Blogger Template by Blogcrowds.

Icaro - Ίκαρος. Το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου / The pottery factory of Rhodes (1928-1988)

Icaro - Ίκαρος. Το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου / The pottery factory of Rhodes (1928-1988) 
Γιάννος Ιωαννίδης
Σχεδιασμός και καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Διονυσόπουλος
Μουσείο Μπενάκη 2017, 264 σελ. με 439 έγχρωμες και α/μ φωτογραφίες
ISBN: 978-960-476-216-3
Τιμή: 38.00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 30,40 €



Ο τόμος αποτελεί συνοδευτική έκδοση της ομότιτλης έκθεσης, που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Κεντρικό κτίριο), από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2017.


Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία και την παραγωγή μιας εταιρείας που για πολλές δεκαετίες είχε συνδέσει το όνομά της με τη Ρόδο και αποτέλεσε έναν σημαντικό πυλώνα της οικονομίας του νησιού.

Η εταιρεία Industria Ceramiche Artistiche Rodio Orientali (I.C.A.R.O.) ιδρύθηκε το 1928, με σκοπό την παραγωγή καλλιτεχνικών κεραμικών, αντιγράφων των «λινδιακών» κεραμικών του Ιζνίκ, τα οποία, εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσής τους στην περιοχή, εθεωρούντο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα ως «ροδιακά» ή «λινδιακά».

Η παραγωγή της εταιρείας περιελάμβανε μεγάλη ποικιλία αντικειμένων, όπως διακοσμητικά πιάτα, κανάτια, σερβίτσια, συνθέσεις με πλακάκια, ζωόμορφα κεραμικά καθώς και είδη καθημερινής χρήσης γνωστά για τα όμορφα σχέδια και τα λαμπερά τους χρώματα. Ανάμεσα στα πιο γνωστά είναι αυτά που η διακόσμησή τους αντιγράφει σε μεγάλο βαθμό το πλούσιο ρεπερτόριο της παραγωγής του Ιζνίκ, με φυτικά μοτίβα  με τουλίπες, υάκινθους, τριαντάφυλλα και γαρύφαλλα, καθώς και παραστάσεις διάφορων τύπων καραβιών.

Η έκθεση βασίζεται στην έρευνα και τη συλλογή του Γιάννου Ιωαννίδη, που περιλαμβάνει δείγματα από όλες τις περιόδους του εργοστασίου και πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.

H έκθεση «ICARO – ΙΚΑΡΟΣ. Το εργαστήριο κεραμικών της Ρόδου, 1928»  έρχεται σε διάλογο με την έκθεση «Η Μαγεία των κεραμικών Ιζνίκ», που λαμβάνει χώρα την ίδια χρονική περίοδο στο  Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Αγίων Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12).

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα