Blogger Template by Blogcrowds.

Θεσσαλονικέων Πόλις τεύχος 55

Τίτλος: Θεσσαλονικέων Πόλις τεύχος 55
Κείμενα:  Συλλογικό
Έκδοση: Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλονίκη 2016
Σελίδες: 112
ISBN: 1108-5452
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 7,20€






Το περιοδικό ανοίγει με την ενότητα ΟΣΑ ΔΕ ΛΕΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ με 4 επιλεγμένες φωτογραφίες που σχολιάζουν ο λογοτέχνης Μανόλης Ξεξάκης, ο Ομ. καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής Γιώργος Αναστασιάδης, ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης και η φωτογράφος Ελένη Βράκα.

Στα ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ φιλοξενείται η εμβληματική νομική προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης, ο Αριστόβουλος Μάνεσης, μέσα από ένα κείμενο του Γιώργου Αναστασιάδη για τη ζωή και το έργο του διαπρεπούς νομικού αλλά και μέσα από μια συνέντευξη του Αντώνη Μανιτάκη στον Κώστα Μπλιάτκα, όπου ο έγκριτος συνταγματολόγος μιλά για τον παλιό του δάσκαλο και αναλύει το ρόλο και τη λειτουργία του συντάγματος σε μια ευνομούμενη πολιτεία αλλά και σε συνθήκες κρίσης.

Ακολουθεί η ενότητα ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ που ανοίγει με την έβδομη στάση στο δρομολόγιο της προσωπικής διαδρομής-αναπόλησης του συγγραφέα Γιώργου Σκαμπαρδώνη με το «Λεωφορείο 10», αυτή τη φορά στο Θεαγένειο και στον Ευκλείδη. Η ενότητα συνεχίζει με την ΑΥΤΟ (κινητιστική) ΒΙΟ ΓΡΑΦΙΑ του Άρι Γεωργίου σε κείμενα του ιδίου, του Κώστα Μπλιάτκα και του Κώστα Κωτσάκη, ένα αφιέρωμα στην φωτογραφία του αυτοκινήτου και στα αυτοκίνητα για…φωτογραφία, που γράφτηκε με αφορμή την φωτογραφική έκθεση του Άρι Γωργίου και το ομώνυμο λεύκωμα που κυκλοφορεί.
Ακολουθεί μια αναδρομή στα ιστορικά και μεγαλοπρεπή Ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης κατά τον Μεσοπόλεμο (1919-1939) από τον Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Βασίλη Κολώνα και ένα άρθρο του συγγραφέα Γιώργου Μουμουζιά για το 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο Αρρένων στην Ικτίνου, μέσα από αφηγήσεις παλιών και «επώνυμων» μαθητών του.

Η ενότητα κλείνει με, ένα Αφιέρωμα στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο Μεταπτυχιακό «Μουσειολογίας – Διαχείρισης Πολιτισμού του ΑΠΘ» που το «ζωντανεύει», γραμμένο από την καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας Ματούλα Σκαλτσά και τον όμιλο των μεταπτυχιακών φοιτητών που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, και με ένα κείμενο της Στελλίνας Τρωιάνου, γραμματέως του συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας», για το όραμα και τις δράσεις του δυναμικού συλλόγου.

 Η ενότητα ΙΣΤΟΡΙΑ φιλοξενεί μια παρουσίαση του Ξυπόλυτου Τάγματος, με αναφορες στην ταινία αλλά και στην ιστορία που την γέννησε, από τον δημοσιογράφο Νίκο Ασλανίδη. Το άρθρο πλαισιώνεται με πληροφορίες για τον προσωπικότητα του Ιωάννη Παπάφη και για το Παπαφείο Ίδρυμα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων του, Αναστάσιο Ζώτο.

Στην ενότητα ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης ξεφυλλίζει το Λεύκωμα του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη για την ιστορία των περιοχών Πανοράματος, Πυλαίας, Χορτιάτη, Ασβεστοχωρίου, Εξοχής και Φιλύρου ενώ στην στήλη ΝΕΑ ΕΚΦΡΑΣΗ η δημοσιογράφος Αλεξία Τζιώνα συνομιλεί με τον βραβευμένο νεαρό συνθέτη και σολίστα Ορέστη Παπαϊωάννου και οι νέοι κινηματογραφιστές Ναταλία Λαμπροπούλου και Σωτήρης Πετρίδης συζητούν με την Λίνα Μυλωνάκη για το σινεμά και τους νέους δημιουργούς σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

 Η ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ φιλοξενεί ένα κείμενο της ιστορικού – θεωρητικού της τέχνης Δωροθέας Κοντελετζίδου με θέμα Καλλιτέχνες σε αβέβαιους καιρούς ενώ στην ενότητα ΜΟΥΣΕΙΑ η Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου με αφορμή την έκθεση «Μάχη με τον Χρόνο» που λειτουργεί στο Μουσείο παρουσιάζει τη Συντήρηση των αρχαιοτήτων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού .

 Στη στήλη ΜΟΥΣΙΚΗ Κώστας Καρδερίνης συναντά τον Βασίλη Μπακόπουλο, μέλος των θρυλικών FORMINX και μιλούν για τα φοβερά 60΄ς αλλά και για την μετέπειτα πορεία του γνωστού jazz μουσικού.

 Στο περιοδικό υπάρχουν ακόμη οι σταθερές στήλες ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ του ερευνητή φωτογραφίας Ηρακλή Παπαϊωάννου με ένα σχόλιο πάνω σε μια φωτογραφία της Δανάης Τεζαψίδου, ΒΙΒΛΙΑ, με ένα κείμενο του Δρ. Νάντιας Καρακώστα για το συλλογικό έργο Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 που κυκλοφόρησε ως Τόμος Πρακτικών του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τον ίδιο τίτλο που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2012, αλλά και επιλογές και προτάσεις του Γιώργου Αναστασιάδη ανάμεσα στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων.

 Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις στήλες ΓΡΑΜΜΑΤΑ, με μια μετάφραση του ποιήματος της Vesna Goldsworthy «o Άγγελος της Σαλονίκης» από τον λογοτέχνη Σάκη Σερέφα, ένα αφιέρωμα του Γιώργου Κοροδμενίδη στη συγγραφέα Αρχοντούλα Διαβάτη, και τη δημοσίευση του διηγήματος Ποιητές στη Σκάλα του Μοδιάνου… του συγγραφέα και δημοσιογράφου Ηλία Κουτσούκου.

(από την αναλυτική παρουσίαση του τεύχους)

                                                     Αναζητήστε παλαιότερα τεύχη του περιοδικού στο βιβλιοπωλείο μας

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα