Blogger Template by Blogcrowds.

Η Ευρώπη των Ελλήνων

Η Ευρώπη των Ελλήνων. Πρότυπο,απειλή, προστάτις 1833-1857
Λίνα Λούβη

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια,Αθήνα 2020,σ.341
ISBN: 978-960-221-841-9
Τιμή:
16,96€
Τιμή ΜΙΕΤ: 15,26€


Πώς αντιλαμβάνονταν οι Έλληνες τον ρόλο της Ευρώπης απέναντι στο νεοσύστατο κράτος τους; Πώς αντέδρασαν στην υποχώρηση του φιλελληνισμού και στις έμμεσες ή άμεσες επεμβάσεις των εγγυητριών Δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας; Πώς αξίωναν τα «κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας» να συνδράμουν αυτές οι Δυνάμεις στην πορεία της εθνικής ολοκλήρωσης -και όχι μόνο-, εξαργυρώνοντας έτσι πολιτικά την πνευματική οφειλή τους στην ένδοξη αρχαιοελληνική κληρονομιά; Η παρούσα μελέτη καταγράφει και αναλύει αυτά τα ζητήματα με βάση τον Τύπο, που συνιστούσε το πιστότερο κάτοπτρο των ιδεολογικών ζυμώσεων στη μετεπαναστατική Ελλάδα.

 Η περίοδος της βασιλείας του Όθωνα, έως και τον Κριμαϊκό Πόλεμο, προσφέρει το πιο κατάλληλο πλαίσιο για να αναδειχθούν οι αντιφάσεις που χαρακτήριζαν τη στάση των Ελλήνων απέναντι στην Ευρώπη. Δίπλα στις «ιδιοτροπίες» και τις «φαντασίες» τους, καταγράφονται οι πικρίες, οι απογοητεύσεις και οι διαψεύσεις, ή αλλιώς οι φοβίες και οι ανασφάλειές τους απέναντι στους ισχυρούς «προστάτες» τους.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Παρατηρήσεις πάνω στα χρώματα

Παρατηρήσεις πάνω στα Χρώματα
Λουντβιχ Βιττγκενσταϊν

Μετάφραση: Μιλτιάδης Ν. Θεοδοσίου
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2020, σ.148
ISBN: 978-960-524-566-5
Τιμή: 14,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 12,60€Ο φιλοσοφικός στοχασμός των Παρατηρήσεων πάνω στα χρώματα αναπτύσσεται στη διασταύρωση γραμματικής και φαινομενολογίας. Και πρόκειται πραγματικά για έναν πλούσιο στοχασμό: αγγίζει ευθέως το περιβόητο ζήτημα της διαπλοκής του διαθέσιμου χρωματικού λεξιλογίου και του χρωματικού ρεπερτορίου που είναι ικανός να δει κανείς (με πολλά σχόλια πάνω στο πώς η αχρωματοψία μπορεί να σταθεί ως ένα εναλλακτικό ρεπερτόριο αντίληψης των έγχρωμων αντικειμένων)· συγχρόνως προκαλεί τη φαντασία ζητώντας μας να συλλάβουμε τι θα μπορούσε να μετρήσει, για παράδειγμα, ως «διαφανές λευκό» (π.χ. ένα διάφανο λευκό γυαλί) — κι αν δεν μπορούμε, να εξηγήσουμε γιατί. Ο αναγνώστης καλείται, λοιπόν, να δει τις Παρατηρήσεις πάνω στα χρώματα ως μια πρόκληση στη φαντασία του και μια πρόσκληση να δώσει προσοχή όχι μόνο στο τι βλέπουν τα μάτια του αλλά και στη λογική που διέπει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του λόγου του για όσα βλέπονται, για τις λεπτές αποχρώσεις που εντοπίζονται, για τις μορφολογικές διαφορές που υπόκεινται αυτού του τόσο καθημερινού και κοινότοπου φαινομένου — της αντίληψης των χρωμάτων.

Φεβρουάριος Μήνας προσφορών στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ

Gustav Adolph Henning,
Reading girl, 1828
Διαρκής μέριμνα του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης είναι να κάνει γνωστό το εκδοτικό του έργο στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Γι’ αυτό το λόγο και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, ο Φεβρουάριος είναι μήνας προσφορών και μεγάλων εκπτώσεων στο σύνολο των εκδόσεών μας. Οι βιβλιόφιλοι και όλοι οι φιλομαθείς αναγνώστες μπορούν να αποκτήσουν σπουδαία έργα και τίτλους-κοσμήματα της παγκόσμιας και της εγχώριας πνευματικής παραγωγής σε προσιτές τιμές. Μπορούν να επιλέξουν τα βιβλία που προτιμούν από μια μεγάλη ποικιλία πρωτότυπων και μεταφρασμένων μελετών, οι οποίες καλύπτουν θεματικά ολόκληρο σχεδόν το φάσμα των επιστημών του ανθρώπου (ιστορία, αρχαιολογία, φιλοσοφία, κλασική, βυζαντινή και νεότερη φιλολογία, γλωσσολογία, ιστορία των επιστημών, τέχνη κλπ.).
 
Σας περιμένουμε με μεγάλες εκπτώσεις και ειδικές προσφορές έως 50% στις δικές μας εκδόσεις και στα Ιδρύματα, τους Φορείς και τους Εκδότες που συμμετέχουν.*


Αναλυτικά τα Ιδρύματα, οι Φορείς και οι Εκδότες που συμμετέχουν:

ALPHA BANK
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΠΟΠΛΟΥΣ
ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ
ΑΡΧΕΙΟ ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ & ΜΕΛΕΤΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΣΙΝΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΤΩΝ - ΚΟΤΙΝΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΠΟΝ**
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΖΙΚΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ**
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΛΤΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΗΣΙΔΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ**
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΘ' ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΪΤΗ
Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΑΒΕΡΩΦ-ΤΟΣΙΤΣΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ-ΧΟΡΝ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΕΛΗ
ΙΔΡΥΜΑ ΣΑΚΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΚΑΪΡΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΟΥ
ΚΕΝΤΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
  ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ &ΤΕΧΝΗΣ ΔΙΕΞΟΔΟΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Ο ΜΩΒ ΣΚΙΟΥΡΟΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΠΕΚ)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ -ΣΑΡΙΠΟΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ
ΣΗΜΑ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΔΟΣΙΝ ΩΦΕΛΙΜΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ**
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ**


*Οι Εκπτώσεις αφορούν τα βιβλία στα οποία δεν ισχύει ο Νόμος της Ενιαίας Τιμής του Βιβλίου


** Οι Εκπτώσεις  αφορούν επιλεγμένα βιβλία & ποικίλουν ανάλογα με τον εκδότη.Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία και παραγγελίες βιβλίων


τηλ: 210 3614 143, φαξ: 210 3614 163


Δεν είν’ ο περσινός καιρός… Έλληνες κλεφταρματολοί και Αλβανοί στασιαστές (1829-1831)
Βασίλης Κ. Γούναρης

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2020, σ.243
ISBN:
978-960-9538-94-7
Τιμή:
12,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 10,80€Κατά το τέλος του πολέμου της ελληνικής ανεξαρτησίας (1829-1831), τα προτεινόμενα σύνορα της Ελλάδας άλλαξαν τρεις φορές. Οι πιέσεις για τη δημιουργία τακτικού στρατού και συνθηκών ασφάλειας στις παραμεθόριες περιοχές και η ρευστότητα για το μέλλον τους έφεραν τους έλληνες και αλβανούς πολεμιστές, μετά από δεκαετή σύρραξη, σε δεινή θέση. Οι επιλογές των ενόπλων περιορίζονταν και η ευημερία τους απειλούνταν. Η βασική μέθοδος αντίδρασης ήταν κοινή: να διαπραγματευτούν σκληρά τη θέση τους πριν συνθηκολογήσουν, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε στάση και εμφύλιες συγκρούσεις. Στην απέναντι πλευρά, ο Καποδίστριας και ο Κιουταχής, έπρεπε να επιδείξουν αποφασιστικότητα και να αυτοσχεδιάσουν, ώστε να διατηρήσουν το κύρος τους, και να εξασφαλίσουν τις επαρχίες που κινδύνευαν να χάσουν. Ο έστω άτυπος σχηματισμός μεθορίου ανάγκασε τελικά πολεμιστές και πολιτικούς να μεταβάλουν τις τακτικές τους και να αναθεωρήσουν τις συμμαχίες τους.

Νόστος Αττικός

Νόστος Αττικός 
Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς

Σήμα Εκδοτική, Αθήνα 2020,σ.208
ISBN: 978-618-83797-5-6
Τιμή:
18,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 16,20€


Τη πορεία της περιπλάνησης τη σηματοδοτούμε με αλλεπάλληλους επί μέρους στόχους. Στόχους που άλλους τους προσεγγίζουμε, άλλοι μας διαφεύγουν. Το μόνο γνωστό και βέβαιο εκ των προτέρων: Το "τέλος", ο δοσμένος τερματικός στόχος, η αποβίβασις.

Η χάραξις της πορείας ωστόσο, η διαδρομή του ταξιδιού, απρόβλεπτη. Ο οιακισμός του πηδαλιούχου ανταποκρίνεται στα ανεπάντεχα γυρίσματα των καιρών.
Η ζωή μας ένας αέναος δημιουργικός αυτοσχεδιασμός.

Women and Monasticism in the Medieval Eastern Mediterranean: Decoding a Cultural Map

Women and Monasticism in the Medieval Eastern Mediterranean: Decoding a Cultural Map
Συλλογικό

Επιμέλεια: Eleonora Kountoura Galaki, Ekaterini Mitsiou
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2019, σ.405
ISBN:978-960-9538-88-6 
Τιμή: 40,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 36,00€
Οι σύγχρονες τάσεις της ιστορικής έρευνας, χωρίς να απεμπολούν τη συστηματική εξέταση των πηγών, αναζητούν παράλληλα ερευνητικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στους ερευνητές να τοποθετήσουν τον βυζαντινό άνθρωπο όσο γίνεται πληρέστερα μέσα στις πραγματικές του διαστάσεις και μέσα στην κοινωνία που ζει. Η μελέτη του γυναικείου φύλου αποτελεί ένα από αυτά τα ερευνητικά εργαλεία. Σύμφωνα με ένα πολύ εύστοχο ορισμό, «η έννοια του φύλου, ως εργαλείου έρευνας στις ιστορικές σπουδές, αναφέρεται στις διαφορές που δημιούργησαν οι κοινωνίες ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες και όχι στα διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά τους». Η μορφή των γυναικών από οποιαδήποτε κοινωνική θέση και αν προέρχονται είναι παρούσα στις πηγές κάθε είδους. Αλλά τις πιο πολλές φορές η εικόνα τους είναι ατελής και τυποποιημένη, βασισμένη σε καθιερωμένα στερεότυπα, καθώς παραδίδεται μέσα από την οπτική των συγγραφέων που ήταν στην πλειονότητά τους άνδρες.
Ο παρών τόμος περιέχει στο μεγαλύτερο μέρος τα άρθρα των επιστημόνων που συμμετείχαν στο Workshop “Women and Monasticism in the Medieval Eastern Mediterranean: Decoding a Cultural Map” το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος “Women’s Monasticism in the Late Byzantine Period” και έλαβε χώρα στο ΕΙΕ, αλλά και άλλες εργασίες από επιστήμονες ειδικούς στη διερεύνηση του ρόλου της γυναίκας σε διαφορετικές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι μελέτες του τόμου διερευνούν τα ειδικά χαρακτηριστικά που συνοδεύουν το γυναικείο φύλο ενταγμένα στις πολιτικές, κοινωνικές, πνευματικές και θρησκευτικές δομές, ενώ επισημαίνονται επίσης οι ιδιαίτεροι ρόλοι που διαδραματίζουν οι γυναίκες διαφορετικών τάξεων μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον. Τέτοιου είδους διερεύνηση επιτρέπει να κατανοήσουμε περαιτέρω τη μεσαιωνική κοινωνία.

Οβίδιος, Ηρωΐδες 18-19 Λέανδρος και Ηρώ

Ηρωΐδες 18-19  Λέανδρος και Ηρώ
Οβίδιος
Μετάφραση: Βάιος Βαϊόπουλος
Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2020, σ.400
ISBN: 978-960-05-1753-8
Τιμή:
19,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 17,10€


Ο Λέανδρος, ένας νεαρός από την Άβυδο, κάθε βράδυ διασχίζει κολυμπώντας τον Ελλήσποντο, για να συναντήσει την αγαπημένη του Ηρώ, που ζει στη Σηστό, στην απέναντι θρακική ακτή. Ένα λυχνάρι, που κρατά αναμμένο η αγαπημένη του, τον βοηθάει στον προσανατολισμό του μέσα στο σκοτάδι. Οι δύο νέοι περνούν τη νύχτα μέσα στο ερωτικό πάθος και, μόλις ξημερώνει, ο Λέανδρος επιστρέφει στην πατρίδα του. Μια μοιραία νύχτα με σφοδρή κακοκαιρία ο λύχνος σβήνει και ο Λέανδρος πνίγεται στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Το κύμα οδηγεί το άψυχο σώμα του στην ακτή της Σηστού, η Ηρώ το βρίσκει το επόμενο πρωί και αυτοκτονεί πέφτοντας από τον πύργο στον οποίο είναι απομονωμένη.

Ο Οβίδιος παρουσιάζει τον Λέανδρο να γράφει μια επιστολή προς την Ηρώ κατά τις ώρες της αναμονής του, πριν αποτολμήσει το θανάσιμο ταξίδι του αψηφώντας την κακοκαιρία. Η απάντηση της Ηρώς εκφράζει την ανησυχία της για την καθυστέρηση του Λέανδρου, το παράπονό της για την αναβολή της συνάντησής τους αλλά και στοργικές συμβουλές προς τον αγαπημένο της να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Το βιβλίο είναι η πρώτη σχολιασμένη έκδοση στα νέα ελληνικά των δύο αυτών επιστολών.

Περιλαμβάνει: Εισαγωγή για το έργο του Οβίδιου, με έμφαση στη συλλογή των "Ηρωίδων" και την αρχαία παράδοση του συγκεκριμένου μύθου· το λατινικό κείμενο συνοδευόμενο από αντικριστή έμμετρη μετάφραση· εκτενή σχόλια ανά δίστιχο, που παρέχουν απαραίτητες πληροφορίες για την κατανόηση του κειμένου.

Σε σύγκριση με παλαιότερες ερμηνευτικές προσεγγίσεις, στην παρούσα επισημαίνονται εντονότερα η πανταχού παρούσα οβιδιανή ειρωνεία και το λεπτό χιούμορ που δεν έχει εγκαταλείψει τον ποιητή ούτε σε αυτό το έργο με το θλιβερό θέμα, τολμηροί υπαινιγμοί του ποιητή, καθώς και οι άφθονες ποιητολογικές νύξεις που αποτελούν μια διαρκή συζήτηση για τα λογοτεχνικά είδη.

Ένας πολιτισμός ελευθερίας. Η αρχαία Ελλάδα και οι απαρχές της Ευρώπης

Ένας πολιτισμός ελευθερίας. Η αρχαία Ελλάδα και οι απαρχές της Ευρώπης
Christian Meier

Μετάφραση:Αννέτε Φωσβίνκελ
Επιστημονική επιμέλεια-Επίμετρο: Δημήτρης Ι. Κυρτάτας
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2019, σ.400
ISBN: 978-960-6757-40-0
Τιμή:
25,00€
Τιμή ΜΙΕΤ:
22,50€


Στο έργο αυτό ο Christian Meier, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου, με απλή και φρέσκια γραφή προσπαθεί να κατανοήσει το “θαύμα” του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και τους παράγοντες που το δημιούργησαν: ήταν οι συμβιβασμοί, οι ισορροπίες, η γνώση και η έκφραση που κατέστησαν τους Έλληνες ικανούς να αντιμετωπίσουν προβλήματα, που άλλοι λαοί έλυναν εναποθέτοντας την εξουσία στα χέρια ενός ή ολίγων. Για μία και μοναδική φορά στην παγκόσμια ιστορία μια ολόκληρη κοινωνία αντιμετώπισε την πρόκληση να ισορροπήσει, να εδραιώσει και να ξεδιπλώσει –παρά τις απαιτήσεις που αυτή θέτει– την ελευθερία της, διαμορφώνοντας τελικά έναν πολιτισμό που εξακολουθεί να επηρεάζει την πολιτική και τον πολιτισμό στη σύγχρονη Ευρώπη και, γενικότερα, τον κόσμο.

Παλαιότερες αναρτήσεις