρώνεται μία σειρά κωδίκων, ρυθμιστικών της εν γένει ελληνικής σκέψης και ρυθμιζομένων από τον ιδεολογικά κυρίαρχο κοσμικό κώδικα." [Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου]

Περιεχόμενα 

Εισαγωγή: Το ανθρωπολογικό πλαίσιο της "ιερής" πολεοδομίας της αρχαίας Ελλάδος
Ιστορία της πολεοδομίας, θεωρία πολιτισμού, ανθρωπολογία και σημειωτική
Χορός, μουσική και ίδρυση του οικισμού
Φόνος του δράκου και ίδρυση του οικισμού: Ο οικισμός ως κοσμόγραμμα
Ομφαλός, Εστία και εστία: Η κοσμική κεντρικότητα οικισμών και κτιρίων
Συμμετρία και σημειωτικά εικονικά συστήματα
Συμμετρία και αστικός χώρος
Αθήνα
Νεφελοκοκκυγία
Η πλατωνική πόλη
Η πόλη του Ιπποδάμου
Σχέδιο σχάρας, προσανατολισμός και κοσμική τάξη
Η συμμετρία ως βαθιά δομή της αρχαιοελληνικής σκέψης
Βιβλιογραφία


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

Τίτλος: Αρχαία Ελληνική Επιστήμη
Συγγραφέας: Lloyd G.E.R.
Μετάφραση: Πόπη Καρλέτσα
Επιστημονική επιμέλεια: Γιάννης Χριστιανίδης
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2013
Σελίδες: 512
ISBN: 978-960-524-406-4
Τιμή με έκπτωση: 22,50€
 
Παρόλο που στην αρχαία ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει ακριβές αντίστοιχο του σύγχρονου όρου «επιστήµη», µπορεί εντούτοις να υποστηριχθεί ότι η δυτική επιστήµη άρχισε µε τους αρχαίους Έλληνες, καθώς ήταν οι πρώτοι που επιχείρησαν µε συνέπεια να εξηγήσουν τα φυσικά φαινόµενα µε φυσιοκρατικούς όρους και εκείνοι που καθιέρωσαν την πρακτική της ορθολογικής κριτικής των επιστηµονικών θεω­ριών. Το βιβλίο παρακολουθεί την πορεία της αρχαίας ελληνικής επιστήµης µέσα από το έργο των Πυθαγορείων, των προσωκρατικών φυσικών φιλοσόφων, των συγγραφέων της Ιπποκρατικής συλλογής, του Πλάτωνα, και του Αριστοτέλη, ενώ αφιερώνει ξεχωριστά κεφάλαια στα µαθηµατικά, την αστρονοµία και τη βιολογία, ασχολείται εκτενώς µε το έργο του Πτολεµαίου και του Γαληνού και κλείνει αναφερόµενος στους µεταγενέστερους συγγραφείς και στα προβλήµατα που εγείρει το ζήτηµα της παρακµής της αρχαίας επιστήµης. Παράλληλα, ο συγγραφέας εξετάζει τη σχέση µεταξύ επιστήµης και φιλοσοφίας καθώς και µεταξύ επιστήµης και ιατρικής, και περιγράφει το κοινωνικό και οικονοµικό πλαίσιο της πρώιµης αρχαίας ελληνικής επιστήµης και τους λόγους που οδήγησαν στην παρακµή της.


Περιεχόμενα 

Εισαγωγικό σημείωμα
ΜΕΡΟΣ Α΄:
Η ελληνική επιστήμη από τον Θαλή ώς τον Αριστοτέλη
Kεφάλαιο 1    Η προϊστορία και οι απαρχές
Kεφάλαιο 2    Οι θεωρίες των Μιλησίων
Kεφάλαιο 3    Οι Πυθαγόρειοι
Kεφάλαιο 4    Το πρόβλημα της μεταβολής
Kεφάλαιο 5    Η Ιπποκρατική Συλλογή
Kεφάλαιο 6    Πλάτων
Kεφάλαιο 7    Η αστρονομία του 4ου π.Χ. αιώνα
Kεφάλαιο 8    Αριστοτέλης
Kεφάλαιο 9    Συμπέρασμα
ΜΕΡΟΣ B΄:
Η ελληνική επιστήμη μετά τον Αριστοτέλη
Κεφάλαιο 10    Ελληνιστική επιστήμη: το κοινωνικό πλαίσιο
Κεφάλαιο 11    Το Λύκειο μετά τον Αριστοτέλη
Κεφάλαιο 12    Επικούρειοι και Στωικοί
Κεφάλαιο 13    Μαθηματικά της ελληνιστικής εποχής
Κεφάλαιο 14    Aστρονομία της ελληνιστικής εποχής
Κεφάλαιο 15    Bιολογία και ιατρική της ελληνιστικής εποχής
Κεφάλαιο 16    Εφαρμοσμένη μηχανική και τεχνολογία
Κεφάλαιο 17    Πτολεμαίος
Κεφάλαιο 18    Γαληνός
Κεφάλαιο 19    Η παρακμή της αρχαίας επιστήμης
Βιβλιογραφία
Επίμετρο: Πρόσφατη βιβλιογραφία
Κατάλογος σχημάτων
Ευρετήριο

Τίτλος: Η Λογοτεχνική Θεωρία του Εικοστού Αιώνα. Ανθολόγιο Κειμένων
Μετάφραση: Αθανάσιος Κ. Κατσικερός, Κώστας Σπαθαράκης
Πρόλογος:
Αλέξης Καλοκαιρινός

Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2013
Σελίδες: 560
ISBN: 978-960-524-386-9
Τιμή με έκπτωση: 16,20€
 
Η υπερπαραγωγή θεωρητικού λόγου για τη λογοτεχνία και τις γραμματολογικές σπουδές, ιδίως από τη δεκαετία του 1960 και εξής, προσέφερε μεν μεγάλη ποικιλία προσεγγίσεων, διαμόρφωσε όμως ένα τοπίο όπου δεν μπορεί κανείς να προσανατολιστεί αν αγνοεί τους βασικούς οδοδείκτες, τα κείμενα δηλαδή που αποτέλεσαν την αφετηρία των περισσότερων θεωρητικών αναζητήσεων. Το παρόν Ανθολόγιο του K. M. Newton αποτελεί μια συλλογή τέτοιων θεμελιωδών κειμένων: ξεκινώντας από τις συμβολές του Ρωσικού Φορμαλισμού, της Νέας Κριτικής και της Ερμηνευτικής, ο Newton παρακολουθεί την επίδραση που άσκησαν στην παραγωγή και την προσέγγιση της λογοτεχνίας ρεύματα όπως ο Δομισμός και ο Μεταδομισμός, η Ψυχανάλυση, η Μαρξιστική Κριτική και ο Φεμινισμός, μέσα από τα κείμενα των κορυφαίων εκπροσώπων τους. Ανθολογεί επιπλέον αντιπροσωπευτικά δοκίμια από τα ρεύματα της Θεωρίας της Πρόσληψης, του Νέου Ιστορισμού, του Νέου Πραγματισμού και της Μετααποικιακής Κριτικής. Τα κείμενα αυτά, με τη βοήθεια των μικρών εισαγωγικών σημειωμάτων που τα συνοδεύουν, επιτρέπουν στον αναγνώστη να κατανοήσει τις καθοριστικές έννοιες και τα κύρια προβλήματα της θεωρίας της λογοτεχνίας, και να προσεγγίσει τα ερωτήματα που τίθενται στη διαρκή συζήτηση που διεξάγεται στον χώρο της λογοτεχνικής θεωρίας και κριτικής ως προς την εγκυρότητα της ερμηνείας και τη δυνατότητα ύπαρξης επιστήμης του λογοτεχνικού κειμένου.

Ο K. M. Newton είναι ομότιμος καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Νταντή (Μ. Βρετανία).

Περιεχόμενα

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση
Εισαγωγή  

I. Ο  ΡΩΣΙΚΟΣ  ΦΟΡΜΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ  Ο  ΔΟΜΙΣΜΟΣ  ΤΗΣ  ΣΧΟΛΗΣ  ΤΗΣ  ΠΡΑΓΑΣ
1. Βίκτορ Σκλόφσκι: Η τέχνη ως τεχνική  
2. Ρομάν Γιάκομπσον: Η δεσπόζουσα  
3. Π. Ν. Μεντβέντεφ και M. M. Μπαχτίν: Το αντικείμενο, τα καθήκοντα και οι μέθοδοι της ιστορίας της λογοτεχνίας
4. Γιαν Μουκαρόφσκι: Η αισθητική λειτουργία, ο αισθητικός κανόνας και η αισθητική αξία ως κοινωνικά γεγονότα  

IΙ. Η  ΝΕΑ  ΚΡΙΤΙΚΗ  ΚΑΙ  Η  ΚΡΙΤΙΚΗ  ΤΟΥ ΛΗΒΙΣ
5. Α. Α. Ρίτσαρντς: Ποίηση και πεποιθήσεις  
6. Κληνθ Μπρουκς: Ο φορμαλιστής κριτικός  
7. Κένεθ Μπερκ: Η φορμαλιστική κριτική: οι αρχές και τα όριά της  
8. Τζων Μ. Έλλις: Το συναφές συγκείμενο ενός λογοτεχνικού κειμένου  
9. Φ. Ρ. Λήβις: Λογοτεχνική κριτική και φιλοσοφία  
10. Τζων Κέισι: Αντικείμενο, αίσθημα και κρίση: Φ. Ρ. Λήβις  

ΙII.  ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ
11. Χανς-Γκεόργκι Γκάνταμερ: Η γλωσσικότητα ως καθορισμός του αντικειμένου της ερμηνευτικής  
12. Ε. Ντ. Χιρς: Τρεις διαστάσεις της ερμηνευτικής  
13. Π. Ντ. Τζουλ: Η επίκληση του κειμένου: τι επικαλούμαστε;  
14. Πωλ Ρικαίρ: Η σύγκρουση των ερμηνειών  
15. Γουίλλιαμ Β. Σπανός: Σπάζοντας τον κύκλο: η ερμηνευτική ως απο-κάλυψη  

IV.  ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΗ  ΚΡΙΤΙΚΗ
16. Ρομάν Γιάκομπσον: Γλωσσολογία και ποιητική  
17. Ρότζερ Φάουλερ: Η λογοτεχνία ως λόγος  

V. ΔΟΜΙΣΜΟΣ  ΚΑΙ  ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗ

18. Τσβετάν Τοντόροφ: Ορισμός της ποιητικής  
19. Ζεράρ Ζενέτ: Δομισμός και λογοτεχνική κριτική  
20. Ρολάν Μπαρτ: Επιστήμη εναντίον λογοτεχνίας  
21. Τζόναθαν Κάλλερ: Η σημειωτική ως μια θεωρία της ανάγνωσης  
22. Γιούρι Μ. Λότμαν: Το περιεχόμενο και η δομή της έννοιας “λογοτεχνία”  
23. Μορς Πέκαμ: Το πρόβλημα της ερμηνείας  

VI. ΜΕΤΑΔΟΜΙΣΜΟΣ
24. Ζακ Ντερριντά: Η δομή, το σημείο και το παίγνιο στον λόγο των επιστημών του ανθρώπου  
25. Ρολάν Μπαρτ: Ο θάνατος του συγγραφέα  
26. Τζούλια Κρίστεβα: Το σύστημα και το ομιλούν υποκείμενο  
27. Μισέλ Φουκώ: Παράδοση της 7ης Ιανουαρίου 1976  
28. Πωλ ντε Μαν: Η αντίσταση στη θεωρία  

VII. ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ  ΚΡΙΤΙΚΗ
29. Νόρμαν Ν. Χόλλαντ: Ανάγνωση και ταυτότητα: μια ψυχαναλυτική επανάσταση  
30. Χάρολντ Μπλουμ: Ποίηση, αναθεωρητισμός και απώθηση  
31. Σοσάνα Φέλμαν: Η τρέλα της ερμηνείας: λογοτεχνία και ψυχανάλυση  

VIII. ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ  ΚΑΙ  ΝΕΟΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ  ΚΡΙΤΙΚΗ
32. Κρίστοφερ Κώντγουελ: Άγγλοι ποιητές: η παρακμή του καπιταλισμού  
33. Γκεόργκι Λούκατς: Ο κριτικός ρεαλισμός στη σοσιαλιστική κοινωνία  
34. Βάλτερ Μπένγιαμιν: Ο συγγραφέας ως παραγωγός  
35. Τέρρυ Ήγκλετον: Προς μια επιστήμη του κειμένου  
36. Ρόζαλιντ Κάουαρντ και Τζων Έλλις: S/Z  
37. Φρέντρικ Τζέημσον: Για την ερμηνεία: η λογοτεχνία ως μια κοινωνικά συμβολική πράξη  

IX. ΘΕΩΡΙΑ  ΤΗΣ  ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ  ΚΑΙ  ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ  ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ  ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ
38. Χανς Ρόμπερτ Γιάους: Η ιστορία της λογοτεχνίας ως πρόκληση για τις γραμματολογικές σπουδές  
39. Βόλφγκανγκ Ίζερ: Η προσκλητική δομή των κειμένων. Η απροσδιοριστία ως όρος της επίδρασης του λογοτεχνικού λόγου  
40. Ντέηβιντ Μπλάιχ: Ο υποκειμενικός χαρακτήρας της κριτικής ερμηνείας  
41. Στάνλεϋ Φις: Ερμηνεύοντας το Variorum  

Χ. ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ  ΚΡΙΤΙΚΗ
42. Τζόζεφιν Ντόνοβαν: Έξω από το δίχτυ: η φεμινιστική κριτική ως ηθική κριτική  
43. Ηλέιν Σοουάλτερ: Προς μια φεμινιστική ποιητική  
44. Ελίζαμπεθ Α. Μηζ: Πολιτική της σεξουαλικότητας και κριτική απόφανση  
45. Ελέν Σιξού: Συνομιλίες  

XI. ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ  ΥΛΙΣΜΟΣ  ΚΑΙ  ΝΕΟΣ  ΙΣΤΟΡΙΣΜΟΣ
46. Ρέυμοντ Γουίλλιαμς: Κυρίαρχο, υπολειμματικό και αναδυόμενο  
47. Λούις Α. Μοντρόουζ: Διδάσκοντας την Αναγέννηση: η ποιητική και πολιτική της κουλτούρας  
48. Άλαν Σίνφηλντ: Διαβάζοντας την αμφισβήτηση  


XII. ΝΕΟΣ  ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟΣ
49. Στήβεν Ναπ και Γουόλτερ Μπεν Μάικλς: Ενάντια στη θεωρία  
50. Στάνλεϋ Φις: Συνέπειες  

XIII. ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ

51. Φρέντρικ Τζέημσον: Το Μεταμοντέρνο ή η πολιτισμική λογική του ύστερου καπιταλισμού  
52. Λίντα Χάτσιον: Θεωρητικοποιώντας το μεταμοντέρνο  

XIV. ΜΕΤΑΑΠΟΙΚΙΑΚΗ  ΚΡΙΤΙΚΗ
53. Έντουαρντ Σαΐντ: Αλληλεπικαλυπτόμενες επικράτειες, αλληλένδετες ιστορίες  
54. Χόμι Κ. Μπάμπα: Το ζήτημα του άλλου: το στερεότυπο και ο αποικιακός λόγος  

Ευχαριστίες  
Ευρετήριο    Τίτλος: Ξαναδιαβάζοντας τον Κάλβο. Ο Ανδρέας Κάλβος, η Ιταλία & η Αρχαιότητα.
Συγγραφέας: Μιχαήλ Πασχάλης
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2013
Σελίδες: 320
ISBN: 978-960-524-403-3
Τιμή με έκπτωση: 12,60€

 
Στις καλβικές σπουδές η έρευνα και η κριτική των Ωδών ακολουθεί μέχρι σήμερα κυρίως ελληνοκεντρική κατεύθυνση. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι μελετητές αποδίδουν στον Ανδρέα Κάλβο θαυμαστή σε εύρος και ποιότητα γνώση και αξιοποίηση της αρχαιοελληνικής γραμματείας και απαράμιλλη φιλολογική εμβρίθεια, ενώ ερμηνεύουν ως εκδήλωση ποιητικής τόλμης τη συχνή απόκλιση του καλβικού ιδιώματος από την ελληνική ως προς τις σημασίες των λέξεων και τους γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες.

Στο βιβλίο αμφισβητείται η κρατούσα αντίληψη και τίθεται σε νέες βάσεις η έρευνα γύρω από τη γλώσσα, την ποιητική και τις φιλολογικές επιδόσεις του Κάλβου. Η επισήμανση μεγάλου αριθμού ιταλισμών στη γλώσσα του Ζακύνθιου ποιητή, η εξακρίβωση των ιταλικών προτύπων του και η ανάδειξη των σοβαρών αδυναμιών της γλωσσικής και φιλολογικής του κατάρτισης τεκμηριώνουν την κεντρική θέση του βιβλίου, ότι η ποίηση του Κάλβου αναπτύσσει πρωτογενή διακειμενικό διάλογο μόνο με την ιταλική ποίηση, μέσω της οποίας προσλαμβάνεται η αρχαιοελληνική και λατινική γραμματεία. Η προσέγγιση των Ωδών υπό το πρίσμα αυτό δεν μειώνει τη σημασία και την αισθητική τους αξία, υποδεικνύει όμως την ανάγκη να αναπροσανατολιστεί η έρευνα ως προς τις πηγές και τις προϋποθέσεις της δημιουργίας τους. Γιατί, όσο περισσότερα γνωρίζουμε για την ποίηση αυτή, τόσο καλύτερα την κατανοούμε.

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Συντομογραφίες


ΟΙ ΙΤΑΛΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΩΔΩΝ

• Εισαγωγικά
• Οι Ωδές και το ιταλόγλωσσο έργο του Κάλβου
• Καλβικοί βαρβαρισμοί   
• Η τεθλασμένη διακειμενικότητα   
• «ferrum», «il ferro», «το σίδηρον»: η διαδρομή μιας συνεκδοχής ως συνεκδοχή της γλωσσικής πορείας του Κάλβου   
• Η τραγωδία Δαναΐδες και η Ωδή «Εις Χίον»   
• «το αιόλιον φύσημα», «τα αιγαία νερά», «τα ποσειδώνια κύματα»   
• «η θρέπτειρα γη»: όταν τα φαινόμενα απατούν    
• Οι ομηρικές «πύλαι ουρανού» και τα «ηώα κάγκελλα» του ιπποδρόμου   
• «αώνιαι μέλισσαι» και «σίμβλα»: η καταγωγή και οι περιπέτειες της αρχαϊστικής αναζήτησης   
• Μεταφραστικές αδεξιότητες: «ω πλευρά/σεβάσμια των μητέρων»   
• Η χρήση λεξικών    
• Συμπεράσματα   

ΕΚΔΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΑ (ΙΤΑΛΙΣΜΟΙ) ΣΤΟ «ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΤΙΤΛΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ»

• Εισαγωγικά
• Οι διορθώσεις του Vitti που παρέπεσαν και η αναπαραγωγή των λαθών της α΄ έκδοσης
• Όταν ο εκδότης κατασκευάζει αντί να εκδίδει το κείμενο
• Οι ιταλισμοί του «Αποσπάσματος»   

ΤΙ ΓΥΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΒΟΥ  «ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΛΥΝ ΚΑΡΠΟΝ ΛΥΑΙΟΝ»;    
• Εισαγωγικά   
• Οι μέλισσες του Κάλβου και οι μέλισσες του Βιργιλίου   
• Κάλβος και Φώσκολος: «καρπός λυαίος», «nettarei calici», «i colti di Lieo»   
• H καλβική εικόνα και η ομηρική παρομοίωση   

«Ο ΗΛΙΟΣ ΚΥΚΛΟΔΙΩΚΤΟΣ»: ΟΙ ΤΑΠΕΙΝΕΣ ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ   
• Εισαγωγικά   
• Ο ήλιος του Κάλβου και ο όνος του Σεκούνδου   
• Ο ήλιος-αράχνη που «διπλώνει» τον άνθρωπο με φως και με θάνατο   
• Ο ιστός της αράχνης και η φεγγαροντυμένη του Σολωμού

Ο ΕΛΥΤΗΣ, Ο ΚΑΛΒΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΙΝΔΑΡΟΣ   
• Εισαγωγικά   
• Ο Ελύτης για τον Κάλβο   
• Ο Κάλβος και ο Πίνδαρος   
• Ο Ελύτης, οι «φραστικές μονάδες» και η ποιητική του αποσπάσματος   
• Οι δύο «κρύσταλλοι» – εκπρόσωποι της πινδαρικής και της σαπφικής ποίησης   
• Ο Ελύτης, ο Κάλβος και ο Πίνδαρος: συμπεράσματα   

Ο ΚΑΛΒΟΣ ΟΜΗΡΙΣΤΗΣ;   

Ο ΚΑΛΒΟΣ ΩΣ ΕΚΔΟΤΗΣ, ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ: OΙ «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ» ΣΤΗΝ «ΩΔΗ  ΕΙΣ ΙΟΝΙΟΥΣ» ΚΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΙΤΩΝ ΤΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ
• Εισαγωγικά   
• Η «Ωδή εις Ιονίους»   
• H Έκδοση Κάλβου: o Κάλβος ως εκδότης και κριτικός της ποίησης   
• Η σημασία της Έκδοσης Κάλβου για το κείμενο των Ωδών    

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΒΟΥ   
• Εισαγωγικά   
• Φώσκολος και Κάλβος   
• Η Ζάκυνθος του Κάλβου και του Σολωμού   

H ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΤΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΛΒΟΥ ΚΑΙ Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ ΑΡΧΑΪΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ   
• Εισαγωγικά   
• Η κληρονομιά του Ομήρου και του Ησιόδου   
• Η κατασκευή της εικόνας της Ζακύνθου στον Φώσκολο και τον Κάλβο   
• Η κατασκευή της εικόνας της Λευκάδας στον Σικελιανό   
• Συμπέρασμα και γενικότερες σκέψεις   

ΚΑΛΒΟΣ ΚΑΙ ΓΚΙΛΦΟΡΝΤ: TΟ ΘΕΜΑ, ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΝΘΑΝΟΝ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΩΔΗΣ «ΕΛΠΙΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ»    
• Ωδή «Εις τον Κόμητα Γκίλφορδ»   
• Το ποίημα «Ελπίς πατρίδος» και τα ιταλικά σονέτα προς τιμήν του Γκίλφορντ    
• Ο Κυβερνήτης (Γκίλφορντ) και ο θεράπων των Μουσών (Κάλβος)    
• Ο  «υπερασπιστής» της Ελλάδας και ο νέος Δαβίδ   
• Οι επιστολές στον Γκίλφορντ και το λανθάνον ποιητικό πρόγραμμα του Κάλβου   
• Συμπεράσματα   

Ο ΚΑΛΒΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΣΕΒΙΟΥ   
• Το πρόβλημα   
• Η λατινική μετάφραση του Valesius και το υποτιθέμενο λατινικό πρωτότυπο της επιστολής του αυτοκράτορα  Κωνσταντίνου   
• Η «επισκευή» των θείων γραφών   
• Η επίθεση του Falconer στον Κάλβο   
• Ο «λόγος της εκκλησίας» και ο «λόγος» του Κάλβου
• Συμπεράσματα   

Βιβλιογραφία   
Πρώτες δημοσιεύσεις   
Ευρετήριο χωρίων και έργων του Κάλβου    

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα