Blogger Template by Blogcrowds.

Νέοι τίτλοι από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

Τίτλος: Μελέτες 13. Γυναικεία Μετανάστευση στην Ελλάδα: Ο Οδικός Χάρτης Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης 
Συγγραφέας: Συλλογικό Έργο 
Έκδοση:Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Αθήνα 2014 
Σελίδες: 288 
ISBN: 978-960-6834-103 
Τιμή με έκπτωση: 14,38€


 Ο ανά χείρας τόμος συνιστά ένα επικαιροποιημένο εργαλείο κατευθύνσεων όσον αφορά την υιοθέτηση μεσο-μακροπρόθεσμων μέτρων πολιτικής για την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστριών στην ελληνική κοινωνία.
Τα κείμενα του τόμου προσεγγίζουν τα μείζονα ζητήματα που ανακύπτουν από το σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών για τη μετανάστευση, ιδιαίτερα σε σχέση με την κοινωνική ένταξη των μεταναστριών στη χώρα μας.
Ο τόμος φιλοδοξεί να προαγάγει την επιστημονική συζήτηση για την κοινωνική ένταξη των μεταναστριών στην ελληνική κοινωνία και να ενδυναμώσει τους δίαυλους επικοινωνίας και τις δυνατότητες αξιοποίησης ερευνητικών πορισμάτων από διαμορφωτές πολιτικής. Ο προβληματισμός στον οποίο εντάσσεται το περιεχόμενο του τόμου περιλαμβάνει ως οριζόντιο άξονα αποτίμησης της ένταξης των μεταναστών/στριών και των σχετικών πολιτικών τη διάσταση του φύλου και τις αρχές της ισότητας των ευκαιριών. Αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση των πολιτικών και την καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες και προσδοκίες των μεταναστριών, επιδιώκοντας να συμβάλει στη διασφάλιση της ισότητας των ευκαιριών. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Τίτλος: Μελέτες 14. Γυναικεία Μετανάστευση στην Ελλάδα: Ποιοτικοί Δείκτες και Δυναμικές Κοινωνικής Ένταξης. 
Συγγραφέας: Συλλογικό Έργο 
Έκδοση:Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Αθήνα 2014 
Σελίδες: 216 
ISBN: 978-960-6834-27 
Τιμή με έκπτωση: 14,38€


Ο ανά χείρας τόμος παρουσιάζει τη διερεύνηση της διαδικασίας κοινωνικής ένταξης των μεταναστριών στην ελληνική κοινωνία με ποιοτικούς όρους και, συγκεκριμένα, την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, τη στέγασή τους, την οικογενειακή ζωή και τον ελεύθερο χρόνο τους, την πολιτική και κοινωνική συμμετοχή τους καθώς και το σύστημα υποδοχής και τις διαδικασίες νομιμοποίησής τους (νομική ένταξη).
Τα κείμενα του τόμου προσεγγίζουν τη μελέτη της διαδικασίας ένταξης με τη μέθοδο της αφηγηματικής βιογραφικής συνέντευξης, που δίνει τη δυνατότητα ανάλυσης της βιογραφικής διαδικασίας και της αλληλόδρασης της μετανάστριας με το κοινωνικό περιβάλλον. Η εμπρόθετη δράση και οι στρατηγικές ζωής των υποκειμένων προκειμένου να διαχειριστούν θεσμικούς και άλλους περιορισμούς συνιστά κρίσιμη παράμετρο για τη μελέτη και αποτίμηση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστριών.
Τέλος, ο τόμος φιλοδοξεί να συμβάλει στην αποτίμηση του ρόλου των δομών και των κοινωνικών, μεταναστευτικών και ενταξιακών πολιτικών στις διαδικασίες κοινωνικής ένταξης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα