Blogger Template by Blogcrowds.

VIA:


Τίτλος:
VIA:
Κείμενο: Πελαγία Κυριαζή
Έργα: Πελαγία Κυριαζή
Σελίδες: 20 σελ. συνοδεύεται απο πρωτότυπη μεταξοτυπία
Τιμή: 90,00€

Πρόκειται για μία χειροποίητη έκδοση με στοιχειοθεσία και ψηφιακές επικολλήσεις στο χέρι, μόλις 80 αριθμημένων αντιτύπων, υπογεγραμμένα από την Πελαγία Κυριαζή.Το κείμενο με τον τίτλο VIA: δηλώνει την ελευθερία επιλογής του μέσου, σαν διαδρομή. Όπως λέει η ίδια: «Θέλω να κάνω μια ποιητική ανάγνωση της δουλειάς μου από την σκοπιά της οικειότητας…. να οικειοποιηθώ τον θερμό πυρήνα των πραγμάτων.»
Η διαμονή της στη Νέα Υόρκη γονιμοποίησε αυτούς τους διαφορετικούς δρόμους, την επίδραση και αλληλοεπίδραση των μέσων του υπολογιστή, της χαρακτικής, της φωτογραφίας κρατώντας τη ζωγραφική ως πυρήνα.
Η συγκεκριμένη έκδοση παρουσιάζει τριπλή ιδιότητα καθώς ενοποιεί το folio, το βιβλίο, τη μεταξοτυπία σε μια μορφή. Χαρακτηρίζεται από το ιδιόμορφο εξώφυλλό του, αναφορά στην υφή του γυαλόχαρτου, υλικό που χρησιμοποιεί συχνά η καλλιτέχνιδα.Φωτογραφία: Π. Συμεών

Η έκθεση της Πελαγίας Κυριαζή συνεχίζεται έως 30 Σεπτεμβρίου στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Αμερικής 13, Σύνταγμα.
Ώρες λειτουργίας : Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:30 π.μ. – 8 μ.μ.
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 9:30 π.μ. – 3:30 μ.μ.
Πληροφορίες τηλ. : 210 3614143

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΔΡΟΥΓΚΑΣ - ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ

Τίτλος: Αχιλλέας Δρούγκας Αναδρομική
Λοιπά στοιχεία: Κατάλογος έκθεσης 29 Απριλίου-31 Αυγούστου 2009
Επιμέλεια: Μαρία Κατσανάκη
Έκδοση: Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου
Σελίδες: 241 με 140 έργα
ISBN:978-960-7791-43-6


Tιμή: 40,00€
Έκπτωση: 5%
Τελική τιμή: 38€


H Ποπ Αρτ στην αγγλική εκδοχή της και ο αναδυόμενος Φωτορεαλισμός (Hyperrealism) στην αρχή της δεκαετίας του '70 ήταν το εικαστικό περιβάλλον που σφράγισε τις πρώτες καλλιτεχνικές αναζητήσεις του Έλληνα δημιουργού. Εξ αρχής όμως παρατηρούνται πρόδηλες και σημαίνουσες διαφορές ανάμεσα στα διεθνή πρότυπα και τις στυλιστικές επιλογές του Αχιλλέα Δρούγκα: η ενδιάθετη κλίση του προς τον κλασικισμό τού υπαγορεύει μια μινιμαλιστική λιτότητα που τον προστατεύει από τον ελλοχεύοντα κίνδυνο του κιτς.

Το φως κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωγραφική του Αχιλλέα Δρούγκα. Αυτό το φως που δεν είναι διόλου φυσικό και γι' αυτό διαψεύδει όποιον πιστεύει ότι το έργο του είναι προϊόν φωτογραφικής αποτύπωσης. Είναι ένα φως αιθέριο, πνευματικό, ένα φως που διαχέεται και τυλίγει σ' ένα αβρό μαγνάδι, τα αντικείμενα αποκλείοντας τις σκιές. Οι σκιές του είναι αβρότατες, διάφανες, ελαφρώς ιώδεις. Μέσα σ' αυτό το έκπαγλο φως, τα πράγματα, τα σχήματα, τα χρώματα αποκτούν την πλατωνική τους καθαρότητα.

Οι συνθέσεις του Αχιλλέα Δρούγκα είναι κλασικές: συντάσσονται παράλληλα με την επιφάνεια του πίνακα αποφεύγοντας τις προοπτικές φυγές και είναι απόλυτα ισορροπημένες. Τα χρώματά του είναι ανόθευτα, έντονα, λαμπερά, γιατί ποτέ δεν χρησιμοποιεί το κιαροσκούρο. Ένα αιθέριο, ελληνικό, πνευματικό φως τυλίγει σ’ ένα αβρό μαγνάδι αντικείμενα και μορφές, χαρίζοντάς τους μια πλατωνική καθαρότητα. Μέσα σ’ αυτό το μεταρσιωτικό φως όλα χάνουν τον πρόσκαιρο και επεισοδιακό τους χαρακτήρα και γίνονται υπερχρονικά σύμβολα μιας άλλης πραγματικότητας. Η τέχνη του Αχιλλέα Δρούγκα είναι στο βάθος ένας διαλογισμός πάνω στο χρόνο και στην υπέρβασή του μέσα από τη δημιουργία, μέσα από την ομορφιά.

Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης


ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Τίτλος: Νησιά του Αιγαίου, Προστασία φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος

Πρακτικά Διημερίδας 28-29 Μαρτίου 2003


Επιμέλεια έκδοσης:
Ειρήνη Γρατσία

Έκδοση
:Ελληνική Εταιρείαγια την Προστασία του Περιβάλλοντοςκαι της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2004

Σελίδες
: 191 σελίδες

ΙSBN
: 960-88435-0-2

Τιμή: 10,00€

Έκπτωση: 10%

Τελική τιμή: 9,00€


Το βιβλίο το οποίο εκδόθηκε με χορηγία του Ιδρύματος ΣΑΜΟΥΡΚΑ περιλαμβάνει 22 εισηγήσεις, τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας και ένα σημαντικό αριθμό φωτογραφιών και διαγραμμάτων. Οι εισηγήσεις χωρίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στην κατάσταση των νησιών και στο θεσμικό πλαίσιο που τα προστατεύει, η δεύτερη παρουσιάζει συγκεκριμένα παραδείγματα προβλημάτων και εφαρμογών από την Ίο, την Κέα, τη Νάξο, τη Σαντορίνη, τη Σύρο, τη Λέσβο και την Τήλο, ενώ στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται προτάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών.


(Απόσπασμα της παρουσίασης του βιβλίου από την Ειρήνη Γρατσία)

Ο Paul Delvaux και η Αρχαιότητα

Τίτλος: Ο Ντελβώ και ο Αρχαίος Κόσμος
Συγγραφείς: Sophie Basch, Jean Clair, Michel Draguet, Alexandre Farnoux, Philippe Jockey, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Κυριάκος Κουτσομάλλης
Επιμέλεια κειμένων: Μαρία Γυπαράκη
Έκδοση: Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή 2009
Σελίδες: 192 με 73 έργα
ΙSBN: 978-90-8586-542-1

Τιμή: 40,75€

Έκπτωση: 5%
Τελική τιμή: 38,75€

Η έμπνευση από την αρχαιότητα διαφαίνεται στο έργο του Delvaux (1897-1994) από τις αρχές της δεκαετίας του '30, ενώ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ιδιαίτερα δε με το θέμα της τραγικής πολιτείας. Το ενδιαφέρον του Ντελβώ για την αρχαία γλυπτική τον οδήγησε στην επεξεργασία και τελειοποίηση μιας θεατρικής ανθρώπινης μορφής. Οι δραματικές συνθέσεις του φέρνουν στο προσκήνιο πρόσωπα του αρχαίου μύθου όπως τον Πυγμαλίωνα, την Αφροδίτη, την Πηνελόπη αλλά και τις Σειρήνες, τους Εφήβους και τις Αμαδρυάδες. Συνθέσεις οι οποίες παραπέμπουν στη μυστική ιερότητα των "τόπων της μνήμης", σε ναούς και αρχαίες πόλεις, στην Ακρόπολη, στην Ολυμπία και στην Πομπηία. Τους τόπους αυτούς ο Ντελβώ τους επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ιταλία -1937 και 1939- και όταν, το 1956, περιηγήθηκε την Ελλάδα. Μια άλλη επίσης χαρακτηριστική πτυχή της αρχαιότητας στο έργο του Ντελβώ, είναι αυτό που θα μπρορούσαμε να ορίσουμε ως "μελαγχολική απομόνωση".

Ο κατάλογος είναι συνοδευτικός της έκθεσης "O Paul Delvaux και η Αρχαιότητα" στην οποία εκτίθενται εβδομήντα περίπου έργα του καλλιτέχνη. Η έκθεση λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή) στην Άνδρο (28 Ιουνίου-27 Σεπτεμβρίου) και στα Musees royaux des Beaux-Arts de Belgique στις Βρυξέλλες (23 Οκτωβρίου 2009-31 Ιανουαρίου 2010).


Η έκδοση κυκλοφορεί από γνωστό ευρωπαϊκό εκδοτικό οίκο σε τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και φλαμανδικά.Περιλαμβάνει κείμενα των διευθυντών των δύο μουσείων Michel Draguet και Κυριάκου Κουτσομάλλη, ένα κείμενο του συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλου, καθώς και θεματικές επιστημονικές αναλύσεις από τους διακεκριμένους ιστορικούς και πανεπιστημιακούς κ. Jean Clair, πρώην Διευθυντή του Μουσείου Picasso στο Παρίσι, συγγραφέα του καταλόγου τεκμηρίωσης των έργων του Paul Delvaux, και ακαδημαϊκό, κα Sophie Basch, πανεπιστημιακό, καθηγήτρια συγκριτικής λογοτεχνίας στη Σορβόννη, κ. Alexandre Farnoux, Διευθυντή του Ινστιτούτου Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Παρίσι, καθώς και τον καθηγητή Ελληνικής τέχνης και πολιτισμού και Διευθυντή του ιστορικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Aix-en-Provence, κ. Philippe Jockey.

πηγή: Οπισθόφυλλο καταλόγου (Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση)


Άλλες εκδόσεις του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή


  • Ι. Μόραλης - Μια Ανίχνευση, εισαγωγή: Κυριάκος Κουτσομάλλης, Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή 2008, τιμή: 36,57€
  • Αρχαία Ελλάδα και Masson, πρόλογος: Fleurette Π. Καραδόντη, Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή 2007, τιμή: 41,80€
  • Ο Picasso και η Ελλάδα, πρόλογος: Gerard Regnier Γενικός επιμελητής, Δ/ντης του Μουσείου Picasso, Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή 2004, τιμή: 67,93€

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα