Blogger Template by Blogcrowds.

IZNIK. Η μαγεία των κεραμικών / A fascination with ceramics

IZNIK. Η μαγεία των κεραμικών / A fascination with ceramics
Επιμέλεια: Μωραΐτου Μίνα
Μουσείο Μπενάκη 2017, 40 σελ. με 31 έγχρωμες φωτογραφίες
ISBN: 978-960-476-217-0
Τιμή: 5,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 4,00 €


Η έκδοση κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της ομότιτλης έκθεσης που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2017) με θέμα τα κεραμικά της οθωμανικής περιόδου και συγκεκριμένα αυτά που δημιουργήθηκαν τον 16ο αιώνα στην πόλη Ιζνίκ της Μ. Ασίας. Αγγεία με φωτεινά χρώματα και ζωντανά  σχέδια, θαυμάστηκαν και έγιναν περιζήτητα τόσο κατά την περίοδο της παραγωγής τους όσο και κατά τον 19ο αιώνα. Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει μια διαδρομή που ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα, με το πρώτο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων και τις πρώιμες μελέτες, και καταλήγει στα εργαστήρια της Ελλάδας και συγκεκριμένα του Φαλήρου και της Ρόδου που επιχειρούν την αναβίωση των κεραμικών.


Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων τον 19ο αιώνα, το σταδιακό σχηματισμό συλλογών, τις πρώιμες μελέτες και την αναβίωση της τεχνοτροπίας στα εργαστήρια της Ευρώπης, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ένα τμήμα της είναι αφιερωμένο στα ελληνικά κεραμικά του 20ού αιώνα που εμπνεύστηκαν από την αισθητική των Ιζνίκ, με ιδιαίτερη αναφορά στα εργαστήρια «Κιουτάχεια-Αθήναι», «Κεραμεικός» και «Icaro Rodi».

Παρουσιάζονται για πρώτη φορά επιλεγμένα κεραμικά από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και σπάνιες εκδόσεις από την προσωπική συλλογή του ιδρυτή του, Αντώνη Μπενάκη.

«Η Μαγεία των κεραμικών Ιζνίκ»  έρχεται σε διάλογο με την έκθεση «ICARO – ΙΚΑΡΟΣ. Το εργαστήριο κεραμικών της Ρόδου, 1928-1988», που λαμβάνει χώρα την ίδια χρονική περίοδο στο  Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1).

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα