Blogger Template by Blogcrowds.

ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τίτλος: Ήρωες των Ελλήνων
Επιστημονική επιμέλεια: Βασίλης Κ. Γούναρης
Έκδοση: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2014
Σελίδες: 338
ISBN: 978-960-6757-85-3
Τιμή με έκπτωση: 13,50€Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, εξέδωσε τον τόμο Ήρωες των Ελλήνων: οι καπετάνιοι, τα παλικάρια και η αναγνώριση των εθνικών αγώνων (19ος-20ός αιώνας), με επιστημονική επιμέλεια του Βασίλη Κ. Γούναρη, καθηγητή της Ιστορίας των Νεοτέρων Χρόνων στο ΑΠΘ.

Η έκδοση παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αναγνώρισε τη συμβολή των μαχητών σε τρεις κεφαλαιώδους σημασίας τομές της ελληνικής πολεμικής ιστορίας, τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, το Μακεδονικό Αγώνα και την Εθνική Αντίσταση, οι οποίοι βασίστηκαν αποκλειστικά στη συμμετοχή εθελοντών. Οι δυσκολίες στην καταμέτρηση, αξιολόγηση, ηθική και υλική επιβράβευση όσων συμμετείχαν, οι τυχόν μεροληψίες, παραγνωρίσεις, αδικίες αλλά και γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες, διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κλήθηκε να λειτουργήσει το χειμαζόμενο τις περισσότερες φορές ελληνικό κράτος, προκειμένου να ανταποκριθεί στην ανάγκη της αναγνώρισης, την οποία κατέστησε διαχρονικό αντικείμενο πολιτικής διαχείρισης με πολλές προεκτάσεις.

ΘΕΟΛΟΓΙΑ, ΝΑΟΔΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Τίτλος: Θεολογία, Ναοδομία και Αρχιτεκτονική
Συγγραφέας: Π. Φιλόθεος, Χρ. Δέδες
Έκδοση: Εκδόσεις του Φοίνικα, 2014
Σελίδες: 48
ISBN: 978-960-6849-40-4
Τιμή με έκπτωση: 7,20€


Σημαίνον, Σημαινόμενον. Υλικός περιέκτης, εννοιολογικό περιεχόμενο.

Το γλωσσικό σημείο αντιστοιχεί σε μία, «συμβατικά αυθαίρετη», ακουστική κι επομένως γραμμική ακολουθία ήχων, ένα εννοιολογικό περιεχόμενο.

Το εικαστικό σημείο αντιστοιχεί σε ένα, δισδιάστατο στη ζωγραφική και τρισδιάστατο στη γλυπτική, σημαίνον, με ένα εσωτερικό, εικονογραφικό ένα εξωτερικό, εικονολογικό περιεχόμενο.
Στο τρισδιάστατο αρχιτεκτονικό σημαίνον, στον ευκλείδειο, σημαινόμενο, εσωτερικό του χώρο, προστίθεται μία τέταρτη διάσταση, εκείνη του βιωματικού, συνήθως ιδιωτικού χώρου.
Τα αρχιτεκτονικά σημεία, σαν σύνολο σημαίνον σε πολεοδομική κλίμακα, συμβάλλουν στη διαμόρφωση του σημαινόμενου, άσκεπου, δημοσίου χώρου.

Ο αρχαιοελληνικός ναός επέτρεπε τη χρήση του αδύτου μόνον από τους ιερείς, επομένως στερείτο σημαίνοντος, εσωτερικού βιωματικού χώρου, για συμμετοχικές τελετουργίες. Με αυτό το σκεπτικό, γνωστοί σημειολόγοι στη δεκαετία του 1970 αμφισβήτησαν την αρχιτεκτονική ουσία του Παρθενώνα, ανάγοντάς την σε γλυπτική.

Η ρωμαϊκή βασιλική, πλήρως εσωστρεφής, δημιούργησε έναν κλειστό, σκεπαστό δημόσιο χώρο, την τυπολογία του οποίου χρησιμοποίησαν αυτούσια οι πρωτοχριστιανικοί ναοί, μέχρι να καταστεί δυνατή η κατασκευή θολωτού εσωτερικού χώρου, ώστε να συμβολίζεται η συμπαντική έννοια του απείρου επί της γης.

Στο ναό της Αγίας Σοφίας, αποκορύφωμα αυτής της λογικής, το αρχέτυπο της συμπαντικής, θηλυκής μήτρας, επιτρέπει σε όποιον σταθεί στο κατώφλι της εισόδου της να έλθει σε άμεση επαφή με το σύνολο του εσωτερικού χώρου, μέχρι το κέντρο του κεντρικού τρούλου. Από την «κόλαση» του εξωτερικού χώρου αμέσως στο εσωτερικό του «παραδείσου», χωρίς άλλη διαμεσολάβηση, μυστικιστικά.

Αντίθετα, στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης, με τις εντολές της Αντιμεταρρύθμισης, στην αρχική, ισόπλευρη σταυροειδή κάτοψη μετά τρούλου προστέθηκε επίμηκες τρίκλιτο σώμα, η συνειδητή και άρα επίπονη διαδρομή του «καθαρτηρίου» (purgatorio). Συνθήκη αναγκαία, σύμφωνα με αυτήν την ερμηνεία του δόγματος, για τη μετάβαση σε μία «άλλη» κατάσταση.

Εάν συνεχίσουμε μέχρι το σήμερα, θα διαπιστώσουμε ότι σε κάθε περίπτωση, σε κάθε εποχή, σε κάθε πολιτισμικό χώρο η «αληθινή» ανάγκη, είτε πρακτική είτε πνευματική, αποτυπώνεται στην ύλη διαμορφώνοντας κώδικες, συστήματα σημείων και συμβόλων, οι οποίοι ισχυροποιούνται μεν συγχρονικά, αλλά έχοντας αρχή, επομένως και τέλος, αναπόφευκτα εξελίσσονται διαχρονικά.

ΜΕΤΡΙΚΑ. ΛΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Τίτλος: Μετρικά
Συγγραφέας: Λίνος Πολίτης
Πρόλογος: Κυριάκος Τσαντσάνογλου
Βιβλιογραφικό επίμετρο: Ναταλία Δεληγιαννάκη
Έκδοση: ΜΙΕΤ, Αθήνα 2014, Β΄έκδοση επαυξημένη
Σελίδες: 229
ISBN: 978-960-250-581-6 χαρτόδετη έκδοση/ 978-960-250-582-3 πανόδετη έκδοση
Τιμή με έκπτωση: 12,60€ χαρτόδετη έκδοση/ 18,00€ πανόδετη έκδοση


Οι μελέτες του Λίνου Πολίτη «Η μετρική του Παλαμά», «Νεοελληνικά σονέτα» και «Ο δεκαπεντασύλλαβος του “Ερωτικού λόγου”» συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά και κυκλοφόρησαν σε βιβλίο στη Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις Κωνσταντινίδη: Λίνος Πολίτης, Μετρικά, Μελέτη 7 [1972]. Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνεται και η μελέτη του 1981 «Νεότερες απόψεις για τη γέννηση και τη δομή του δεκαπεντασύλλαβου». Στον Πρόλογό του ο Κυριάκος Τσαντσάνογλου σημειώνει: «Το μέτρο είναι η γέφυρα που συνδέει δύο από τα μέγιστα επιτεύγματα του ανθρώπου, την ποίηση με τη μουσική, που πολλές φορές μάλιστα στην ιστορία είναι τόσο αλληλένδετα που δεν χρειάζονται καν γέφυρα. Μόνο στον ελληνόφωνο κόσμο, ο Όμηρος, με τη μεσολάβηση της Μούσας, τραγουδάει την μήνιν του Αχιλλέα, ο Πίνδαρος είναι ο μελικός, ο Ρωμανός είναι ο μελωδός, τη λαϊκή ποίηση τη βρίσκουμε στα δημοτικά τραγούδια. Και ευτυχώς δεν βρέθηκε ακόμη κανείς να αμφισβητήσει τη σημασία της μουσικής τέχνης. Ο Πολίτης έφερε ίσως προφητικά το όνομα του Λίνου, του μυθικού εισηγητή της μελωδίας και του ρυθμού στο γένος των ανθρώπων. … Και αν δεν άσκησε δημιουργικά ούτε την ποιητική ούτε τη μουσική τέχνη, ήταν βαθύς γνώστης, αλλά κυρίως εραστής, και των δύο. …
Η επανέκδοση σήμερα των Μετρικών ασφαλώς δεν θα ταράξει τα νερά της σημερινής νεοελληνικής φιλολογίας. Θα θυμίσει όμως μιαν εποχή όπου τα όρια της επιστημονικής και της ηθικής ακεραιότητας ήταν ταυτόσημα· και θα θυμίσει την ευγενική μορφή ενός επιστήμονα απαλλαγμένου από δογματικά βαρίδια και ενός δασκάλου που θεώρησε πρώτιστό του καθήκον να δημιουργήσει μαθητές και φίλους προικίζοντάς τους γενναιόδωρα με τη γνώση του».

Ο ΛΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ (1906-1982), καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, υπήρξε πολυγραφότατος. Από τα πιο γνωστά έργα του: Διονυσίου Σολωμού Άπαντα (Ίκαρος), Διονυσίου Σολωμού Αυτόγραφα έργα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/ΜΙΕΤ/ΕΚΕΒΙ), Ποιητική Ανθολογία (Δωδώνη), Γύρω στον Σολωμό (ΜΙΕΤ), Θέματα της λογοτεχνίας μας (Κωνσταντινίδης). Η Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας (ΜΙΕΤ) επανεκδίδεται συνεχώς από το 1978 και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Οι βιβλιοκρισίες του των ετών 1926-1973 εκδόθηκαν το 2002 από το ΜΙΕΤ.  

Τίτλος: Περί ανθρώπου και ηθικής. Επίλεκτα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας
Κείμενα από τα έργα: Ομήρου, Ησιόδου, Μιμνέρμου, Σιμωνίδου, Πινδάρου, Αισχύλου, Σοφοκλέους, Ευριπίδου, Δημοκρίτου, Πλάτωνος, Αριστοτέλους
Επιλογή, μετάφραση, σχόλια: Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος, Κυριακή Ξυλά, Διονύσιος Τσελέντης, Πολυάνθη Τσίγκου
Έκδοση: Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Προαγωγής της Ανθρωπιστικής Παιδείας / ΜΙΕΤ, Αθήνα 2014
Σελίδες: 383
ISBN: 978-960-250-573-1
Τιμή με έκπτωση: 15,30€
Το βιβλίο αυτό, περί του ανθρώπου και της ηθικής, αποτελείται από αυστηρά επιλεγμένα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στο πρωτότυπο, μετάφρασή τους και σχολιασμό τους. Κριτήριο κύριο επιλογής υπήρξε η συμβολή του κειμένου στην παιδεία.
Προτάσσεται Εισαγωγή, όπου συνοπτικά παρουσιάζονται: α) καίρια στοιχεία της ιδιοσυστασίας του ανθρώπου και η ουσία της ηθικής ως κορυφαίας ενέργειας της ελευθερίας του· β) ο βίος και τα έργα των ποιητών Ομήρου, Ησιόδου, Μιμνέρμου, Σιμωνίδου, Πινδάρου, Αισχύλου, Σοφοκλέους, Ευριπίδου και των φιλοσόφων Δημοκρίτου, Πλάτωνος, Αριστοτέλους. Στο Πρώτο Μέρος θέμα είναι ο άνθρωπος. Εξαίρεται η νοημοσύνη ως ιδίωμά του σωστικό για την ύπαρξή του· ανιστορείται ο αρχέγονος βίος του και η πρόβασή του προς τον πολιτισμό· μυθολογείται η μετάβαση από την εκδικητική αυτοδικία στη θεσπισμένη δικαιοσύνη· χαρακτηρίζεται η ευτυχία του εφήμερη, αλλά επισημαίνεται και το μερίδιό του σε θεϊκότητα· γεραίρεται η μεγαλουργία του αντίκρυ στη Φύση· ανυμνείται η υψηλοφροσύνη του, αντίρροπη στην τραγική μοίρα του.
Στο Δεύτερο Μέρος θέμα είναι η σχέση της ηθικής με τον άνθρωπο. Τονίζεται η αξία της ηθικής και προβάλλονται σπουδαία αιτήματα ηθικής· εξαίρονται με τρόπο έμμεσο τα σύμφυτα με την οικογένεια συναισθήματα, αναλύεται η έννοια της αρετής, περιγράφεται η φιλία ως ηθικό αγαθό και παρουσιάζονται η φιλαυτία και άλλα ηθικά ελαττώματα· χαρακτηρίζεται η έφεση προς τη δικαιοσύνη ως ομοίωσις του ανθρώπου προς τον θεό και αναζητούνται οι διάφοροι τρόποι βίου του ανθρώπου και οι όροι της ευδαιμονίας του.

(Απόσπασμα από τον Πρόλογο του Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου)

Στους Δρόμους της Λογιοσύνης

Τίτλος: Στους Δρόμους της Λογιοσύνης. Κείμενα Γνώσης, Θεωρίας και Κριτικής
Συγγραφέας: Γ. Μ. Βιζυηνός
Επιστημονική επιμέλεια: Παν. Μουλλάς
 Έκδοση: ΜΙΕΤ, Αθήνα 2013
Σελίδες: 797 σελιδες
ISBN: 978-960-250-589-2 (χαρτόδετο) / 978-960-250-590-8 (πανόδετο)
Τιμή με έκπτωση: 25,20€ χαρτόδετο / 31,50€ πανόδετοΠρολογίζοντας αυτό το έργο του, που το δούλευε με επιμονή τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Παναγιώτης Μουλλάς σημείωνε: «Ενώ ο ποιητής και διηγηματογράφος Βιζυηνός έχει εξασφαλίσει από καιρό περίοπτη θέση στα γράμματά μας, ο μελετητής και ο θεωρητικός Βιζυηνός, εκπονητής ενός έργου με πολλαπλές (επιστημονικές, φιλοσοφικές, ψυχολογικές, αισθητικές, κριτικές) διαστάσεις, παραμένει ουσιαστικά απρόσιτος στο ευρύ κοινό. Με αυτούς τους όρους, θεωρήσαμε ότι, συγκεντρωμένο σε έναν τόμο, το επιστημονικό έργο του Βιζυηνού θα είχε να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες με δύο τρόπους: α) ως αυτόνομο επίτευγμα που φωτίζει ωστόσο και το λογοτεχνικό έργο του συγγραφέα μας, και β) ως γενικότερη συμβολή στη μελέτη του 19ου αιώνα, ιδίως μάλιστα προκειμένου για την Ελλάδα μιας εποχής όπου η επιστημονική βιβλιογραφία παρουσιάζεται ακόμη σχετικά πενιχρή.

 Κατά τα άλλα, ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το θεωρητικό έργο που ο συγγραφέας μας εκπονεί στην Αθήνα περί τα τέλη της δημιουργικής ζωής του (1884-1892) χωρίς προσχέδιο ή προγραμματισμό, ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες ανάγκες και επιθυμίες του: τον βιοπορισμό, τη διεκδίκηση της έδρας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις γενικότερες πνευματικές και κοσμικές του στοχεύσεις. (…) Γύρω στα τριάντα του χρόνια, λίγο πριν και λίγο μετά το 1880, ο Βιζυηνός διανύει τη δημιουργικότερη περίοδο της ζωής του. Είναι η ώρα νέων ερεθισμάτων, εμπειριών και προοπτικών: της επιστημονικής έρευνας, του φιλοσοφικού στοχασμού, της αφηγηματικής ποίησης και της πεζογραφίας. Θα ‘λεγες ότι ο συγγραφέας μας “γνωρίζει τον εαυτό του” πλουτίζοντας το δυναμικό του με συμπληρωματικές δυνατότητες». Αδυνατώντας να ενταχθεί σε ένα σύστημα πανεπιστημιακής ή άλλης επαγγελματικής πειθαρχίας, ο Βιζυηνός χρειάστηκε να ακολουθήσει αναγκαστικά τον δρόμο μιας βασανιστικής βιοποριστικής περιπέτειας, δίχως πάντως να αφήσει αναξιοποίητα τα πολλαπλά του εφόδια: τη γνώση, τον στοχασμό, την καλλιτεχνική του αίσθηση, την κριτική του ευαισθησία.

Τα κείμενα που συγκέντρωσε ο Παναγιώτης Μουλλάς σε αυτόν τον τόμο δεν διαθέτουν ούτε ενιαία μορφή ούτε ενιαίο περιεχόμενο. Γραμμένα στην Αθήνα, δημοσιεύονται α) ως αυτοτελή γυμνασιακά βοηθήματα, β) ως εκτενείς μελέτες σε εφημερίδες και περιοδικά και γ) ως άρθρα στο Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Μπαρτ και Χιρστ. Κύριοι θεματικοί τους άξονες: η φιλοσοφία, η ψυχολογία, η λογική, η λαογραφία, οι εικαστικές τέχνες, η λογοτεχνία και, ειδικότερα, η αφηγηματική ποίηση. Σύμφωνα πάντα με τον Παν. Μουλλά: «Η αναδημοσίευση των κειμένων αυτών μπορεί να είναι χρήσιμη και για έναν άλλο λόγο: διότι βοηθάει στην κατανόηση μιας σημαντικής εποχής (ο θετικισμός έχει ήδη δώσει απτά δείγματα γραφής του), όπου συντελούνται βαθιές αλλαγές στις φυσικές και στις ανθρωπιστικές επιστήμες».

Στα επιλεγόμενά τους, η Βενετία Αποστολίδου και η Μαίρη Μικέ εντάσσουν το βιβλίο αυτό στο συνολικό έργο του Παναγιώτη Μουλλά. Το συνδέουν δηλαδή με τα βασικά προβλήματα που τον απασχόλησαν σε όλη του τη ζωή σε σχέση με τον Βιζυηνό και την πνευματική ζωή στον 19ο αιώνα, αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία που έχει για τον ίδιο τον Μουλλά αλλά και για τη μελέτη των σχετικών ζητημάτων της Νεοελληνικής Φιλολογίας.

Νέες Εκδόσεις των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης

Τίτλος: Δοκίμια Ποιητικής
Συγγραφέας: Μιχαήλ Μπαχτίν
Μετάφραση: Γιώργος Πινακούλας
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014
Σελίδες: 284
ISBN: 978-960-524-412-5
Τιμή με έκπτωση: 10,80€Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται πέντε δοκίμια του Μιχαήλ Μπαχτίν που αφορούν ζητήματα ποιητικής. Με τον όρο ποιητική ο Μπαχτίν αναφέρεται στην αισθητική της λογοτεχνίας ως επιστημονικό κλάδο. Τα δοκίμια βρέθηκαν στα κατάλοιπα του συγγραφέα και εκδόθηκαν το 1979, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ολοκληρωμένα δοκίμια αλλά σημειώσεις που κρατούσε κατά τη διάρκεια πολλών ετών. Παρ’ όλα αυτά, έχουν ιδιαίτερη αξία για τη θεωρία της λογοτεχνίας. Εδώ ο Μπαχτίν αναπτύσσει τη θεωρία του για τη σταδιακή διαμόρφωση του μυθιστορήματος μαθητείας, παρουσιάζει τις απόψεις του για τα είδη λόγου, επιμένοντας στην επικοινωνιακή λειτουργία της γλώσσας, εκθέτει την αντίληψή του για το κείμενο και για τη σχέση του με τον συγγραφέα και τον αναγνώστη, διευκρινίζει έννοιες που εισήγαγε σε άλλα έργα του, όπως η διαλογικότητα, η εξωτοπία, ο μεγάλος χρόνος, η σχέση μεταξύ του εγώ και του άλλου. Επεκτείνει, τέλος, τη θεωρία του για το γέλιο, το καρναβάλι και τη μυθιστορηματική πολυφωνία. Στα «Δοκίμια ποιητικής», ο Μπαχτίν συνδυάζει τη φιλοσοφία με τη λογοτεχνική κριτική και προτείνει μια νέα μέθοδο για τη μελέτη της λογοτεχνίας, τη διαλογική μέθοδο, που διαφέρει τόσο από τη μαρξιστική όσο και απ’ τη μέθοδο των φυσικών επιστημών.
Τίτλος: Ας αναστοχασθούμε εαυτούς και αλλήλους
Συγγραφέας: Θεοδόσιος Π. Τάσιος
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014
Σελίδες: 540
ISBN:  978-960-524-402-6
Τιμή με έκπτωση: 16,20€


Γιατί άραγε πρέπει να «αναστοχασθώ» τον εαυτό µου; Αν ήδη ξέρεις «τί είσαι, ποιός είσαι και πώς είσαι», δεν χρειά­ζεται ν’ αναστοχασθείς τίποτα. Εµείς οι άλλοι όµως που δεν διαθέτοµε τέτοιες υπαρξιακές βεβαιότητες, τη νιώθουµε την ανάγκη να ξανασκαλίσοµε αυτό το βαθύτατα προσωπικό ζήτηµα. Όσο για τους «Άλλους», εκεί είναι που µάλλον δεν ξέροµε και πολλά: Ο Άλλος είναι αλλού, κι είναι κι αλλιώτικος. Και καθώς η ζωή µου πλέκεται κάθε στιγµή µαζί µε τους Άλλους, πώς να πετύχω µια καλή ζωή όταν αγνοώ τη φύση των Άλλων και τη σχέση µου µαζί τους…

Ετούτο το βιβλίο αποπειράται να θυµίσει πόσο αξίζει τον κόπο να «αναστοχασθούµε εαυτούς και αλλήλους», µέσα στο σύνολο που το λένε Κοινωνία... Ξεκινάει µε τις κοινωνίες των ζώων, επιµένει ύστερα στη βασανιστική ερµηνεία του ηθικού ενεργήµατος και στην ηδονή του Καλού «εδώ και τώρα». Θέλει κατόπιν να δείξει ότι η Πολιτική (όχι η πολιτικαντική) και η Περιβαλλοντική είναι ηθολογικής κατηγορίας διεργασίες, ενώ αναλύει και µερικά πρακτικά ζητήµατα όπως η επαγγελµατική δεοντολογία, ο κίνδυνος της Τεχνοκρατίας, το σαράκι της πάνδηµης δωροδοκίας κ.ά. Τέλος, περιγράφει ένα σύστηµα Ηθοπαιδείας ως ρωµαλέου πολιτικού µέσου, ενώ δεν αποφεύγει ν’ ασχοληθεί και µε το Θρησκεύεσθαι – ένα επίσης υποστασιακό θέµα που απασχολεί δισεκατοµµύρια Ανθρώπων.Τίτλος: Κρήτη 1960
Συγγραφέας: John Donat
Επιμέλεια: Μαρία Βασιλάκη
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014
Σελίδες: 144
ISBN: 978-960-524-085-1
Τιμή με έκπτωση: 22,50€


Η έκδοση αυτή παρουσιάζει περίπου 140 από τις φωτογραφίες που ο John Donat τράβηξε σε δυο διαδοχικά ταξίδια του στην Κρήτη το 1960 και το 1961. Το ενδιαφέρον των φωτογραφιών αυτών δε βρίσκεται μόνο στην αισθητική αξία και την καλλιτεχνική τους ποιότητα, αλλά και στον πολύ προσωπικό τρόπο με τον οποίο ο Donat απαθανάτισε τον τόπο, τα πρόσωπα και τις ασχολίες τους, έτσι που να αναδύεται έντονα η ατμόσφαιρα της εποχής. Σε κάποιες από τις φωτογραφίες του καταγράφει χαρακτηριστικά σοκάκια και σπίτια της παλιάς πόλης των Χανίων, το γραφικό κουρείο του Πίπη στην Ιεράπετρα, το σκαμμένο από τα χρόνια πρόσωπο μιας γριάς γυναίκας, στιβαρές κορμοστασιές Κρητικών, τα έξυπνα βλέμματα των παιδιών. Αλλού φωτογραφίζει σχεδόν κινηματογραφικά την ταβέρνα του Μπουζουνιέρη: τους θαμώνες της, τους ναύτες που χορεύουν ζεϊμπέκικο, το τζουκ μποξ με τις φωτογραφίες του Καζαντζίδη και της Μαρινέλλας. Λίγο πιο κάτω συναντά την περιφορά της εικόνας της Παναγίας στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα των Εισοδίων της. Οι μητροπολίτες με τα επίσημα άμφιά τους στο μέσον της πομπής, οι στρατιώτες σε εφ’ όπλου λόγχη παραταγμένοι αριστερά και δεξιά, και τα παπαδοπαίδια με τα λάβαρα στα χέρια, που ούτε σε μια τέτοια στιγμή δεν μπορούν να κρύψουν τη διάθεσή τους για παιχνίδι.

Ταξιδεύοντας στην ύπαιθρο ο Donat γοητεύεται από τα παλιά βυζαντινά τοιχογραφημένα εξωκκλήσια αλλά και από τις γραμμές των λόφων, τους ελαιώνες μετά τη βροχή, τα καφενεία, το καζάνι της τσικουδιάς, το ελαιοτριβείο. Γνωρίζεται με τους ανθρώπους, την οικογένεια Μαλεφάκη στον Άγιο Ιωάννη, τον Παύλο και την Ελένη Ορφανουδάκη στην Ανώπολη, τον Παπαμάρκο στην Κάνδανο, και τους φωτογραφίζει με την ίδια αγάπη που κι εκείνοι τον δέχονται. Στο Καλό Χωριό παρακολουθεί τις προετοιμασίες για ένα γάμο. Μια όμορφη κοπέλα που μόλις έχει στρώσει το κρεβάτι του γάμου, ευχαριστημένη φτιάχνει τα μαλλιά της. Κι ενώ ο Donat τη φωτογραφίζει, εκείνη στρέφει αλλού το βλέμμα της, ένα βλέμμα τόσο έντονο που μοιάζει να έχει μόλις δραπετεύσει από ταινία του ιταλικού νεορεαλισμού. Υπάρχει μια ατελείωτη ποικιλία στις φωτογραφίες του John Donat.

Το βιβλίο αυτό σε ταξιδεύει στην Κρήτη και σε βοηθά να ανασυνθέσεις τη ζωή στο νησί, έτσι όπως ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Είναι ένα βιβλίο που ξεκίνησε από ένα ταξίδι, εκείνο του John Donat  στην Κρήτη, και σ΄ ένα ταξίδι σε οδηγεί με τη σειρά του, σ΄ ένα ταξίδι γοητευτικό, όπως ακριβώς και αυτό το βιβλίο.

Σοφία Βέμπο

Τίτλος: Σοφία Βέμπο
Συγγραφέας: Κατερίνα Κ. Πετρίδου
Πρόλογος: Ντίνος Χριστιανόπουλος, Δημήτρης Παπαδημητρίου
Έκδοση: University Studio Press, 2014
Σελίδες: 408
ISBN: 978-960-12-2170-0
Τιμή με έκπτωση: 31,50€
" Έναυσμα για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου υπήρξε η μακρόχρονη φιλία μου με τη σπουδαία τραγουδίστρια. Για 28 ολόκληρα χρόνια η Σοφία Βέμπο με τίμησε με τη φιλία της και όλα αυτά τα χρόνια εγώ συνέλεγα υλικό γύρω από τη ζωή και την καριέρα της από θαυμασμό και μόνο, χωρίς ποτέ να φανταστώ ότι μια μέρα θα μου δινόταν η ευκαιρία να το παρουσιάσω δημόσια.

Η συλλογή μου που απαρτίζεται από αυθεντικά προσωπικά της κειμήλια, παρτιτούρες, πλάκες γραμμοφώνου, βινύλια, προγράμματα θεάτρου, σπάνια χειρόγραφα, γράμματα / τηλεγραφήματα, ανέκδοτες θεατρικές / στρατιωτικές φωτογραφίες με αφιερώσεις, κείμενα ραδιοφωνικών εκπομπών της, τρία πολυσέλιδα άλμπουμ με δημοσιεύσεις, άρθρα, κριτικές ελληνικού / ξένου Τύπου, διάφορες επιστολές, κινηματογραφικές / θεατρικές αφίσες, διαβατήρια, άδεια οδήγησης, βιβλιάριο ΙΚΑ, θεατρικά κοστούμια, καθημερινά φορέματα, υποδήματα κ.ά. αποτελεί ένα από τα μόνιμα εκθέματα του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Ένα από τα σπάνια κομμάτια της συλλογής είναι η αυτοβιογραφία της που δημοσιεύτηκε το 1947 σε 62 συνέχειες στην καθημερινή ελληνόφωνη εφημερίδα της Ν. Υόρκης "Εθνικός Κήρυξ" και παρατίθεται στην παρούσα έκδοση.

Με έναυσμα λοιπόν τις προσωπικές μου αναμνήσεις, σε συνδυασμό με τα θυμητάρια μιας σπουδαίας καριέρας, έγινε πραγματικότητα η προσέγγιση της ζωής και της καριέρας της μεγάλης αυτής κυρίας του πενταγράμμου που καταξιώθηκε να γίνει (και να μείνει) το σύμβολο ενός ολόκληρου λαού με την παρουσία της τόσο σε εθνικό όσο και καλλιτεχνικό επίπεδο. Η Βέμπο υπήρξε η πιο σπουδαία τραγουδίστρια της γενιάς της. Η τραγουδίστρια που μέσα από τα μονοπάτια της φωνής της περπάτησε η δόξα του '40. Η τραγουδίστρια που τραγούδαγε την Ελλάδα κι όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί της.
Το βιβλίο αυτό το χρώσταγα στη μνήμη της, σαν ένα ελάχιστο ευχαριστώ για την αγάπη και τη φιλία που τόσο γενναιόδωρα μου πρόσφερε, για το σπίτι και την οικογένειά της που με τόση εμπιστοσύνη μ' έβαλε και για τα τόσα ντοκουμέντα της καριέρας της που απλόχερα μου χάρισε. Μια φιλία που διατηρήθηκε ασκίαστη για 28 ολόκληρα χρόνια. Για 28 ολόκληρα χρόνια με τίμησε με την εμπιστοσύνη, τη φιλία και την αγάπη του ένας θρύλος. Η Σοφία Βέμπο."

(Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Την έκδοση προλογίζουν ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος και ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

 Ένα CD με 24 σπάνια τραγούδια, ηχογραφημένα από δίσκους γραμμοφώνου (78 στροφών) συμπληρώνει την έκδοση.

Μελίνα

Τίτλος: Μελίνα
Κείμενα: Φώτης Απέργης
Επιμέλεια: Μανουέλλα Παυλίδου
 Έκδοση: Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη - Μουσείο Μπενάκη, 2014
Σελίδες: 352 με 229 φωτογραφίες
ISBN: 978-960-476-151-7
Τιμή με έκπτωση: 18,00€
Το 2014 συμπληρώνονται 20 χρόνια χωρίς την Μελίνα Μερκούρη. Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, θέλοντας να την τιμήσει, εκδίδει το λεύκωμα με τίτλο «Μελίνα». Με αφορμή την κυκλοφορία του και σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει μια φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στη μνήμη της.

H έκθεση, όπως και το λεύκωμα, αναδεικνύουν τη λαμπερή της προσωπικότητα και το διεθνούς εμβέλειας έργο της: την πορεία της στον κινηματογράφο, στο θέατρο και την πολιτική, τις προσωπικές της στιγμές, το πάθος με το οποίο αγωνίστηκε για τον πολιτισμό και την Ελλάδα και το μοναδικό χάρισμα που είχε να εμπνέει και να συμπαρασύρει τον κόσμο στα οράματά της. 
 
 

Εργαλεία της Παράδοσης. Συλλογή Παύλου Κοντέλλη

Τίτλος: Εργαλεία της παράδοσης. Συλλογή Παύλου Κοντέλλη
Επιστημονική επιμέλεια: Μιμίκα Γιαννοπούλου
Έκδοση: Καπόν, Αθήνα  2013
Σελίδες: 180
ISBN: 978-960-6878-72-5
Τιμή με έκπτωση: 45,04€ Το βιβλίο Εργαλεία της Παράδοσης είναι καρπός της αγάπης του Παύλου Κοντέλλη για την αγροτική ζωή και της ενασχόλησής του με τα γεωργικά μηχανήματα. Βιώνοντας ο ίδιος την αλλαγή που συντελέστηκε στην αγροτική ζωή από το 1950 και μετά, με την εκμηχάνιση της γεωργίας και τη χρήση των σύγχρονων μηχανημάτων, συνειδητοποίησε την αξία των παλαιών αγροτικών εργαλείων και τη σημασία τους για την ιστορία του τόπου μας. Μέσα από αυτά αντλούμε πολύτιμα στοιχεία για το πώς δούλευαν οι αγρότες τα παλαιά χρόνια, κάτω από ιδιαίτερα μάλιστα αντίξοες συνθήκες, αλλά και με πόση τέχνη, ακρίβεια και μεράκι έφτιαχναν τα εγαλεία τους.

Ο Παύλος Κοντέλλης κατάφερε να συγκεντρώσει εργαλεία από πολλά μέρη της Ελλάδος για διάφορες αγροτικές εργασίες και για διαφορετικές καλλιέργειες.

Σε τέσσερις μεγάλες ενότητες, που παραπέμπουν στην καλλιέργεια της γης, στον οικιακό εξοπλισμό, στις οικιακές δραστηριότητες και σε ξεχασμένα πλέον επαγγέλματα, ταξινομούνται τα αγροτικά εργαλεία. Περιεκτικά επεξηγηματικά κείμενα συνοδεύουν τις όμορφες και πολλές φωτογραφίες, ενώ οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα, που απεικονίζουν σκηνές της αγροτικής ζωής όταν χρησιμοποιούσαν αυτά τα εργαλεία, δίνουν πνοή ζωής στα συλλεκτικά πια σήμερα αυτά κομμάτια.

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα