Blogger Template by Blogcrowds.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τίτλος: Συνταγματικά Κείμενα της Ηγεμονίας Σάμου
Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Ν. Λαΐου 
Έκδοση: 'Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2013
Σελίδες: 552 
ISBN: 978-960-6757-83-9
Τιμή με έκπτωση: 32,00€Ο τόμος συνιστά μελέτη των πολιτειακών θεσμών όπως αυτοί αναπτύχθηκαν στην Ηγεμονία Σάμου (1834-1912) με βάση τα παραχωρημένα από την Υψηλή Πύλη συνταγματικά κείμενα. Στην έκδοση των συνταγματικών και άλλων –σχετικών με την οργάνωση των θεσμών της Ηγεμονίας της Σάμου– κειμένων αποτυπώνεται η πολιτική διελκυστίνδα μεταξύ των φιλελεύθερων επιδιώξεων των Σαμίων και των ορίων που έθετε το οθωμανικό κράτος, σε μια εποχή εκσυγχρονιστικών πειραματισμών και μερικής φιλελευθεροποίησής του (Τανζιμάτ).

 

Τίτλος: Γεωργίου Βούρου, Παναγής Τσαλδάρης (1867-1936)
Εισαγωγή: Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου
Έκδοση: 'Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2014
Σελίδες: 544
ISBN: 978-960-6757-86-0 
Τιμή με έκπτωση: 16,00€Φωτοαναστατική ανατύπωση του έργου του δημοσιογράφου Γεώργιου Βούρου, όπου διασώζονται πολύτιμες πληροφορίες για το βίο και την πολιτεία του Παναγή Τσαλδάρη, καθώς και της ευρύτερης εποχής του, χωρίς τη γνώση της οποίας η πολιτική εξέλιξη της μεταπολεμικής Ελλάδας δεν θα ήταν κατανοητή.

Εκδόσεις Ελληνικής Παλαιογραφικής Εταιρείας


Τίτλος: Ταξίδι στον κόσμο των χειρογράφων
Επιστημονική επιμέλεια: Μαρία Πολίτη, Ελένη Παππά
Έκδοση: Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία, 2004
Σελίδες: 176
ISBN: 960-88303-0-3
Τιμή με έκπτωση: 8,00€
Η Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1997 ως επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εκπληρώνοντας ένα παλαιό όραμα του Λίνου Πολίτη. Τα μέλη είναι έλληνες επιστήμονες, καθηγητές Πανεπιστημίου ή αντίστοιχου επιπέδου ερευνητές οι περισσότεροι, που ασχολούνται με θέματα παλαιογραφίας. Σκοπός της Εταιρείας είναι η μελέτη των ανά τον κόσμο διασκορπισμένων ελληνικών χειρογράφων και η προβολή της σημασίας τους ως πολιτισμικών αγαθών, δεδομένου ότι αποτελούν έναν από τους κύριους φορείς της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού.

Στα πλαίσια αυτά η Εταιρεία οργάνωσε, στις 10 Μαΐου 2004, σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, Ημερίδα και Έκθεση των χειρογράφων της Βιβλιοθήκης, με τίτλο "Ταξίδι στον κόσμο των χειρογράφων".


Τίτλος: Κατάλογος Χειρογράφων Ιεράς Μονής Ζάβορδας
Επιστημονική επιμέλεια: Μαρία Λ. Πολίτη
Έκδοση: Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία, 2012
Σελίδες: 224
ISBN: 978-960-88303-2-5
Τιμή με έκπτωση: 14,32€Ο κατάλογος των χειρογράφων της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως, Ζάβορδα βλέπει το φως της δημοσιότητας ύστερα από τριάντα χρόνια από το θάνατο του συντάκτη του, Λίνου Πολίτη, και πάνω από πενήντα από την πρώτη επίσκεψή του στη μονή. Οι τρεις ερευνητικές αποστολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έφεραν και την έκπληξη, την "ανακάλυψη" δηλαδή του χειρογράφου που περιέχει ολόκληρο το Λεξικό του Πατριάρχη Φωτίου. Ο Πολίτης εξιστορεί το χρονικό των επισκέψεων στη μονή, την ανακάλυψη, αναφέρει όσους του συμπαραστάθηκαν, περιγράφει τη μονή της Ζάβορδας και δίνει συνοπτικά την εικόνα της συλλογής των χειρογράφων της μονής σε ένα άρθρο του σε γερμανικό περιοδικό, με σκοπό να ενημερώσει αμέσως τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για το νέο εύρημα -το Λεξικό του Φωτίου. Το άρθρο παρατίθεται εδώ σε μετάφραση μετά την Εισαγωγή, χωρίς διορθωτικές παρεμβάσεις στα σημεία που είναι ανεπίκαιρα σήμερα, ώστε ο αναγνώστης να μεταφερθεί στο κλίμα και τους ανθρώπους της εποχής του 1960. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης).


http://elpe.web.auth.gr/wordpress/wp-content/uploads/2013/03/exploring_manu.jpgΤίτλος: Εξερευνήσεις στα Χειρόγραφα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης
Επιμέλεια: Μαρία Πολίτη, Ελένη Παππά
Έκδοση: Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία,2011
Σελίδες: 210
Τιμή με έκπτωση: 16.00€

Κυκλοφορεί και στα ΑγγλικάΗ μακρά και συναρπαστική ιστορία της παραγωγής ελληνικών χειρογράφων καλύπτει σχεδόν κάθε τομέα της πνευματικής, θρησκευτικής, λογοτεχνικής, και διοικητικής δραστηριότητας του ελληνόφωνου κόσμου κατά τη βυζαντινή και νεότερη περίοδο. Ο τόμος "Εξερευνήσεις στα χειρόγραφα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης" περιλαμβάνει 12 δοκίμια κορυφαίων ερευνητών, ειδικών στα ελληνικά χειρόγραφα, που αναδεικνύουν την πλούσια και εκλεκτή συλλογή της Βιβλιοθήκης. Οι μελέτες συνοδεύονται από έγχρωμες φωτογραφίες και παρουσιάζουν ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα και όμορφα χειρόγραφα που φυλάσσονται στη Γεννάδειο. Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και η Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία συνέπραξαν προκειμένου να εκδώσουν αυτόν τον τόμο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Η δίγλωσση αυτή έκδοση σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τη σειρά "Μονογραφίες Γενναδείου".Τίτλος: Τα Χειρόγραφα της Συλλογής ΚΝΕ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Επιμέλεια: Μάχη Παϊζη-Αποστολοπούλου
Έκδοση: Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία, 2008
Σελίδες: 11
Τιμή με έκπτωση: 1,60€


Η μικρή συλλογή χειρογράφων του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών απαρτίζεται από 11 χειρόγραφα, που αποκτήθηκαν κατά κύριο λόγο από δωρεές. [...] Όλα τα χειρόγραφα χρονολογούνται στον 18ο και τον 19ο αιώνα, είναι χαρτώα, κάποια γραμμένα από χέρι έμπειρο με επιμελημένη γραφή, άλλα γραμμένα από τους ίδιους τους κατόχους, που μοναδικό σκοπό είχαν να απομνημονεύσουν για δική τους χρήση όσα έγραφαν. Καθένα, ανεξάρτητα από τη μεγάλη ή μικρότερη παλαιογραφική του αξία, προσφέρει στον ερευνητή που το μελετά ψηφίδες συχνά απροσδόκητα σημαντικές για την ανασυγκρότηση της ιστορίας.ΝΕΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

Τίτλος: Κωνσταντινούπολη. Ιστορία και αρχαιολογία
Συγγραφέας: Peter Schreiner
Μετάφραση: Αννέτε Φωσβίνκελ
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2014
Σελίδες: 261 με 10 σχεδιαγράμματα, 12 α/μ και 7 έγχρωμες εικόνες
ISBN: 978-960-250-592-2 χαρτόδετο / 978-960-250-593-9 πανόδετο
Τιμή με έκπτωση: 13.50€ χαρτόδετο, 22,50€ πανόδετο

  
Το Βυζάντιον, η αποικία των αρχαίων Ελλήνων, επιλέχθηκε το 324 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α΄ για να αποτελέσει το νέο κέντρο της αυτοκρατορίας στα ανατολικά και πήρε το όνομά του: «πόλη του Κωνσταντίνου», Κωνσταντινούπολη. Ο Κωνσταντίνος έδωσε στην πόλη έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη από την αρχική, τη διαίρεσε –ακολουθώντας το πρότυπο της Ρώμης- σε δεκατέσσερα διαμερίσματα και την προίκισε μεταξύ άλλων με Καπιτώλιο, Ιππόδρομο, πλατείες και έναν κεντρικό οδικό άξονα που συνέδεε την Ανατολή με τη Δύση. Πολύ γρήγορα η Κωνσταντινούπολη εξελίχτηκε σε κέντρο της αυτοκρατορίας και διατήρησε τη θέση αυτή για περισσότερα από χίλια χρόνια. Έτσι η Κωνσταντινούπολη –η οποία μετά την κατάληψή της από τους Τούρκους το 1453 έγινε η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- δεν αντιπροσωπεύει μόνο τον ελληνορωμαϊκό κόσμο, αλλά και τον χριστιανικό Μεσαίωνα. Κάθε περίοδος άφησε τα αρχιτεκτονικά της ίχνη σ’ αυτή τη μοναδική μητρόπολη. Ο Πέτερ Σράινερ φωτίζει τα σημαντικότερα στάδια της εξέλιξης της Κωνσταντινούπολης, συνδέοντάς τα με την πολιτική, πολιτιστική, θρησκευτική και οικονομική ιστορία της πόλης. Παρά τις πολλές μεταβολές και τα συχνά δραματικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορική της πορεία ανά τους αιώνες, η πόλη του Βοσπόρου διατήρησε τον χαρακτήρα της οικονομικής μητρόπολης και του διαμετακομιστικού σταθμού του θαλασσίου εμπορίου. Αδιαμφισβήτητη παρέμεινε επίσης η κυρίαρχη θέση της Κωνσταντινούπολης ως εκκλησιαστικού κέντρου μιας αυτοκρατορίας και ως εστίας παιδείας και γνώσης.

Ο ΠΕΤΕΡ ΣΡΑΪΝΕΡ είναι ομότιμος καθηγητής Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γερμανικού Κέντρου Μελετών στη Βενετία, καθώς και αντεπιστέλλον μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και της Ακαδημίας Επιστημών στη Γοττίγγη της Γερμανίας. Είναι επίσης επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Βελίκο, Τίρνοβο, Βελιγραδίου, Σόφιας και Γαλατσίου. Με τις πολυάριθμες δημοσιεύσεις του για την ιστορία της Κωνσταντινούπολης έχει αναδειχθεί σε ειδήμονα σ’ αυτόν τον τομέα. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ. ΤΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

Τίτλος: Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία. Αναλυτικός κατάλογος 1904-1962
Κείμενα: Ειρήνη Οράτη, Άγγελος Δρακογιώργος, Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος 
Έρευνα-τεκμηρίωση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με το Τμήμα Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2014
Σελίδες: 367 με 881 έγχρωμες και α/μ εικόνες
ISBN: 978-960-250-599-1
Τιμή με έκπτωση: 72,00€


Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης που συνδιοργάνωσαν το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και η Alpha Bank στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Εϋνάρδου (7 Μαΐου έως 12 Ιουλίου 2014). Αποτελεί τον πληρέστερο μέχρι στιγμής κατάλογο των εκδόσεων τις οποίες εικονογράφησε ο κορυφαίος καλλιτέχνης Δημήτρης Γαλάνης (1879-1966). Ο Γαλάνης έφτασε στο Παρίσι με εμπειρία κυρίως στη γελοιογραφία. Η πρώτη δύσκολη δεκαετία (1900-1910) αναλώθηκε κυρίως στον σχεδιασμό γελοιογραφιών, επαγγελματική δραστηριότητα που στήριξε και τις πρώτες του καλλιτεχνικές προσπάθειες. Στο τέλος αυτής της δεκαετίας και στις αρχές της επόμενης χρονολογούνται τα πρώτα χαρακτικά. Μετά το 1910 συμμετέχει σε εκθέσεις και γνωρίζει καλλιτέχνες που, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, τον επηρέασαν ουσιαστικά. Με τη συμμετοχή του στην εμβληματική έκθεση της κυβιστικής ομάδας Section d’ or το 1912, βρίσκεται ανάμεσα σε καλλιτέχνες που παρουσιάζουν για πρώτη φορά τον κυβισμό στο ευρύ κοινό. Την περίοδο 1918-1921 δημιούργησε σχέσεις με καλλιτέχνες της γαλλικής πρωτοπορίας: Ματίς, Ντεραίν, Πικάσσο, Ντυφύ, Μπρακ. Την περίοδο των πειραματισμών διαδέχονται τα χρόνια της ωριμότητας και της επαγγελματικής καταξίωσης. Έως το 1929 έχει διαμορφώσει το προσωπικό του στίγμα. Πρόκειται για τη δεκαετία της αναγνώρισης (1920-1930) και τη σταδιακή στροφή του σε επιρροές από παρελθόντες αιώνες. Η ασχολία του με την εικονογράφηση βιβλίων ήταν ο βασικός βιοπορισμός του και μέσα από αυτά έγινε πολύ γνωστός στους βιβλιόφιλους αλλά και στο κοινό του Παρισιού που ακόμα και σήμερα γνωρίζει τον «Galanis». Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους αμιγείς χαράκτες του 20ού αιώνα. Για τις εκδόσεις των βιβλίων του συνεργάστηκε με συγγραφείς όπως ο Μαλρώ, ο Νερβάλ, ο Γκαμπορύ, ο Ζιντ, ο Μωρουά, ο Βαλερύ, καθώς και πολλούς σημαντικούς τυπογράφους και εκδοτικούς οίκους του Παρισιού (Éditions de la Nouvelle Revue française / Librairie Gallimard, Éditions Kra, Georges Crès, Éditions de la Pléiade κ.ά.).Στην Ελλάδα ο Γαλάνης εξέθεσε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1928 και δώρισε έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη. Έκτοτε οι Έλληνες χαράκτες τον θεωρούν «πατέρα και δάσκαλο της νεοελληνικής χαρακτικής», αφού ουσιαστικά μέσα από το δικό του έργο ήρθαν σε επαφή με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή χαρακτική. Ο κατάλογος με τα εικονογραφημένα έργα του Δημήτρη Γαλάνη αποτελεί ώριμο καρπό της μακρόχρονης συνεργασίας της Alpha Bank με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Πολλοί, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, εσωτερικοί και εξωτερικοί συνεργάτες, εργάστηκαν από το 2008 ως το 2013 για να εντοπίσουν, να συγκεντρώσουν, να τεκμηριώσουν και να καταγράψουν το εικονογραφικό έργο του Γαλάνη. Ο κατάλογος στηρίχθηκε στα βιβλία που απόκεινται στις συλλογές της Alpha Bank και του ΜΙΕΤ και στο πλούσιο αρχειακό υλικό από το Μουσείο της Μονμάρτρης, όπου βρίσκεται το αρχείο του Δημήτρη Γαλάνη. Σημαντική επίσης υπήρξε η συμβολή συλλεκτών στην εξαντλητική παρουσίαση του εικονογραφικού έργου του καλλιτέχνη.
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1879. Το 1897 εισάγεται στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τον επόμενο χρόνο μεταπηδά στο Τμήμα Γραφικής του Σχολείου των Καλών Τεχνών. Το 1900 εγκαθίσταται στο Παρίσι, όπου σπουδάζει στην École des Beaux-Arts με δάσκαλο τον Fernand Cormon, ζωγράφο ακαδημαϊκής νοοτροπίας. Στη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία (1907-1909) ενδιαφέρθηκε συστηματικά για τη χαρακτική και ιδιαίτερα για την ξυλογραφία. Από το 1909 εγκαθίσταται μόνιμα στη Μονμάρτρη, όπου θα ζήσει και θα δημιουργήσει αδιάλειπτα μέχρι το 1965. Το 1914 κατατάσσεται στη Λεγεώνα των Ξένων. Αποκτά τη γαλλική υπηκοότητα και καλείται πλέον να υπηρετήσει στον γαλλικό στρατό. Το διάστημα 1916-1918 βρίσκεται στην Κέρκυρα ως διερμηνέας του γαλλικούς στρατού. Μετά την επιστροφή του στο Παρίσι, το 1918, δραστηριοποιείται ενεργά στη γαλλική καλλιτεχνική σκηνή συμμετέχοντας σε πολλές σημαντικές ομαδικές εκθέσεις, με καλλιτέχνες όπως ο Πικάσσο, ο Μπρακ και ο Ματίς. Το 1919 συμμετέχει, μαζί με άλλους Έλληνες καλλιτέχνες της «Ομάδος Τέχνης», σε έκθεση στην Galerie La Boétie, την οποία εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. Τη δεκαετία 1920-1930 εγκαταλείπει σταδιακά τη ζωγραφική για να αφιερωθεί σχεδόν αποκλειστικά στη χαρακτική και την εικονογράφηση βιβλίων. Το 1928 οργανώνει, με τεράστια επιτυχία, την πρώτη ατομική του έκθεση στην Ελλάδα στο Ιλίου Μέλαθρον. Το 1945 ο Γαλάνης εκλέγεται καθηγητής Ξυλογραφίας στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού και την ίδια χρονιά εκλέγεται ισόβιο μέλος της γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών. Το 1950 εκλέγεται αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1959 ο φίλος του Αντρέ Μαλρώ, υπουργός Πολιτισμού τότε, του επιδίδει προσωπικά στο ατελιέ του το παράσημο της Λεγεώνος της Τιμής. Το 1965 επιστρέφει στην Αθήνα, όπου πεθαίνει το 1966.   


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΜΑΣΤίτλος: Το Ανατολικό δράμα. Από την Αθήνα στην Άγκυρα
Συγγραφέας: Bertrand Bareilles
Μετάφραση: Σόφη Κωτσάκη-Δρετάκη
Έκδοση: Ηράκλειο, Δήμος Ηρακλείου  - Βικελαία Βιβλιοθήκη 2013
Σελίδες:179
ISBN: 978-960-7970-62-6
Τιμή με έκπτωση: 9,60€


«...Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας Bertrand Bareilles, ένας από τους πλέον έγκριτους Γάλλους δημοσιογράφους της εποχής, εκθέτει με αξιοθαύμαστη σαφήνεια και κριτική σκέψη τις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Τουρκία, από την εμφάνιση των Νεότουρκων (1908) και τη Στρατιωτική Επανάσταση του 1909 στην Ελλάδα, έως τη δραματική κατάληξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής. Από όσα γνωρίζω, το βιβλίο αυτό απουσιάζει από την ελληνική ιστορική βιβλιογραφία της δραματικής εκείνης περιόδου, και η προσθήκη του τώρα στις εκδόσεις της εκδόσεις της Βικελαίας αποτελεί σημαντική συμβολή.

Το βιβλίο αποτελείται από έξι ενότητες και τελειώνει με συμπεράσματα. Ο συγγραφέας είναι γνήσιος φιλέλλην και θαυμαστής του μεγάλου πρωταγωνιστή των γεγονότων της περιόδου, του Ελευθερίου Βενιζέλου, τη δράση και τις πολιτικές περιπέτειες του οποίου παρακολουθεί από την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ελλάδας με εντολή του Στρατιωτικού Συνδέσμου (1910), ως την υπογραφή των διεθνών συνθηκών των Σεβρών και της Λωζάνης...».
(από τον πρόλογο του βιβλίου)Τίτλος: Αξέχαστα Περασμένα. Από την Καρβάλη της Καππαδοκίας.
Συγγραφέας: Ιωάννης Δ. Λουκίδης
Έκδοση: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Αθήνα 2011
Σελίδες:259
ISBN: 978-960-7957-77-1
Τιμή με έκπτωση: 12,00€

Η έκδοση «Αξέχαστα περασμένα» του αείμνηστου Γιάννη Δ. Λουκίδη, που δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Προσφυγικός κόσμος», είναι μια περιήγηση στην Καρβάλη της Καππαδοκίας. Η μικρή αυτή κωμόπολη, γνωστή και ως Γκέλβερι, από παραφθορά της αρχικής ονομασίας, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα. ΓιΆ αυτό το λόγο η ιστορική πληροφορία συνυφαίνεται με επιτυχία με την προσωπική αφήγηση.

Ο συγγραφέας καταγράφει αναμνήσεις από τα μαθητικά χρόνια και πληροφορίες για την εκπαίδευση, το εμπόριο, την οικονομία και το λαϊκό πολιτισμό. Με ιδιαίτερη επιμέλεια και λεπτομερή περιγραφή παρουσιάζονται οι εκκλησίες της Καρβάλης και της γύρω περιοχής. Το τελευταίο κομμάτι του βιβλίου είναι αφιερωμένο στα χρόνια γύρω από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη φυγή προς την Ελλάδα. Προσωπικές ιστορίες και γεγονότα δίνουν ανάγλυφα την τραγωδία του εκπατρισμού, τον πόνο που συνοδεύει το ξερίζωμα από το σπιτικό και τον αποχωρισμό από τα πάτρια εδάφη.


Τίτλος: Ένας Συνταγματικός Δημοκράτης Ηγέτης κατά την Επανάσταση του '21. Ο Γ. Λογοθέτης Λυκούργος της Σάμου (1772-1850)
Συγγραφέας: Μιχαήλ Β. Σακελλαρίου
Έκδοση: Πανεπιστημνιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2014
Σελίδες: 478
ISBN: 978-960-524-414-9
Τιμή με έκπτωση: 12,80€


Πρόκειται για µια πολυεδρική σύνθεση της ιστορίας µιας ηγετικής φυσιογνωµίας του ’21 βάσει και πολλών νέων πηγών. Επικεφαλής ενός λαϊκού κινήµατος στη Σάµο πριν από την Εθνεγερσία, διοίκησε πολιτικά και στρατιωτικά την πατρίδα του. Πριν κηρύξει την επανάσταση συνέταξε οργανικό νόµο και στρατιωτικό κανονισµό και τους έθεσε υπό την έγκριση του λαού. Έτσι δηµιούργησε στη Σάµο ένα τοπικό αυτόνοµο κράτος και πειθαρχηµένο στρατό. Κυβέρνησε δηµοκρατικά υπό τον έλεγχο εκλεγµένων από τον λαό πληρεξουσίων. Σφιχτά ενωµένοι, αρχηγός και λαός, αντιστάθηκαν µε επιτυχία σε επίµονες απόπειρες της ελληνικής κυβέρνησης που ήθελε να καταργήσει την αυτονοµία της Σάµου και να την διοικήσει ως επαρχία του κράτους. Ο Λυκούργος κατήγαγε περιφανείς νίκες εναντίον ισχυρών τουρκικών αποβατικών δυνάµεων και κατέβαλε συστηµατικά αξιοσηµείωτες προσπάθειες για την αποτελεσµατική άµυνα του νησιού. Κατά την τετραετία 1830-1834, λαός και αρχηγός συνεργάστηκαν ώστε να ανατραπεί άρθρο του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου που απέκλεισε τη Σάµο από το ελληνικό κράτος. Ο Λυκούργος οργάνωσε τη διοίκηση της Σάµου έτσι ώστε οι αποφάσεις να λαµβάνονται από συνελεύσεις αντιπροσώπων του λαού. Διαχειρίστηκε τα δηµόσια οικονοµικά µε χρηστότητα και υπό τον έλεγχο της λαϊκής αντιπροσωπείας, όντας σώφρων, προνοητικός και απαλλαγµένος από πάθη.

Τίτλος:  Τεχνολογία και Πληροφορική στον Χώρο του Πολιτισμού. Εφαρμογές στην Βυζαντινή Εικόνα
Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Νικόλαος Ε. Μυρίδης
Έκδοση: Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη 2013
Σελίδες:288
ISBN: 978-960-8396-78-4
Τιμή με έκπτωση: 23,80€
 
Και πολλοί και λίγοι έχουν ασχοληθεί με την Βυζαντινή Εικόνα. Περισσότεροι είναι εκείνοι, οι ιστορικοί, κριτικοί κλπ. της Τέχνης. Ας τους ονομάσουμε "θεωρητικούς" της Βυζαντινής Εικόνας. Λιγότεροι ίσως είναι οι εφαρμοσμένοι, τεχνικοί κλπ. Ας ονομάσουμε αυτούς τους δεύτερους "μηχανικούς" της Βυζαντινής Εικόνας.
Θα μπορούσαν (και θα έπρεπε) πολλοί και περισσότεροι να είχαν ασχοληθεί. Εντούτοις όμως και με την υφιστάμενη κατάσταση, δεν μειώνεται σε τίποτε η αξία και το μέγεθος της Βυζαντινής Εικόνας. Διότι αυτή η αξία είναι αδιαμφισβήτητη και αντικειμενική. Παραμένει μάλιστα ακέραιη, όχι μόνο στην συνείδηση των ανθρώπων, στα βιβλία, τα μουσεία, τους ναούς, τις μονές και όπου αλλού. Καθώς παραμένει αξία διαχρονική και αντικειμενική και μόνο με την αυθυπαρξία της.
Το ίδιο εξάλλου δεν συμβαίνει -σε εκτενέστερη κλίμακα- με την επιστήμη και την σχέση της με τον Θεό; Αν εξαιρέσει κανείς τους ελάχιστους, αναλογικά, επιστήμονες που ενασχολούνται με Εκείνον, οι υπόλοιποι όχι μόνο δεν ασχολούνται αλλά Τον έχουν εκτοπίσει (εξορίσει) από κάθε συζήτηση, λόγο, πείραμα, υπόθεση κλπ. Οι επιστήμονες λοιπόν εξορίζουν Εκείνον· Εκείνον ο Οποίος δημιούργησε τα πάντα, όπως βέβαια δημιούργησε και την επιστήμη και αυτούς τους ίδιους! Αν ερμηνεύσουμε την κατάσταση με καλή διάθεση θα την παρομοιάσουμε με τα παιδιά που παίζουν και απαιτούν από τον πατέρα τους να μένει έξω από τα παιχνίδια τους... Κάθε άλλη ερμηνεία χαρακτηρίζει αυτή την αποπομπή του Δημιουργού ως φρικτή και φαιδρή.
Καθώς κανείς συνετός και λογικός άνθρωπος/επιστήμονας δεν διανοείται, ούτε διατείνεται ότι μπορεί να υπάρξει ένα οποιοδήποτε στοιχείο χωρίς να έχει γεννηθεί/δημιουργηθεί από κάποιον. Αυτό αποτελεί σύνεση και σοφία. Αυτή η συνετή στάση των επιστημόνων εδράζεται στο γεγονός ότι οι εχέφρονες των επιστημόνων αντιλαμβάνονται την προϋπόθεση ύπαρξης μίας έλλογης Σοφίας η Οποία συνέχει (και προφανώς δημιούργησε) τα πάντα. Η Σοφία λοιπόν Αυτή κατέστη δυνατόν να απεικονισθεί ώστε να είναι αντιληπτή από εμάς εντός των 'οικείων όρων' μας. Αυτό έγινε εφικτό δια της ενανθρωπίσεώς Της και το έργο της απεικόνισης ανέλαβε αυτό που σήμερα χαρακτηρίζουμε με τον όρο "Βυζαντινή Εικόνα".
Αναρίθμητες είναι οι πτυχές και οπτικές γωνίες υπό τις οποίες μπορεί να θεωρηθεί η Βυζαντινή Εικόνα και αντίστοιχα οι (επιστημονικοί) χώροι που εμπλέκονται σε αυτήν. Για παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε τους χώρους που κλήθηκαν και συμμετέχουν στον παρόντα τόμο:
1. Πληροφορική
2. Επεξεργασία Εικόνας
3. Πληροφοριακό Περιεχόμενο
4. Φυσική/φυσικοχημεία
5. Lasers
6. Ιατρική
7. Χαρτογραφία
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς το εξής: η Βυζαντινή Εικόνα έχει εκτός όλων των άλλων, ένα στοιχείο συστατικό, μοναδικό, αναπόσπαστο: το περιεχόμενό της. Το οποίο είναι η αιτία δημιουργίας των εικόνων αυτών. Δηλ. η πίστη και λατρεία, η αναγωγή προς τον Θεό.
Υπό τα πρίσματα αυτά πρέπει (όχι με την επιτακτική έννοια της λέξης, αλλά με την οντολογική, η οποία εκρέει από την αλήθεια και την ισχύ των πραγμάτων) να θεαθεί η Βυζαντινή Εικόνα. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)Τίτλος:  Μια αιχμάλωτη κοινότητα. Επιστολές από την Χίο πριν την καταστροφή
Συγγραφέας: Νίκη Παπαηλιάκη
Έκδοση: Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη
Σελίδες:274
ISBN: 960-8676-70-3
Τιμή με έκπτωση: 17,00€Οι επιστολές αυτές μας προσφέρουν πολύτιμες μαρτυρίες για το εμπορικό και πολιτικό δίκτυο που οι Χιώτες είχαν οργανώσει ανάμεσα στο νησί, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Μέσω του δικτύου αυτού η κοινότητα έλεγχε και προστάτευε τα μέλη της, προσέγγιζε τους οθωμανούς αξιωματούχους και επέβαλλε την πολιτική της βούληση. Συγχρόνως όμως, οι επιστολές διηγούνται το χρονικό της ομηρίας των δημογερόντων και των εμπόρων. Η δραματικότητα των τελευταίων μηνών πριν από τις σφαγές ξαναζωντανεύει μέσα από τις σελίδες αυτές, και αποκαλύπτονται οι μηχανισμοί που θέτει σε εφαρμογή η κοινότητα, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα του αφανισμού.
Τίτλος: Εφημερίς των Παίδων (1868-1893). Περιοδικός Τύπος και προτεσταντικά πρότυπα για την παιδική ηλικία
Συγγραφέας: Βασιλική Βασιλούδη
Έκδοση: Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα, 2013
Σελίδες: 365
ISBN: 978-960-9538-07-7
Τιμή με έκπτωση: 12,80€

Στηριγμένη σε διεπιστημονικά μεθοδολογικά εργαλεία και σε ποικίλο αρχειακό υλικό, η μελέτη επιχειρεί την προσέγγιση της Εφημερίδος των Παίδων (1868-1893), ενός ελληνικού παιδικού προτεσταντικού περιοδικού,μέσω του οποίου η αναδυθείσα κατά τον έκατο ένατο αιώνα αυτόχθονη διαμαρτυρόμενη κίνηση, με πρωτεργάτη τον Δρ. Μιχαήλ Δ. Καλοποθάκη, εισήγαγε και προωθούσε εσωτερικές αντιλήψεις και πρακτικές που συνδέονταν με τη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Τα ιστορικά συμφραζόμενα που επέτρεψαν τη δημοσίευση της Εφημερίδος των Παίδων σε ένα ισχυρό ορθόδοξο περιβάλλον, η ανάδυση μιας ευαγγελικής παράδοσης λόγου για παιδιά και νέους, η προώθηση μιας θρησκευτικού τύπου φιλαναγνωσίας και η δαιμονοποίηση του μυθιστορήματος, οι μορφές του παρακειμένου, η πρόσληψή του περιοδικού από τους συγχρόνους του, αλλά και η ιδιάζουσα ιδεολογία του αποτελούν ζητήμα τα που διερευνά η παρούσα μελέτη, αναδεικνύοντας τη συμβολή του στην ιδεολογικοποίηση της παιδικής ηλικίας.
Η μελέτη επιχειρεί να χαρτογραφήσει έναν ελάχιστα γνωστό χώρο της παιδικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα και καταδεικνύει σε ένα πρώτο επίπεδο τις οδούς διάχυσης της ξένης, προτεσταντικής κατά κύριο λόγο, παιδικής λογοτεχνίας προς ένα ελληνικό παιδικό αναγνωστικό κοινό. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η μελέτη διερευνά την ανάδυση των αντιλήψεων για την παιδική ηλικία που προέκυψαν μέσα από την ιδιότυπη συνάντηση της προτεσταντικής αυστηρότητας με το ευρέως κατά τον 19ο αιώνα διαδεδομένο ρομαντικό πρότυπο παιδιού. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ


Η Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της να λάβουν μέρος στα Επιστημονικά Σεμινάρια που οργανώνει και φέτος.
Τα τρία (3) σεμινάρια της φετινής χρονιάς αποτελούν την τέταρτη από τις 4 ενότητες (των 3 μαθημάτων η καθεμιά), που καλύπτουν όλους τους τομείς της Παλαιογραφίας – Κωδικολογίας 
και Εκδοτικής.
Φέτος θα αναφερθούμε σε 
Ειδικά προβλήματα έκδοσης αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών εγγράφων.


ΑΘΗΝΑ

Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο, ΜΙΕΤ
Παν. Σκουζέ 3 – Πλατεία Αγ. Ειρήνης (Αιόλου), ΜΕΤΡΟ: Μοναστηράκι


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014: Μυρτώ Μαλούτα, Ζητήματα μεταγραφής και έκδοσης παπυρικών εγγράφων. Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Τρίτη 13 Μαΐου 2014: Εύη Λεοντιάδου, Προβληματισμοί από την έκδοση ενός νοταριακού κατάστιχου του 16ου αιώνα

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014: Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Εκδοτικές περιπέτειες βυζαντινών εγγράφων


Ώρα έναρξης 20.00. Είσοδος ελεύθερη.
Στους ενδιαφερόμενους θα δοθούν Βεβαιώσεις παρακολούθησης, εφόσον παρακολουθήσουν 
και τα τρία (3) μαθήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα της
Ελληνικής Παλαιογραφικής Εταιρείας
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ. ΤΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα