Blogger Template by Blogcrowds.

James Ensor. Το χαρακτικό έργο

Τίτλος: James Ensor. Το χαρακτικό έργο

Επιμέλεια: Καραγγέλου Νατάσα, Μαρία Χαλικιά

Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, 2009

Σελίδες: 46 σελ.

ISBN: 978-960-476-040-4


Τιμή με την έκπτωση: 4,50€Η έκδοση συνοδεύει την ομώνυμη έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου 2009. Η χαρακτική κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο έργο του Βέλγου εξπρεσιονιστή και θεωρείται εξίσου σημαντική με τη ζωγραφική. Η θεματολογία της, όπως και στη ζωγραφική, πραγματεύεται τα τοπία. το πορτρέτο, την αυτοπροσωπογραφία, τη νεκρή φύση, το αλλόκοτο, το φανταστικό και το θρησκευτικό στοιχείο.


Στα δύο κείμενα, του επιμελητή Xavier Tricot και της ιστορικού τέχνης Μάρθας Χαλικιά, αναλύεται η σημασία της χαρακτικής κατά τη δημιουργική του πορεία και μελετώνται οι κοινωνικές συνιστώσες που διαμόρφωσαν τον κόσμο του καλλιτέχνη στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Τα έργα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση ανήκουν στη Συλλογή KBC Group Collection, Belgium.


Βιβλιοπαρουσίαση/Κριτική

"Χαρακτικά έργα του εξπρεσιονιστή James Ensor στο Μπενάκη" Όλγα Σελλα
Ευρωπαϊκός Εξπρεσιονισμός στην ΑθήναΑρχείον - Ιστορικαί Σημειώσεις περί Οικογενείας Τρίπου

Τίτλος: ΑΡΧΕΙΟΝ.στορικα Σημειώσεις περ οκογενείας Τρίπου

Επιμέλεια: Κουμαριανού Αικατερίνη


Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη - Ε.Λ.Ι.Α., 2009

Σελίδες: 309 σελ με 265 φωτογραφίες

ISBN: 978-960-476-028-2

Τιμή με την έκπτωση: 18,00€Η έκδοση περιλαμβάνει το κείμενο των δύο χειρόγραφων τετραδίων του Κωνσταντίνου Τρίπου (1880-1977), επιθεωρητή της Εθνικής Τράπεζας και σημαντικού συλλέκτη φωτογραφιών, τα οποία αφορούν στην ιστορία της οικογένειας του. Παράλληλα, μέσα από την αφήγησή του απορρέουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου του.

Μετά το θάνατό του, το 1977, η κόρη του Κλειώ Τρίπου-Μποσταντζόγλου, στην οποία οφείλεται η ιδέα της έκδοσης, με αίσθημα ευθύνης φύλαξε τα δύο χειρόγραφα τετράδια του πατέρα της και επιπλέον κατέθεσε με την προσωπική της γραφή εκτενή συμπληρωματικό σχολιασμό.


Την επιστημονική επιμέλεια του έργου ανέλαβε η ιστορικός Αικατερίνη Κουμαριανού.Βλέπε επίσης:

Σοφοκλής - Σοφοκλέους Αίας

Τίτλος: Σοφοκλέους Αίας

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρη

Έκδοση: ΜΙΕΤ, Αθήνα 2008

Σελίδες: 131 σελ

ISBN: 978-960-250-401-7


Τιμή με την έκπτωση: 10,80 €

Η έκδοση αυτή εντάσσεται στη σειρά Θεατρική Βιβλιοθήκη, η οποία χρηματοδοτείται από το Κληροδότημα Αλέξη Μινωτή εις μνήμην Κατίνας Παξινού. Ο Αίας είναι το αρχαιότερο από τα σωζόμενα δράματα του Σοφοκλή. Ο μύθος του Αίαντα πέρασε από το ομηρικό έπος στη λυρική ποίηση και από εκεί στην τραγωδία.

Κατά το μύθο, μετά το θάνατο του Αχιλλέα οι Έλληνες προκήρυξαν αγώνα με έπαθλο τα όπλα του νεκρού ήρωα, για να αναδειχθεί ο πρώτος στην ανδρεία. Το έπαθλο το διεκδίκησαν ο Οδυσσέας και ο Αίας, και οι κριτές έδωσαν τελικά τα όπλα του Αχιλλέα στον Οδυσσέα. Ο Αίας, οργισμένος για την αδικία που έγινε εις βάρος του, βγήκε τη νύχτα αποφασισμένος να εξολοθρεύσει τους αντιπάλους του. Αλλά η θεά Αθηνά του θόλωσε το νου και τον έστρεψε εναντίον των κοπαδιών, τα οποία και κατέσφαξε νομίζοντας ότι ήταν οι Αχαιοί. Η τραγωδία του Σοφοκλή αρχίζει με μια δραματική προλογική σκηνή, που τοποθετείται χρονικά μετά από τα γεγονότα. Ο Οδυσσέας φτάνει μπροστά στη σκηνή του Αίαντα. Μέσα βρίσκεται ο Αίας με το φονικό σπαθί στο χέρι. Ο διάλογος Αθηνάς και Οδυσσέα φωτίζει την καταστροφή που έχει προηγηθεί και επιβεβαιώνει τόσο την αβεβαιότητα και την αστάθεια των ανθρώπινων πραγμάτων όσο και την αστάθμητη δύναμη των θεών, που ούτε υπόλογη ούτε σπλαχνική είναι απέναντι στον άνθρωπο. Το πρώτο και κύριο μέρος του έργου διαγράφει την πορεία του Αίαντα από την ακραία απόγνωση ως τον τραγικό θάνατο.

Αριστουργηματικός είναι ο μονόλογος του Αίαντα σε ερημική ακρογιαλιά, λίγο πριν από την αυτοκτονία του. Το δεύτερο μέρος στρέφεται γύρω από τον νεκρό Αίαντα. Μετά τη σκηνή της αναζήτησης και το θρήνο, ακολουθεί η σύγκρουση και η αντιπαράθεση ανάμεσα στους Ατρείδες από τη μια μεριά, που απαγορεύουν την ταφή του νεκρού ήρωα, και στον Τεύκρο και τον Οδυσσέα από την άλλη, ο οποίος και κατορθώνει τελικά να πείσει τους Ατρείδες να επιτρέψουν την ταφή.


Tο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σας προσκαλεί στην παρουσίαση της έκδοσης ΜΙΕΤ/ΕΛΙΑ στο Μέγαρο Μελά (Πλατεία Κοτζιά) την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009, στις 7.30 μ.μ.

Θα μιλήσουν με αλφαβητική σειρά:
Χριστίνα Κουλούρη, ιστορικός, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Δήμητρα Μακρυνιώτη, κοινωνιολόγος, καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ελεωνόρα Σκουτέρη - Διδασκάλου, κοινωνική ανθρωπολόγος, επίκουρη καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ειδικοί ερευνητές αρχαιολόγοι, βυζαντινολόγοι, επιμελητές μουσειακών συλλογών, συλλέκτες, ιστορικοί της λογοτεχνίας, ανθρωπολόγοι και ιστορικοί παρουσιάζουν στο βιβλίο αυτό μερικές από τις κοινωνικές και πολιτισμικές όψεις των παιχνιδιών στην Ελλάδα, φωτίζοντας παράλληλα ορισμένες ιστορικές τους διαδρομές.

Οι σταθμοί που αναδεικνύονται στην περι
ήγηση των παιχνιδιών στο χρόνο, ως αποτέλεσμα των ειδικών ενδιαφερόντων των συγγραφέων, είναι η αρχαιότητα, οι πρώιμοι και μέσοι βυζαντινοί χρόνοι και η νεότερη εποχή από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι σήμερα, με έμφαση στους δύο τελευταίους αιώνες.

Καταγράφονται τα πρώτα βήματα της εγχώριας βιοτεχνικής και βιομηχανικής παραγωγής αλλά και οι ραγδαίες εξελίξεις της τελευταίας δεκαπενταετίας στην ελληνική αγορά παιχνιδιών. Αποφεύγοντας ιδεολογικά στερεότυπα και αγκυλώσεις περί της αδιάσπαστης συνέχειας του ελληνικού πολιτισμού ανά τους αιώνες, οι μελετητές θέτουν ερωτήματα για τις ομοιότητες και διαφορές των παιχνιδιών σε διαφορετικές εποχές αλλά και σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες μιας συγκεκριμένης ε
ποχής, τονίζοντας το γεγονός ότι τα αντικείμενα του παιχνιδιού είναι φορείς και αντικαθρέφτισμα αλλά και συνδημιουργοί κοινωνικών σχέσεων, ισορροπιών και μετασχηματισμών.


Τρίκυκλο της εταιρείας Νικολαΐδη, Θεσσαλονίκη, δεκαετία 1950

Καθώς τα παιχνίδια ταξιδεύουν στο χρόνο, μας ταξιδεύουν παράλληλα και στον κόσμο της παιδικής ηλικίας με τον οποίο είναι πολύ συχνά ταυτισμένα: οι μελέτες του τόμου προβάλλουν τις ποικίλες διαστάσεις που αποκτούν τα παιχνίδια στην καθημερινή ζωή και την ευρύτερη κοινωνία ως μέσα εκπαίδευσης και αγωγής των παιδιών, ως δώρα των ενηλίκων προς τα παιδιά αλλά και ως μέσα συγκρότησης της ταυτότητας. Η εφήμερη διάσταση των παιχνιδιών, ως αντικειμένων που συνδέονται με τα πρώιμα χρόνια του κύκλου της ανθρώπινης ζωής, συχνά δίνει το έναυσμα για καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία ή κρύβεται πίσω από τη συγκρότηση μιας συλλογής, ως "σήμα λαλούν" των παιδικών χρόνων του συλλέκτη, του καλλιτέχνη ή του συγγραφέα.

Παιχνίδια παιδιών και παιχνιδίσματα ενηλίκων με το χρόνο και την ταυτότητα συναντιούνται στην τελευταία ενότητα, όπου εμφανίζονται τα παιχνίδια ως συλλεκτικά αντικείμενα. Χάρη στην προσεκτικά επιλεγμένη και φροντισμένη εικονογράφηση, παρουσιάζονται στον τόμο για πρώτη φορά και αναδεικνύονται πλήθος παιχνίδια που βρίσκονται σήμερα σε ιδιωτικές και μουσειακές συλλογές.

Δες εδώ την Παρουσίαση Βιβλίου

Αλέξανδρος Σβώλος

Τίτλος: Αλέξανδρος Σβώλος - Ο συνταγματολόγος, ο πολιτικός, ο οραματιστής

Επιμέλεια: Γιώργος Κασιμάτης, Γιώργος Αναστασιάδης

Έκδοση: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2009

Σελίδες: 334 σελ.

ISBN 978-960-6757-20-4


Τιμή:
18,00€

[...] Το ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία εκδίδει αυτό τον τόμο της σειράς "Προσωπικότητες της Πολιτικής και της Επιστήμης" για να τιμήσει τον Αλέξανδρο Σβώλο και να γνωρίσουν οι αναγνώστες αυτή τη σημαντική προσωπικότητα της Ελλάδας του 20ού αιώνα.

Επιστημονικός υπεύθυνος και συγγραφέας ενός μέρους, είναι ο διαπρεπής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Κασιμάτης. Συνταγματολόγος και ενεργός πολίτης ο ίδιος, παρουσιάζει με πληρότητα και σαφήνεια την πορεία, το έργο και τις ιδέες του Αλέξανδρου Σβώλου.

Το θάρρος και το ήθος του Αλέξανδρου Σβώλου, και η συμβολή του στην επιστήμη και την πολιτική, αποτελούν πηγές μελέτης για τους επιστήμονες και έμπνευσης για τους σύγχρονους και μελλοντικούς πολιτικούς.

Δημήτριος Γ. Σιούφας, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Άλλες εκδόσεις:
Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Ίδρυμα της Βουλής Αθήνα 2008, 292 σελ. 18,00€


Αλέξανδρος Παπαναστασίου

Τίτλος: Αλέξανδρος Παπαναστασίου- Η σημαντική συμβολή του στη Δημοκρατία και στον Συνταγματικό Λόγο

Συλλογικό έργο: Γεώργιος Αναστασιάδης, Ακρίτας Καϊδατζής, Ελισώ Αναστασιάδου

Έκδοση: Ίδρυμα Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2008


Σελίδες: 292 σελ


ISBN: 978-960-6757-14-3

Τιμή με την έκπτωση: 18,00€


[...] Στον παρόντα τόμο αναδύεται η πολυδιάστατη προσφορά του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, κυρίως μέσα από πολιτικά του κείμενα με αναφορές σε κοινοβουλευτικές και επιστημονικές παρεμβάσεις, και αναδεικνύεται η πολυσήμαντη και πολυκύμαντη παρουσία του στην πολιτική ζωή.

Από τη μελέτη του επιστημονικού λόγου του Παπαναστασίου εμφανίζονται άγνωστες ακόμη πτυχές της συνταγματικής του θεωρίας, οι οποίες είναι και σήμερα επίκαιρες. [...]

Δημήτρης Σιούφας, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Περιέχονται τα κείμενα:

- Γιώργος Αναστασιάδης, "Πρόλογος"
- "Σύντομη αναφορά στο ιδιωτικό - οικογενειακό βιογραφικό του Αλέξανδρου Παπαναστασίου"
- Γιώργος Αναστασιάδης, "Χρονολόγιο"
- Γιώργος Αναστασιάδης, "Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου στον αστερισμό των "κοινωνιολόγων"
- Γιώργος Αναστασιάδης, "Σημαντικά πολιτικά κείμενα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου (1908-1936) - αποθησαύρισμα"
- Ακρίτας Καϊδατζής, "Ο συνταγματικός λόγος του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και η συμβολή του στην παραγωγή των συνταγμάτων του 1864/1911 και του 1927"
- Γιώργος Αναστασιάδης, "Δημοκρατία και εκλογικόν σύστημα". Η εμβέλεια των επιχειρημάτων του Αλέξανδρου Παπαναστασίου υπέρ του αναλογικού συστήματος"
- Ελισώ Αναστασιάδου, "Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου και ο Τύπος"
- Γιώργος Αναστασιάδης, "Η δημιουργική σχέση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου με τη Θεσσαλονίκη και το πανεπιστήμιό της"
- Γιώργος Αναστασιάδης, "Αναφορές και μαρτυρίες για τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου στη λογοτεχνία και τη χρονογραφία - απάνθισμα"
- "Ο Όμιλος Παπαναστασίου"

Παράρτημα
- Γιώργος Αναστασιάδης, "Το δημοκρατικό μανιφέστο και ο τύπος της εποχής (1922)"
- Γιώργος Αναστασιάδης, "Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου και το ψήφισμα ανακηρύξεως της δημοκρατίας (1924)"


Η Ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου

Τίτλος: Η Ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση

Συγγραφέας: Στέφανος Τσιόδουλος


Έκδοση: Ριζάρειο Ίδρυμα, Αθήνα 2009


Σελίδες: 318 σελ.


ISBN: 978-960-6856-01-3


Τελική τιμή με έκπτωση:
38,00€

Η παρούσα εργασία φιλοδοξεί να προσεγγίσει τη ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου ως στοιχείο της πολιτισμικής δραστηριότητας του ορεινού κόσμου και ως μέρος του επικοινωνιακού του συστήματος.

Αναλυτικότερα, επιδιώκει να αναδείξει την ιστορικότητα του φαινομένου της διακοσμητικής ζωγραφικής στο Ζαγόρι, όπως αυτό εκδηλώθηκε από τα τέλη του 18ου αιώνα έως την απελευθέρωση της Ηπείρου, το 1913.

  • τους συντελεστές του φαινομένου (ιδιοκτήτες, τεχνίτες-ζωγράφους) και τους τρόπους που τα ιστορικά υποκείμενα και αντικείμενα συνέβαλαν στο επιχώριο επικοινωνιακό σύστημα
  • τα τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των τοιχογραφιών στα σπίτια του Ζαγορίου, που μας επιτρέπουν να εντάξουμε τις τοιχογραφίες της περιοχής σε ευρύτερες διακοσμητικές ομαδοποιήσεις, στο πλαίσιο μιας "ενιαίας" εικαστικής γλώσσας, όπως αυτή αναπτύχθηκε στους κόλπους της οθωμανικής αυτοκρατορίας
  • και, τέλος, την κοινωνική και ιδεολογική λειτουργικότητα του διακοσμητικού αυτού φαινομένου.
Άλλες εκδόσεις:

Χρηστίδης, Βύρων Δ.
Η αρχιτεκτονική του Κεντρικού Ζαγορίου: Το παράδειγμα του Κουκουλιού /Βύρων Δ. Χρηστίδης. - 1η έκδ. - Αθήνα : Ριζάρειο Ίδρυμα, 2004. - 326σ. · 28x21εκ.
(2τμ)

Πιτούλη - Κίτσου, Χριστίνα.Ζαγορισίων βίος φωτογράφιση Συλλογικό έργο,μετάφραση Δημήτρης Π. Δάλλας· επιμέλεια Γιάννης Δήμου· κείμενα Χριστίνα Πιτούλη - Κίτσου,Άγγελος Κίτσος. - 1η έκδ. - Αθήνα : Ριζάρειο Ίδρυμα, 2003. - 429σ. · 28x31εκ.

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα