Blogger Template by Blogcrowds.

Αικατερινή Κουμαριανού - Σελίδες για τη ζωή και το έργο της

Τίτλος: Αικατερινή Κουμαριανού - Σελίδες για τη ζωή και το έργο της
Κείμενα: Συλλογικό
Επιστημονική επιμέλεια:
Σπύρος Καρυδάκης
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2016
Σελίδες: 75
ISBN:
978-960-476-195-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας:
4,80€


Στον τόμο παρουσιάζονται οι ομιλίες που εκφωνήθηκαν κατά την εκδήλωση που αφιέρωσε το Μουσείο Μπενάκη στην Αικατερίνη Κουμαριανού, στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της: Άνθρωποι και ιδέες. Κείμενα για τον Διαφωτισμό και τον ελληνικό κόσμο (18ος-20ός αι.).

Περιλαμβάνονται επίσης εκτενή αποσπάσματα από συζητήσεις της Αικ. Κουμαριανού με τους ιστορικούς Βαγγέλη Καραμανωλάκη και Αγγελική Χριστοδούλου, σχετικά με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στον Μεσοπόλεμο και τη σχέση της με τον Κ. Θ. Δημαρά.

Τα Δύο Βήτα

Τίτλος: Τα Δύο Βήτα
Συγγραφέας: Αθηνά Κακούρη
Έκδοση: Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2016
Σελίδες: 288
ISBN: 978-618-5209-08-7
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 14,00€
Το βιβλίο αυτό είναι η προσπάθεια ενός σκεπτόμενου Έλληνα να καταλάβει τι συνέβη σε έναν λαό που από το 1910 ως το 1915, ορμητικός και ενθουσιώδης, πολέμησε σκληρότατα και δούλεψε ενωμένος κάτω από την συνδυασμένη ηγεσία των «δύο Βήτα» ―του Βασιλιά Κωνσταντίνου στον στρατό και του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πολιτική―, για να παρασυρθεί μετά σ’ έναν σκοτεινό στρόβιλο αλληλοκαταστροφής. Έκτοτε σ’ εκείνο το ξέσκισμα των Ελλήνων, το βαθύ και ματωμένο, δόθηκε μια απλοϊκή ερμηνεία, που το κουκούλωσε αλλά δεν το επούλωσε, και επομένως εξακολουθεί σήμερα να μας δηλητηριάζει και να μας παραλύει.
Απλά και καθαρά, διαγράφονται εδώ οι προσωπικότητες που συγκρούστηκαν, οι συνθήκες που τους έφεραν αντιμέτωπους, καθώς και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, ιδίως δε το πότε και πώς δημιουργήθηκε εκείνο το μύθευμα, που συνέβαλε μεν πολύ αποτελεσματικά στο να γείρει η πλάστιγγα, είχε δε ως τραγική παράπλευρη συνέπεια τον αφανισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Η εικόνα που αναδύεται προσκρούει στην πεπατημένη. Στοιχειοθετείται όμως στέρεα καθώς τα γεγονότα των μοιραίων εκείνων ετών ―1913 με 1915― δίνονται ένα ένα, οι πηγές παρατίθενται, και έτσι ο κάθε αναγνώστης μπορεί να διασταυρώσει, να βεβαιωθεί για την αλήθεια και να κρίνει την άποψη.Sigmund Freud: Καθημερινές Σεξουαλικές Διαστροφές

Τίτλος: Καθημερινές Σεξουαλικές Διαστροφές
Συγγραφέας: Sigmund Freud
Μετάφραση: Σοφία Λεωνίδη
Έκδοση:
Εκδόσεις Άγρα, Αθήνα 2016
Σελίδες: 144
ISBN: 978-960-505-239-3
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 10,40€

"Οφείλουμε να βρούμε τον τρόπο να μιλούμε χωρίς πάθος για τις αποκαλούμενες σεξουαλικές διαστροφές, δηλαδή τις παρεκκλίσεις της σεξουαλικής λειτουργίας ως προς τις σωματικές ζώνες και το σεξουαλικό αντικείμενο. Το ακαθόριστο των ορίων όπου θα μπορούσε να περικλειστεί η λεγόμενη φυσιολογική σεξουαλική ζωή, ανάλογα με τις φυλές και τις εποχές, θα έπρεπε να είναι επαρκές, ώστε να καθησυχαστούν οι υπερβολικά επικριτικοί. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι μεταξύ αυτών των διαστροφών, η πλέον αποκρουστική για μας, ο σαρκικός έρωτας του άντρα προς τον άντρα υπήρξε, για έναν λαό με πολιτισμό μακράν ανώτερο του δικού μας, τον ελληνικό λαό, όχι μόνον αποδεκτός, αλλά επιπλέον συναρτημένος με σημαντικά κοινωνικά αξιώματα. Ο καθένας από μας υπερβαίνει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, τα στενά όρια του φυσιολογικού στην προσωπική σεξουαλική ζωή του. Οι διαστροφές δεν συνιστούν ούτε κτηνωδίες ούτε εκφυλιστικές τάσεις με την έννοια του παροξυσμού. Οφείλονται στην ανάπτυξη ψηγμάτων που όλα τους περιλαμβάνονται στην αδιαφοροποίητη σεξουαλική προδιάθεση του παιδιού, ψήγματα των οποίων η καταστολή ή η στροφή τους προς ανώτερους μη σεξουαλικούς στόχους -η μετουσίωσή τους- καθορίζει τις κινητήριες δυνάμεις ενός σημαντικού μέρους των επιτευγμάτων μας ως πολιτισμένων ανθρώπων.

[...] Χαρακτηριστικό επίσης όλων των διαστροφών είναι ότι παραγνωρίζουν τον θεμελιώδη στόχο της σεξουαλικότητας, δηλαδή την αναπαραγωγή. Πράγματι θεωρείται διαστροφική οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα, η οποία, έχοντας αποποιηθεί την αναπαραγωγή, επιζητά την ευχαρίστηση ως ανεξάρτητο στόχο. Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι η ρήξη και η αλλαγή πλεύσης κατά την ανάπτυξη της σεξουαλικής ζωής οφείλονται στο ότι υποτάσσεται στους σκοπούς της αναπαραγωγής. Όλα όσα συμβαίνουν πριν από αυτή τη στροφή, όλα όσα αρνούνται την παραπάνω υποταγή, όλα όσα αποσκοπούν μονάχα στην επίτευξη της ικανοποίησης, χαρακτηρίζονται με το διόλου κολακευτικό όνομα της "διαστροφής", και κατά συνέπεια του ευκαταφρόνητου.


(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Σωτήρης Σόρογκας - Θαλάσσια ξύλα 2010-2016

Τίτλος: Σωτήρης Σόρογκας - Θαλάσσια ξύλα 2010-2016
Κείμενα: Συλλογικό
Επιμέλεια: Τάκης Μαυρωτάς
Έκδοση: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Αθήνα 2016
Σελίδες: 127
ISBN: 
978-618-5201-02-9 
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας:
16,00€
«...Τα Θαλάσσια ξύλα του Σόρογκα, ζωγραφισμένα με ευαισθησία, δίνουν προβάδισμα στην αισθητική τους τελείωση. Με επιμονή, σεμνότητα και αφοσίωση, στερέωσε και στερεώνει το ύφος της στοχαστικής του ζωγραφικής αντιστεκόμενος με πείσμα απέναντι στο Μηδέν και το Άπειρο. Προσπερνώντας την πνιγερή καθημερινότητα, επίμονα στρέφει το βλέμμα του στο χθες, τη σιωπή, την ακινησία, το σωρό από τις πέτρες, το σωρό των ερειπίων. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι η ουσία της ζωής και να αντιλαμβάνεται τον κόσμο ως ένα περιορισμένο όλο. Οι ερημότοποί του, σε αρκετά του έργα, άλλοτε συνδιαλέγονται με ένα αγριολούλουδο, αντανακλώντας την ελπίδα και την ευφροσύνη του για τη ζωή. Η μνήμη, που τον ενώνει με το παρελθόν και με τις αισθήσεις του, φωτίζει το παρόν. Ο ίδιος συνεχίζει να μας ξαφνιάζει με την ιδιότυπη νατουραλιστική απεικόνιση της φθοράς του ξύλου και την εξαιρετική ικανότητά του  στην καθαρότητα του σχεδίου. Τα έργα του αποπνέουν μια λεπτή αίσθηση μοναξιάς και συναισθηματικής θλίψης. Αναπτύσσει ένα ιδιαίτερο τύπο συνθέσεων, με ένα απλό ανεπιτήδευτο ύφος, με έμφαση στην απόδοση της πλαστικότητας. Εκείνο που αποτελεί ιδιαίτερο γνώρισμα στο έργο του είναι η σταθερή κατάλευκη επιφάνεια που κυριαρχεί και στην  πρόσφατη δουλειά του...».


Τάκης Μαυρωτάς
(απόσπασμα από το κείμενο του επιμελητή της έκθεσης)

Παλίμψηστον - τεύχος 33 (Άνοιξη 2016)

Τίτλος: Παλίμψηστον - τεύχος 33 (Άνοιξη 2016)
Κείμενα: 
Συλλογικό
Επιμέλεια: Σοφία Γιανναδάκη
Έκδοση: Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο 2016
Σελίδες: 212
ISSN: 1108-2429
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 10,20€

Περιεχόμενα:

-Βιργινία Βέργη-Νέρη, Τότε που επισκεπτόμουν την Παλμύρα σε καιρούς ειρηνικούς

-Γεώργιος Η. Ορφανός, Στράβωνος «Γεωγραφικά» βιβλίο 10ο, Κεφάλαιο IV («Κρήτη») 

-Χριστόφορος Μυτιληναίος - Γιώργος Βαρθαλίτης, Η αράχνη

-Hans Eideneier, Το άσμα του Αρέστη Αρμούρη

-Ναταλία Δεληγιαννάκη, «Όπου αγγίξει η χέρα σου, Ρωτόκριτον ευρίσκει». Λίγα λόγια για την υποδοχή του Ερωτόκριτου 

-Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Περιπλανήσεις της Ανναμπέλ Λη στην Ελλάδα 

-Φάνης Ι. Κακριδής, Ανεπίδοτο γράμμα του Καζαντζάκη στον Σικελιανό 

-Μιχάλης Τζεκάκης, Γρηγόρης Παγωνάκης (1949-2011). Ένας Ηρακλειώτης βιβλιοδέτης που υπηρέτησε με την τέχνη και το ήθος του τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο 

-Λάμπης Καψετάκης, Τα ύστερα αυτοβιογραφικά του Μανώλη Ρουμελιωτάκη 

-Διονύσης Καψάλης, Ιστορία πολλών πόλεων 

-Ανδρέας Λενακάκης, Τοπωνυμική έρευνα, του οικισμού Πομπία Ηρακλείου

Στο βιβλιοπωλείο μας μπορείτε να προμηθευτείτε και παλαιότερα τεύχη της ετήσιας έκδοσης Παλίμψηστον

Τομές, Ρήξεις και Αδράνειες στη Μεταπολεμική Ελλάδα

Τίτλος: Τομές, Ρήξεις και Αδράνειες στη Μεταπολεμική Ελλάδα (Επιστημονικό Συμπόσιο 19&20 Απριλίου 2013)
Κείμενα: Συλλογικό
Επιμέλεια:
Ουρανία Καϊάφα
Έκδοση: Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας - Σχολή Μωραϊτη, Αθήνα 2016
Σελίδες: 325
ISBN: 978-960-259-144-4
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 12,80€


"Από τομές, ρήξεις και αδράνειες η μεταπολεμική μας ιστορία, άλλο τίποτα. Με ποια λέξη θα χαρακτηρίσουμε κάθε γεγονός είναι ζήτημα κάθε ομιλητή. Το βέβαιο είναι ότι οι ταχύτητες που προσέλαβαν οι εξελίξεις μετά τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο οδήγησαν σε συνεχείς μεταβολές και ανέδειξαν αντιθέσεις, καθυστερήσεις και βαθιές αλλαγές στις κοινωνικές σχέσεις.

Στην ελληνική κοινωνία, σ' αυτόν τον τόσο εφήμερο χώρο, όπου η ιστορία δεν είχε προλάβει να αποθέσει ρίζες αιωνόβιες, οι αλλαγές δεν λειτούργησαν πάντοτε ως κέρδος - ίσως να λειτούργησαν και ως ζημία, αν συγκρίνουμε με άλλους λαούς.

Πολλοί άνθρωποι της επιστήμης και της σκέψης θα μας φωτίσουν, σήμερα και αύριο, για όλα αυτά· μαζί θα τιμήσουν την Εταιρεία Σπουδών - τους ευχαριστώ εκ μέρους του Δ.Σ. της."

(Προσφώνηση του Βασίλη Κρεμμυδά)

Το συν- της συγκίνησης - Ψυχολογία εμβρύων, βρεφών και νηπίων

Τίτλος: Το συν- της συγκίνησης - Ψυχολογία εμβρύων, βρεφών και νηπίων. Τόμος προς τιμήν του Colwyn Trevarthen
Κείμενα:
Συλλογικό
Επιστημονική επιμέλεια: Γιάννης Κουγιουμτζάκης
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2016
Σελίδες: 528
ISBN: 978-960-524-469-9
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας:
22,40€

Η τρέχουσα διεπιστημονική έρευνα δείχνει ότι η ψυχολογική γέννηση προηγείται της βιολογικής γέννησης και ότι τα βρέφη δεν είναι «μωρά» αλλά εξαρχής πρόσωπα, έτοιμα για συμπαθητικό μοίρασμα πράξεων, προθέσεων και συγκινήσεων με τον ευαίσθητο συνάνθρωπο. Οι ρίζες των κινήτρων, των κινήσεων και των συγκινήσεων ανιχνεύονται νωρίς στην κύηση. Ο συντονισμός τους συντηρεί τη ζωή. Η συν-λειτουργία τους ρυθμίζει την πορεία της ανάπτυξης. Το μοίρασμά τους προσδίδει νόημα στις σχέσεις – συγκινησιακά κινητοποιούμενες σχέσεις, που αποτελούν το λίκνο εκτίναξης της νόησης, της γλώσσας, της φαντα­σίας και της συνείδησης.

Το συλλογικό αυτό έργο είναι επικεντρωμένο στην ανάπτυξη των σχέσεων των νεογνών, των βρεφών και των νηπίων με τους σημαντικούς άλλους. Οι συγγραφείς εξετάζουν, υποστηρίζουν και επεκτείνουν μια σύγχρονη θεωρία της ψυχολογικής ανάπτυξης, που εισηγείται ο Καθηγητής Colwyn Trevarthen, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο τόμος.

Το βιβλίο ανοίγει με ένα σπάνιο σε σύλληψη και ιστορική αξία κείμενο του τιμωμένου. Τα κύρια θέματα που εξετάζονται στο βιβλίο: τα βρέφη και η μουσική, τα βρέφη και η μίμηση, τα βρέφη και το κωμικό, τα βρέφη και οι αριθμοί, τα βρέφη και η γλώσσα, η επικοινωνία μητέρων-βρεφών με εξωσωματική γονιμοποίηση, η ενσυναίσθηση των βρεφών με καταθλιπτικές μητέρες, τα παιδιά και ο αυτισμός, η φαντασία και οι φανταστικοί σύντροφοι των νηπίων, οι συγκινήσεις, οι συντονισμοί εμβρύου-μητέρας, η ανάπτυξη των φτωχών παιδιών.

Μίλιε μου Κρήτη απ' τα παλιά - Ιστορικές Ηχογραφήσεις 1907-1955

Τίτλος: Μίλιε μου Κρήτη απ' τα παλιά - Ιστορικές Ηχογραφήσεις 1907-1955 (8 CD με 186 ηχογραφήσεις)
Κείμενα: Συλλογικό
Επιμέλεια:
Σταύρος Κουρούσης, Κων/νος Κοπανιτσάνος
Έκδοση: Η Ιστορία της Ελληνικής Μουσικής, Αθήνα 2016
Σελίδες:
ISBN:
978-618-80538-1-6
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 54,00€

Μετά από πολυετείς προσπάθειες αναζήτησης των πρώτων ηχογραφήσεων κρητικής μουσικής, η εταιρεία Orpheum Phonograph παρουσιάζει τον πρώτο τόμο της σειράς ΚΡΗΤΕΣ ΜΟΥΣΗΓΕΤΕΣ με σπανιότατους δίσκους γραμμοφώνου της περιόδου 1907-1955, πολλοί από τους οποίους σώζονται σήμερα σε ένα και μόνο αντίτυπο!

Για πρώτη φορά πραγματοποιείται ένα τόσο μεγάλο και πολύπλοκο εγχείρημα για την ιστορία της κρητικής μουσικής. Συγκεκριμένα, σε 8 CD παρουσιάζονται συνολικά 186 τραγούδια και σκοποί (το 92% αυτών δεν έχουν επανεκδοθεί έως σήμερα), μαζί με σημαντικές πληροφορίες για τις δισκογραφικές εταιρείες, αλλά και με πλούσια βιογραφικά στοιχεία των μουσικών που συμμετείχαν.

Συνοπτικά στην έκδοση συμπεριλαμβάνονται:

• Η πρώτη ηχογράφηση κρητικής μουσικής με το Κρητικό Νυφιάτικο από το Βαμιανό λυράρη Ιωάννη Καραβανάκη στα 1907, ο ύμνος της Κρητικής Πολιτείας, η πρώτη ηχογράφηση του Κρητικού Πηδηχτού από τον Τουρκοκρητικό κλαρινετίστα Ιμβραημάκη, τα πρώτα ταμπαχανιώτικα τραγούδια με τους Ν. Κουφιανό και Γ. Λαζαρίδη και οι 4 πρώτες εκτελέσεις του γνωστού ριζίτικου Πότε θα κάμει ξαστεριά.

• Τα άπαντα της κρητικής δισκογραφίας στην Αμερική μεταξύ 1917-1926 με τους πρωτοπόρους λυράρηδες Καπόκη και Καντέρη αλλά και τον πρώτο ηχογραφημένο μουσικό της ανατολικής Κρήτης, τον Νικόλαο Μαστοράκη με τη μαντόλα του.

•Τα άπαντα της προπολεμικής δισκογραφίας από τους θρυλικούς Φουστάνη, Μ. Λαγουδάκη, Καραβίτη, Μαριάνο, Χάρχαλη, Παπαδοφραγκάκη, Αντωνογιωργάκη, Λευκάρη και Ψύλλο.

• Το μεγαλύτερο μέρος από το δισκογραφικό έργο του περίφημου λυράρη Νικόλαου Κουφιανού και των Αντώνη Παπαδάκη ή Καρεκλά και Στρατή Καλογερίδη.

• Οι πρώτες ηχογραφήσεις του σπουδαίου Χαρίλαου Πιπεράκη μαζί με δύο ηχογραφήσεις του 1938 που δεν εκδόθηκαν ποτέ στην εποχή τους και που περιέχονται για πρώτη φορά ψηφιοποιημένες από τις σωζόμενες μήτρες της εταιρείας.

Πρόκειται για μία ακριβέστατη καταγραφή των διαφορετικών μουσικών «ταυτοτήτων» της Κρήτης, με επίκεντρο την πρώιμη περίοδο της δισκογραφίας. Πολύτιμο είναι το ένθετο των 300 σελίδων που συνοδεύει την έκδοση, εμπεριέχει σπάνιο φωτογραφικό υλικό με ιστορικά και μουσικολογικά σχόλια από τους διακεκριμένους μουσικολόγους, καθηγητές πανεπιστημίου Μαρία Χναράκη και Γιάννη Ζαϊμάκη, καθώς και τους ερευνητές Αγησίλαο Αλιγιζάκη, Γιώργη Βαβουλέ, Γιάννη Χαρκούτση, Κώστα Κοπανιτσάνο, Σταύρο Κουρούση κ.ά

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Κατάλογος των Παλαιών Εντύπων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τυρνάβου

Τίτλος: Κατάλογος των Παλαιών Εντύπων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τυρνάβου (τετράδια εργασίας 36)
Συγγραφέας: Ζήσης Μελισσάκης
Έκδοση:
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2016
Σελίδες: 477
ISBN: 978-960-9538-49-7
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 17,60€


Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τυρνάβου κατέχει μία σημαντική συλλογή χειρογράφων και παλαιών εντύπων, συγκροτημένη σταδιακά από τον 17ο αιώνα και εξής, με βασικό πυρήνα τα βιβλία της Σχολής του Τυρνάβου, μιας από τις παλαιότερες σχολές του τουρκοκρατούμενου Ελληνισμού, στην οποία φοίτησαν και δίδαξαν γνωστοί λόγιοι της εποχής.

Ως συνέχεια του καταλόγου των χειρογράφων κωδίκων της βιβλιοθήκης, που εκδόθηκε το 2007 από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο παρών τόμος περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των τετρακοσίων ενενήντα τριών παλαιών εντύπων της. Πρόκειται για εκδόσεις που χρονολογούνται από το 1495 έως το 1900 και καλύπτουν σχεδόν κάθε γνωστικό χώρο, αφού εκτός από έργα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, απαραίτητα για τη λειτουργία της σχολής, στη συλλογή κατά καιρούς ενσωματώθηκαν διάφορες βιβλιοθήκες του Τυρνάβου, κυρίως ιδιωτικές, με τίτλους νομικού, ιατρικού, θεολογικού, ευρύτερου λογίου και άλλου ενδιαφέροντος.

Η καταγραφή του υλικού αυτού εντάσσεται στην προσπάθεια συστηματικής καταλογογράφησης των ιστορικών βιβλιοθηκών του ελληνικού χώρου και της καθ' ημάς Ανατολής και ανίχνευσης της πορείας τους μέχρι τον 20ό αιώνα. Παράλληλα το πλήθος των χειρογράφων σημειωμάτων, που εντοπίζονται στους περισσότερους τόμους της συλλογής, μεταγράφονται και αναλύονται, φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας του Τυρνάβου, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Για τον Τίτο Πατρίκιο

Τίτλος: Για Τον Τίτο Πατρίκιο
Κείμενα: Δημήτρης Ραυτόπουλος, Γιώργος Στεφανίδης, Λίζυ Τσιριμώκου, Ελένη Αντωνιάδου, Αλέξης Πολίτης, Παναγιώτης Νούτσος
Επιμέλεια:
Σπύρος Καρυδάκης
Έκδοση:
Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2016
Σελίδες: 92
ISBN: 978-960-476-196-8
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 4,80€

Στον τόμο παρουσιάζονται οι ομιλίες που εκφωνήθηκαν κατά την εκδήλωση που αφιέρωσε το Μουσείο Μπενάκη στον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, στις 22 Νοεμβρίου 2011, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων για να τιμηθούν κορυφαίες μορφές του νεοελληνικού πολιτισμού.

Λαλιές των Πομάκων της ελληνικής Ροδόπης

Τίτλος: Λαλιές των Πομάκων της ελληνικής Ροδόπης - Περιφερειακή Αναλυτική Σλαβική και Μουσουλμάνοι Ομιλητές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Τόμοι Α, Β, Γ)
Συγγραφέας: Παναγιώτης Γ. Παπαδημητρίου
Επιμέλεια: Ελευθερία Κ. Μαντά
Έκδοση: Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου Αίμου, Θεσσαλονίκη 2013
Σελίδες:2,297
ISBN: 978-960-7387-46-2
Τιμή με έκπτωση: 46,64€ /3 τόμοι

     


Έχοντας ως βάση αυτή την αλήθεια, το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου με χαρά ανέλαβε να εντάξει την επιστημονική εργασία του Παναγιώτη Παπαδημητρίου με τίτλο Λαλιές των Πομάκων της Ελληνικής Ροδόπης. Περιφερειακή Αναλυτική Σλαβική και μουσουλμάνοι ομιλητές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στη σειρά των εκδόσεών του, ως ένα θέμα που άπτεται άμεσα των ενδιαφερόντων του Ιδρύματος και ικανοποιεί τους επιστημονικούς του στόχους.
Τα Πομακικά (Pomatskoso), ο γλωσσικός κώδικας των σλαβόφωνων μουσουλμάνων της Θράκης είναι σύμφωνα με το Χάρτη των Μειονοτικών Γλωσσών του Συμβουλίου της Ευρώπης μία από τις μειονοτικές γλώσσες της Ελλάδας. Αποτελούνται από ποικιλίες της Αναλυτικής Σλαβικής (Ανατολικής Νοτιοσλαβικής, οι ο ποίες έχουν σχέση  σύγκλισης με την Κοινή Βουλγαρική (σχέση Ausbau) και γεωγραφική συνέχεια με τις ποικιλίες που μιλούν οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί κάτοικοι της βουλγαρικής Ροδόπης.

Η παρούσα μελέτη φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενημέρωση των ειδικών, αλλά και του ευρύτερου κοινού εντός και εκτός της Ελλάδας για μερικές ελάχιστα γνωστές διαλέκτους της Αναλυτικής Σλαβικής, οι οποίες εξακολουθούν να ομιλούνται εντός της ελληνικής επικράτειας. Θα ενισχύσει, επίσης, τις προσπάθειες που καταβάλλει ένα δραστήριο τμήμα των ομιλητών του Pomatskoso για να αναδείξει τη μητρική γλώσσα του ως στοιχείο τής εθνοτικής κληρονομιάς του μέσα σε ένα γλωσσικά ανταγωνιστικό και ραγδαία μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον.

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα