Blogger Template by Blogcrowds.

Μαθήματα Ελληνικής Παλαιογραφίας και Ιστορίας των Κειμένων από το ΜΙΕΤ

Μαθήματα Ελληνικής Παλαιογραφίας και Ιστορίας των Κειμένων από το ΜΙΕΤ
 
Το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης αρχίζει από τις 17 Οκτωβρίου 2019, ημέρα Πέμπτη, τη σειρά των Μαθημάτων Ελληνικής Παλαιογραφίας και Ιστορίας των Κειμένων.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε όσους θέλουν να έλθουν σε άμεση επαφή με τις γραπτές πηγές της Ιστορίας  και Φιλολογίας και γενικότερα της γραπτής πολιτιστικής μας κληρονομίας. Το περιεχόμενό τους θα είναι ανάγνωση βυζαντινών και μεταβυζαντινών χειρογράφων κωδίκων, στοιχεία χρονολόγησης και περιγραφής, ανάλυση των μορφών γραφής από τον 2ο μ.Χ. αιώνα, ιστορία βιβλιοθηκών, ιστορία της παράδοσης των φιλολογικών κειμένων και περιγραφή και ανάλυση ιστορικών εγγράφων.

Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν και θα γίνονται κάθε Πέμπτη το απόγευμα στην αίθουσα του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου, Παναγή Σκουζέ 3, 1ος όροφος (Πλατεία Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου) με το ακόλουθο πρόγραμμα:


Ώρα 5.00 – 6.00  Α’ έτος
   «   6.30 – 7.30  Β’ έτος
   «   8.00 – 9.00  Γ’ έτος

Διδάσκει ο φιλόλογος - παλαιογράφος και προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου Αγαμέμνων Τσελίκας. 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 
210 322 13 37.
Στα βήματα των πρώτων χριστιανών

 
       Σεμινάριο στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Αμερικής 13


Σε πέντε εβδομαδιαίες συναντήσεις, που θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου, ο Δημήτρη Κυρτάτας θα παρουσιάσει ορισμένες από τις διαδρομές που ακολούθησαν οι πρώτοι χριστιανοί: από τον εκατόνταρχο που βρέθηκε κάτω από τον σταυρό έως τους στρατιώτες που πολέμησαν τρεις αιώνες αργότερα με τις στρατιές του Μεγάλου Κωνσταντίνου· από τις μυροφόρες που επισκέφθηκαν το κενό μνημείο και άλλες ευσεβείς και ευυπόληπτες γυναίκες έως το προσκύνημα της Αγίας Ελένης στους Αγίους Τόπους· από τους ληστές που πέθαναν στον Γολγοθά έως τους μάρτυρες και τους ασκητές της άνυδρης ερήμου· από τις πρώτες και μοναχικές βαπτίσεις σε πηγές και ποταμούς έως τις μαζικές κατηχήσεις του 4ου αιώνα στις μεγαλοπρεπείς βασιλικές. Οι διαδρομές αυτές θα φωτίσουν βασικές πτυχές της χριστιανικής πίστης και λατρείας, από τη σκοπιά τόσο των αυτοκρατορικών αρχών όσο και των λαϊκών μαζών.

Ο Δημήτρης Κυρτάτας είναι καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το κόστος παρακολούθησης ολόκληρου του σεμιναρίου ανέρχεται στα 50 ευρώ. Για τους φοιτητές το κόστος είναι 30 ευρώ. Αν κάποιος επιθυμεί, μπορεί να παρακολουθήσει μεμονωμένα κάποια από τις διαλέξεις, με κόστος 12 ευρώ.

Ημέρα και ώρα: Δευτέρα, 6:00–8:00 μμ, στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Αμερικής 13.

Η εγγραφή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Κατάθεση χρημάτων στο λογαριασμό του ΜΙΕΤ, με την αναγραφή ονοματεπώνυμου και της λέξης σεμινάριο ΙΒΑΝ: GR9701101460000014648017417
Μέσω του viva.gr
Στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Αμερικής 13, εντός του ωραρίου λειτουργίας
Μετρητοίς στο χώρο του σεμιναρίου

Πληροφορίες Τηλ: 210 3234267, 210 3614143 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 6:00-8:00 μμ Η σταύρωση από τη σκοπιά των στρατιωτών
Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 6:00-8:00 μμ Η ευσέβεια από τη σκοπιά των ευυπόληπτων γυναικών
Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 6:00-8:00 μμ Ο ασκητικός βίος από τη σκοπιά των ληστών
Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 6:00-8:00 μμ Η σωτηρία από τη σκοπιά των αιρετικών
Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 6:00-8:00 μμ Η θρησκευτική λατρεία από τη σκοπιά των αυτοκρατόρων

Μην ξεχάσεις το όνομα σου. Τα παιδιά του Άουσβιτς

Μην ξεχάσεις το όνομα σου. Τα παιδιά του Άουσβιτς
Άλβιν Μέγιερ

Μετάφραση: Καρίνα Λάμψα - Παυλίνα Δηράνη
Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2019, σ.712
ISBN: 978-618-5209-49-0
Τιμή:
34,98€
Τιμή ΜΙΕΤ: 31,48€Τα πρώτα τους χρόνια ήταν γεμάτα από φως, ευτυχία και οικογενειακή θαλπωρή. Ύστερα, ήρθε ο πόλεμος και ο εκτοπισμός στο Άουσβιτς, ενώ μερικά παιδιά γεννήθηκαν εκεί. Χωρισμός από γονείς και αδέλφια στους «παιδικούς τομείς» στο στρατόπεδο, πειράματα, διαρκής πείνα, νοσταλγία για την οικογένεια, για ένα ζεστό κρεβάτι, για στοργή… Με υπομονή και ευαισθησία ο Άλβιν Μέγιερ αναζητούσε για δεκαετίες τα παιδιά του Άουσβιτς σε ολόκληρο τον κόσμο και εκείνα του αφηγήθηκαν —τα περισσότερα για πρώτη φορά— τις εμπειρίες μιας παιδικής ζωής ανεξίτηλα σημαδεμένης από τον θάνατο και τον αγώνα τους να ξαναβρούν τη χαμένη τους ταυτότητα και να αποκτήσουν και πάλι πίστη στη ζωή.
Τα παιδιά στο Άουσβιτς: είναι η πιο σκοτεινή κηλίδα μιας σκοτεινής ιστορίας. Εκτοπίστηκαν με τους γονείς τους στο Άουσβιτς ή γεννήθηκαν εκεί, κάτω από αδιανόητες συνθήκες. Λίγα επιβίωσαν. Για όλη τους τη ζωή φέρουν τα σημάδια του πόνου, στο σώμα και στην ψυχή τους. Μεγαλώνουν μαζί με τον αριθμό κρατουμένου, που έχει ανεξίτηλα σημαδέψει το χέρι τους ή τον μηρό τους. Το Άουσβιτς είναι πάντα εδώ. Την ημέρα, το βράδυ, τη νύχτα: ο αποχωρισμός από τους γονείς και τα αδέλφια, τα λεγόμενα «μπλοκ των παιδιών» στο στρατόπεδο, τα πειράματα στα οποία υποβλήθηκαν, η μόνιμη πείνα, η λαχτάρα για την οικογένεια, για ένα ζεστό πάπλωμα, για ασφάλεια.
Μετά την απελευθέρωσή τους, κάποια από αυτά δεν γνώριζαν το όνομά τους, ούτε την ηλικία τους ή την καταγωγή τους. Σχεδόν όλα ήταν ορφανά. Για πολύ καιρό δεν εμπιστεύονταν πια κανέναν  άνθρωπο, φύλαγαν τις δυνάμεις τους, ήταν γεμάτα φόβο. Πώς να ζήσεις μετά το Άουσβιτς; Για ολόκληρες δεκαε­τίες, ο Άλβιν Μέγιερ έψαξε, με μεγάλη υπομονή, να βρει τα παιδιά του Άουσβιτς, μίλησε με ενσυναίσθηση μαζί τους και κέρδισε την εμπιστοσύνη τους. Ορισμένα από αυτά μίλησαν για πρώτη φορά για τη ζωή στο στρατόπεδο, για την παιδική τους ηλικία, όπου ο θάνατος ήταν μονίμως παρών αλλά ποτέ φυσικός.

Ιστορίες Γενετικής

Ιστορίες Γενετικής (στην...καθομιλουμένη)
Κίτσος Λούης

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2019, σ. 224
ISBN: 978-960-524-560-3
Τιμή: 12,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 10,80€


Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η γενετική είναι μια εύκολη επιστήμη με πολύ δύσκολη γλώσσα, κάτι που αναπόφευκτα δημιουργεί προβλήματα κατανόησης. Για να αντιμετωπιστεί, έστω εν μέρει, το πρόβλημα αυτό στους μη βιολόγους, ο Κίτσος Λούης αποφάσισε να περιγράψει «με απλά λόγια» τι είναι και τι κάνει η γενετική, καταγράφοντας απλές ιστορίες στις οποίες η συγκεκριμένη επιστήμη είχε (και έχει) πρωταγωνιστικό ρόλο. Τούτες οι ιστορίες εξηγούν ασθένειες του ανθρώπου, αναπτύσσουν τη στενή σχέση φιλίας μεταξύ ανθρώπου και σκύλου, και μας πάνε από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τα τελευταία επιτεύγματα της επιστήμης, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής βάσης της εξέλιξης. Παρότι υποδεικνύει σε ποια σημεία υπάρχουν άλυτα βιοηθικά προβλήματα, ο συγγραφέας αποφεύγει να πάρει θέση, προτιμώντας να το αφήσει αυτό στην κρίση του αναγνώστη. Για την κατανόηση του βιβλίου δεν απαιτείται καμία προηγούμενη «θητεία» στη βιολογία. Οι γιατροί και οι θετικοί επιστήμονες ίσως να έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα, όμως και όλοι οι υπόλοιποι –νομικοί, θεολόγοι, φιλόλογοι, φιλόσοφοι και, κοντολογίς, όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τι είναι η γενετική, είτε έχουν είτε δεν έχουν κάνει πανεπιστημιακές σπουδές– θα κατανοήσουν κάθε μία απ’ αυτές τις ιστορίες γενετικής δίχως κανένα πρόβλημα.


Ο Κίτσος Λούης είναι ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η έρευνά του εστιάστηκε στη γονιδιωματική των εντόμων, με ιδιαίτερη έμφαση στα κουνούπια που μεταφέρουν ασθένειες. Εργάστηκε σε πανεπιστήμια πέντε χωρών, αλλά παρέμεινε επί 35 χρόνια στο Ηράκλειο (33 από αυτά και ως Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ). Συνέγραψε πάνω από 180 εργασίες και βιβλία. Υπήρξε για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας και Αναπληρωτής Διευθυντής Σπουδών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ διετέλεσε μέλος πολλών επιτροπών, μεταξύ άλλων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ).

Ο «άλλος» Ψυχρός Πόλεμος

Ο «άλλος» Ψυχρός Πόλεμος. Η αμερικανική πολιτιστική διπλωματία στην Ελλάδα, 1953-1973 
Ζηνοβία Λιαλιούτη

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2019, σ.352
ISBN: 978-960-524-547-4
Τιμή: 23,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 20,70€


Πώς μπορεί, άραγε, να προωθήσει τους στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μια θεατρική παράσταση του Άρθουρ Μίλλερ στην Αθήνα; Και, αντίστροφα, πόσο ζημιώνονται οι ίδιοι στόχοι από μια εντυπωσιακή επίδειξη βιομηχανικών προϊόντων στο σοβιετικό περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να απαντήσει το παρόν βιβλίο, μέσα από την παρουσίαση της στρατηγικής και των μέσων που υιοθέτησε η πολιτιστική διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα την περίοδο 1953-1973, υπό το πρίσμα της συγκρότησης της μεταπολεμικής αμερικανικής ηγεμονίας. Βασικό άξονα της μελέτης αποτελεί η προσπάθεια των ΗΠΑ να οικοδομήσουν δίκτυα επιρροής, αναζητώντας και εξοικειώνοντας με την ιδέα του αμερικανισμού τους δυνητικούς ηγέτες της ελληνικής πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής.

Η έκδοση στηρίζεται στην επεξεργασία ενός εκτεταμένου πρωτογενούς υλικού, το οποίο περιλαμβάνει τα αρχεία του Bureau of Educational and Cultural Affairs του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, της United States Information Agency, καθώς και τα προεδρικά Αρχεία Τρούμαν, Αϊζενχάουερ, Κέννεντυ και Τζόνσον, τα οποία φωτίζουν τη διαμόρφωση των προπαγανδιστικών δράσεων και των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η συγγραφέας παρακολουθεί τους στόχους, τις επιτυχίες και τις αστοχίες της αμερικανικής πολιτιστικής διπλωματίας στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ξεχωριστή θέση σε αυτή την προβληματική αποτελεί η προσέγγιση της εξέλιξης των ερευνών κοινής γνώμης ως εργαλείου της αμερικανικής πολιτιστικής διπλωματίας, με ιδιαίτερη αναφορά στις έρευνες που διενεργήθηκαν στην Ελλάδα υπό αμερικανική επίβλεψη. Συνολικά, το βιβλίο εικονογραφεί μια εποχή κατά την οποία η μάχη των δύο μεγάλων αντιπάλων, των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, προσέδωσε πολιτικό περιεχόμενο στη σφαίρα της πολιτιστικής δράσης.

Στο Βιβλιοπωλείο μας μπορείτε να βρείτε και το βιβλίο της συγγραφέως, Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα 1947-1989

Γιαννούλης Χαλεπάς. Προσωπικές σχέσεις και μελέτη στο έργο του.

Γιαννούλης Χαλεπάς. Προσωπικές σχέσεις και μελέτη στο έργο του.
Ασπασία Παπαδοπεράκη

Επιμέλεια κειμένων: Ηλίας Καφάογλου
Ασπασία Παπαδοπεράκη και Εκδόσεις του Φοίνικα, Αθήνα 2019 
ISBN:978-960-6849-77-0
Τιμή: 15,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 13,50€


Οι συμπτώσεις με το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά και των δωρεών που αξιώθηκα από αυτές με οδήγησαν να επαγρυπνώ, αφοσιωμένη για την ανάγκη μιας αποκαλυπτικής μελέτης στο έργο του.

Καθοριστική υπήρξε η προτροπή του Στρατή Δούκα στο βιβλίο του Ο βίος ενός αγίου, όπου στο δεύτερο μέρος του, "Το έργο του Χαλεπά και τα προβλήματά του (αισθητικό δοκίμιο)", διαβάζουμε: "Η αισθητική χαρά και κατανόηση της πανάκριβης σημασίας του έργου του μέλλει ν' αποτελέσει υπόθεση της επόμενης και μεθεπόμενης καλλιτεχνικής γενεάς [...] θα μπορούσε βάσιμα να ειπωθεί πως βρέθηκε στην πρωτοπορία δύο συνεχόμενων καλλιτεχνικών αιώνων, του 19ου και 20ού, κι αποτελεί μαζί με την παγκοσμιώτερη τούτη σημασία του, τον μοναδικό κρίκο για όλους τους χαμένους ελληνικούς αιώνες".

Η προτροπή αυτή σηματοδοτεί σήμερα και την καθυστέρηση των εις βάθος απαντήσεων σε ερωτήματα για το έργο και τη ζωή του Χαλεπά, οι οποίες θα μας ήταν χρήσιμες, ώστε να έχουμε συνείδηση των δυνατοτήτων μας και της παράδοσής μας, από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Δεχόμουν μες επιφύλαξη τις πρώτες προσεγγίσεις. Σχεδόν πενήντα χρόνια πηγαινοερχόμουν σε σκέψεις, ώστε να ξεπεράσω τις αμφισβητήσεις μου, να γνωρίσω τις τρέχουσες μελέτες έως σήμερα για τον Χαλεπά και να βεβαιωθώ για την ανάγκη παρουσίας των απόψεών μου. [....]

Από το κεφάλαιο Γιαννούλης Χαλεπάς. Προσέγγιση στη ζωή και το έργο του, της Ασπασίας Παπαδοπεράκη


Ημέρες Τέχνης στην Ελλάδα #9. Days of Art in Greece #9

Ημέρες Τέχνης στην Ελλάδα #9. 
Days of Art in Greece #9 

Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά
Μετάφραση: Στέλλα Ραπτοπούλου
Φθινόπωρο - Χειμώνας 2018
ISSN: 2241-9942
Τιμή: 12,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 10,80€


Η δίγλωσση εξαμηνιαία έκδοση Days of Art in Greece συστηματικά ασχολείται με θέματα ανθρωπιστικών σπουδών και με την ιστορία των γραμμάτων και των τεχνών στη χώρα μας από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας. Παρουσιάζει δοκιμιακά άρθρα για την εκπαίδευση, την αρχιτεκτονική, τη λαογραφία, την ιστορία, την αρχαιολογία. Προβάλλει επισκέψιμους χώρους τέχνης, πινακοθήκες, μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία, ενάλια αρχαιολογία, προσκυνηματικούς προορισμούς.

Στην ύλη του 9ου τεύχους ανάμεσα σε άλλα φιλοξενούνται τα παρακάτω άρθρα και αφιερώματα:

    -Συνέντευξη με τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Ο θησαυρός του τόπου.
    -Βιβλίο ψηφιακό ή επί χάρτου; Οι εξελίξεις και το μέλλον της ποιοτικής ανάγνωσης
    -Συνέντευξη με τον εκδότη Γιώργο Δαρδανό. Επίτιμο Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών.
    -Ο Δαίδαλος επιστρέφει: Αθήνα «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018». Σύγχρονη και πολυμήχανη.
    -Ο τυφλωμένος παρατηρητής. Ο Κλάιστ και ο «Μοναχός πλάι στη θάλασσα» του Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ. Κριτική στον Καντ.
    -2019 - Έτος Σκαλκώτα. Ο μεγάλος Έλληνας.
    -Ο Αλέκος Φασιανός στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας. Παρισινές τάσεις με ελληνική ματιά.
    -Ο αθλητικός τουρισμός στην Ελλάδα. Ατομική προσπάθεια και συλλογικό όφελος.

Από την παρουσίαση του εκδότη


On Depiction. Selected Writings. Περί της απεικόνισης. Επιλεγμένα κείμενα

On Depiction. Selected Writings. Περί της απεικόνισης. Επιλεγμένα κείμενα.
Avigdor Arikha


Γλώσσα: Αγγλικά
Μουσείο Μπενάκη, 2019 
ISBN: 978-960-476-244-6
Τιμή: 18,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 16,20€Ο τόμος, που κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της έκθεσης «Avigdor Arikha. Μια ανάσα», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (19 Ιουνίου – 1 Σεπτεμβρίου 2019), συγκεντρώνει κείμενα του λόγιου ζωγράφου Avigdor Arikha (1929-2010) για κρίσιμα ζητήματα της θεωρίας της τέχνης και για ορισμένους από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους καλλιτέχνες (Mantegna, Rubens, Velásquez, Poussin, David, Ingres, Degas, Giacometti κ.ά.).

Από την παρουσίαση του εκδότη

Ανώνυμη Αρχιτεκτονική. Μια άρρητη παρουσία.

Ανώνυμη Αρχιτεκτονική. Μια άρρητη παρουσία.
Δημήτρης Φιλιππίδης 

Επιμέλεια: Ανδρέας Παππάς
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
ISBN: 978-960-244-206-7
Τιμή ΜΙΕΤ: 32,00€

Αρκετή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες για την αξία της ανώνυμης αρχιτεκτονικής. Η συζήτηση αυτή αλλά και η μακρά συνεργασία που συνδέει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με τον Δημήτρη Φιλιππίδη, ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι οι βασικοί λόγοι για την έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας.

Μέχρι σήμερα περίοπτη θέση στις εκδόσεις του ιδρύματος κατέχουν η μονογραφία του για τον Λύσανδρο Καυταντζόγλου, καθώς και η μελέτη του "Εφήμερη και αιώνια Αθήνα, στη σειρά "Συμβολές"". Επίσης, αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή του στον συλλογικό τόμο "Συντήρηση, αναστήλωση και αποκατάσταση μνημείων στην Ελλάδα 1950-2000", σε επιμέλεια του αείμνηστου Χαράλαμπου Μπούρα και του Παναγιώτη Τουρνικιώτη.

Η νέα πρόταση του Δημήτρη Φιλιππίδη για έκδοση της μελέτης του "Ανώνυμη αρχιτεκτονική. Μια άρρητη παρουσία" έρχεται να φωτίσει την υποτιμημένη, αγνοημένη και πολλές φορές "φτωχή συγγενή" της επώνυμης αρχιτεκτονικής. Εμπλουτισμένη με εντυπωσιακές φωτογραφίες, η παρούσα έκδοση επιχειρεί να προσεγγίσει ένα ασυνήθιστο -αλλά και ακανθώδες, θα έλεγε κανείς- θέμα όπως είναι η ανώνυμη αρχιτεκτονική, καταρρίπτοντας τη διάκριση μεταξύ "υψηλής" και "χαμηλής" κουλτούρας. Αυτός ο προβληματισμός οδηγεί τον συγγραφέα στο συμπέρασμα ότι "θα ήταν ωφέλιμη η αναγνώριση της ανώνυμης αρχιτεκτονικής ως περιεκτικής και αυτεξούσιας κατηγορίας που διεκδικεί νόμιμα τη θέση της ανάμεσα σε άλλες, ήδη εδραιωμένες και κυρίαρχες, κατηγορίες αρχιτεκτονικής".

Ελπίζουμε το βιβλίο "Ανώνυμη αρχιτεκτονική. Μια άρρητη παρουσία" να έχει εξίσου θερμή υποδοχή όσο και τα προηγούμενα βιβλία του Δημήτρη Φιλιππίδη. Παράλληλα, η πολύτιμη συνεργασία του Ιδρύματος μαζί του ευελπιστούμε ότι θα έχει εξίσου ενδιαφέρουσα συνέχεια μέσω της διερεύνησης και αποτύπωσης πεδίων τα οποία γνωρίζει καλά.

Από τον πρόλογο της έκδοσης, του Γιώργος Χαντζηνικολάου


Dico Byzantios

Dico Byzantios
Πρόλογος: Philippe Dagen 

Mετάφραση: Andrea Schroth, Καλοφωλιά Μυρτώ
Επιμέλεια: Λιακοπούλου Μαριλένα, Καλοφωλιά Μυρτώ 
Γλώσσα: Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά
Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 2012
ISBN: 978-960-7597-65-6
Τιμή: 45,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 42,75€Ο Βυζάντιος είχε περίφημους εισηγητές· συγγραφείς και φιλοσόφους όπως ο Eugene Ionesco, ο Michel Foucault, ο Jean Laude και ο Jean-Paul Aron.
Ο ίδιος έχει αναφερθεί συχνά στον Louis Marin, και οι κριτικοί, όταν εξετάζουν το έργο του, επικαλούνται τον Roland Barthes και τον Robert Klein.
Δύσκολα ξαναδιαβάζει κανείς τα δοκίμια αυτά χωρίς τον φόβο ότι αφορούν περισσότερο τους ίδιους τους συγγραφείς τους και λιγότερο το έργο του ζωγράφου. Συχνά ο συγγραφέας ασυνείδητα παρασύρει μέσα στον δικό του στοχασμό το έργο που θα έπρεπε να φωτίσει, συμπεριλαμβάνοντάς το στο δικό του σύστημα σκέψης. Αυτή η τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις χώρες όπου η λογοτεχνία θεωρείται δεσπόζουσα τέχνη, κάτι που ισχύει για τη Γαλλία και που ίσχυε πιο έντονα τις δεκαετίες του '60 και του '70, οπότε και συντάχθηκαν πολλά από τα κείμενα αυτά. Τότε εμφανίστηκε το θέατρο του παραλόγου, το Nouveau Roman, ο στρουκτουραλισμός και όλο εκείνο το ρεύμα που στα αμερικάνικα πανεπιστήμια ονομάζεται "French theory".

Ωστόσο, πουθενά δεν ερευνάται ό,τι δημιουργούνταν στα ατελιέ του Παρισιού, και θεωρείται αυτονόητο πως η τέχνη την περίοδο εκείνη παραγόταν περισσότερο στη Νέα Υόρκη, στο Ντίσελντορφ, ακόμη και στο Λονδίνο, παρά στο Παρίσι.
Συνεπώς, το έργο του Βυζάντιου σηκώνει όλο το βάρος αυτής της βεβιασμένης σύνδεσης και της τάσης που επικρατεί τα έργα να επενδύονται με λέξεις ή να εντάσσονται σε ένα δίκτυο εννοιών που προϋπάρχουν. Δεν αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως πως αυτό που συμβαίνει βρίσκεται έξω από τα κείμενα. Όχι μόνο οι εισηγητές του Βυζάντιου δεν είναι οι πρωταγωνιστές των κειμένων τους, αλλά φανερώνουν σε αυτά επιφυλάξεις και δισταγμούς. [...]

Από την εισαγωγή του Philippe Dagen, μετάφραση: Andrea Schroth


Εγγυήσεις "δίκαιης δίκης" και δικαιώματα του κατηγορούμενου στην "ποινική δικονομία" του 1834
Επισκόπηση της ποινικής νομολογίας του Αρείου Πάγου των ετών 1835-1855.

Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα
με τη συνεργασία της Βασιλικής Τζαλαβρά
ΜΔΕ Ποινικών Επιστημών


Ακαδημία Αθηνών, Αθήνα, 2019 
ISBN: 978-960-404-353-8
Τιμή: 25,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 22,50€


Περιεχόμενα:

-Πρόλογος
-Μέρος πρώτο: Σύντομη ιστορική αναδρομή
1. Πρώτες προσπάθειες ποινικής νομοθέτησης μετά το 1821
2. Η ποινική νομοθεσία του 1834 επί της βασιλείας του Όθωνος
3. Η Ποινική Δικονομία του 1834 και η εφαρμογή της. Διάγραμμα της επισκόπησης της νομολογίας

-Μέρος δεύτερο: Τα νομολογιακά δεδομένα
4. Το "νεοφανές" της Ποινικής Δικονομίας. Διαπλαστική ευχέρεια του δικαστή και συμπλήρωση κενών
5. Ουδεμία ποινή άνευ νόμου (άρ. 1 ΠΝ)
   5.1 Ερμηνεία (και εφαρμογή) των ποινικών νόμων με βάση την κατ' άρ. 1 ΠΝ αρχή
   5.2 Αναδρομικότητα και ισχύς του ηπιοτέρου νόμου
6. Αρχή της ηθικής απόδειξης (άρ. 92 ΠΔ)
   6.1 Έννοια της αρχής της ηθικής απόδειξης
   6.2 Αποκλίσεις από την αρχή της ηθικής απόδειξης
7. Η υποχρέωση αιτιολογίας των ποινικών αποφάσεων (άρ. 81 και 397 ΠΔ)
8. Η έλλειψις ακροάσεως (άρ. 407 αριθμ. 8 και 458 αριθμ. 7 ΠΔ)
9. Η υπέρβασης καθηκόντων (άρ. 477 ΠΔ)
10. Το αμιγώς ορκωτό σύστημα
   10.1 Μέσα υποβοήθησης των ενόρκων για την κατάρτιση της ετυμηγορίας
   10.2 Αρμοδιότητα των Δικαστηρίων Ενόρκων και Συνέδρων
      10.2.1 "Περί του πραγματικού μέρους της κατηγορίας" κρίνουν οι ένορκοι, οι σύνεδροι αποφασίζουν "περί της εφαρμογής του Ποινικού Νόμου" (άρ. 420 ΠΔ)
      10.2.2 Ζητήματα προς τους ενόρκους: Είδη και περιεχόμενο (άρ. 429 και 430 ΠΔ)
         10.2.2.1 Το κύριο ζήτημα (άρ. 429 ΠΔ)
         10.2.2.2 Η προβληματική των ιδιαιτέρων ζητημάτων (άρ. 430 ΠΔ)
11. Ισότητα όπλων κατηγορίας και υπεράσπισης. Δικαίωμα λόγου του κατηγορούμενου και δικαιώματα του συνηγόρου υπεράσπισης

-Βιβλιογραφία
-Συνταγματικά και Νομοθετικά κείμενα των ετών 1822-1834
-Συντομογραφίες
-Παράρτημα Α'
-Παράρτημα Β'
-Παράρτημα Γ'
-Πανομοιότυπα
-Zusammenfassung


Ποιος είναι Έλληνας πολίτης; Δυο αιώνες ιθαγένεια.

Ποιος είναι Έλληνας πολίτης; Δυο αιώνες ιθαγένεια.
Δημήτρης Χριστόπουλος


Εκδόσεις Βιβλιόραμα, Αθήνα, 2019
Δεύτερη εμπλουτισμένη έκδοση
ISBN: 978-960-9548-44-1
Τιμή: 21,20€
Τιμή ΜΙΕΤ: 16,96€


Σε λίγο καιρό η Ελλάδα γιορτάζει δύο αιώνες από την έναρξη της Επανάστασης που οδήγησε στην δημιουργία του κράτους. Δύο αιώνες, στην διάρκεια των οποίων, η πορεία της ιδιότητας του πολίτη είναι διαδοχικά στιγμιότυπα από εικόνες που παραπέμπουν στις μεγάλες, στις πιο συναρπαστικές στιγμές της πολιτικής ιστορίας της χώρας. Η ελληνική ιθαγένεια αποκρυπτογραφεί την ελληνική πολιτική ιστορία.

Το βιβλίο τούτο κυκλοφόρησε, σε μια πρώτη μορφή, το 2012 και είναι καρπός μακράς έρευνας από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η παρούσα έκδοσή του είναι προϊόν της ανάγκης επικαιροποίησής και εμπλουτισμού του. Προτείνει μια σύντομη διαδρομή στην ιστορία του ελληνικού κράτους μέσα από την οπτική της ιθαγένειας, εκβάλλοντας στο παρόν και στις σύγχρονες προκλήσεις. Με ποια κριτήρια κάποιος είναι ή γίνεται  πολίτης; Τα κριτήρια αυτά είναι ίδια από τότε που υπάρχει η εθνική πολιτική κοινότητα των Ελλήνων ή μεταβάλλονται; Είναι ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται και από άλλους λαούς, και σε ποιο βαθμό; Αντίστοιχα, με ποια κριτήρια κάποιος γίνεται Έλληνας, ενώ δεν είναι; Και αυτά, με τη σειρά τους, παραμένουν ίδια στην ελληνική ιστορία των δύο τελευταίων αιώνων; Πόσο συχνά και γιατί αλλάζουν; Για ποιους αλλάζουν, ποιους (δεν) αφορούν και με ποια ανάλογα κριτήρια υπαγωγής σε πολιτική κοινότητα συγκρίνονται;

Για το συγγραφέα, η διαμάχη για την ιδιότητα του πολίτη ξεπερνάει το ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού, όπως εσφαλμένα το συνδέει μεγάλο κομμάτι του πολιτικού κόσμου σήμερα. Το «ποιος είναι Έλληνας πολίτης»  δεν αφορά το μεταναστευτικό: επανέρχεται δι’ αυτού. Όπως γράφει στον πρόλογό του ο Χριστόπουλος:
“Η περί «ιδιότητας του πολίτη» συζήτηση δεν βλέπω πώς είναι δυνατό να υποβαθμιστεί. Είναι η διαμάχη μεταξύ «πολιτικού» και «φυλετικού» έθνους. ενώπιον της οποίας δεν νοείται ουδετερότητα. Το βιβλίο αυτό παίρνει θέση. Οι στρατηγικές επιλογές της ιδιότητας του πολίτη μάς ”αποκαλύπτουν”».


Εθνικές γαίες, εθνικά δάνεια και εθνική κυριαρχία. 
Βρετανική διπλωματία και γαιοκτησία στο ελληνικό κράτος 1833-1843

Έυη Καρούζου

Ακαδημία Αθηνών, Αθήνα, 2018
ISBN: 978-960-404-351-4
Τιμή: 18,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 16,20€Πόσο εύκολο ήταν να συγκροτηθεί ένα νέο κράτος το 1830; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει αυτό το βιβλίο, μέσα από τη μελέτη της συγκρότησης του ελληνικού κράτους στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που έθεσαν η μεταναπολεόντεια εποχή και τα Συνέδρια της Βιέννης και της Αιξ-λα-Σαπέλ. Το ελληνικό κράτος οικοδομήθηκε σε μια εποχή κατά την οποία οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούσαν να αποφύγουν εκτεταμένες πολεμικές αναμετρήσεις, ώστε να ελέγξουν την υπερχρέωση που τους κληροδότησε ο 18ος αιώνας και επέτειναν οι ναπολεόντειοι πόλεμοι. Ήταν η εποχή επέκτασης του φαινομένου των επεμβάσεων οι οποίες, μαζί με την ενίσχυση του θετικού διεθνούς δικαίου, θα λειτουργούσαν ως εναλλακτικές μορφές άσκησης της διεθνούς πολιτικής  για την αποφυγή του πολέμου και θα διέσωζαν την «ανάσα ειρήνης» στην Ευρώπη που αναγκαιούσε στις μεγάλες δυνάμεις. Ενώπιον αυτής της ευρωπαϊκής δυναμικής, το ελληνικό κράτος, ως μέλος του ευρωπαϊκού συστήματος κρατών, πόσο μπορούσε να λειτουργήσει ως κυρίαρχο ή ενάντια στις βασικές αρχές του συστήματος; Δάνεια, συγκρότηση πολιτικής εξουσίας, στρατού και οικονομίας, αποζημιώσεις αγωνιστών και αλυτρωτισμός, όλα προοιώνιζαν την αφερεγγυότητα της Ελλάδας και την αντιπαλότητά της με τις μεγάλες δυνάμεις. Η σύναψη δανείων από ένα εθνικά κυρίαρχο κράτος απαιτούσε μια αληθινή εσωτερική κυριαρχία, δηλαδή εξουσία επιβολής και είσπραξης φόρων στο εσωτερικό του κράτους, κάτι το οποίο δεν υπήρχε κατά τα πρώτα χρόνια του ελληνικού βασιλείου. Η ατελής εσωτερική κυριαρχία και η διαβλητή κυριαρχία των συνόρων θα αποδυνάμωναν, αναπόφευκτα, την εξωτερική κυριαρχία του νεοσύστατου κράτους. Σύντομα φάνηκε ότι ήταν δύσκολο να εξυπηρετηθούν πολλοί στόχοι ταυτόχρονα με τα πενιχρά δημόσια έσοδα. Μπορούσε το πλήθος προτεραιοτήτων να διατηρήσει τη φερεγγυότητα της Ελλάδας σε μια εποχή δυναμικής επέκτασης του τραπεζικού κεφαλαίου και αύξησης της ευρωπαϊκής επιθετικότητας, η οποία όλο και απομακρυνόταν από το όραμα της «αιώνιας ειρήνης», όπως ενσαρκώθηκε ατελώς από το Ευρωπαϊκό Κονσέρτο; Πώς σχετίστηκαν ο φιλελευθερισμός και ο εθνικισμός με τον κρατικό δανεισμό και τη φερεγγυότητα της χώρας; Πόσο εύκολο ήταν, εντέλει, να συγκροτηθεί ένα νέο κράτος το 1830;

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου


Η Κυπριακή συλλογή Πετραρχικών και άλλων Αναγεννησιακών ποιημάτων.

Η Κυπριακή συλλογή Πετραρχικών και άλλων Αναγεννησιακών ποιημάτων.
Επιμέλεια: Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Αθήνα, 2018
ISBN: 978-960-9538-76-3
Τιμή: 25,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 22,50€Το βιβλίο, το πέμπτο του προγράμματος «Πηγές της Κυπριακής γραμματείας και ιστορίας» παρουσιάζει σε νέα έκδοση την ανθολογία Αναγεννησιακής λυρικής ποίησης στην ελληνική διάλεκτο της Κύπρου, που παραδίδεται από ένα μοναδικό χειρόγραφο του 16ου αιώνα, τον κώδικα Marc. gr. IX, 32 της Μαρκιανής βιβλιοθήκης της Βενετίας. Η έκδοση περιλαμβάνει εκτενές εισαγωγικό μελέτημα της Έλσης Τορναρίτου-Μαθιοπούλου, τα ποιητικά κείμενα της ανθολογίας, κριτικό σημείωμα και τις ιταλικές πηγές που εντόπισε με τις έρευνές της η Ιωάννα Carbonaro, γλωσσάριο που συνέταξε επίσης η Ιωάννα Carbonaro και ολοκληρώνεται με ανασκόπηση από την Ειρήνη Παπαδάκη του κεκτημένου και της προόδου της έρευνας κατά την περίοδο που διέρρευσε από τη μελέτη-σταθμό της Έλσης Μαθιοπούλου.

Η έκδοση της ανθολογίας χρησιμοποιεί ως βάση την αρχική έκδοση της Θέμιδος Πιτσιλλίδου, αλλά παρουσιάζει μια νέα εκδοχή του κειμένου με διορθωμένη την ορθογραφία σύμφωνα με την ισχύουσα γραμματική της δημοτικής. Επίσης υιοθετούνται διορθώσεις ορισμένων στίχων που προτείνει η Ιωάννα Carbonaro και σε ελάχιστα σημεία αποκαθίσταται η διαλεκτική μορφή του κειμένου.
Όπως και τα προηγούμενα βιβλία της σειράς, η έκδοση περιέχει εικονογράφηση, ευρετήριο χειρογράφων και γενικό ευρετήριο.

Από την παρουσίαση του εκδότη


Η επιστροφή. Αγωνιστές του Α. Υψηλάντη στον δρόμο για την Ελλάδα. 1822-1823

Η επιστροφή. Αγωνιστές του Α. Υψηλάντη στον δρόμο για την Ελλάδα. 1822-1823
Γεώργιος Ι. Γκέκος

Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα, 2019
ISBN: 978-618-5209-51-3
Τιμή: 19,30€
Τιμή ΜΙΕΤ: 17,37€
Μία πρωτότυπη έρευνα για την ιστορία των αγωνιστών του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που επέζησαν από τις φονικές συγκρούσεις της Επανάστασης του 1821 στη Μολδοβλαχία. Πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στη ρωσική Οδησσό και από κει ξεκίνησαν τη δραματική πορεία της επιστροφής τους στην Ελλάδα. Απώτερος προορισμός ήταν η Μασσαλία, όπου θα επιβιβάζονταν σε καράβια για το Αιγαίο. Η πορεία τους δύσκολη. Φυγάδες, ρακένδυτοι και πεινασμένοι, διασχίζουν την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη εκτεθειμένοι στον βαρύ χειμώνα, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί να χάσουν τη ζωή τους. Περνάνε από τη Ρωσία, την Πολωνία και τη Γερμανία, και φθάνουν στην Ελβετία, όπου η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων τους καθηλώνει για μήνες, ενώ η Γαλλία τούς κλείνει τον δρόμο. 

Οι Ελβετοί, οργανωμένοι σε πάνω από 100 φιλελληνικούς συλλόγους, τους φιλοξενούν στα διάφορα καντόνια, όπου βρίσκουν συγκινητική συμπαράσταση από πολίτες, την εκκλησία και τον Τύπο. Τους παρέχουν φαγητό, ρούχα, ιατρική περίθαλψη. Φιλέλληνες περιγράφουν σε συγγράμματα και εκδόσεις της εποχής την καθημερινότητα των φιλοξενουμένων. Στις μαρτυρίες τους, που παρουσιάζονται εδώ σε μετάφραση, καταγράφουν διάφορες ιστορίες και ονόματα φυγάδων, καθώς και τον αγώνα τους για την ελευθερία. Τελικά, η Γαλλία υποχωρεί, και έπειτα από 3.000 χλμ. δρόμο οι Έλληνες φθάνουν το 1823 στη Μασσαλία. Επιβιβαζόμενοι σε τρία καράβια, οι 158 από αυτούς επιστρέφουν στην πατρίδα. Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα…

Από την παρουσίαση του εκδότη


Παλαιότερες αναρτήσεις