Blogger Template by Blogcrowds.

Τίτλος: Καλλιτεχνικές Εκδοχές του Φιλελληνισμού / Η Συλλογή Μιχάλη & Δήμητρας Βαρκαράκη 
Συγγραφέας: Φανή-Μαρία Τσιγκάκου 
Έκδοση: Φιλελληνική Συλλογή Μιχαήλ & Δήμητρας Βαρκαράκη/ Ίδρυμα Θεοχαράκη, 2015 
Σελίδες: 245 
ISBN: 978-618-81794-0-0 
Τιμή με έκπτωση: 18,00€



Ο φιλελληνισμός ως ιδέα άρχισε να αναπτύσσεται στη Δύση κατά την Αναγέννηση. Στα χρόνια, όμως, του Διαφωτισμού έγινε αντιληπτό το πόσο βοήθησε το ελληνικό πνεύμα στη διαμόρφωση των νέων πολιτικών ιδεών. Όταν οι Έλληνες αποφάσισαν να αποτινάξουν το σκληρό ζυγό τους, η συμπάθεια των Ευρωπαίων κορυφώθηκε. Εκατοντάδες διανοούμενοι ή και απλοί άνθρωποι προσέτρεξαν να βοηθήσουν τον αγώνα των Ελλήνων, με την πένα τους, με το σπαθί τους και με το οικονομικό υστέρημά τους.

Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις συμπάθειας προς τον ελληνικό λαό ήταν και η καλλιτεχνική δημιουργία σε όλες τις μορφές της: ποίηση, δραματουργία, μουσική και ιδίως ζωγραφική και άλλες εικαστικές τέχνες.

Αυτή η έκφραση παρουσιάζεται μέσα από πίνακες Ευρωπαίων ζωγράφων του 19ου αιώνα, αντικείμενα διακοσμητικά και χρηστικά (πιάτα, ρολόγια, αγαλματίδια, φιαλίδια για αρώματα, σερβίτσια φαγητού, κηροπήγια, μετάλλια, επιτραπέζια παιχνίδια, μελανοδοχεία κ.ά.) σε μια ποικιλία θεμάτων, χρωμάτων και ημιπολύτιμων υλικών, τα οποία αποτελούν τους αδιάψευστους μάρτυρες του αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα