Blogger Template by Blogcrowds.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

Τίτλος: Το Φάντασμα της Όπερας. Η επιστήμη στον πολιτισμό μας.
Συγγραφέας: Στέφανος Τραχανάς 
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2014
Σελίδες: 164
ISBN: 978-960-524-416-3
Τιμή με έκπτωση: 9,00€


Τούτο το βιβλίο χτίζεται πάνω σε μια αλληγορία. Στο Φάντασμα της Όπερας ένας ιδιοφυής συνθέτης με παραμορφωμένο πρόσωπο διευθύνει τις παραστάσεις από τα σκοτεινά υπόγεια της Όπερας του Παρισιού. Οι θεατές απολαμβάνουν τις δημιουργίες του, το πρόσωπό του όμως αρνούνται να το αντικρίσουν. Η επιστήμη, ως άλλο φάντασμα της όπερας, είναι μια δημιουργική δύναμη που επίσης κυβερνά τον κόσμο από το «υπόγειο». Εμφανίζεται όμως σε δύο διαφορετικές εκδοχές: το φάντασμα στη φύση και το φάντασμα στον πολιτισμό μας. Το φάντασμα στη φύση είναι οι θεμελιώδεις νόμοι που κυβερνούν τον φυσικό κόσμο από τα έγκατα της ύλης, ενώ το φάντασμα στον πολιτισμό μας είναι πλέον η ίδια η επιστήμη ως κοινωνικός θεσμός.
Και στις δύο εκδοχές του, το φάντασμα έχει ένα πολύ ανοίκειο πρόσωπο. Οι νόμοι του μικρόκοσμου είναι ό,τι πιο παράξενο έχουμε δει στη φύση μέχρι τώρα, ενώ και το πρόσωπο της ίδιας της επιστήμης ως κοινωνικού θεσμού δεν είναι περισσότερο προσφιλές στον σύγχρονο άνθρωπο.
Οι κοινωνίες μας θαυμάζουν την επιστήμη. Γνωρίζουν ότι σ’ αυτήν οφείλουν την υλική ευμάρεια που απολαμβάνουν. Όμως το αληθινό της πρόσωπο, τον θεμελιώδη αντιδογματισμό της, το πνεύμα του υγιούς σκεπτικισμού που τη χαρακτηρίζει, προτιμούν να μην το βλέπουν. Ας μένει καλύτερα στο σκοτάδι, στο υπόγειο. Το βιβλίο επιχειρεί να συμφιλιώσει τον αναγνώστη μ’ αυτές τις λιγότερο οικείες όψεις της επιστήμης, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει και το ηθικό περιεχόμενο που ενυπάρχει στην επιστημονική μέθοδο καθ’ εαυτήν: το δικαίωμα να αμφιβάλλεις έλλογα και η υποχρέωση να σκέφτεσαι ελεύθερα, αναγνωρίζοντας ως μόνη αυθεντία την εμπειρική πραγματικότητα.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)Τίτλος: Το Πρωτείο της Πολιτικής. Η σοσιαλδημοκρατία και η Ευρώπη του 20ού αιώνα
Συγγραφέας: Sheri Berman
Μετάφραση: Ελένη Αστερίου
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2014
Σελίδες: 542
ISBN: 978-960-524-415-6
Τιμή με έκπτωση: 13,50€

 
Τι είναι η σοσιαλδημοκρατία; Μια απονευρωμένη εκδοχή του μαρξισμού; Ιδεολογική στέγη των αριστερών που δείλιασαν μπροστά στην επανάσταση; Ή μήπως ένα πλαδαρό ιδεολόγημα για εκείνους που αμήχανα ζητούν έναν «καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο»;
Το Πρωτείο της πολιτικής απαντά με σαφήνεια: η σοσιαλδημοκρατία είναι μια αυτοτελής πολιτική ιδεολογία, δοκιμασμένη με επιτυχία στην πράξη. Η άνευ προηγουμένου οικονομική ευημερία και κοινωνική ομαλότητα που γνώρισε η μεταπολεμική Ευρώπη υπήρξαν εν πολλοίς έργο του σοσιαλδημοκρατικού κινήματος. Απόρροια αμφισβήτησης του ορθόδοξου μαρξισμού και θεμελιωμένη στην πεποίθηση ότι την ιστορία την κινούν πρωτίστως πολιτικές και όχι οικονομικές δυνάμεις, η σοσιαλδημοκρατία κατάφερε ιστορικά να συνδυάσει τον παραγωγικό δυναμισμό του καπιταλισμού με την προστασία των κοινωνιών από τις επιπτώσεις του.
Στο Πρωτείο της Πολιτικής περιγράφεται η γέννηση και η εξέλιξη της σοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας και των ετερόκλητων πολιτικών κινημάτων που συνδέθηκαν με αυτήν. Όμως το βιβλίο δεν αποτελεί μια απλή ανασκόπηση του παρελθόντος. Η Σέρι Μπέρμαν υποστηρίζει ότι η σοσιαλδημοκρατία διατηρεί ανέπαφη την επικαιρότητά της και στον 21ο αιώνα. Κι αυτό γιατί το θεμελιώδες ερώτημα που έθεσε η σοσιαλδημοκρατία ―οφείλουν ή όχι τα κράτη να ελέγχουν τις δυνάμεις της αγοράς, κι αν ναι, σε ποιον βαθμό;― εξακολουθεί να αποτελεί το μείζον πολιτικό ζήτημα της παγκοσμιοποιημένης εποχής.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Τίτλος: Αντίπαλον Δέος. Έξωθεν φόβος και συλλογική δράση
Συγγραφέας: Γιάννης Δ. Ευρυγένης
Μετάφραση: Αθανάσιος Κ. Κατσικερός
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2014
Σελίδες: 448
ISBN: 978-960-524-346-3
Τιμή με έκπτωση: 14,40€


Τι είναι αυτό που ωθεί άτομα με διιστάμενα και, συχνά, συγκρουόμενα συμφέροντα να ενώνονται και να δρουν από κοινού; Το βιβλίο διερευνά τους τρόπους με τους οποίους ο φόβος των εξωτερικών απειλών διαμορφώνει τις πολιτικές ομάδες κατά τη θεμελίωσή τους και συμβάλλει στη διατήρησή τους, ενισχύοντας την ενότητά τους σε περιόδους κρίσης· αναπτύσσει τη θεωρία του «αρνητικού συνασπισμού», η οποία μελετά τη δυναμική που εκφράζει το γνωμικό «Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» και, εν συνεχεία, σκιαγραφεί τον ρόλο της από την αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή πολιτική σκέψη μέχρι τον Μακιαβέλλι και τους θεωρητικούς του κρατικού συμφέροντος, και από τον Χομπς και τους οπαδούς του —αλλά και τους επικριτές του— μέχρι τους υποστηρικτές του πολιτικού ρεαλισμού που κυριάρχησε τον 20ό αιώνα. Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στον ρόλο του φόβου και της εχθρότητας στη συγκρότηση της ταυτότητας των ατόμων και των ομάδων, φωτίζει μια σημαντική παράδοση της πολιτικής σκέψης και προσεγγίζει με καινοτόμο τρόπο κείμενα που θεωρούνται γνωστά. Το βιβλίο δείχνει ότι ο φόβος των εξωτερικών απειλών αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της δημιουργίας και διατήρησης των πολιτικών ομάδων, ενώ η απουσία του καθιστά τον πολιτικό συν-ασπισμό μη βιώσιμο.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 

Τίτλος: Ο χώρος στο μουσείο. Η αρχιτεκτονική συναντά τη μουσειολογία
Συγγραφέας: Καλή Τζώρτζη 
Έκδοση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα 2013
Σελίδες: 396, 394 εικόνες και σχέδια, 54 κατόψεις, 7 πίνακες 
ISBN: 978-960-244-159-6
Τιμή με έκπτωση: 25,00€


Τα μουσεία ανήκουν στα κτήρια-σύμβολα των αρχών του 21ου αιώνα, τόσο για την αρχιτεκτονική ετερογένειά τους όσο και για το εύρος των πολιτιστικών στόχων που υπηρετούν.
Τα ερωτήματα που θέτει το βιβλίο είναι: Πώς η αρχιτεκτονική επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τα μουσεία; Πώς σχετίζεται με την "τέχνη του εκθεσιακού σχεδιασμού"; Η απάντηση, κατά τη συγγραφέα, είναι εν πολλοίς "μέσω του χώρου". Προσεγγίζοντας τον χώρο ως κοινή γλώσσα του κτηρίου και της έκθεσης, και επομένως ως κοινό σημείο αναφοράς αρχιτεκτονικής και μουσειολογίας, μπορούμε να κατανοήσουμε βαθύτερα τον ιδιαίτερο χωρικό, οπτικό, νοητικό και κοινωνικό χαρακτήρα κάθε μουσείου. Η συγγραφέας εξηγεί, για παράδειγμα, πως κάποια μουσεία δημιουργούν στους επισκέπτες την αίσθηση της προσωπικής εξερεύνησης ενώ άλλα έχουν κυρίως διδακτικό χαρακτήρα, πώς η επίσκεψη σε ορισμένα μουσεία μετατρέπεται σε χωρική εμπειρία ενώ σε άλλα σε κοινωνικό γεγονός.
Το βιβλίο αρχίζει με ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη του μουσείου ως κτηρίου και ως οργανωμένου χώρου, καθώς και στην παράλληλη εξέλιξη των εκθεσιακών αντιλήψεων. Εν συνεχεία, επικεντρώνεται στη σε βάθος μελέτη επιλεγμένων σύγχρονων μουσείων, αναλύοντας την αρχιτεκτονική του χώρου, το εκθεσιακό σκεπτικό, τη συμπεριφορά των επισκεπτών. Συνδυάζοντας τη διαισθητική παρατήρηση με τη λεπτομερή περιγραφή και ανάλυση, αναπτύσσει μια μεθοδολογία για τη μελέτη των μουσείων και καταλήγει προτείνοντας ένα θεωρητικό μοντέλο για την ερμηνεία τους.
Θεωρητικά εξοπλισμένο, μεθοδολογικά καινοτόμο, πλούσια εικονογραφημένο, το βιβλίο αυτό συνιστά βασικό έργο, τόσο για αυτούς που δημιουργούν και μελετούν τα μουσεία (αρχιτέκτονες, επιμελητές και μουσειολόγους, φοιτητές) όσο και για εκείνους που επισκέπτονται τα μουσεία και αποτελούν το κοινό τους. Τίτλος: Μουσείο και μουσειακές σπουδές: ένας πλήρης οδηγός
Επιστημονική επιμέλεια: Sharon Macdonald
Μετάφραση: Δήμητρα Παπαβασιλείου
Έκδοση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα, 2012
Σελίδες: 784 με 75 εικόνες και σχέδια
ISBN: 978-960-244-155-8
Τιμή με έκπτωση: 45,00€


Στον συλλογικό αυτόν τόμο για τις μουσειακές σπουδές, ένα από τα πιο σύγχρονα πεδία των ανθρωπιστικών σπουδών, έχουν συγκεντρωθεί –υπό την επιστημονική επιμέλεια της Sharon Macdonald– 33 μελέτες ειδικών επιστημόνων, που προσεγγίζουν με ευρύτητα τα επιμέρους ζητήματα του μουσείου. Παρουσιάζουν, δηλαδή, και συμπυκνώνουν όλες τις πτυχές που περικλείει η έννοια και η λειτουργία του μουσείου, τις τελευταίες κατευθύνσεις της μουσειολογικής εφαρμογής, τη χρήση σύγχρονων μέσων εντός του μουσειακού χώρου, τις νέες πρακτικές έκθεσης και την αντιμετώπιση του θεατή-επισκέπτη δεν λείπουν, όμως, και τρέχοντα θέματα για τα «πολιτισμικά οικονομικά», την μουσειακή ηθική και τη νομική υπόσταση των μουσείων, τα οποία πλέον απασχολούν τους επαγγελματίες μουσειολόγους. Έτσι, η θεωρητική αποτύπωση και ερμηνεία των μουσειακών σπουδών με βάση τους θεματικούς άξονες του τόμου καλύπτει επαρκώς παραμέτρους, ερωτήματα και το σύνολο του σύγχρονου προβληματισμού για τη διαχείριση των μουσείων.


Τίτλος: Εγχειρίδιο μουσειολογίας για τα μουσεία επιχείρησης
Συγγραφέας: Massimo Negri με ένα αδημοσίευτο κείμενο του Kenneth Hudson και συμβολή της Cristina Menegazzi
Μετάφραση: Ιλαρία Συμιακάκη
Έκδοση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα, 2009
Σελίδες: 177
ISBN: 978-960-244-141
Τιμή με έκπτωση: 15,98€

Ο νέος αυτός τόμος όχι μόνο εμπλουτίζει την εκδοτική σειρά του ΠΙΟΠ «Μουσειολογία», αλλά αποτελεί μια ουσιαστική προσέγγιση στα θεωρητικά και κυρίως στα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία δημιουργίας, λειτουργίας και διαχείρισης ενός μουσείου σύγχρονων προδιαγραφών. Ο Massimo Negri εστιάζει στα μουσεία επιχείρησης, τα οποία αποτελούν μια νέα δυναμική παρουσία στον μουσειακό κόσμο της Ευρώπης. Η αναλυτική παρουσίαση των επιμέρους κατηγοριών μουσείων επιχείρησης, το εννοιολογικό υπόβαθρο, δηλαδή η βασική ιδέα που εμπνέει και διακρίνει ανάλογες εκθέσεις, οι προδιαγραφές και το πλαίσιο δραστηριοποίησής τους, αποτελούν κύρια σημεία της μελέτης. Παράλληλα, εξετάζεται το μουσειακό περιβάλλον και η σωστή διαμόρφωση του χώρου, στοιχεία που καθιστούν την περιήγηση άνετη και δημιουργική, και δίνεται έμφαση στην προσέγγιση του κοινού μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών. Ο συγγραφέας παραθέτει έναν αξιόλογο οδηγό μουσείων επιχείρησης, ενώ το κείμενο της Cristina Menegazzi καλύπτει ζητήματα προληπτικής συντήρησης. Τέλος, στο Παράρτημα δημοσιεύεται κείμενο του μουσειολόγου Kenneth Hudson για τη δημιουργία φιλικών προς το κοινό μουσείων. Έτσι, ο τόμος συστηματοποιεί τις πρακτικές πλευρές οργάνωσης της μουσειακής διαδικασίας, ορίζει τα κύρια σημεία δράσης ενός μουσείου επιχείρησης και προτείνει κατεξοχήν εφαρμόσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση πολυάριθμων πρακτικών θεμάτων.


Τίτλος: Το ελκυστικό μουσείο. Μουσεία και επισκέπτες
Συγγραφέας: Black Graham
Μετάφραση: Σόνια Κωτίδου
Έκδοση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα, 2009
Σελίδες: 356 με 32 εικόνες
ISBN: 978-960-244-117-6
Τιμή με έκπτωση: 21,30€
 

Το βιβλίο πραγματεύεται την εξέλιξη του μουσείου από "θησαυροφυλάκιο" πολύτιμων αντικειμένων σε ένα σύγχρονο και κοινωνικά ευαίσθητο οργανισμό. Ο συγγραφέας μέσω της διδακτικής και μουσειολογικής εμπειρίας του, εστιάζει αφενός στην πρακτική αντιμετώπιση των ποικίλων μουσειακών θεμάτων, με έμφαση στη διαδραστική σχέση μουσείου και επισκέπτη, και αφετέρου στον τρόπο που η μουσειακή εμπειρία μπορεί να γίνει ενδιαφέρουσα και απολαυστική για όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες κοινού (παιδιά, ηλικιωμένους, μειονότητες, ΑΜΕΑ, κ.ά.). Το πλαίσιο της μελέτης συνίσταται στο λεπτομερές θεωρητικό υπόβαθρο, στις πρακτικές οδηγίες για το πώς το μουσείο ως έκφραση πολιτισμικής διαφορετικότητας, μπορεί να γίνει χρήσιμο για την κοινωνία και κυρίως προσιτό για όλους (διανοητικά, πρακτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, οικονομικά), καθώς και στην παράθεση πλήθους παραδειγμάτων και ερμηνευτικών μέσων.Τίτλος: Το μουσείο και οι πρόδρομοι του
Συγγραφέας: Ηοοper-Greenhill Eilean
Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς
Έκδοση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα, 2006
Σελίδες: 237 με 32 εικόνες
ISBN: 978-960-244-090-2
Τιμή με έκπτωση: 21,30€


Στην εποχή μας, οπότε εκτός των άλλων τα μουσεία αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης, τα ερωτήματα που συνδέονται με το ρόλο τους και με τη λειτουργία τους είναι πολλά και επιτακτικά. Τα σημερινά μουσεία προσπαθούν να επινοήσουν νέους τρόπους επικοινωνίας με το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον τους, νέες μεθόδους και πρακτικές, ικανές να προσελκύσουν νέους επισκέπτες - και κυρίως, τους νέους της εποχής μας. Η αναδρομή που επιχειρεί αυτό το βιβλίο στους προδρόμους του μουσείου μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο και σημείο αναφοράς για τη χάραξη και υλοποίηση νέων στρατηγικών στο πεδίο της μουσειολογίας, αλλά και της λειτουργίας των μουσείων ειδικότερα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΟΣ; - ΛΕΞΙΚΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ. ΕΚΑΤΟ ΟΡΟΙ

Τίτλος: Τι είναι Λαός;
Συγγραφέας: Συλλογικό
Μετάφραση:Γιώργος Καράμπελας
Έκδοση: Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα, 2014
Σελίδες: 128
ISBN: 978-618-5118-00-6
Τιμή με έκπτωση: 11,50€

 Λαός - μια λέξη που υποδηλώνει την εξαφάνιση του υπαρκτού κράτους; Λαϊκός - ένα επίθετο μέσω του οποίου οι κυριαρχούμενοι αποδέχονται τις πιο δυσμενείς συνθήκες για την ίδια τους τη γλώσσα;
"Εμείς, ο Λαός" - μια επιτελεστική εκφορά με την οποία συγκροτούνται ως λαός τα σώματα που συνενώνονται στον δρόμο; Όχι ένας λαός, αλλά λαοί που συνυπάρχουν; Συσχετισμός δύναμης, μια ιστορία συσχετισμού δυνάμεων; Και ο λαϊκισμός, ένα σχήμα που κατασκευάζεται με τη μείξη μιας ικανότητας -της γυμνής δύναμης του μεγάλου αριθμού- και μιας ανικανότητας - της αδαημοσύνης που αποδίδεται στον ίδιο αυτό μεγάλο αριθμό;
Ο Alain Badiou, ο Pierre Bourdieu, η Judith Butler, ο Georges Didi-Huberman, ο Sadri Khiari και ο Jacques Ranciere φωτίζουν σ' αυτό το βιβλίο μερικές από τις όψεις του λαού. Διαφορετικές προσεγγίσεις, σίγουρα, που έχουν όμως ένα κοινό σημείο, παρά την πολυσημία της λέξης και την πολυσθένεια της ιδέας: ότι τοποθετούν χωρίς δισταγμό τον λαό στο πλευρό της χειραφέτησης.


(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα:
ALAIN BADIOU: Είκοσι τέσσερις σημειώσεις σχετικά με τις χρήσεις της λέξης "λαός"
PIERRE BOURDIEU: "Λαϊκός", είπατε;
JUDITH BUTLER: "Εμείς, ο λαός": Σκέψεις για την ελευθερία της συνάθροισης
GEORGES DIDI-HUBERMAN: Κάνω αισθητό
SADRI KHIARI: Ο λαός και ο τρίτος λαός
JACQUES RANCIERE: Ο ανεύρετος λαϊκισμός

Τίτλος: Λεξικό φιλοσοφίας. Εκατό όροι
Επιμέλεια: Stefan Jordan, Christian Nimtz
Μετάφραση: Λευτέρης Αναγνώστου, Ηλίας Κρίππας
Έκδοση: Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα, 2014
Σελίδες: 333
ISBN: 978-960-8219-97-7
Τιμή με έκπτωση: 19,17€

Συνομιλώντας με το παρελθόν και με το σήμερα, εβδομήντα τρεις συγγραφείς από διάφορους κλάδους και τομείς της φιλοσοφίας προσφέρουν έναν συγκροτημένο ερμηνευτικό κατάλογο εκατό βασικών φιλοσοφικών εννοιών, ταξιδεύοντάς μας από τον Πλάτωνα, τον Κικέρωνα, τον Θωμά Ακινάτη και τον Πέτρο Αβελάρδο μέχρι τον Nietzsche, τον Godel, τον Derrida και τον Rorty, ενημερώνοντας αξιόπιστα, με σαφήνεια και περιεκτικότητα τον αναγνώστη, προσφέροντάς του μια σύνοψη των θεμελιωδών φιλοσοφικών συζητήσεων, των σημαντικότερων θέσεων και των ισχυρότερων επιχειρημάτων της φιλοσοφίας, και επεξηγώντας πυκνά και εύληπτα μια εκτενέστατη περιοχή από το σύμπαν του φιλοσοφικού γίγνεσθαι.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Τίτλος: Ιστορία της τέχνης. Η γέννηση μιας νέας επιστήμης από τον 19ο στον 20ό αιώνα
Συγγραφέας: Νίκος Δασκαλοθανάσης
Έκδοση: Άγρα, Αθήνα, 2013
Σελίδες: 512
ISBN: 978-960-505-070-2
Τιμή με έκπτωση: 20,70€


Τι είναι η ιστορία της τέχνης; Ό,τι αφηγείται ο Πλίνιος, ό,τι περιλαμβάνει ο Bαζάρι στους Βίους του ή μήπως η Ιστορία της τέχνης των αρχαίων, το κύκνειο άσμα του Βίνκελμαν; Είναι βέβαιο ότι τα γραπτά όλων αυτών των συγγραφέων συνδέονται τόσο με την τέχνη όσο και με την ιστορία της. Ωστόσο το θέμα τού ανά χείρας βιβλίου είναι διαφορετικό. Αφορά το πώς η ιστορία της τέχνης συγκροτείται ως επιστήμη, το πώς δηλαδή προσδιορίζει το πεδίο μελέτης της, ταξινομεί το αχανές υλικό της, αναπτύσσει τον δικό της θεωρητικό λόγο. Θέση του συγγραφέα είναι ότι η διαδικασία αυτή πρέπει απαραιτήτως να συναρτηθεί με την ανάδυση του έθνους-κράτους: Η επιστήμη της ιστορίας της τέχνης υπήρξε από την αρχή, ιδίως στο γερμανόφωνο χώρο, φορέας διαμόρφωσης της ίδιας της εθνικής "ιδεολογίας" μέσα από το δίπολο μουσείο-πανεπιστήμιο. Στις σελίδες του βιβλίου περιγράφεται έτσι η δραστηριότητα των ιστορικών της Σχολής του Βερολίνου, το όραμα των νεαρών ρομαντικών (ανάμεσά τους και ο Γκαίτε) περί "βόρειου" Μεσαίωνα, η προβολή της ιταλικής Αναγέννησης από τον Γιάκομπ Μπούρκχαρτ, η εμπειρική μέθοδος του Τζοβάννι Μορέλλι, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες των ειδημόνων, η αμφιλεγόμενη σταδιοδρομία του Μπέρναρντ Μπέρενσον. Ο συγγραφέας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο δαιδαλώδες έργο του Αλόις Ριγκλ και των άλλων εκπροσώπων της Σχολής της Βιέννης, καθώς η περί "ύστερης αρχαιότητας" διαμάχη τους με τον "Αττίλα της ιστορίας της τέχνης" Γιόζεφ Στριγκόφσκι καθόρισε τη συζήτηση για την καταγωγή του ίδιου του νεότερου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ο κύκλος κλείνει με την παρουσίαση της "δομικής" θεωρίας του εθνικοσοσιαλιστή Χανς Ζέντλμαϋρ, όπου μέσω της παραδειγματικής ανάλυσης της ζωγραφικής του Πίτερ Μπρούχελ αναδεικνύονται οι σφοδρές πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις του μεσοπολέμου. Το παρόν βιβλίο φωτίζει έτσι όλες τις σημαίνουσες όψεις της διαδικασίας γέννησης τούτης της νέας επιστήμης που συγκροτείται στη χαραυγή της νεωτερικότητας επί του πολυκύμαντου ορίζοντα της ευρωπαϊκής ιστορίας.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)Το 512 σελίδων βιβλίο περιλαμβάνει 806 βιβλιογραφικές και ερμηνευτικές σημειώσεις, βιβλιογραφία 378 τίτλων, 91 (ασπρόμαυρες) εικόνες και ευρετήριο προσώπων. 

ΤΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ. ΚΕΙΜΕΝΑ, ΕΝΤΥΠΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ

Τίτλος: Το λογοτεχνικό Ηράκλειο του Μεσοπολέμου. Κείμενα, έντυπα, δημιουργοί
Συγγραφέας: Αντώνης Καρτσάκης 
Έκδοση: Δήμος Ηρακλείου - Βικελαία Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο, 2013
Σελίδες: 342 σελ. 
ISBN: 978-960-7970-61-9
Τιμή με έκπτωση: 13,50€Τι διαβάζουν λοιπόν οι Ηρακλειώτες του Μεσοπολέμου; Ποιες είναι οι λογοτεχνικές προτιμήσεις τους; Ποιες από τις αισθητικές τάσεις του αθηναϊκού κέντρου φθάνουν στην ελληνική επαρχία την εποχή αυτή; Και ποια η πνευματική εικόνα του Ηρακλείου, όπως σκιαγραφείται στα λογοτεχνικά περιοδικά;

Ιχνηλάτες του τόπου μας, χωρίς καμιά νοσταλγία επιστροφής· ενός τόπου που « πολύ αγαπιέται με υπομονή και περηφάνια». Οδηγός μας η λογοτεχνία: τα κείμενα των ανθρώπων που κατοίκησαν τον τόπο. Κείμενα-ψηφίδες που φιλοδοξούν να συμπληρώσουν την εικόνα της πόλης· να εικονογραφήσουν τα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, τις σχέσεις των ανθρώπων, την ποιότητα των αισθημάτων. Με άλλα λόγια, να μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε την ψυχή εκείνων που περπάτησαν τον τόπο.


(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Μαρίνος Φαλιέρος: Λόγοι διδακτικοί του πατρός προς τον υιόν

Τίτλος: Λόγοι διδακτικοί του πατρός προς τον υιόν
Συγγραφέας: Μαρίνος Φαλιέρος
Επιστημονική επιμέλεια: Arnold van Gemert & Wim Bakker
Έκδοση: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών - Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 2014
Σελίδες:116
ISBN: 978-960-231-157-8
Τιμή με έκπτωση: 11.50€Οι Λόγοι διδακτικοί του πατρός προς τον υιόν του βενετοκρητικού φεουδάρχη και ποιητή Μαρίνου Φαλιέρου είναι ένα δημώδες παραινετικό ποίημα του πρώτου μισού του 15ου αιώνα. Έχει αποδέκτη τον γιο του ποιητή, τον Μάρκο, αλλά αποτυπώνει και γενικότερα προβλήματα της αρχοντικής κοινωνίας στη βενετοκρατούμενη Κρήτη: τις σχέσεις με τους χωρικούς και την αντιμετώπιση καινούργιων κοινωνικών δεδομένων, όπως η ανατροφή των αγοριών, η διεύθυνση μιας οικογένειας, οι απειλές που απορρέουν από τον πλούτο και τη χλιδή, ο χειρισμός του δεύτερου γάμου και οικονομικών-κληρονομικών ζητημάτων. Το έργο του Φαλιέρου φαίνεται να ακολουθεί την ηθικοδιδακτική παράδοση της ελληνικής υστερομεσαιωνικής λογοτεχνίας (π.χ. Σπανέας, Διδαχή Σολομώντος ή Ψευδο-Σπανέας, Συμβουλές στον Φραντσισκή του Στέφανου Σαχλίκη). Στην πραγματικότητα, αποτελεί, σε ένα τμήμα του, διασκευή μιας μορφής του μεσαιωνικού πεζού έργου De cura rei familiaris, που γνώριζε τότε εξαιρετική επιτυχία. Πάντως ο Φαλιέρος χρησιμοποιεί το πρότυπο αυτό, και άλλες πηγές, επιλεκτικά, για να διατυπώσει τις δικές του, επίκαιρες και πρακτικές συμβουλές για τη ζωή μέσα στον κόσμο. Είναι η πρώτη φορά που δημώδες λογοτέχνημα συμβουλεύει λεπτομερειακά για την επιλογή της νύφης, τις συζυγικές σχέσεις, την κατανομή καθηκόντων μέσα στην οικογένεια και τη μοίρα των παιδιών.
Την έκδοση επιμελούνται οι ομότιμοι καθηγητές του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ Arnold van Gemert και Wim Bakker.Δείτε ακόμη στην σειρά Παλαιότερα Κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Η Κακοπαντρεμένη (Ρίμα για τον γέρο και το κορίτσι), Επιμέλεια: Arnold van Gemert, 2010, €10,85
Ο Κάτης και ο Ποντικός, Επιμέλεια: Cristiano Luciani, Μετάφραση: Γιώργος Κεχαγιόγλου, 2011, €10,85
Πτωχολέων, Επιμέλεια: Γιώργος Κεχαγιόγλου, 2011, €13,55
Ανακάλημα της Κωνσταντινούπολης, Επιμέλεια: Εμμανουήλ Κριαράς, Επίμετρο: Γιώργος Κεχαγιόγλου, 2012, €14,38
Ο Έπαινος των Γυναικών, Επιμέλεια: Σωτηρία Σταυρακοπούλου, 2013, €14,38

ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΕΤ

Τίτλος: Κόσμοι σε Πόλεμο: 2.500 χρόνια σύγκρουσης ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση
Συγγραφέας: Αnthony Pagden
Μετάφραση: Ελένη Αστερίου
Έκδοση: Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 2014
Σελίδες: 639
ISBN: 978-960-221-599-9
Τιμή με έκπτωση: 33,55€

Η ιστορία της μακρόχρονης πάλης ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, από τους κλασικούς χρόνους μέχρι τις συγκρούσεις του 21ου αιώνα.

Οι διαφορές που χωρίζουν τη Δύση από την Ανατολή είναι βαθύτερες από την πολιτική και βαθύτερες από τη θρησκεία, υποστηρίζει ο Άντονυ Πάγκντεν. Για να κατανοήσουμε αυτή την ευμετάβολη σχέση όπως λειτούργησε στην πορεία των αιώνων, είναι ανάγκη να ανατρέξουμε πριν από τις Σταυροφορίες, πριν από τη γένεση του Ισλάμ, πριν από τη γένεση του χριστιανισμού, στον 5ο π.Χ. αιώνα. Η Ευρώπη γεννήθηκε από την Ασία και για αιώνες Ευρώπη και Ασία μοιράζονταν μια κοινή ιστορία. Όμως, όταν ο Ξέρξης προσπάθησε να κατακτήσει την Ελλάδα, άρχισε μια πάλη που δεν σταμάτησε ποτέ. Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία αυτής της μακρόχρονης σύγκρουσης.

Πρώτα ο Αλέξανδρος κι έπειτα οι Ρωμαίοι προσπάθησαν να ενώσουν την Ευρώπη και την Ασία σε έναν ενιαίο πολιτισμό. Με τον προσηλυτισμό της Δύσης στον χριστιανισμό και μεγάλου μέρους της Ανατολής στο ισλάμ, ένας σκληρός πόλεμος για την παγκόσμια κυριαρχία ξέσπασε ανάμεσα σε δύο οικουμενικές θρησκείες. Τον 17ο αιώνα, ο αγώνας μετατοπίστηκε από τη θρησκεία στη φιλοσοφία: ο επιστημονικός ορθολογισμός της Δύσης απέναντι στην πίστη στο λόγο του Θεού. Οι επόμενοι δύο αιώνες γνώρισαν την αποσύνθεση των μεγάλων μουσουλμανικών αυτοκρατοριών –της οθωμανικής, της μογγολικής στην Ινδία και των Σαφαβιδών στο Ιράν– και την αυξανόμενη κυριαρχία της Δύσης σε όλη την Ασία. Η επακόλουθη προσπάθεια να αναμειχθούν το ισλάμ και η δυτική νεωτερικότητα πυροδότησε στον ισλαμικό κόσμο μια πάλη ανάμεσα σε μεταρρυθμιστές και παραδοσιοκράτες που διατηρείται μέχρι σήμερα.

Οι πόλεμοι ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση έχουν τη μακρύτερη διάρκεια και τις μεγαλύτερες απώλειες στην ανθρώπινη ιστορία. Ταυτόχρονα διαμόρφωσαν την αντίληψη της Δύσης για τον εαυτό της ως ανεξάρτητου, ελεύθερου, εκκοσμικευμένου και σήμερα δημοκρατικού κόσμου. Σφράγισαν έτσι και συνεχίζουν να σφραγίζουν τον σύγχρονο κόσμο.


«Αν πρόκειται να διαβάσετε ένα μόνο βιβλίο για τη μανιχαϊστική σύγκρουση ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, διαβάστε αυτό.»

Efraim Karsh, συγγραφέας του Islamic Imperialism: A History


«Ένα αριστούργημα με εκπληκτικό εύρος, ευανάγνωστο και γεμάτο εύστοχες παρατηρήσεις. Ο Πάγκντεν ξέρει να αφηγείται έξοχα μια ιστορία και διαθέτει μεγάλο πλούτο γνώσεων. Το έργο του ζωντανεύει τις επικές μάχες του παρελθόντος αναδεικνύοντας τον ρόλο τους στις καμπές της ιστορίας, αλλά και φωτίζοντας τι συμβαίνει σήμερα στο Ιράκ, στο Ιράν και στο Αφγανιστάν.»

Strobe Talbott, πρόεδρος του Brookings Institution, 
πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ


Ο Antony Pagden έχει εργαστεί ως μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων κι έχει πολλές δημοσιεύσεις για ζητήματα ισπανικής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Δίδαξε στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ, της Οξφόρδης και στο Χάρβαρντ, προτού γίνει καθηγητής στο Johns Hopkins και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες. Έργα του είναι: Mexican Pictorial Manuscripts in the Bodleian Library (1975), The Spiritual Conquest of the Mayas (1975), The Fall of Natural Man: the American Indian and the origins of comparative anthropology (1983) (Eugene Bolton Prize), Spanish Imperialism and the Political Imagination (1990), European Encounters with the New World: From Renaissance to Romanticism (1993), The Uncertainties of Empire: Essays in Iberian and Spanish-American Intellectual History (1994), Lords of All the World: Ideologies of Empire in Spain, Britain and France, c.1500-c.1800 (1995), Peoples and Empires: A Short History of European Migration, Exploration, and Conquest, from Greece to the Present (2001), Worlds at War: The 2,500 year Struggle between East and West (2009), The Enlightenment - and why it still matters (2013).

(πηγή: εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

Τίτλος: Η κατασκευή του χρεωμένου ανθρώπου. Δοκίμιο για τη νεοφιλελεύθερη κατάσταση
Συγγραφέας: Maurizio Lazzarato
Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας
Έκδοση: Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 2014
Σελίδες: 192
ISBN: 978-960-221-609-5
Τιμή με έκπτωση: 12,45€


«Με τη γέννηση δεν μας κληροδοτείται πλέον το προπατορικό αμάρτημα αλλά το χρέος των προηγούμενων γενεών. . . Αν άλλοτε ήμασταν υπόχρεοι στην κοινότητα, στους θεούς, στους προγόνους, στο εξής είμαστε υπόχρεοι στον “θεό” Κεφάλαιο.»

Το χρέος, ιδιωτικό και δημόσιο, φαίνεται σήμερα να είναι μια κεφαλαιώδης έγνοια των οικονομικών και πολιτικών υπευθύνων. Ωστόσο, αντί να αποτελεί απειλή για την καπιταλιστική οικονομία, βρίσκεται στην καρδιά του νεοφιλελεύθερου εγχειρήματος. Σ’ αυτή την πιο πρωτότυπη και ρηξικέλευθη από τις πρόσφατες μελέτες για την κρίση χρέους, ο Μαουρίτσιο Λατσαράτο, υποστηρίζει ότι το χρέος είναι πριν απ’ όλα μια πολιτική κατασκευή και η σχέση πιστωτή-οφειλέτη η θεμελιώδης κοινωνική σχέση του κόσμου μας. Ξαναδιαβάζοντας ένα παραγνωρισμένο κείμενο του Μαρξ, καθώς και έργα του Νίτσε, του Ντελέζ, του Γκουαταρί και του Φουκώ, δείχνει ότι το χρέος δεν ανάγεται απλώς σ’ έναν οικονομικό μηχανισμό. είναι ταυτόχρονα μια τεχνική διακυβέρνησης και ελέγχου των ατομικών και των συλλογικών υποκειμένων, που επιδιώκει να περιορίσει την αβεβαιότητα ως προς το χρόνο και τις συμπεριφορές των κυβερνωμένων. Προκειμένου να «τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας», καλούμαστε να γίνουμε «επιχειρηματίες του εαυτού μας», «διαχειριστές» της ζωής μας και του «ανθρώπινου κεφαλαίου» μας, με αποτέλεσμα να ανατρέπεται και να αναμορφώνεται όλος ο φυσικός, ψυχοδιανοητικός και συναισθηματικός μας ορίζοντας. Υπάρχει άραγε έξοδος από τη δεινή αυτή συνθήκη του χρεωμένου ανθρώπου;
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 
Ο Maurizio Lazzarato, Ιταλός κοινωνιολόγος, φιλόσοφος και ακτιβιστής, γεννήθηκε το 1955. Στο τέλος της δεκαετίας του 1970, μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και τη δράση του στο κίνημα της «Εργατικής Αυτονομίας», κατέφυγε μόνιμα στο Παρίσι. Εκεί μελετά, ως αυτόνομος ερευνητής, την εργατική δύναμη και την άυλη εργασία, την οντολογία της εργασίας και την επισφάλεια, τον γνωσιακό καπιταλισμό και τη βιοπολιτική, τα «μετασοσιαλιστικά» κινήματα, τον ακτιβισμό και την τέχνη. Είναι ιδρυτικό μέλος και συντάκτης του περιοδικού Multitudes, ερευνητής στο κέντρο Matisse/CNRS (Université Paris I) και μέλος του Collège International de Philosophie. Έργα του είναι: Lavoro immateriale: Forme di vita e produzione di soggettività, Les Révolutions du capitalisme, Le Gouvernement des inégalités: Critique de l’insécurité néolibérale, Expérimentations politiques.


Τίτλος: Η Διεκδίκηση της Αντιγόνης
Συγγραφέας: Judith Butler
Μετάφραση: Βαρβάρα Σπυροπούλου
Έκδοση: Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 2014
Σελίδες: 106
ISBN: 978-960-221-564-7
Τιμή με έκπτωση: 11.50€Αν η Αντιγόνη, η εξεγερμένη ηρωίδα του Σοφοκλή, αποτελεί σύμβολο απείθειας και ανυπακοής, πόσο ξεφεύγει, αλήθεια, από την εξουσία που αντιμάχεται; Αν η αγάπη για τον αδελφό της την οδηγεί στο θάνατο, ποιες μορφές συγγένειας θα την άφηναν να ζήσει; Πόσο διαφορετική θα ήταν η ψυχανάλυση αν, αντί για τον Οιδίποδα, είχε εκλάβει ως αφετηρία την Αντιγόνη (το "μεταοιδιπόδειο" υποκείμενο); Και τι περιθώρια σεξουαλικής ελευθερίας θα προέβαλλαν αν το ταμπού της αιμομιξίας δεν υπαγόρευε μια κανονιστική ετεροσεξουαλικότητα;

Κορυφαία φυσιογνωμία της σύγχρονης κριτικής σκέψης στα πεδία της πολιτικής φιλοσοφίας, των πολιτισμικών σπουδών, της ανθρωπολογίας, του φεμινισμού και της κουήρ θεωρίας, η Τζούντιθ Μπάτλερ καταπιάνεται μ' αυτά τα ερωτήματα, περνώντας από τον Χέγκελ, τον Λεβί-Στρως, τον Λακάν, την Ιριγκαρέ, την Άρεντ, τον Αγκάμπεν. Συνδέοντας τα λόγια και τα έργα της Αντιγόνης με τις διεκδικήσεις όσων δεν χωράνε στις αποδεκτές σχέσεις συγγένειας, επανατοποθετεί τη μορφή της σε μια ριζοσπαστική προοπτική, στα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Τίτλος: Η εξέλιξη της παιδαγωγικής σκέψης
Συγγραφέας: Emile Durkheim
Πρόλογος για την ελληνική έκδοση: Christian de Montlibert
Eισαγωγή:
Maurice Halbwachs
Μετάφραση: Ηλίας Αθανασιάδης
Έκδοση: Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2014
Σελίδες: 488
ISBN: 978-960-221-592-0
Τιμή με έκπτωση: 23,00€

Η κλασική αυτή μελέτη του Ντυρκέμ ξεκινάει από μια διατύπωση που υπόκειται στο σύνολο των έργων του: τα έθιμα, οι ιδέες, οι τρόποι έκφρασης των αισθημάτων δεν είναι προϊόν της συνειδητής μας δράσης, είναι εν μέρει αποτέλεσμα των πρακτικών και των αναπαραστάσεων προηγούμενων γενεών. Σ’ αυτές τις συνθήκες, ακόμη και ο πιο ικανός παιδαγωγός δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι επεξεργάζεται μια εντελώς νέα εκπαιδευτική θεωρία. «Δεν βρίσκεται μπροστά σε μια tabula rasa, πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομήσει ό,τι θέλει». Του απομένει λοιπόν να γνωρίσει τα προηγούμενα εκπαιδευτικά συστήματα για να δράσει πάνω στις υπάρχουσες πραγματικότητες. Κι αυτό χωρίς να περιμένει έτοιμες λύσεις από την εξέταση των παιδαγωγικών θεωριών διότι, όπως έλεγε επίσης ο Ντυρκέμ, αν «όλοι σχεδόν οι μεγάλοι παιδαγωγοί, ο Ραμπελαί, ο Μονταίν, ο Ρουσσώ, ο Πεσταλότσι είναι επαναστατικά πνεύματα . . . δεν λένε να τι υπάρχει, αλλά να τι θα έπρεπε να κάνουμε». Αν το παρελθόν σχηματίζει «το ασυνείδητο κομμάτι μας», ο Ντυρκέμ καταπιάνεται ακριβώς με το άνοιγμα και την ανάπτυξή του.


Ο Émile Durkheim (1858-1917) υπήρξε ο κύριος θεμελιωτής της κοινωνιολογίας και ο ιδρυτής της γαλλικής κοινωνιολογικής σχολής. H μέθοδος, οι αρχές και οι υποδειγματικές μελέτες του εξακο-  λουθούν να αποτελούν τη βάση της σύγχρονης κοινωνιολογίας. Ωστόσο, η συμβολή του έργου του υπερβαίνει τον κλάδο της κοινωνιολογίας και αγγίζει σχεδόν όλους τους κλάδους των ανθρωπιστικών επιστημών, όπως την ανθρωπολογία, τη φιλοσοφία, την οικονομία, τη γλωσσολογία και την ιστορία. Στα κλασικά έργα του περιλαμβάνονται: De la division du travail social, Les Règles de la méthode sociologique, Le Suicide: étude de sociologie, Les Formes élémentaires de la vie religieuse.
Τίτλος: Η αναπαραγωγή. Στοιχεία για μια θεωρία του εκπαιδευτικού συστήματος
Συγγραφέας: Pierre Bourdieu, Jean-Claude Passeron
Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας
Πρόλογος: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Έκδοση: Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2014
Σελίδες: 304
ISBN: 978-960-221-593-7
Τιμήμε έκπτωση: 16,30 €

Το σχολείο δημιουργεί αυταπάτες που τα αποτελέσματά τους δεν είναι διόλου απατηλά: στην ψευδαίσθηση της σχολικής ανεξαρτησίας και ουδετερότητας θεμελιώνεται η κυριότερη συμβολή του στην αναπαραγωγή της καθεστηκυίας τάξης. Γι’ αυτό και η προσπάθεια να έρθουν στο φως οι νόμοι σύμφωνα με τους οποίους το σχολείο αναπαράγει δομικά την κατανομή του πολιτισμικού κεφαλαίου, την κοινωνική κληρονομικότητα των προνομίων και των «αναπηριών», δεν σταματάει στην κατανόηση των αντιφάσεων που διατρέχουν σήμερα τα εκπαιδευτικά συστήματα. Προχωρά επίσης σε μια θεωρία της πρακτικής, η οποία ξεπερνάει τόσο τον υποκειμενισμό της δημιουργικής ελευθερίας όσο και τον αντικειμενισμό που προσυπογράφουν, στη σκιά του στρουκτουραλισμού, η γλωσσολογία, η κυβερνητική και η ψυχανάλυση. 
   Ξεκινώντας από εμπειρικές έρευνες γύρω από την παιδαγωγική σχέση, τη λόγια ή κοινή χρήση της γλώσσας και της κουλτούρας, τα οικονομικά και συμβολικά αποτελέσματα των εξετάσεων και του διπλώματος, η Αναπαραγωγή –το αξεπέραστο αυτό κοινωνιολογικό «long seller»– συνθέτει μια γενική θεωρία των πράξεων συμβολικής βίας και των κοινωνικών συνθηκών της συγκάλυψής της.

Ο Pierre Bourdieu (1930-2002) ήταν Γάλλος κοινωνιολόγος και μαχητικός διανοούμενος, με ευρύτατο έργο και παγκόσμια αναγνώριση. Υπήρξε διευθυντής σπουδών στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, ιδρυτής του Centre de Sociologie Européenne, καθηγητής στο Collège de France, διευθυντής των σειρών Le Sens Commun (Minuit) και Liber (Seuil), καθώς και ιδρυτής και διευθυντής των περιοδικών Actes de la Recherche en Sciences Sociales και Liber και των εκδόσεων Raisons d’Agir.

O Jean-Claude Passeron (γ. 1930) είναι Γάλλος κοινωνιολόγος και επιστημολόγος, διευθυντής σπουδών στην École des Hautes Études en Sciences Sociales και διευθυντής της επιθεώρησης Enquêtes.

Έκθεση: "Τσιτσιριστά" 43 αυτοφυή βρώσιμα χόρτα της ορεινής Κρήτης

Τσιτσιριστά 
43 αυτοφυή βρώσιμα χόρτα της ορεινής Κρήτης 

Στην έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κουρουτιανών Αθήνας, θα εκτεθεί μια συλλογή από 43 είδη φυτών αποξηραμένα, ανθοφορούντα ή και όχι, σε 65 πίνακες. Η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας διάσωσης και ανάδειξης των ιδιαιτεροτήτων του τόπου της Κρήτης καθώς και την ανάδειξη της χρήσης τους στην παρασκευή εδεσμάτων: σε μαγειρευτά λαδερά, τσιγαριαστά, τα λεγόμενα τσιτσιριστά ή τσιτσιρόλια, με κρέας ή σκέτα σε χορτόπιτες ή λαχανόπιτες.

Αυτά τα τριάντα έξι είδη εδώδιμων αυτοφυών χόρτων, που περιέχονται στο ημερολόγιο του Συλλόγου, εντάσσονται στις διατροφικές συνήθειες όσων διαβιούν στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και ειδικά στις υπώρειες του Ψηλορείτη. Αποτελούν το κύριο συστατικό σε εξαίρετης γεύσης εδέσματα: τα τσιτσιριστά ή τσιτσιρόλια (μαγειρευτά λαδερά) και τις λαχανόπιτες (χορτόπιτες)

Σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζονται ως αυτοτελή αισθητικά αντικείμενα οπτικής απόλαυσης. Παρατίθενται με τη στενά τοπική λαϊκή ονοματολογία τους.

Ο Σύλλογος Κουρουτιανών Αθήνας τα τελευταία χρόνια επικεντρώνει τις προσπάθειες του στην επισήμανση, την ανάδειξη και τη διάσωση των φυσικών και ανθρωπογενών αυτών στοιχείων. Όχι από στείρα προσκόλληση στη λεγόμενη παράδοση, που συχνά μας κατακλύζει ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα μιας πλαστής πραγματικότητας, αλλά με στόχο να προβάλει τη βαθύτερη σημασία και την αντικειμενική αξία των στοιχείων αυτών. Παράλληλα επιχειρεί τη σύνδεση με το σύγχρονο πολιτισμικό γίγνεσθαι, ενεργοποιώντας και αξιοποιώντας το σχετικό με τον τόπο ανθρώπινο δυναμικό.

Συλλογή Φυτών: Αντωνία Ριζάκου
Επιμέλεια, Σχεδίαση Έκθεσης: Αντώνης Νουκάκης, Γιώργης Νουκάκης

Διάρκεια έκθεσης: 4 Απριλίου έως 31 Μαΐου 2014 

Ώρες λειτουργίας : Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:30 π.μ. – 8 μ.μ.
 Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 9:30 π.μ. – 3:30 μ.μ.
Πληροφορίες: τηλ. 210 3614143

Τίτλος: Ημερολόγιον Συμβάντων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας Αθηνών 1943-1945
Έρευνα, εισαγωγή, σχολιασμός: Ζήσιμος Χ. Συνοδινός
Έκδοση: ΜΙΕΤ, Αθήνα, 2014
Σελίδες: 395 με 70 α/μ εικόνες
ISBN: 978-960-250-596-0
Τιμή με έκπτωση: 14,93€Το Ημερολόγιον Συμβάντων είναι ένα μικρό ημιεπίσημο ‘κατάστιχο’ του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας Αθηνών, που καλύπτει το χρονικό διάστημα από 2 Απριλίου 1943 μέχρι 12 Δεκεμβρίου 1947. Το τετράδιο αυτό, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε φωριαμό του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, αποτελεί αξιόλογο ντοκουμέντο της εποχής του για όσα διαδραματίζονται στον χώρο των τραπεζών, αφού αναφέρεται στα πιο κρίσιμα και τόσο πυκνά σε γεγονότα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης. Ο άγνωστος συντάκτης του, όπως ακριβώς οι παλαιοί χρονικογράφοι, καταχωρίζει με λιτό αλλά συστηματικό τρόπο, με αυστηρή υπηρεσιακή, ψυχρή, θα λέγαμε, λογική, χωρίς ιδιαίτερους σχολιασμούς, συναισθηματισμούς ή κριτική διάθεση, όσα γεγονότα θεωρεί σπουδαία στη λειτουργία του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας Αθηνών, στη ζωή και τη δράση του προσωπικού της: νέες εργασίες, ενέργειες της διοίκησης, εορτασμούς εθνικών επετείων, κοινωνικές εκδηλώσεις κ.λπ. Κυρίως όμως αφηγείται, και αυτό είναι το σημαντικότερο, τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες του προσωπικού για την επιβίωση, τις σκληρές συνθήκες ζωής και την καταπίεση που υφίστατο από τους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τις συλλήψεις και απολύσεις από τις φυλακές των δραστήριων και αντιστασιακών στελεχών, το γενικότερο πνεύμα της αντίστασης. Η εισαγωγή που έγραψε ο Ζήσιμος Χ. Συνοδινός εντάσσει τα γεγονότα που καταγράφονται στο Ημερολόγιον στο ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικοοικονομικό τους πλαίσιο. Ο εκτενής σχολιασμός κατά ημερομηνία εγγραφής διευρύνει την πληροφόρηση που δίνουν οι λιτές καταγραφές του Ημερολογίου, παρέχοντας περισσότερα ιστορικά στοιχεία από αρχειακές πηγές. Η πληροφόρηση διανθίζεται και με αποσπάσματα από εκδομένα ημερολόγια και μαρτυρίες που αποδίδουν ανάγλυφα το κλίμα της εποχής.

Ο ΖΗΣΙΜΟΣ Χ. ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και σπούδασε νομικά και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα για πάνω από 35 χρόνια (1978-2013), τα περισσότερα στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (ΙΑ/ΕΤΕ) ως ανώτερο στέλεχος. Έχει ασχοληθεί με την οργάνωση και επεξεργασία αρχείων –κυρίως ιδιωτικών, πολιτικών, τραπεζικών, επιχειρήσεων- και με θέματα νεοελληνικής φιλολογίας, ιστορίας και αρχειονομίας. Συνεργάτης επιστημονικών και φιλολογικών περιοδικών, έχει δημοσιεύσει αυτοτελείς εργασίες και άρθρα σε διάφορα έντυπα (Περίπλους, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Επτανησιακά Φύλλα, Αρχειακά Νέα, Μανδραγόρας, Ιστορία Εικονογραφημένη, Πολιτιστική του ΣΥΕΤΕ κ.ά.), καθώς και κείμενά του σε εκδόσεις της Εθνικής Τράπεζας, του ΙΑ/ΕΤΕ και της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας, της οποίας έχει χρηματίσει και πρόεδρος.

ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

Τίτλος: Τυπογραφία, συγγραφείς και αναγνώστες στην Ιταλία της Αναγέννησης
Συγγραφέας: Brian Richardson
Μετάφραση: Ειρήνη Παπαδάκη
Έκδοση: MIET, Aθήνα 2014
Σελίδες: 509 με 17 α/μ εικόνες
ISBN: 978-960-250-594-6
Τιμή με έκπτωση: 22,50€
Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην τυπογραφική βιοτεχνία και τον γραπτό πολιτισμό. Η διάδοση της τυπογραφίας στην Ιταλία την εποχή της Αναγέννησης επηρέασε βαθύτατα όλους όσους είχαν σχέση με το βιβλίο. Καθώς τα κείμενα άρχισαν να κυκλοφορούν ευρύτερα και να στοιχίζουν λιγότερο, οι συγγραφείς αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τη γραφή και τις εκδοτικές μεθόδους τους στις απαιτήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούσε το νέο μέσο, και η ανάγνωση έγινε πιο συνηθισμένη και πιο προσφιλής δραστηριότητα. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τις συνθήκες παραγωγής και κυκλοφορίας των εντύπων, περιγράφοντας τις τεχνικές της τυπογραφικής διαδικασίας και σκιαγραφώντας το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιούνταν η χρηματοδότηση των εκδόσεων και το βιβλιεμπόριο. Εξετάζει επίσης τις αλλαγές που η τυπογραφία επέφερε στην εκδοτική διαδικασία και στις σχέσεις ανάμεσα στους συγγραφείς και τον κόσμο του εντύπου. Επισημαίνει τις επιβιώσεις παλαιότερων πρακτικών και τις καινοτομίες με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι συγγραφείς κατά τη μετάβαση από το χειρόγραφο στο έντυπο, ενώ παράλληλα σταθμίζει τη συμβολή της τυπογραφίας στη σταδιοδρομία τους. Τέλος, διερευνά τις συνέπειες της πλατιάς διάδοσης των έντυπων βιβλίων σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, στο οποίο ανήκουν ακόμα και γυναίκες και άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, καθώς και τις αλλαγές στη μορφή και το περιεχόμενο των εντύπων που προσφέρονταν στους αναγνώστες. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για ένα ζήτημα που σφράγισε τον ιταλικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ο ΜΠΡΑΪΑΝ ΡΙΤΣΑΡΤΣΟΝ είναι ομότιμος καθηγητής της ιταλικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Ληντς και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας. Στις δημοσιεύσεις του, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: Print Culture in Renaissance Italy: The Editor and the Vernacular Text, 1470-1600, Cambridge University Press, 1994, Manuscript Culture in Renaissance Italy, Cambridge University Press, 2009 και η έκδοση του βιβλίου του Giovan Francesco Fortunio, Regole grammaticali della volgar lingua, Antenore, 2001.   

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα