Blogger Template by Blogcrowds.

Το ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του
την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019,
στις 7.00 μμ,
στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Αμερικής 13, Αθήνα


Ομιλητές:
Μύρων Αχείμαστος, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης
Γιώργος Φαράκλας, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Δημήτρης Κυρτάτας, Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Για το βιβλίο

Οι Στοιχειώδεις μορφές του θρησκευτικού βίου αποτελούν κατά γενική ομολογία το σημαντικότερο έργο του Εμίλ Ντυρκέμ. Χρειάστηκαν δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια να συγκροτηθεί το αντικείμενο της κοινωνιολογίας της θρησκείας και να σχηματιστούν οι βασικές γραμμές του επιχειρήματος που διατρέχει το βιβλίο. Η απήχηση του έργου στον επιστημονικό κόσμο έδειξε, ήδη από την εποχή της δημοσίευσής του (1912), το μέγεθος της συμβολής του Ντυρκέμ στην κοινωνική επιστήμη.

Στον τόμο αυτόν ο Μύρων Αχείμαστος αναλύει την προσωπικότητα και το έργο του Εμίλ Ντυρκέμ και  παρακολουθεί πώς ο μεγάλος γάλλος κοινωνιολόγος συγκροτεί το αντικείμενο της κοινωνιολογίας της θρησκείας μέσα από τις «Στοιχειώδεις μορφές». Τέλος, χαρτογραφεί την πρόσληψη του έργου από τους συγκαιρινούς του Ντυρκέμ (1912-1917) εξετάζοντας αναλυτικά πολλές από τις σχετικές βιβλιοκρισίες της εποχής.

Η έκδοση περιλαμβάνει αναλυτική βιβλιογραφία και ευρετήριο ονομάτων.

Δεκέμβριος 2019 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019
ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΕΤ

1-31 Δεκεμβρίου 2019:
Για όλο το μήνα μπορείτε να διαλέξετε δώρα για εσάς και τους αγαπημένους σας ανάμεσα σε βιβλία και λευκώματα που έχουμε επιλέξει και σας προσφέρουμε σε ειδικές τιμές.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΕΛΙΑ - 2019

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΕΛΙΑ 
 
Στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ 
~
από 12 έως 14 Δεκεμβρίου 2019


Το ΕΛΙΑ διοργανώνει το ετήσιο Bιβλιοφιλικό / Xριστουγεννιάτικο Παζάρι του
στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Αμερικής 13, Αθήνα, τηλ. 210 3614 143.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 10:00 - 20:00
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 10:00 - 20:00  και
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 10:00 - 17:00

Μπορείτε να βρείτε:

- Χριστουγεννιάτικα στολίδια, κάρτες, δώρα εμπνευσμένα από τις συλλογές του ΕΛΙΑ για μικρούς και μεγάλους

- Λευκώματα και βιβλία του ΕΛΙΑ με έκπτωση έως και 50%

- Παλαιά αντικείμενα, εργαλεία, είδη συσκευασίας, ραδιόφωνα,
αντικείμενα καθημερινής χρήσης

- Περιοδικά και εφημερίδες από τις αρχές του 20ού αιώνα

- Παλαιά έντυπα 19ου και 20ού αιώνα


- Το γούρι του 2020, ένα καραβάκι που θα μας ταξιδέψει στη νέα δεκαετία του 21ου αιώνα.
Μενταγιόν ασημένιο 925ο με χειροποίητο φινίρισμα και επίχρυσο, τιμή: 20€Αυτά και πολλά άλλα, για πρωτότυπα δώρα, σε πολύ προσιτές τιμές 
που ξεκινάνε από 1 Ευρώ.Ώρες Λειτουργίας Βιβλιοπωλείου:
Πέμπτη 12/12 και Παρασκευή 13/12: 9.30-20.00
Σάββατο 14/12: 10.00-17.00

Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Αμερικής 13,
τηλ. 210 3614143

Το Μεσολόγγι στο 1821

Το Μεσολόγγι στο 1821. Πόλεμος, οικονομία, πολιτική, καθημερινή ζωή
Αντώνης ΔιακάκηςΕκδόσεις Ασίνη, Αθήνα 2019, σ.424

ISBN: 978-618-5346-13-3
Τιμή: 22,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 19,80€
Η μελέτη αυτή παρουσιάζει και αναλύει τις πολύπλευρες δημογραφικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που γνώρισε η πόλη του Μεσολογγίου κατά την Επανάσταση του 1821: τις πληθυσμιακές μετακινήσεις, την εμπορική και γενικότερη οικονομική δραστηριότητα, τη δράση διάφορων κοινωνικών ομάδων, τον αντίκτυπο των εμφύλιων συγκρούσεων κ.ά.

Ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα γεγονότα της τελευταίας πολιορκίας του Μεσολογγίου: ο πόλεμος και η οργάνωση της άμυνας, ο λιμός και οι συνέπειές του, το ζήτημα του εφοδιασμού της πόλης.

Σημαντική είναι και η συμβολή στο επίπεδο της μελέτης της καθημερινότητας της επαναστατικής περιόδου. Θέματα, όπως η κατοικία, ο βιοπορισμός, οι ασχολίες, τα έθιμα και οι θρησκευτικές αντιλήψεις, η διαφοροποίηση στους ρόλους ανδρών, γυναικών και παιδιών, η οργάνωση και η λειτουργία θεσμών και υπηρεσιών, η εκπαίδευση, ο Τύπος, η δικαιοσύνη και η περίθαλψη προσεγγίζονται με στόχο τη βαθύτερη κατανόηση μιας ολόκληρης εποχής, που σηματοδότησε την απαρχή του νεώτερου ελληνικού κόσμου.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Παραδοσιακή Κεραμική της Νεότερης Ελλάδας

Παραδοσιακή Κεραμική της Νεότερης Ελλάδας
Μαρία Βογιατζόγλου-Σακελλαροπούλου

Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2009, σ.434
ISBN: 978-960-02-2301-9
Τιμή:
39,22€
Τιμή ΜΙΕΤ: 27,45€
Αυτός ο τόμος είναι ένα έργο αγάπης. Όπως εξηγεί η συγγραφέας, το ενδιαφέρον της για τους παραδοσιακούς αγγειοπλάστες ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί απ’ αυτούς εξασκούσαν ακόμα την τέχνη τους.

Κατά τη διάρκεια μιας εικοσαετίας, περίπου, η Μαρία μάζεψε με τόση επιμέλεια και προσοχή ένα μεγάλο αριθμό πληροφοριών για όλες τις πλευρές της ζωής και του έργου αυτών των αγγειοπλαστών, που τώρα συνθέτουν αυτόν τον τόμο. Άξιζε να περιμένουμε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Μαρία, σαν επαγγελματίας κεραμίστρια, μελέτησε προσωπικά και περιέγραψε λεπτομερώς τους αγγειοπλάστες και τα εργαστήρια τους σε όλη την Ελλάδα. Όπως περιμένει κανείς, τα πιο γνωστά κέντρα παραγωγής, τα Βουνάρια στη Μεσσηνία, η Σίφνος στις Κυκλάδες, το Μαρούσι στην Αττική και το Θραψανό στην Κρήτη. Επίσης, όμως, άλλα λιγότερα γνωστά, όπως στη Θεσσαλία, στα Επτάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο, παρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά. Η Μαρία παρουσιάζει όχι μόνο τους τρόπους εργασίας, τα υλικά και τα αντικείμενα της παραγωγής των αγγειοπλαστών, αλλά και την κοινωνική οργάνωση των εργαστηρίων σ’ ένα ιστορικό πλαίσιο. Το κείμενο συνοδεύεται από εξαιρετικά αρχιτεκτονικά σχέδια και φωτογραφικό υλικό.

(από τον πρόλογο της έκδοσης)

Το δικαίωμα να έχουμε δικαιώματα

Το δικαίωμα να έχουμε δικαιώματα 
Συλλογικό

Κείμενα: Stephanie DeGooyer, Alastair Hunt, Lida Maxwell, Samuel Moyn
Μετάφραση: Βαγγέλης Πούλιος
Επίμετρο: Ειρήνη Αβραμοπούλου
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα 2019, σ.199
ISBN: 978-618-5118-48-8
Τιμή: 14,84€
Τιμή ΜΙΕΤ: 13,36€Πριν από εξήντα χρόνια η Hannah Arendt, εξόριστη Εβραία πλέον μετά τη στέρηση της γερμανικής της πολιτειότητας, διαπίστωσε ότι προτού μπορέσουν οι άνθρωποι να απολαύσουν οποιοδήποτε «αναπαλλοτρίωτο» ανθρώπινο δικαίωμα -προτού μπορέσει να υπάρξει οποιοδήποτε δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία, την ψήφο κ.ο.κ.- θα πρέπει πρώτα να υπάρχει κάτι που το ονόμασε «δικαίωμα να έχουμε δικαιώματα». Η ιδέα της δεν συγκέντρωσε τότε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά στην εποχή μας, μια εποχή μαζικών απελάσεων, ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε μουσουλμάνους πολίτες, προσφυγικών κρίσεων και μεταεθνικών πολέμων, η φράση έχει γίνει το επίκεντρο ενός σημαντικού και ζωηρού διαλόγου. Εδώ, πέντε κορυφαίοι στοχαστές και στοχάστριες από διάφορα επιστημονικά πεδία -την ιστορία, το δίκαιο, τις πολιτικές επιστήμες και τις λογοτεχνικές σπουδές- εξετάζουν κριτικά το θεμέλιο των δικαιωμάτων και το νόημα της ριζοσπαστικής δημοκρατικής πολιτικής σήμερα.

«Η Hannah Arendt αιχμαλώτισε το ενδιαφέρον της σύγχρονης σκέψης αρνούμενη την ορθοδοξία και αψηφώντας τους κανόνες και τους περιορισμούς της πολιτικής θεωρίας. Το Δικαίωμα να έχουμε δικαιώματα συνεχίζει αυτή την παράδοση, παίρνοντας μία από τις πιο ανατρεπτικές ιδέες της -το "δικαίωμα να έχουμε δικαιώματα"- και δίνοντας βήμα για την ανάλυση καθενός από τα συστατικά στοιχεία της σε διαφορετικό/ή συγγραφέα. Το αποτέλεσμα είναι η θαυμάσια αποδόμηση μιας περίπλοκης έννοιας και ένας υπέροχος νέος τρόπος να γράφουμε θεωρία. Ιδιοσυγκρασιακό και ταυτόχρονα πληροφοριακό, προσωπικό και ταυτόχρονα απρόσωπο, το Δικαίωμα να έχουμε δικαιώματα ασκεί μια έλξη που είναι σχεδόν τόσο ακαταμάχητη όσο και τα γραπτά της ίδιας της Arendt.»

Corey Robin, καθηγητής πολιτικών επιστημών
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η παράσταση της κωμωδίας στην αρχαία Ελλάδα

Η παράσταση της κωμωδίας στην αρχαία Ελλάδα
Alan Hughes

Μετάφραση-Επιστημονική επιμέλεια: Άγις Μαρίνης
Προλογικό σημείωμα: Γ. Μ. Σηφάκης
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2019, σ.486
ISBN: 978-960-524-556-6
Τιμή:
25,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 22,50€
Το βιβλίο αυτό δεν είναι μία ακόμη θεωρητική πραγμάτευση του κωμικού είδους και των σωζόμενων δραμάτων. Απεναντίας, ο συγγραφέας του εξετάζει συστηματικά όλες τις πρακτικές πλευρές της παράστασης της κωμωδίας στην αρχαία Ελλάδα, από τις απαρχές του είδους μέχρι και τη Νέα Κωμωδία, και ανασυνθέτει τη θεατρική πράξη με τρόπο εύληπτο τόσο για τον εξειδικευμένο ερευνητή όσο και για τον μη ειδικό αναγνώστη. Ορισμένα κεφάλαια του βιβλίου πραγματεύονται γενικά θέματα, όπως η εξελικτική πορεία της κωμωδίας, οι εορτές, τα θέατρα και οι κωμικοί ποιητές. Ωστόσο, τα πιο πρωτότυπα μέρη του είναι εκείνα που αφιερώνονται στους ηθοποιούς και το ύφος της υπόκρισης, τους γυναικείους ρόλους, τα προσωπεία και τις ενδυμασίες, καθώς και στις χειρονομίες και τη γλώσσα του σώματος. Ο συγγραφέας βασίζεται κυρίως σε αρχαιολογικά τεκμήρια –αγγεία και ειδώλια– από όλο τον ελληνικό κόσμο, τα οποία υποβάλλονται σε νέα ερμηνεία, που ανατρέπει πολλές καθιερωμένες παραδοχές. Μέσα από την ανάλυσή του, η κωμωδία αναδεικνύεται τελικά όχι μόνο ως επιχώριο αθηναϊκό λογοτεχνικό είδος, αλλά και ως ολοκληρωμένη παραστατική τέχνη πανελλήνιας εμβέλειας.

Θεός Αναίτιος. Περί του Πλατωνικού μύθου του Ηρός

Θεός Αναίτιος. Περί του Πλατωνικού μύθου του Ηρός
Βασίλης Κάλφας

Επίμετρο: Πλάτων, Πολιτεία 613e-621d
Νεοελληνική απόδοση: Βασίλης Κάλφας
Σειρά: Ανθρωπιστική Βιβλιοθήκη
Εκδόσεις Άτων, Αθήνα 2019, σ.160
ISBN: 978-618-5337-10-0
Τιμή:
15,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 13,50€Η έκδοση Θεός αναίτιος: περί του πλατωνικού μύθου του Ηρός πραγματεύεται τον εσχατολογικό μύθο με τον οποίο κλείνει ο Πλάτων την Πολιτεία. Ο γενναίος Ηρ πεθαίνει στη μάχη, αλλά ο θάνατός του δεν είναι τελειωτικός. Θα αναστηθεί μετά από δώδεκα μέρες και θα διηγηθεί όσα είδε στον άλλο κόσμο —τις φρικτές τιμωρίες που περιμένουν τους άδικους και τις επιβραβεύσεις των δικαίων. Την μεταθανάτια εμπειρία του Ηρός την μεταφέρει στους συνομιλητές του ο Σωκράτης, παρεμβαίνοντας κάθε τόσο στην ιστορία και καταλήγοντας ότι ο μύθος αυτός «θα μπορούσε και εμάς να μας σώσει, αν τον πιστέψουμε» (621c).

Στο βιβλίο ενσωματώνεται μια καινούρια νεοελληνική απόδοση του πλατωνικού μύθου αλλά και επεξηγηματικά σχόλια ώστε να δοθεί η δυνατότητα μια συνολικότερης ερμηνείας του μύθου.

(από την παρουσίαση του βιβλίου)


Η ψυχολογική δομή του φασισμού

Η ψυχολογική δομή του φασισμού
Georges Bataille

Μετάφραση-Επίμετρο: Κώστας Γκούνης
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα 2019, σ.77
ISBN: 978-618-5118-46-4
Τιμή:
9,54€
Τιμή ΜΙΕΤ: 8,59€


Η διάγνωση του φασισμού ως ισχυρού ψυχολογικού και πολιτισμικού φαινομένου από τον Μπατάιγ αντανακλά την πρόθεση του να συνδυάσει τη μαρξιστική ανάλυση της καπιταλιστικής κοινωνίας με την κατανόηση των συναισθηματικών και συμβολικών διαστάσεων της συλλογικής εμπειρίας. Η "Ψυχολογική δομή του φασισμού" είναι από τα πρώτα κείμενα που εξετάζουν την απήχηση και την αποτελεσματικότητα της φασιστικής έλξης, με αφετηρία πρόσφατες για την εποχή του συγγραφέα ψυχολογικές, ανθρωπολογικές και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις. Οι λιβιδινικές σχέσεις της μάζας με τον ηγέτη και η αμφισημία του ταμπού, οι δυνάμεις έλξης και αποστροφής που περιβάλλουν το ιερό, οι "ανορθολογικές" πρακτικές οργιαστικής σπατάλης στις "κοινωνίες του δώρου" -όπως μελετήθηκαν από τον Φρόυντ, τον Ντυρκέμ και τον Μαρσέλ Μως, αντίστοιχα- αποτελούν καθοριστικές ιδέες που κατευθύνουν την ανάλυση του Μπατάιγ για τον φασισμό. Στόχος του Μπατάιγ είναι να υπερβεί τον οικονομισμό της διαδεδομένης τότε μαρξιστικής ανάλυσης και να αναδείξει τη σημασία "ανορθολογικών" παραμέτρων οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία του φασισμού, αντί να αξιοποιηθούν από το επαναστατικό εργατικό κίνημα.
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Παλαιότερες αναρτήσεις