Blogger Template by Blogcrowds.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΟ Ε.Λ.Ι.Α.

Το Μ.Ι.Ε.Τ. έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στο ετήσιο
Χριστουγεννιάτικο Παζάρι 

του Ε.Λ.Ι.Α. την Παρασκευή 6, το  Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

από 12:00 έως 17:00
Αγίου Ανδρέου 4 & 5, στην Πλάκα (πίσω από τη Μητρόπολη)
 
·        Χριστουγεννιάτικα στολίδια, κάρτες, δώρα εμπνευσμένα από τις συλλογές του Ε.Λ.Ι.Α. για μικρούς και μεγάλους
·        Λευκώματα και βιβλία του Ε.Λ.Ι.Α. με έκπτωση έως και 50%
·        Περιοδικά δεκαετίας 1960-1970, εφημερίδες από τις αρχές του 20ού αιώνα και σπάνιες παρτιτούρες
·        Παλαιά έντυπα 19ου και 20ού αιώνα, συλλεκτικά αντικείμενα αυθεντικά παιχνίδια περασμένων δεκαετιών
·        Μετοχές, ετικέτες, συσκευασίες, κουτιά και άλλα γοητευτικά πράγματα, σε πολύ προσιτές τιμές που ξεκινούν από 1€
 Το γούρι του 2014

Ένα φύλλο ελιάς, 
 σύμβολο ειρήνης, ελπίδας και νίκης,
σε ασήμι 925ο και επίχρυσο.

ΜΕΓΑΡΟ ΕΫΝΑΡΔΟΥ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ


ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΕΤ

Τίτλος: Πέντε όψεις της Νεωτερικότητας
Συγγραφέας: Μatei Calinescu
Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς
Έκδοση: Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα 2011
Σελίδες: 429
ISBN: 978-960-6842-12-2
Τιμή με έκπτωση: 22.50€
Αν και η ακαδημαϊκή θητεία του στην Αμερική βοήθησε καθοριστικά στην ενασχόλησή του με το ευρύτατα συζητούμενο τότε ζήτημα της σχέσης μεταξύ της νεωτερικότητας και του μοντερνισμού, η ιστοριογραφική και ταυτόχρονα ερμηνευτική προσέγγιση που επιχειρεί ο Callinescu σχετικά με τους όρους μοντερνισμός, πρωτοπορία, παρακμή, κιτς είναι προϊόν πολύμοχθης έρευνας, η οποία, σε ο,τι αφορά κυρίως τη διαμάχη "Αρχαίων" και "Μοντέρνων", διατρέχει την πολιτισμική ιστορία της Δύσης, φτάνοντας έως στον Μεσαίωνα και την Αρχαιότητα.

Έχοντας, ως ευρωπαίος στοχαστής, βαθιά συνείδηση του χρόνου και των δραματικών "επιταχύνσεων" της Νεότερης Ιστορίας, ο Calinescu προσπαθεί να αναλύσει με όσο το δυνατόν περισσότερη διαύγεια έννοιες και όρους που υποτιμήθηκαν (όπως ο όρος πρωτοπορία/avant-garde) ή ακόμα και αγνοήθηκαν από την αμερικανική κριτική.


Τίτλος: Ανδρέας Συμεών / Από τη ζωή και το έργο του
Κείμενα: Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη
Επιμέλεια κειμένων: Σπύρος Καρυδάκης
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2013
Σελίδες: 120
ISBN: 978-960-476-139-5
Τιμή με έκπτωση: 16.20€


Έχω υποστηρίξει με πολλές αφορμές ότι η Ελλάδα είναι η χώρα των ποιητών, όσο κι αν ο ισχυρισμός μου προσκρούει στη στυγνή πραγματικότητα των σημερινών καιρών. Θα μπορούσα βεβαίως, θα όφειλα μάλλον να προσθέσω, πως είναι και η χώρα των αρχιτεκτόνων. Χωρίς να μου διαφεύγει ότι μια τέτοια άποψη θα ηχούσε εξωφρενική στους καταδικασμένους να βιώνουν καθημερινά το αισθητικά τερατώδες και οικιστικά χαοτικό περιβάλλον του τόπου μας. Και δεν εννοώ μόνο εκείνους που είναι υποχρεωμένοι να κατοικούν την πρωτεύουσα ή τη συμπρωτεύουσα της ελληνικής επικράτειας, μα και όλους τους άλλους. Τους υφιστάμενους αδιαμαρτύρητα την επίσης καταθλιπτική ατμόσφαιρα των μεγάλων και των μικρών πόλεων μιας χώρας την οποία ευλόγησαν οι θεοί, την καταράστηκαν όμως οι άνθρωποι.

Για του λόγου το αληθές θα επικαλεστώ, ωστόσο, την Ιστορία. Με τη δική της συνδρομή επέλεξα άλλωστε τους αρχιτέκτονες, τους πολεοδόμους, τους οραματιστές θα έλεγα, που θεώρησα ότι έπρεπε να εκπροσωπηθούν στην πινακοθήκη του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και στο νεογέννητο Μουσείο της γενιάς του Μεσοπολέμου. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον Δημήτρη Πικιώνη και τον Γιώργο Κοντολέοντα, τον Νίκο Μητσάκη και τον Κυριακούλη Παναγιωτάκο, τον Ντίνο Δοξιάδη και τον Άρη Κωνσταντινίδη. Κι αυτό επειδή ο πνευματικός τους κόσμος σηματοδότησε τη μαθητεία του Ανδρέα Συμεών, γονιμοποιώντας με τη γνωστική εποπτεία του έναν δικό του έμφυτο συνδυασμό ταλέντου και φαντασίας. Ένα σπάνιο υπόδειγμα πειθαρχίας, υπευθυνότητας και συναίσθησης του χρέους, μια ακατάβλητη πίστη και μια εξίσου ακατάβλητη αντοχή στην υπηρεσία του επιτελούμενου έργου. Κυρίως, όμως, επειδή φτέρωσαν την ποιητική διάσταση των εκάστοτε στοχεύσεων μιας δραστηριότητας αφιερωμένης στις πιεστικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Η ποίηση, τόσο με την τρέχουσα όσο και με τη μεταφορική έννοια του περιεχομένου της, συγκαταλέγεται ούτως ή άλλως στις βασικές συνιστώσες κάθε σημαντικής δημιουργίας. Όπως συγκαταλέγεται και το ήθος, εξάλλου, που αναδύεται μέσα από την καταγραφή της προσφοράς του Συμεών. [Άγγελος Δεληβορριάς, Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη, από τον πρόλογο της έκδοσης]
Tίτλος: Τα Ταταύλα και η Ιστορία τους
Μετάφραση: Άννα Μαρία Ασλάνογλου, Στέφανος Μπενλίσοϊ, Χάρης Θεοδωρέλης-Ρήγας
Επιμέλεια: Φώτης Μπενλίσοϊ, Φοίβος Νομικός
Έκδοση: Ιστός, Κωνσταντινούπολη 2013
Σελίδες: 396
ISBN: 978-605-4640-07-2
Τιμή με έκπτωση: 26.82€


 

Στο έργο του 1913 «τα Ταταύλα και η Ιστορία τους», ο Επίσκοπος Παμφίλου Μελισσηνός Χριστοδούλου περιγράφει διεξοδικά μια από τις σημαντικότερες ρωμαίικες κοινότητες της Πόλης. Παρουσιάζει στον αναγνώστη την ιστορία της κοινότητας και της συνοικίας μέσα από πρωτογενείς πηγές: αρχεία της Κοινότητας Ταταούλων, πατριαρχικούς κώδικες, οθωμανικά φιρμάνια, αλλά και μαρτυρίες κατοίκων, μύθους και προφορικές παραδόσεις.

Η δίγλωσση αυτή έκδοση του κειμένου, σε νεοελληνική απόδοση και τουρκική μετάφραση, και εμπλουτισμένη με σπάνιες εικόνες, αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Κοινότητας Ταταούλων και των εκδόσεων ιστός και προσφέρει στους Πολίτες ένα παράθυρο στην ιστορία τους· η γεωγραφία, οι πηγές, οι λόφοι, οι εκκλησίες, οι σύλλογοι, τα σχολεία, τα κτήρια, οι άνθρωποι, η οικονομική δραστηριότητα και οι προσωπικές ιστορίες που παρατίθενται αναπαριστούν γλαφυρά στον αναγνώστη τις συνθήκες μιας περασμένης εποχής.

Τίτλος: Heaven & Earth / Art of Byzantium from Greek Collections
Επιμέλεια: Δρανδάκη Αναστασία, Παπανικόλα-Μπακιρτζή Δήμητρα, Τούρτα Αναστασία
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2013
Σελίδες: 363
ISBN: 978-960-476-131-9
Τιμή με έκπτωση: 36.00€Τίτλος: Heaven & Earth / Cities and Countryside in Byzantine Greece
Επιμέλεια: Αλμπάνη Ευγενία, Χαλκιά Ευγενία
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2013
Σελίδες: 363
ISBN: 978-960-476-133-3
Τιμή με έκπτωση: 31.50€


Συνοδευτικός κατάλογος της ομότιτλης έκθεσης που πραγματοποιείται στην National Gallery of Art στην Ουάσινγκτον (06/10/2013 - 02/03/2014) και στο J.P. Getty Museum στο Λος Άντζελες (09/04/2014 - 25/08/2014). Ο κατάλογος χωρίζεται σε πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες που καλύπτουν τη μετάβαση από την αρχαιότητα στο Βυζάντιο, τη θρησκευτική, πνευματική και καθημερινή ζωή και τις σχέσεις του Βυζαντίου με Ανατολή και Δύση. Οι ενότητες δίνουν τη δυνατότητα στον αναγνώστη να σχηματίσει μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για το βυζαντινό πολιτισμό μέσα από εκθέματα που προέρχονται αποκλειστικά από τον ελλαδικό χώρο. Περιέχουν εισαγωγικά κείμενα και λήμματα που υπογράφονται από διακεκριμένους ερευνητές και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Τίτλος: "Μουσικήν ποίει και εργάζου" Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής 1953-2013
Έρευνα - Συγγραφή:  Μαρία Καϊρη
Έκδοση: Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, Αθήνα 2013
Σελίδες: 303
ISBN: 978-960-86497-4-3
Τιμή με έκπτωση: 45.00€

Εξήντα χρόνια μουσικής παιδείας και πολιτισμού συμπλήρωσε το 2013 ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής. Η έκδοση αυτή ανατρέχει στα πρώτα χρόνια ίδρυσηςτου Συλλόγου από επίλεκτα μέλη της Αθηναϊκής κοινωνίας, με πρωτεργάτες την Αλεξάνδρα Τριάντη, τον Λάμπρο Ευταξία και τον Χρήστο Λαμπράκη, που πρώτοι οραματίστηκαν τη δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Ακολουθούν οι ενθουσιώδεις προσπάθειες για την ανέγερση του Μεγάρου, τη δημιουργία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος καθώς και η θεσμοθέτηση των ποικίλων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. ΤΑΚΙΤΟΣ

Τίτλος: Τάκιτος. Τόμος Γ'. Ιστορίες. Βιβλία Ι-V
Συγγραφέας:Τάκιτος
Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια: Νίκος Πετρόχειλος
Έκδοση:ΜΙΕΤ, Αθήνα 2013
Σελίδες: 543
ISBN: 978-960-250-517-5
Τιμή με έκπτωση: 18,90€


Τίτλος: Τάκιτος. Τόμος Δ'. Ο βίος του Ιουλίου Αγρικόλα. Περί της καταγωγής και της χώρας των Γερμανών. Διάλογος περί ρητόρων.
Συγγραφέας:Τάκιτος
Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια: Νίκος Πετρόχειλος
Έκδοση:ΜΙΕΤ, Αθήνα 2013
Σελίδες:247
ISBN: 978-960-250-518-2
Τιμή με έκπτωση: 10,80€Το έργο του Τακίτου Ιστορίες αρχίζει από το 69 μ. Χ. και τις τελευταίες μέρες του Γάλβα και καλύπτει τα επόμενα είκοσι οκτώ χρόνια, κατά τα οποία στο θρόνο ανέβηκαν κατά σειρά ο Όθων, ο Βιτέλλιος, ο Βεσπασιανός, ο Τίτος και ο Δομιτιανός. Σώζονται μόνο τέσσερα βιβλία και ένα μέρος του πέμπτου, δίνουν όμως μια περιεκτική εικόνα του εμφυλίου πολέμου και καταπληκτικές περιγραφές φιλόδοξων μηχανορράφων και ανίκανων ηγεμόνων, μεταξύ των οποίων ο Βεσπασιανός αποτελεί φωτεινή εξαίρεση.
Η μονογραφία Ο βίος του Ιουλίου Αγρικόλα δημοσιεύτηκε το 98 μ. Χ. και αφηγείται τη ζωή του πεθερού του Τακίτου. Το μεγαλύτερο μέρος της αναφέρεται στην πιο λαμπρή περίοδο της σταδιοδρομίας του Αγρικόλα, όταν του είχε ανατεθεί η διοίκηση της Βρετανίας. Στην ουσία, το έργο αποτελεί εγκώμιο επιφανούς νεκρού και απολογία ενός διοικητή επαρχίας που υπηρέτησε με νομιμοφροσύνη μια απεχθή τυραννία.
Η μονογραφία Περί της καταγωγής και της χώρας των Γερμανών, η γνωστότερη μονολεκτικά ως Germania, γράφτηκε κατά πάσα πιθανότητα και αυτή το 98 μ. Χ., και αναφέρεται στα διάφορα φύλα που κατοικούσαν βόρεια του Ρήνου και του Δούναβη. Στο βασικό της θέμα, που είναι η περιγραφή του τρόπου ζωής και των εθίμων των Γερμανών, συναρτώνται κάποια δευτερεύοντα ζητήματα, που όμως φαίνεται ότι απασχολούσαν έντονα τον ιστορικό, όπως η αντιπαραβολή του άγριου αλλά ηθικά αγνού γερμανικού λαού με τη διεφθαρμένη Ρώμη, καθώς και η υπόμνηση του μόνιμου κινδύνου που συνιστούσαν για την αυτοκρατορία οι λαοί στα βόρεια σύνορά της.
Ο Διάλογος περί ρητόρων θα πρέπει να είχε γραφτεί γύρω στο 100 μ. Χ. Θεωρήθηκε αποχαιρετισμός του συγγραφέα στο έργο του δημόσιου αγορητή και απολογία του, επειδή εγκατέλειπε τη ρητορική τέχνη προς όφελος της ιστορίας. Ο Τάκιτος, συζητώντας για την παρακμή της ρητορικής τέχνης στη Ρώμη, επιχειρηματολογεί με απαράμιλλο τρόπο και αποκαλύπτει μια σπάνια αίσθηση της ιστορικής προοπτικής, ιδιαίτερα στην παρουσίαση των ποικίλων παραγόντων που επηρεάζουν το αντικείμενό του, όπως η διδακτική θεωρία, οι λογοτεχνικές προτιμήσεις αλλά και οι αναπόφευκτες πολιτικές αλλαγές. 


'Αλλες εκδόσεις της σειράς Λατίνοι Ιστορικοί

  Τάκιτος Χρονικά, Τόμος Α΄, Βιβλία I-VI.
Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια: Νίκος Πετρόχειλος, Αθήνα 2012, σσ. 575, ISBN: 978-960-250-515-1, τιμή με έκπτωση: 19,80€  
Τάκιτος Χρονικά,Τόμος Β΄, Βιβλία XI-XVI, Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια: Νίκος Πετρόχειλος, Αθήνα 2012, σσ. 469, ISBN: 978-960-250-516-8, τιμή με έκπτωση: 18,00€

Σουητώνιος Τόμος Α΄.Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια: Νίκος Πετρόχειλος, Αθήνα 1997, ¹ανατ.διορθ. 2011, σσ. 445, ISBN: 978-960-250-135-1, τιμή με έκπτωση: 17,94€
 Σουητώνιος Τόμος Β΄.Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια: Νίκος Πετρόχειλος, Αθήνα 1999, σσ. 437, ISBN: 978-960-250-152-9, τιμή με έκπτωση: 17,94€
Σαλλούστιος, Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Νίκος Πετρόχειλος, Αθήνα 1993, 2 2002, σσ. 343, ISBN: 978-960-250-080-8, τιμή με έκπτωση: 13,04€

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ. ΤΟΜΟΣ Δ' 1970-2000


Τίτλος: Ανθολογία της Ελληνικής Ποίησης. Τόμος Δ' (1970-2000)
Συλλογικό έργο: Γιάννης Ευσταθιάδης, Παυλίνα Παμπούδη, Μαρία Κυρτζάκη, Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, Αργύρης Χιόνης, Δημήτρης Καλοκύρης, Μαρία Λαϊνά, Γιώργος Μαρκόπουλος, Στέφανος Μπεκατώρος, Ντίνος Σιώτης, Αντώνης Φωστιέρης, Αναστάσης Βιστωνίτης, Γιώργος Κ. Καραβασίλης, Γιάννης Καρατζόγλου, Γιάννης Κοντός, Γιάννης Πατίλης, Βασίλης Στεριάδης, Μπίλη Βέμη, Τζένη Μαστοράκη, Λευτέρης Πούλιος, Μανόλης Πρατικάκης, Νατάσσα Χατζιδάκι, Βερονίκη Δαλακούρα, Διονύσης Καρατζάς, Διονύσης Καψάλης, κ.ά.
Ανθολόγηση-επιμέλεια: Κώστας Γ. Παπαγεωργίου,  Βαγγέλης Χατζηβασιλείου
Έκδοση:Κότινος, Αθήνα 2013
Σελίδες: 474
ISBN: 978-960-6727-12-2
Τιμή με έκπτωση: 16,20€


 
"ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

Τι ακριβώς συμβαίνει όταν καλούνται να δοκιμάσουν την τύχη τους στην τέχνη του ποιητικού λόγου όσοι κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στα γράμματα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ή και λίγο νωρίτερα; Οι προκάτοχοί τους, οι ποιητές της πρώτης και της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, έχουν προλάβει να αφήσουν το στίγμα τους όταν πέφτει το καθεστώς των συνταγματαρχών. Θρεμμένοι από τις αγωνίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου, καθώς και από την ταραγμένη περίοδο του 1950 και του 1960, οι πρώτοι και οι δεύτεροι μεταπολεμικοί, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις συμπορεύονται τόσο από την άποψη του χρόνου εμφάνισης όσο και από την άποψη του θεματικού προσανατολισμού, ολοκληρώνουν στη μεταπολίτευση και ως το τέλος του αιώνα, περνώντας έτσι και στις ημέρες μας, μια πορεία που εκκινεί από την καρδιά του συλλογικού, για να σταθμεύσει συχνά και στην περίμετρό του, χωρίς να κατευθυνθεί, ωστόσο, ποτέ έξω από τα όριά του. Αποθαρρυμένοι από την περίτρανη ήττα της ηθικής συνείδησης μετά τη δραματική εμπειρία του ναζισμού, ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα της Αριστεράς να παίξει τον ρόλο μιας ριζικά ανανεωτικής και ζωογόνας δύναμης ικανής να αλλάξει όντως τον κόσμο και πρόθυμοι να μιλήσουν με μια χαμηλόφωνη και συγκρατημένα ελλειπτική γλώσσα, ταιριαστή με τις περιοριστικές συνθήκες τις οποίες νιώθουν σαν καυτή ανάσα στον σβέρκο τους, πολλοί από τους εκπροσώπους της πρώτης και της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς δεν θα διστάσουν να ταυτίσουν τη μοίρα της ποίησης με τη μοίρα μιας κοινωνίας που αδυνατεί να ξεφύγει από τη διάψευση, το συνεχές κατρακύλισμα των αξιών και, εντέλει, τη δια βίου ακύρωση των μελών της. Παράλληλα, βέβαια, με αυτή την τροχιά θα διαμορφωθούν κι άλλες, αρκετά διαφορετικές και σαφώς πιο εσωτερικές τάσεις: από τις φωνές του μεταφυσικού, του υπαρξιακού και του ερωτικού άγχους και τον καθαρό, καταστατικού προορισμού λυρισμό ως την υποβλητική ατμόσφαιρα της κρυπτικής γραφής ή τις ποικίλες μεταϋπερρεαλιστικές δοκιμές και προσπάθειες. Οι έντονες, παρόλα αυτά, ανάγκες της δικτατορίας και των πρώτων ετών της μεταπολίτευσης για πολιτικές ανιχνεύσεις και αναγωγές θα φέρουν μέχρι και τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1980 στο επίκεντρο τη συλλογική διάσταση της ποίησης, τοποθετώντας σιωπηρά στο περιθώριο ομάδες οι οποίες δεν προσφέρονται για τέτοιου τύπου αξιοποίηση." [...] Απόσπασμα του βιβλίου.Τίτλος: Ανθολογία της Ελληνικής Ποίησης. Τόμος Γ' (1940-1970)
Συλλογικό έργο: Άρης Δικταίος, Μηνάς Δημάκης, Γιώργης Σαραντής, Κρίτων Αθανασούλης, Έκτωρ Κακναβάτος, Δ. Π. Παπαδίτσας, Γιώργης Παυλόπουλος, Στέλιος Γεράνης, Τάσος Κόρφης, Μάτση Χατζηλαζάρου, Μανόλης Αναγνωστάκης, Ελένη Βακαλό, Ε. Χ. Γονατάς, Μίλτος Σαχτούρης, Άρης Αλεξάνδρου, Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Δάλλας, Γιωργής Κότσιρας, Μιχάλης Κατσαρός, Κλείτος Κύρου, Άθως Δημουλάς, Πάνος Θασίτης, Τάκης Σινόπουλος, Σταύρος Βαβούρης, Τάσος Λειβαδίτης, Αριστοτέλης Νικολαΐδης, Νίκος Καρούζος, κ.ά.
Ανθολόγηση-επιμέλεια: Κώστας Γ. Παπαγεωργίου,  Βαγγέλης Χατζηβασιλείου  
Έκδοση:Κότινος, Αθήνα 2012
 Σελίδες: 496
 ISBN: 978-960-6727-11-5
 Τιμή με έκπτωση: 16,20€

Ο τρίτος από τους τέσσερις προγραμματισμένος συνολικά τόμους της "Ανθολογίας της ελληνικής ποίησης" του 20ού αιώνα. Σ' αυτόν τον τόμο, που περιλαμβάνει την κρίσιμη περίοδο 1940-1970 (πόλεμος, γερμανική κατοχή, αντίσταση, εμφύλιος, δικτατορία του '67), ανθολογούνται, κατά σειρά εμφάνισής τους στα γράμματα, με τα χαρακτηριστικότερα ποιήματά τους οι σημαντικότεροι ποιητές-εκπρόσωποι της πρώτης και της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς. 

Τίτλος: Ανθολογία της Ελληνικής Ποίησης. Τόμος Β' (1920-1940)
Συλλογικό έργο: Γαλάτεια Καζαντζάκη, Τ. Κ. Παπατσώνης, Λέων Κουκούλας, Γ. Θ. Βαφόπουλος, Γιωσέφ Ελιγιά, Κλέων Παράσχος, Μίνως Ζώτος, Γιώργος Θέμελης, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Αναστάσιος Δρίβας, Μαρία Πολυδούρη, Τεύκρος Ανθίας, Νικηφόρος Βρεττάκος, Μελισσάνθη, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Νίκος Καββαδίας, Αλέξανδρος Μπάρας, Γιώργος Σαραντάρης, Νίκος Εγγονόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Ζωή Καρέλλη, Γιάννης Σκαρίμπας, Τάσος Παππάς, Νίκος Καζαντζάκης, Νίκος Γκάτσος, Ζήσιμος Λορεντζάτος, κ.ά.
Ανθολόγηση-επιμέλεια: Κώστας Γ. Παπαγεωργίου,  Βαγγέλης Χατζηβασιλείου  
Έκδοση:Κότινος, Αθήνα 2009
 Σελίδες: 363
 ISBN: 978-960-6727-09-2
 Τιμή με έκπτωση: 15,30€


Η πρώτη μεσοπολεμική δεκαετία (1920-1930) μπορεί να είναι μάλλον φτωχή σε νέες, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρουσίες στον χώρο της ποίησης, δεν παύει, ωστόσο, να αποτελεί ένα ενδιάμεσο, στη βαριά έως και ζοφερή ατμόσφαιρα του οποίου κυοφορούνται συνθήκες πρόσφορες για την ανάδειξη του "καινούριου". Εγγύηση γι' αυτό αποτελούν οι ποιητές που έκαναν την εμφάνισή τους λίγα χρόνια πριν, ανάμεσα στα 1910 και στα 1920 (Ρώμος Φιλύρας, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Ουράνης, Κ.Γ. Καρυωτάκης, Νίκος Χάγερ-Μπουφίδης, Τέλλος Άγρας, Μήτσος Παπανικολάου), και οι οποίοι τώρα διανύουν την περίοδο της πρώιμης έστω ωριμότητάς τους, ωθούμενοι προς αυτήν από εσωτερικούς -ιδιοσυγκρασιακής υφής- όσο και από εξωτερικούς -κοινωνικούς και ιστορικούς- παράγοντες: οι ποιητές του 1920.
Τίτλος: Ανθολογία της Ελληνικής Ποίησης. Τόμος Α' (1900-1920)
Συλλογικό έργο: Γεώργιος Δροσίνης, Γεώργιος Σουρής, Κ. Π. Καβάφης, Ιωάννης Πολέμης, Κωστής Παλαμάς, Αριστομένης Προβελέγγιος, Άγγελος Σημηριώτης, Ζαχαρίας Λ. Παπαντωνίου, Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Μιλτιάδης Μαλακάσης, Σπήλιος Πασαγιάννης, Σωτήρης Σκίπης, Αιμιλία Δάφνη, Πέτρος Μάγνης, Κώστας Βάρναλης, Πέτρος Βλαστός, Απόστολος Μελαχρινός, Παύλος Νιρβάνας, Μάρκος Αυγέρης, Ρήγας Γκόλφης, Αργύρης Εφταλιώτης, Κώστας Ουράνης, Άγγελος Σικελιανός, κ.ά.
Ανθολόγηση-επιμέλεια: Κώστας Γ. Παπαγεωργίου,  Βαγγέλης Χατζηβασιλείου  
Έκδοση:Κότινος, Αθήνα 2007
 Σελίδες: 268
 ISBN: 978-960-6727-06-1
 Τιμή με έκπτωση: 15,30€


Με τον ανά χείρας τόμο οι εκδόσεις "Κότινος" επιχειρούν το, οπωσδήποτε φιλόδοξο, άνοιγμα ενός ποιητικού κύκλου που ολοκληρωμένος θα περικλείει τις σημαντικότερες και αντιπροσωπευτικότερες εκφάνσεις της ελληνικής ποίησης του 20ού αιώνα. Το κλείσιμο του κύκλου θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση άλλων τεσσάρων τόμων, καθένας από τους οποίους θα καλύπτει μια εικοσαετία, φτάνοντας έτσι στο τέλος ενός αιώνα που, κατά γενική ομολογία, υπήρξε το πεδίο κοσμογονικών γεγονότων σε όλους τους τομείς, άρα και σ' αυτόν της λογοτεχνίας και, ειδικότερα, της ποίησης.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

Τίτλος: Ιστορίες της τεχνολογίας του εικοστού αιώνα. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ξύλινα αεροπλάνα, γαλλικοί αντιδραστήρες, γυναίκες υπολογιστές
Επιμέλεια: Τέλης Τύμπας, Ειρήνη Μεργούπη-Σαβαΐδου
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2013
Σελίδες: 296
ISBN: 978-960-524-404-0
Τιμή με έκπτωση: 13,50€


Η έννοια της τεχνολογίας εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά τη βιομηχανική επανάσταση, διευρύνεται κατά τον μεσοπόλεμο και γενικεύεται στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, για να φτάσει μέσα στον 20ό αιώνα να συνδεθεί με τα πάντα – ακόμα και με τη δυνατότητα εξαφάνισής μας μέσω ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος ή μιας καταστροφής του περιβάλλοντος. Ο παρών τόμος καλύπτει μια περίοδο κατά την οποία η τεχνολογία όχι μόνο αναπτύχθηκε ραγδαία σε πολλά επίπεδα, αλλά και διαμορφώθηκαν με συγκεκριμένο τρόπο μια σειρά από κρίσιμες τεχνολογίες: τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες και οι υπολογιστές. Γιατί επικράτησαν τα βενζινοκίνητα οχήματα έναντι των ηλεκτρικών; Ήταν τα ξύλινα αεροπλάνα κατώτερα από τα μεταλλικά; Υπήρχε κάποιο καθολικά ανώτερο σχέδιο πυρηνικού αντιδραστήρα; Η εργασία των ανθρώπων-υπολογιστών εξαλείφθηκε από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή; Ποιος ήταν ο ρόλος του κράτους και της ιδεολογίας στην διαμόρφωση της τεχνολογίας στα παραπάνω παραδείγματα; Ποιος ήταν ο ρόλος των έμφυλων στερεοτύπων; Οι ιστορικοί της τεχνολογίας που υπογράφουν τις μελέτες του παρόντος τόμου επιχειρούν να αναμετρηθούν τελικά με ένα μείζον ερώτημα: Είναι σωστό να υποθέτουμε ντετερμινιστικά ότι η τεχνολογία εξελίσσεται προς την «πρόοδο», ή μήπως όχι;


Περιεχόμενα

Τέλης Τύμπας – Ειρήνη Μεργούπη – Σαβαΐδου:
Επιλέγοντας ιστορίες της τεχνολογίας

Τέλης Τύμπας
Ιστορία και ιστοριογραφία της τεχνολογίας: Μια εισαγωγή

Gijs P. A. Mom και David A. Kirsch
Τεχνολογίες σε αντιπαράθεση: Άλογα, ηλεκτρικά φορτηγά και ο εκμηχανισμός των μετακινήσεων στις αμερικανικές πόλεις, 1900-1925

Eric Schatzberg
Ιδεολογία και τεχνική επιλογή: Η παρακμή του ξύλινου αεροπλάνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1920-1945

Gabrielle Hecht

Πολιτικοί σχεδιασμοί: Πυρηνικοί αντιδραστήρες και εθνική πολιτική στη μεταπολεμική Γαλλία

Jennifer S. Light
Όταν οι υπολογιστές ήταν γυναίκες

Οι συγγραφείς

ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΓΛΩΣΣΑ-ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Τίτλος: Μίλα μου για Γλώσσα
Συγγραφέας: Φοίβος Παναγιωτίδης
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Αθήνα 2013
Σελίδες: 272
ISBN: 978-960-524-409-5
Τιμή με έκπτωση: 10,80€

 

Πώς μαθαίνουμε να μιλάμε; Από τι είναι φτιαγμένη η γλώσσα; Ποια είναι η παλιότερη γλώσσα του κόσμου; Ποια η διαφορά γλώσσας και διαλέκτου; Τι σημαίνει μιλάω σωστά (ελληνικά); Γιατί μαθαίνουμε αρχαία; Θα μιλάμε όλοι αγγλικά σε 50 χρόνια; Πάσχουν οι νέοι μας από αφασία; Κινδυνεύουν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε δίγλωσσο περιβάλλον; Είναι η πολυγλωσσία τεκμήριο ευφυΐας; Γιατί μας δυσκολεύουν οι ξένες γλώσσες; Πού βρίσκεται η Λατβία; Σε τι χρησιμεύει η γλωσσολογία;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που εξετάζονται σε τούτη τη σύντομη επιστημονική εισαγωγή στη γλωσσολογία. Το Μίλα μου για γλώσσα απευθύνεται στον μέσο αναγνώστη επιχειρώντας να δείξει πώς η σύγχρονη γλωσσολογία μπορεί να προσφέρει απαντήσεις σε κοινές απορίες και προβληματισμούς γύρω από τη γλώσσα εν γένει και την ελληνική γλώσσα ειδικότερα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ

ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ
Οι λέξεις και τα τούβλα
Από τα μέρη του λόγου στη σημασία του ‘συν’
Τα ανεπανάληπτα τραγουδιστριών
Τα άτομα της γλώσσας

ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ
Οι γλωσσολόγοι και οι άλλοι: περιγραφή και ρύθμιση
Η απατηλή ευκολία των δεδομένων (ή «η δυσκολία της γλωσσολογίας»)
Οι χρήσεις της θεωρίας
Το σχέδιο της γλώσσας
Η επίμονη γοητεία της γραφής

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πόσα ξέρει ο νοικοκύρης;
Όταν η διγλωσσία είναι καλό πράγμα
Πώς να (μη) μάθετε μια γλώσσα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Είναι οι γλώσσες ζωντανοί οργανισμοί;
Πότε γεννιούνται και πόσο ζουν οι γλώσσες;
Η πορεία της (γλωσσικής) αλλαγής
Δανεικά κι αγύριστα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Γλώσσα και διάλεκτος
Μουσικές και βαριές γλώσσες
You speak Engrish? Φλετ φάρε αρbeρίστε?
Δεν υπάρχω, κι όμως είμαι εδώ
Η ωραία Βαρκελώνη
Εκλεκτικές συγγένειες (;)

ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΝΟΗΣΗ
Από τον πλούτο των λέξεων στον πλούτο της σκέψης
Christopher ο πολύγλωσσος
Λογική και γλώσσα (ή «κάνοντας ποδήλατο στον τοίχο»)

ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Λεξιπενία ή «κειμενική δυσπραξία»;
Γλωσσικά λάθη Ι: Άσε με να κάνω λάθος
Γλωσσικά λάθη ΙΙ: «Ο αιτών ήτανε σαφής»
Γλωσσικά λάθη ΙΙΙ: «Επέστρεφε συχνά και παίρνε με»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ
Γράμματα, σύμβολα, πνεύματα
Κινδυνεύει η ελληνική γλώσσα;
Σωστά/στρωτά ελληνικά
Ο νέος αρχαϊσμός
Για τα Αρχαία

ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερωτήσεις, το περικείμενο και ποιος θα πλύνει τα πιάτα
Οι παράπλευρες απώλειες της επικοινωνίας: κλισέ και (μερικοί) ευφημισμοί
Πολιτική ορθότητα: το βάρος των λέξεων και η ελαφρότητα της γραμματικής
Η μανία με τις λέξεις
Μεταφραστικές γκρίνιες

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΩΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ
ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΟΡΩΝ
ΒΑΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Τίτλος: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 
Επιστημονική επιμέλεια: Πλάτων Μαυρομούστακος 
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βάσω Αβραμοπούλου
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2013 
Σελίδες: 174
ISBN: 978-960-476-137-1
Τιμή με έκπτωση: 36,00€

Στιγμές θεάτρου, μνήμες της πόλης

«Όποιος στα 1832 έφθανε στον Πειραιά έβρισκε αυτή την ωραία “δεξαμενή” έρημη και άδεια…» διηγείται ο Βαυαρός αρχαιολόγος Λουδοβίκος Ρος. Λίγες παράγκες, ο Τούρκος τελώνης, κάποιοι ψαράδες. Το 1834, όταν η Αθήνα ανακηρύσσεται Βασιλική Καθέδρα και Πρωτεύουσα το Ελληνικού Κράτους, οι κάτοικοί του φθάνουν τους 600. Οι αρχιτέκτονες Σταμάτης Κλεάνθης και Έντουαρντ Σάουμπερτ παίρνουν εντολή από τον Όθωνα «να διαγράψουν άνευ αναβολής σχέδιον της πόλεως».

Κάπως έτσι αρχίζει η ζωή του νεότερου Πειραιά. «Έκτοτε η τύχη του Πειραιώς ήτο γνωστή και ορισμένη. Το επίνειον της πρωτευούσης του ελεύθερου Βασιλείου δεν ήτο δυνατόν παρά να παρακολουθήση την ανάπτυξιν και την εξέλιξιν της πρωτευούσης…»

[…] Θραύσματα αναμνήσεων και αφηγήσεις της γιαγιάς μου Αγλαΐας Αθηνέλλη-Καρδαμίτση, που αναδύθηκαν ενώ έγραφα αυτό το κείμενο για το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Στον 20ό αιώνα το Θέατρο του Πειραιά πέρασε πολλές περιπέτειες. Το τελικό κτύπημα δόθηκε με τους σεισμούς του 1981 και του 1999.
Όλα πια φαίνονταν να σβήνουν και να που ξαφνικά, σαν μέσα σε όνειρο, το Δημοτικό του Πειραιά ξανανοίγει στις 15 Φεβρουαρίου του 2003 για τις ανάγκες της ταινίας Το λιβάδι που δακρύζει του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το θέατρο του Πειραιά παίζει το ρόλο του αδικοχαμένου Δημοτικού της Αθήνας τα χρόνια που ακολούθησαν τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στα θεωρεία του Δημοτικού της Αθήνας στεγάστηκε πίσω από μπερντέδες η προσφυγιά. Τώρα στο ίδιο θεωρείο του Δημοτικού του Πειραιά η Έφη και ο Γιάννης Σακελλαράκης και ο Άγγελος Δεληβοριάς στριμωγμένοι επιστρέφουν πίσω σο χρόνο, στο 1928. Τώρα το παλιό θέατρο σηκώνει και πάλι την αυλαία, η παλιά μηχανή θα ξαναλειτουργήσει, η πλατεία θα γεμίσει…

Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη
Υπεύθυνη Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής
Μουσείου  Μπενάκη

Απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου
 

RITUALS OF HOSPITALITY ORNAMENTED TRAYS OF THE 19TH CENTURY IN GREECE AND TURKEY

Τίτλος: Rituals of Hospitality. Ornamented trays of the 19th century in Greece and Turkey
Eπιμέλεια: Flavia Nessi, Μυρτώ Χατζάκη 
Έκδοση: Εκδόσεις Μέλισσα, Αθήνα 2013 
Σελίδες: 287 με 500 έγχρωμες φωτογραφίες 
ISBN: 978-960-204-327-1 
Τιμή με έκπτωση: 43,20€


Βασικό μέρος του τελετουργικού της καθημερινής ζωής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και το νεοσύστατο ελληνικό βασίλειο – στο σερβίρισμα του καφέ ή των γλυκών του κουταλιού ή ακόμη και στα σύνθετα τελετουργικά που συνόδευαν την παράθεση των γευμάτων –, οι ζωγραφισμένοι δίσκοι, αντικείμενα αδημοσίευτα και ανεπαρκώς μελετημένα, αποτελούν τεκμήρια της σύνθετης κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας της εποχής τους. Η έκδοση πραγματεύεται αυτά τα φευγαλέα έργα ως θραύσματα του υλικού πολιτισμού μιας περασμένης εποχής και τοποθετεί τους δίσκους μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο και στο καλλιτεχνικό και ιστορικό περιβάλλον καρποί των οποίων υπήρξαν, συχνά κοιτάζοντας πέρα από τα ίδια τα αντικείμενα, προς μια περίοδο συναρπαστική. Μια εποχή κατά την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία, αυτό το χωνευτήρι πολιτισμών, αγωνιζόταν να ισορροπήσει μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας· μια εποχή που είδε τη γένεση του εθνικισμού στα Βαλκάνια· που σημαδεύτηκε από βαθιές κοινωνικοπολιτικές αλλαγές· που είδε τη γέννηση των διασημοτήτων, την έκρηξη της εκβιομηχάνισης και την παρακμή του χειροποίητου, πριν από τη λαίλαπα της μαζικής παραγωγής· και όλα αυτά είναι ευδιάκριτα στην εικονογραφία των δίσκων και στις τεχνικές κατασκευής τους.
Σε αυτή την έκδοση επιχειρείται μια διεπιστημονική ανάγνωση των οικείων αυτών αντικειμένων, μια ανάγνωση που εξετάζει την εικονογραφία και τη λειτουργική τους διάσταση, τις τεχνικές κατασκευής και τους τόπους παραγωγής αλλά και τις εμπορικές διαδρομές που έφεραν τα περιζήτητα αυτά αντικείμενα στην Ανατολή και τα εισήγαγαν στην καθημερινότητα ενός νέου αγοραστικού κοινού. Καταγράφει ταυτόχρονα τις σύγχρονές τους μαρτυρίες, φιλολογικές και εικονογραφικές, και τις ιστορίες που τα ίδια τα αντικείμενα αφηγούνται. Το αποτέλεσμα είναι ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων, γεύσεων και εννοιών, σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ λειτουργικότητας και διακοσμητικού χαρακτήρα.

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
Η Τέχνη της Φιλοξενίας
Ζωγραφισμένοι δίσκοι του 19ου αίωνα από την Ελλάδα και την Τουρκία 


Η έκθεση παρουσιάζει μια ομάδα συναρπαστικών και πολυδιάστατων αντικείμενων του 19ου αιώνα, προερχομένων από το χώρο της διακόσμησης και των εφαρμοσμένων τεχνών: διακοσμημένους δίσκους που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας αναλαμπής της τεχνικής japanning στην Ευρώπη, μιας τεχνικής που μιμείται τη δημοφιλέστατη στην Άπω Ανατολή τεχνική της λάκας. Πρόκειται για αντικείμενα ιδιαίτερα αγαπητά στους συλλέκτες, τα οποία εμπλουτίζουν σήμερα πολλές ιδιωτικές και μουσειακές συλλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία.


100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ

Τίτλος: "Με τη Σφραγίδα του Καλλιτέχνη". 100 χρόνια από τη γέννηση του Στρατή Τσίρκα
Επιστημονικό Συμπόσιο 
Έκδοση: Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας, Σχολή Μωραΐτη, Απρίλιος 2013  
Σελίδες: 300
ISBN: 978-960-259-135-2
Τιμή με έκπτωση: 16,20€


Τον Απρίλιο 2013, εκδόθηκε από την Εταιρεία Σπουδών Ν.Π.Γ.Π. ο τόμος με τα Πρακτικά του Επιστημονικού Συμποσίου: «Με τη σφραγίδα του καλλιτέχνη». Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Στρατή Τσίρκα, που διοργάνωσαν από κοινού η Εταιρεία Σπουδών και η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (Ε.Θ.Α.Λ.) στη Λευκωσία και τη Λεμεσό στις 7 και 8 Οκτωβρίου του 2011.

Στις 300 σελίδες του τόμου Κύπριοι και Ελλαδίτες ακαδημαϊκοί, φιλόλογοι, συγγραφείς και κριτικοί λογοτεχνίας ασχολούνται με θέματα που αφορούν τη σχέση του Τσίρκα με τον Σεφέρη, την εμπλοκή του με την ποίηση, τη σχέση του με τον Θ. Πιερίδη και την παράλληλη λογοτεχνική και πολιτική τους δράση, τις επαφές του με τον κύκλο του κυπριακού περιοδικού Νέα Εποχή, τα λογοτεχνικά βιβλία της βιβλιοθήκης του, την επίδραση των Ακυβέρνητων πολιτειών -έργου πολιτικού και αντι-αποικιοκρατικού- στην ελληνική πεζογραφία και τη σύγκρισή τους με το οριενταλιστικό Αλεξανδρινό κουαρτέτο του Λόρενς Ντάρελ, την αποκωδικοποίηση της συμπεριφοράς των ηρώων του στη Χαμένη άνοιξη, αλλά και τη Λέσχη υπό το πρίσμα της αστυνομικής λογοτεχνίας. 

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Τίτλος: Η Μάχη του Μαραθώνα. Ιστορική και τοπογραφική προσέγγιση
Συγγραφέας: Χρήστος Διονυσόπουλος 
Έκδοση: Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2012 
Σελίδες: 272 με 112 έγχρωμες εικόνες 
ISBN: 978-960-6878-57-2
Τιμή με έκπτωση: 40,25€

Το ενδιαφέρον των ερευνητών για τον Μαραθώνα παραμένει πάντα αδιάπτωτο. Ήδη από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός διακεκριμένων μελετητών έχει ασχοληθεί με τα προβλήματα που παρουσιάζει το σημαντικό αυτό κεφάλαιο της ιστορίας της ανθρωπότητας και έχει προτείνει λύσεις γι’ αυτά. Όμως οι προτάσεις αυτές έρχονται συχνά σε αντίθεση μεταξύ τους, επειδή τα αρχαία κείμενα, στα οποία στηρίχθηκαν, αφήνουν ένα ευρύ πεδίο που ευνοεί τη δημιουργία ποικίλων υποθέσεων και θεωριών. Ο Ηρόδοτος, που είναι η κύρια και η πιο έγκυρη πηγή της έρευνας, μας δίνει μια συνοπτική εικόνα των γεγονότων και αποσιωπά κάποιες βασικές λεπτομέρειες που αφορούν τη μάχη του Μαραθώνα. Για να καλύψουν τα κενά και τις ελλείψεις της Ηροδότειας αφήγησης, οι ερευνητές βασίστηκαν σε δευτερεύουσες πηγές οι οποίες όμως, αντί να χρησιμοποιηθούν επικουρικά, οδήγησαν κάποιους σε αυθαίρετα συμπεράσματα και τους μετέβαλαν σε δημιουργούς φανταστικών σεναρίων, καθώς οι θεωρίες τους έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την κύρια πηγή αλλά και με την κοινή λογική, μερικές φορές.
Στον Ηρόδοτο, όπως και στις άλλες πηγές, υπάρχουν κάποιες λέξεις ή φράσεις που, από κακή εκτίμηση, μπορεί να μας παραπλανήσουν. Και άλλες που, με μια πρώτη ματιά, δεν μας λένε τίποτα. Αν όμως τις εξετάσουμε προσεκτικά, μπορεί να διαπιστώσουμε πως η σιωπή τους είναι φαινομενική και ότι κρύβουν μέσα τους αλήθειες, που μας αποκαλύπτονται μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, με τον πιο ηχηρό τρόπο.
Στο βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας εκθέτει τις διάφορες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί, μελετά τις δυσκολίες που παρουσιάζουν τα θέματα και καταθέτει τη δική του άποψη, έχοντας ως γνώμονα, σε ότι αφορά τις γραπτές μαρτυρίες, κυρίως την αφήγηση του Ηροδότου. Τις δευτερεύουσες γραπτές πηγές αξιολογεί και χρησιμοποιεί, ανάλογα με την αξιοπιστία τους, στο μέτρο που συνάδουν με την Ηροδότεια αφήγηση και δεν έρχονται σε αντίθεση με αυτήν.

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα