Blogger Template by Blogcrowds.

Ο Άνθρωπος του Νεάντερταλ

Ο Άνθρωπος του Νεάντερταλ. Ιχνηλατώντας τα γονίδια μιας χαμένης μορφής ανθρώπου
Σβάντε Παίμπο

Μετάφραση: Ασπασία Δασκαλοπούλου Μαριλένα Παπαϊωάννου
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2019, σ. 456
ISBN: 978-960-524-542-9
Τιμή:
16,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 14,40€
Το βιβλίο αυτό του κορυφαίου γενετιστή Σβάντε Παίμπο είναι το χρονικό ενός προσωπικού στοιχήματος: να καταφέρει ν’ αλληλουχήσει το γονιδίωμα του ανθρώπου του Νεάντερταλ, ενός από τους εξελικτικά πλησιέστερους συγγενείς μας. Ξεκινώντας με τη μελέτη του DNA σε αιγυπτιακές μούμιες, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Παίμπο περιγράφει όλη την αλυσίδα από ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις, συνεργασίες, ίντριγκες, αποτυχίες και ερευνητικά επιτεύγματα που οδήγησαν στη δημοσίευση ολόκληρου του νεαντερτάλιου γονιδιώματος το 2010.

Μέσα από την περιγραφή αυτή θέτει και δίνει απαντήσεις σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα, όπως π.χ. τι μπορούμε να μάθουμε από τη μελέτη του γονιδιώματος αυτών των εξελικτικά στενών συγγενών μας, γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος επιβίωσε ενώ οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν, ή αν ο Ηomo sapiens διασταυρώθηκε μαζί τους.
Ωστόσο, ο Παίμπο δεν σταματά εκεί. Η αφήγησή του δεν είναι η μονοσήμαντη καταγραφή ενός επιστημονικού και ερευνητικού θριάμβου: ρίχνει επίσης άπλετο φως στο τι σημαίνει να κάνει κανείς έρευνα αιχμής στην εποχή μας, πώς αυτή οργανώνεται και πώς χρηματοδοτείται, ποια είναι η καθημερινότητα του επαγγελματία ερευνητή, αλλά πάνω απ’ όλα τι κόστος έχει γι’ αυτόν σε επίπεδο προσωπικής ζωής, σε φιλίες και σε διαπροσωπικές σχέσεις.

Το βιβλίο περιγράφει έναν επιστημονικό αγώνα δρόμου, από κάθε άποψη συναρπαστικό!

Αναίρεσις. Απάντηση ενός Έλληνα στον Friedrich Thiersch

Αναίρεσις. Απάντηση ενός Έλληνα στον Friedrich Thiersch
Νικόλαος Σπηλιάδης

Επιμέλεια - Προλεγόμενα - Σχόλια: Γιώργος Καλπαδάκης
Μετάφραση από τα γαλλικά: Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα 2018, σ.512
ISBN: 978-960-545-108-0
Τιμή: 30,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 27,00€

Ανεπιθύμητος για τις βαυαρικές αρχές κι έχοντας τεθεί στο περιθώριο της πολιτικής ζωής, ο «πρωθυπουργός» του Ιωάννη Καποδίστρια, ο Νικόλαος Σπηλιάδης, θα αφιέρωνε τον ύστερο βίο του στη συγγραφή των απομνημονευμάτων του. Στα 1838, ωστόσο, στη σκιά της απολυταρχίας του Όθωνα και στο απόγειο της εκστρατείας αποδόμησης των επιτευγμάτων της Ελληνικής Πολιτείας, επιστράτευσε τη γραφίδα του για να ανασκευάσει το κατηγορητήριο που είχε εξαπολύσει ένας από τους επιφανέστερους ίσως πολέμιους του Καποδίστρια, ο Βαυαρός φιλέλληνας Friedrich Thiersch. Πρωταρχική έγνοια του ήταν να αποκαταστήσει την υπόληψη του «μπαρμπα-Γιάννη», απαντώντας, μεταξύ άλλων, στις συκοφαντίες γύρω από τη διπλωματική στρατηγική του, η οποία συνδεόταν με το όραμα που είχε για την εδραίωση της ελληνικής κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή· την ανταπόκρισή του στο αίτημα περί διανομής της εθνικής γης στους ακτήμονες, το οποίο φαίνεται ότι συσχέτιζε με το φλέγον πολιτειακό ζήτημα· τις αντιλήψεις του σχετικά με τη θέση της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς στη νεοελληνική ταυτότητα· τη στάση του απέναντι στην αντιπολίτευση και τα εγχώρια ολιγαρχικά συμφέροντα· καθώς και τις διαθέσεις του απέναντι στην προοπτική πολιτειακής συμβίωσης με τον Όθωνα.

Εκατόν ογδόντα χρόνια από τη συγγραφή του στα γαλλικά, το μέχρι τούδε ανέκδοτο πόνημα του Σπηλιάδη προσφέρεται για πρώτη φορά στο αναγνωστικό κοινό έτσι όπως μεταφράστηκε από τον «άγιο» των ελληνικών γραμμάτων, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, με εκτενή ιστορικό σχολιασμό και προλεγόμενα. Σκοπός της έκδοσης είναι αφενός να εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για τα μετεπαναστατικά χρόνια· αφετέρου, να συνεισφέρει στη συζήτηση για τον πραγματικό χαρακτήρα της βραχύβιας καποδιστριακής πολιτείας (1828-1832) και των ατέλεστων επιδιώξεων του πρώτου Κυβερνήτη της χώρας.

Nota Bene Συνομιλώντας με τα βιβλία για την ιστορία

Nota Bene Συνομιλώντας με τα βιβλία για την ιστορία  
Δημήτρης Ι. Κυρτάτας

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα 2019, σ.440
ISBN: 978-618-5118-42-6 
Τιμή:
16,96€
Τιμή ΜΙΕΤ:
15,26€
Ο τόμος περιλαμβάνει σημειώματα που συντάχτηκαν για την παρουσίαση ελληνικών εκδόσεων. Σχολιάζουν από ιστορική σκοπιά πρωτότυπα και μεταφρασμένα βιβλία, που αναφέρονται στην κλασική και ύστερη αρχαιότητα αλλά και πιο σύγχρονες περιόδους. Τα περισσότερα προέκυψαν με την ευκαιρία μιας συγκεκριμένης έκδοσης με την οποία συνομιλούν στο πλαίσιο της γενικότερης ελληνόγλωσσης παραγωγής. Συγκεντρωμένα μαζί δίνουν μια συνολικότερη εικόνα του ενδιαφέροντος που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα για την κοινωνική, την πολιτική και την οικονομική ιστορία της αρχαιότητας, την ιστοριογραφία, την αρχαία ελληνική θρησκεία, τον χριστιανισμό αλλά και την τέχνη. Επισημαίνουν επίσης τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται γύρω από σημαντικά θέματα και μεγάλες περιόδους.


 (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) 

Νους, Ψυχή και Σώμα στον αρχαίο ελληνικό στοχασμό

Νους, Ψυχή και Σώμα στον αρχαίο ελληνικό στοχασμό
Anthony A Long

Μετάφραση: Δήμητρα Παπουτσάκη
Επιστημονική επιμέλεια: Μ. Δραγώνα-Μονάχου - Χλόη Μπάλλα
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2019, σ.193
ISBN: 978-960-524-537-5
Τιμή: 14,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 12,60€


Ο ευρύς και περιεκτικός ορίζοντας του αρχαίου ελληνικού στοχασμού περιλαμβάνει πολλές και ποικίλες ιδέες και εγείρει πολλά και διαφορετικά ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη ταυτότητα. Είναι τα ανθρώπινα όντα κατ’ ουσίαν θνητά, όπως με έμφαση θεωρούν δεδομένο τα Ομηρικά Έπη, ή έχουμε τη δυνατότητα να επιτύχουμε την αθανασία, όπως, ακολουθώντας μια διαφορετική παράδοση, συχνά ισχυρίζεται ο Πλάτων; Πότε και γιατί αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους συγκεκριμένες ιδέες γύρω από τις διαφορές μεταξύ σώματος και ψυχής; Είναι η ψυχή απλή ή σύνθετη; Τι οδήγησε στην ιδέα ότι ο βέλτιστος βίος είναι εκείνος που κυβερνάται από τη λογική, με τις επιθυμίες και τα συναισθήματα να υποτάσσονται σε αυτή την εξουσία; Άραγε η ανθρώπινη νόηση αποτελεί μια θεία ιδιότητα;


Με γραφή διαυγή και κατανοητή, που δεν απευθύνεται μόνο στο ειδικό κοινό, ο Α. Α. Long προσφέρει μια συνθετική ανασκόπηση του πώς η αρχαία ελληνική φιλοσοφία προσέγγισε τα θεμελιώδη ζητήματα του νου, της ψυχής και του σώματος· πώς οι αρχαίοι στοχαστές προσέγγισαν εκείνο το οποίο είναι εγγύτατο σ’ εμάς και όμως ακόμη πιο μυστηριώδες: την ουσία του ανθρώπινου εαυτού.
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Στις απαρχές του θαλάσσιου κράτους της Βενετίας. Κορώνη και Μεθώνη, 1201-1209

Στις απαρχές του θαλάσσιου κράτους της Βενετίας. Κορώνη και Μεθώνη, 1201-1209 
Nanetti Andrea


Μεταφράσεις:
Νίκος Κουρέας, Μαρίνα Κουμανούδη
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2018, σ.241

ISBN: 978-960-9538-77-0
Τιμή:
15,00€
Τιμή ΜΙΕΤ:
13,50€«Οι παραθαλάσσιες καστροπόλεις της Κορώνης και της Μεθώνης, στο νοτιοδυτικό άκρο της Μεσσηνίας, αποτέλεσαν από τις αρχές του 13ου αιώνα έως τα τέλη του 15ου αιώνα εδαφικές κτήσεις της Βενετίας, με σημαίνουσα γεωστρατηγική σημασία για το θαλάσσιο κράτος της. Σε αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξαν η θέση τους πάνω στους μεγάλους θαλάσσιους άξονες που ένωναν τη δυτική με την ανατολική Μεσόγειο και η εγγύτητά τους με τις διαδοχικές, ή και παράλληλες, φραγκικές, βυζαντινές και οθωμανικές κυριαρχίες της υπόλοιπης Πελοποννήσου. Η παράδοση των δύο πόλεων από τον Γουλιέλμο Βιλλαρδουίνο στη Βενετία με τη συνθήκη της Σαπιέντζας, το 1209, δεν σηματοδοτεί μόνο την αφετηρία της μακροχρόνιας βενετικής παρουσίας στην περιοχή αλλά και την απαρχή του θαλάσσιου κράτους της στην ελληνική Ανατολή. Υπό αυτό το πρίσμα η σχολιασμένη έκδοση της συνθήκης της Σαπιέντζας από τον Andrea Nanetti, που δημοσιεύεται σε δίγλωσση μετάφραση στη σειρά «Πηγές» του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, συνιστά αξιόλογη συμβολή στην έρευνα της ιστορίας της βενετικής κυριαρχίας στον ελληνικό χώρο και στην Πελοπόννησο ειδικότερα...».

 (από το προλογικό σημείωμα του βιβλίου) 

Αρχαίο Δράμα και Λαϊκή Ηθική

Αρχαίο Δράμα και Λαϊκή Ηθική
Συλλογικό

Επιμέλεια: Έφη Παπαδόδημα
Ακαδημία Αθηνών, Αθήνα 2019, σ.237
ISBN: 978-960-404-352-1
Τιμή:
10,00€
Τιμή ΜΙΕΤ:
9,00€

«Ο παρών τόμος περιέχει μερικές από τις ανακοινώσεις του πρώτου κύκλου διαλέξεων του ετήσιου ερευνητικού σεμιναρίου του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας (ΚΕΕΛΓ) της Ακαδημίας Αθηνών (2016-2017) με θεματική Αρχαίο δράμα και λαϊκή ηθική.

[...] Οι συγγραφείς, όλοι τους έμπειροι και ενθουσιώδεις μελετητές του αρχαίου θεάτρου, φωτίζουν από διαφορετικές, ανταγωνιστικές ενίοτε, οπτικές γωνίες τις πολυεπίπεδες σχέσεις του αρχαίου δράματος με το αξιακό του πλαίσιο, μέσα από την εξέταση πλούσιου σώματος κειμένων τόσο της τραγικής όσο και της κωμικής παραγωγής του 5ου αι. π.Χ. Είναι μάλιστα αγαθή συγκυρία, ή μάλλον επιλογή, ότι δέουσα προσοχή δίνεται και σε δραματικά έργα που μας έχουν σωθεί μόνο αποσπασματικά - και τα οποία είναι λιγότερο μελετημένα.

Τα άρθρα του τόμου θέτουν καίρια ζητήματα ή ερωτήματα που αποδεικνύονται πρόσφορα για περαιτέρω στοχασμό και που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στον συνεχιζόμενο διάλογο περί της αρχαίας ελληνικής ηθικής και επιμέρους αξιών, όπως αυτές διερευνώνται ή αποτυπώνονται στη λογοτεχνία της εποχής...».


(από την εισαγωγή της επιμελήτριας)

Νεκρικές τελετές στην αρχαιότητα

Το ΜΙΕΤ τιμά τον Walter Burkert και τον Richard Seaford με ομιλίες από έγκυρους μελετητές και μια συζήτηση για την επικαιρότητα του έργου τους με θέμα τις

Νεκρικές Τελετές στην Αρχαιότητα

                                                                        
Τρίτη 16 Απριλίου 2019, Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Αμερικής 13, ώρα 20:00

Ομιλητές:

Μιχάλης Κονάρης, Διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ερευνητής του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Δημήτρης Ι. Κυρτάτας, Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Βάιος Λιαπής, Καθηγητής Αρχαίου Θεάτρου και της Πρόσληψής του στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Έφη Παπαδόδημα, Εντεταλμένη ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών
                                

Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα μιλήσει ο Richard Seaford

                                                                   Σας ενημερώνουμε πως το βιβλιοπωλείο μας, στην οδό Αμερικής 13, θα παραμείνει κλειστό λόγω εργασιών από την Παρασκευή 12 έως και τη Δευτέρα 15 Απριλίου.

Ως εκ τούτου δεν θα πραγματοποιείται η διανομή των συγγραμμάτων για το εαρινό εξάμηνο.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση!

Ιστορία της Φινλανδίας

Ιστορία της Φινλανδίας
Χένρικ Μεϊνάντερ

Μετάφραση: Μαρία Μαρτζούκου
Εκδόσεις Ασίνη, Αθήνα 2019, σ.296
ISBN: 978-618-5346-09-6
Τιμή: 15,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 13,50€


Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται μια σύντομη αλλά περιεκτική ιστορία της Φινλανδίας, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τη σημερινή εποχή και την ενσωμάτωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιμένοντας αρχικά περισσότερο στην εποχή που η χώρα αποτελούσε τμήμα του Σουηδικού βασιλείου, ο συγγραφέας θα συνεχίσει την περιήγηση στην περίοδο της Φινλανδίας ως αυτόνομου Μεγάλου δουκάτου της Ρωσικής αυτοκρατορίας και στη διαμόρφωσή της, τελικά, σε συνειδητοποιημένο έθνος και ανεξάρτητο κράτος. Παρόλα αυτά, ο Μεϊνάντερ δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην πρόσφατη ιστορία της Φινλανδίας, τοποθετώντας την σε ένα ιστορικό πλαίσιο στο περιβάλλον της Ευρώπης και της Βαλτικής, προκειμένου να επισημάνει τον τρόπο που τα δύο παραπάνω στοιχεία διαμόρφωσαν τη Φινλανδία του 21ου αιώνα, οδηγώντας μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης σε μία από τις πιο ανταγωνιστικές χώρες του κόσμου.

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα