Blogger Template by Blogcrowds.

Αφιέρωμα στο Γιάννη Μόραλη

Πώς να μιλήσει κανείς για τον Μόραλη, έναν ζωγράφο που τα έργα του ανήκουν πια στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο; Θα χρειαζόταν πρώτα να γενεαλογήσει τη ματιά όλων μας πάνω στα γράμματα του κόσμου, ξεχωρίζοντας ό,τι κατάγεται από τον Μόραλη και οφείλεται σ' αυτόν απ' ότι ανήκει σε άλλους, Έλληνες και ξένους. Η πορεία του Μόραλη, από τα πρώτα έργα του, της Σχολής ακόμα, στα επιτύμβια της μέσης περιόδου και έπειτα στα πιο αφαιρετικά, πάντοτε ανθρωποκεντρικά και ανθρωπόληπτα, της μακράς και ευλογημένης ωριμότητάς του, μοιάζει να παρακολουθεί και τη δική μας ωρίμανση, μακάρι δε να συνοδεύσει και άλλες, μετά από μας, γενεές στη δική τους ωρίμανση. Από την πρώτη φορά που κρυφοκοιτάξαμε μια κοπέλα να λύνει το σανδάλι της(και "μας ήρθε ο κόσμος") ως την ύστερη αφαιρετική (καθότι οδηγημένη με σοφία στις απλές γραμμές της) εικόνα που φυλάμε ζηλότυπα στη μνήμη μας, ο τρόπος που αναπλάθουμε την ομορφιά μες στο μυαλό μας φέρει ανεξίτηλο το ίχνος του Μόραλη, τη γραμμή του Μόραλη. Ο ζωγράφος αυτός γύμνασε την ευαισθησία μας, της έδωσε γλώσσα για να συνομιλεί, προικίζοντάς την με τις μορφές και τα χρώματα μιας Ελλάδας που όσο κι αν υποσχόταν, όπως έγραφε ο Σικελιανός, την άλλη Ελλάδα, του απάνου κόσμου, δεν έπαυε παρ'όλα αυτά να μοιάζει εξωφρενικά με αυτόν εδώ τον τόπο, τον επίγειο και γήινο, αυτόν που τρέχαμε κάθε καλοκαίρι να τον βρούμε στα νησιά και τις θάλασσες της παιδικής μας ηλικίας -αυτόν που τόσο απερίσκεπτα συνεχίζουμε να μαγαρίζουμε, λες και ανήκει αποκλειστικά σ' εμάς, στη δική μας βουλιμική εποχή. Έμοιαζε τόσο, που καμιά φορά ξεχνούσαμε να ξεχωρίσουμε το κάτω από το πάνω, το μέσα από το έξω, το εδώ από το εκεί, σαν να 'ταν όλα υπαίθρια γαλήνη, φως και ανεμπόδιστος θαλασσινός ορίζοντας, όπου "ο κόσμος ήταν εύκολος, ένας απλός παλμός".

Είπα, τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Ας το συμπληρώσω: τον τρόπο που βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε και θαυμάζουμε τον κόσμο, όταν και όσο μπορούμε ακόμα να θαυμάζουμε. Αυτό το μάθημα του θαυμασμού το δεχόμαστε ευγνώμονες από τη ζωγραφική του Μόραλη, ένα μάθημα ηθικής απαλλαγμένο όμως από κάθε μορφή ηθικολογία, όπως δεχόμαστε ευγνώμονες να μαθητεύσουμε και στην ομόθυμη διδαχή του Ελύτη, του Σεφέρη, του Σολωμού: "δόξα 'χει η μαύρη πέτρα του και το ξερό χορτάρι". Δεν είναι εύκολος αυτός ο θαυμασμός, κάθε άλλο. Και απατώνται όσοι νομίζουν ότι μπορεί ποτέ να πραγματοποιηθεί χωρίς προσωπικό κόστος, χωρίς αντίκρισμα πόνου, χωρίς σκιές ή σκοτάδια. Πόσο εύκολο, αλήθεια, για ορισμένους να καταγγείλουν την υποτιθέμενη κοινωνική αναλγησία μιας τέχνης γιατί ασχολείται αποκλειστικά με την ομορφιά όταν υπάρχει τόση ασχήμια, γύρω μας και μέσα μας. Αλλά χωρίς την αίσθηση της ομορφιάς πως μπορεί κανείς να διεκδικήσει το δικαίωμά του στην ευδαιμονία; Δεν ξερω αν υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν ότι "η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο", όπως έγραφε κάποτε ο βασανισμένος Ντοστογιέφσκι. Είναι πράγματι πολύ αργά στον κόσμο για να ξανακερδίσουμε αυτήν την πίστη. Δεν είμαστε όμως λίγοι όσοι στα έργα του Μόραλη βλέπουμε μια τέχνη πεισματικά ανθρωποκεντρική και βαθιά αλληλεγγύη με τη λαχτάρα του ανθρώπου να αγγίξει κάποτε, έστω και στα όνειρα, και μέσα από τη συνείδηση του πόνου, της φθοράς και της θνητότητας, την ομορφιά της ζωής. Αυτός είναι ο δρόμος του Μόραλη, σαφής, ειλικρινής και ζωγραφικά άρτιος. Υπάρχουν ασφαλώς και άλλοι, εξίσου έγκυροι, εξίσου αυθεντικοί. Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαλέξει τον δικό του.Αρνούμαστε κάποτε να δούμε και να δεχτούμε το απλούστερο (ίσως γιατί το απλούστερο είναι αποτέλεσμα μιας εξέλιξης τόσο σύνθετης και ποικιλόμορφης όσο η ζωή μας): εν προκειμένω, να δούμε τη ζωγραφική του Μόραλη σαν την καταγραφή μιας εμπειρίας (μιας ελληνικής εμπειρίας, θα έλεγα, αν δεν παραμόνευε ο κίνδυνος να παρεξηγηθώ), ώστε να μπορέσουμε έπειτα να μιλήσουμε με ακρίβεια για μια λυρική ζωγραφική όπως μιλάμε για μια λυρική ποίηση, δηλαδή μια τέχνη που έχει ως αφετηρία της την έκφραση προσωπικών (όχι κατανάγκη ατομικών) αισθημάτων. Αληθινός όσο και ακριβής, αρκεί να θελήσουμε να τον ακούσουμε, είναι ο λόγος του ίδιου του ζωγράφου: "Η δουλειά μου είναι κάτι σαν ημερολόγιο, που είναι βγαλμένο από τις συγκινήσεις, τις εντυπώσεις, τις αναμνήσεις και τις αναζητήσεις μιας ολόκληρης ζωής". Και πάλι: "Δεν καταλαβαίνω γιατί μερικοί μου λένε πως έχω αλλάξει. Εγώ νομίζω πως τη δουλειά μου μπορείς να τη διαβάσεις όπως ένα βιβλίο".

(απόσπασμα από το κείμενο του Διονύση Καψάλη στον κατάλογο "Γιάννης Μόραλης Σχέδια 1934-1994" εκδ. Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης)

Εκδόσεις με θέμα τις δημιουργίες του Γιάννη Μόραλη:


Τίτλος: Γιάννης Μόραλης Σχέδια 1934-1994
Κείμενο: Πέγκυ Ζουμπουλάκη, Διονύσης Καψάλης, Ν.Π. Παϊσιος
Σχεδιασμός -Επιμέλεια: Διονύσης Καψάλης
Έκδοση: Αθήνα, ΜΙΕΤ, 2008
Σελίδες: 309 με 218 έγχρωμες και α/μ φωτογραφίες
ISBN: 978-960-250-406-2

Ειδική τιμή: 40,00€


(Περισσότερες πληροφορίες για την έκδοση)


Τίτλος: Γιάννης Μόραλης
Κείμενα: Γιάννης Μπόλης

Διεύθυνση Έκδοσης: Κώστας Αδάμ

Σειρά: Σύγχρονη Εικαστικ
ή Βιβλιοθήκη
Έκδοση: Κ. Αδάμ Εκδοτική, Αθήνα 2005

ISBN: 960-88409-7-Χ

Τιμή: 35.16€

Έκπτωση: 15%

Τελική τιμή:
29.90€Τίτλος: Γιάννης Μόραλης / Υannis Moralis
Επιμέλεια: Βασίλης Φωτόπουλος

Κείμενα: Οδυσσέας Ελύτης, Κάρολος Κουν, Αλέξανδρος Ξύδης, Γιώργος Σεφέρης, Μανόλης Χατζ
ηδάκης, Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, Μάνος Χατζιδάκις
Έκδοση: Εμπορική Τράπεζα, Αθήνα 1988

(Ελληνική/Αγγλική)
Σελίδες: 597 σελ


Τιμή: 63,00€

Έκπτωση: 10%

Τελική τιμή: 56.70€

Τίτλος: Ι. Μόραλης, Μια Ανίχνευση
Επιμέλεια: Κυριάκος Κουτσομάλλης

Έκδοση: Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 2008
(Ελληνική/Αγγλική)
Σελίδες: 271 σελ.

ISBN: 978-960-8104-17-4


Τιμή: 36,75€

Έ
κπτωση: 5%
Τελική τιμή: 34,90€

Τίτλος: Ι. Μόραλης (DVD Ντοκιμαντέρ)

Επιμέλεια: Χαραλαμπόπουλος Στέλιος

Έκδοση: Πατάκης, 2005

ISBN: 0006000495

Λεπτά: 80

Τιμή: 19.32€
Έκπτωση: 10%
Τελική τιμή: 17.40€Γιάννης Τσαρούχης 1910-1989

Τίτλος: Γιάννης Τσαρούχης 1910-1989

Επιμέλεια: Νίκη Γρυπάρη, Μαρίνα Γερουλάνου, Τάσος Σακελαρρόπουλος

Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Αθήνα 2009

Σελίδες: 405 σελ. με 683 φωτογραφίες

ISBN:978-960-476-052-7

Τιμή με την έκπτωση: 54.26€


Ο συνοδευτικός κατάλογος της ομότιτλης έκθεσης, η οποία διοργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη και το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη (19 Δεκεμβρίου 2009 - 14 Μαρτίου 2010), με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του καλλιτέχνη που χάραξε βαθιά το ίχνος του στη νεοελληνική ζωγραφική. Η έκθεση, πρώτη μεγάλη αναδρομική των έργων του στην Αθήνα, περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό από ζωγραφικές δημιουργίες και σκηνογρφικές μακέτες όλων των περιόδων της δημιουργίας του, στοχεύοντας να δώσει μια συνολική εικόνα της προσφοράς του

Tsarouhis from elculture.gr on Vimeo.

Περισσότερες Πληροφορίες για την Έκθεση

Δείτε επίσης:
  • Lila de nobili - Γιάννης Τσαρούχης: Μια συνάντηση / επιμέλεια Νίκη Γρυπάρη, Μουσείο Μπενάκη Αθήνα 2002, σελ.144 τελική τιμή 25,50€

ΕΡΩΣ - Από τη Θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη αρχαιότητα

ΕΡΩΣ Από τη Θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη αρχαιότητα

Επιμέλεια: Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης - Γιώργος Τασούλας

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα 2009, σ.312

ISBN:978-960-7064-87-5

Τιμή: 40,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 36.00€Αυτός ο γλυκύπικρος, χρυσόπτερος θεός, ο ακαταμάχητος δαίμων-που ωθεί στην δημιουργία και με τον οποίο ασχολείται η ανθρωπότητα από την αυγή του πολιτισμού της έως σήμερα, αδυνατώντας να τον δαμάσει αλλά και να προχωρήσει δίχως αυτόν- είναι ο πρωταγωνιστής της Έκθεσης που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μεταξύ Δεκεμβρίου 2009 και Απριλίου 2010.

Διακόσια εβδομήντα δύο αρχαία έργα, που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. και προέρχονται από 50 μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Γαλλίας, φιλοξενούνται σε εννέα θεματικές ενότητες, στις οποίες παρουσιάζεται ο Έρωτας σε όλες τις μορφές του: ως θεϊκό πρόσωπο, ως ανθρώπινη αξία και ως καθημερινή πράξη.

(Κείμενο από το site της έκθεσης)

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Τίτλος: Το Βλέμμα του Χρόνο, Πίνακες απο τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου
Επιμέλεια: Ειρήνη Οράτη
Κείμενα: Ειρήνη Οράτη, Λίνα Τσίκουτα - Δεϊμέζη, Αλεξάνδρα Κοροξενίδη, Τάσος Μαντζαβίνος, Χάρης Καμπουρίδης, Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, Βίκη Σκούμπη, Ειρήνη Βενιεράκη, Μάρθα-Έλλη Χριστοφόγλου
Εκδόσεις: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2009
Αριθμός Σελίδων: 320 με 220 φωτογραφίες
ISBN: 978-960-476-046-6
Τελική Τιμή με Έκπτωση: 27.13€
Η έκδοση κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της ομότιτλης έκθεσης, η οποία οργανώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη από τις 9 Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου του 2009. Παρουσιάζει το έργο έξι Ελλήνων ζωγράφων από τη Συλλογή του Σωτήρη Φέλιου, οι οποίοι ακολουθούν νεο-παραστατικές τάσεις και εστιάζουν κυρίως στη σκιαγράφηση της ανθρώπινης μορφής και του σύγχρονου τοπίου. Πρόκειται για τους: Στέφανο Δασκαλάκη, Τάσο Μαντζαβίνο, Χρήστο Μποκόρο, Κώστα Παπανικολάου, Γιώργο Ρόρρη και Εδουάρδο Σακαγιάν.

ΒΥΖΑΝΤΙΟ 330-1453


Τίτλος: Βυζάντιο 330-1453

Επιμέλεια: Robin Cormack, Μαρία Βασιλάκη

Μετάφραση: Μαρία Διαμάντη, Δήμητρα Κωτούλα, Γιάννης Βαραλής

Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2009

Σελίδες: 390 σελ.

ISBN: 978-960-476-043-5
Τελική τιμή με έκπτωση: 45.22€
Η έκθεση "Βυζάντιο 330-1453", που εγκαινιάστηκε στο Λονδίνο στις 21 Οκτωβρίου 2008 και άνοιξε τις πύλες της στο κοινό από τις 25 Οκτωβρίου 2008 έως τις 22 Μαρτίου του 2009, ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Royal Academy of Arts με το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση αυτή κάλυψε την ιστορία 11 αιώνων ζωής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέσα από την τέχνη της με την επιλογή έργων από μια μεγάλη ποικιλία υλικών (ελεφαντόδοντο, σμάλτο, στεατίτης, μάρμαρο, χρυσός, ασήμι, περγαμηνή, ψηφιδωτό κ.ά.). Ο κατάλογος που τη συνόδευε έδωσε το πανόραμα της τέχνης αυτής καλύπτοντας όλες τις εκφάνσεις του βυζαντινού βίου: τη ζωή στο παλάτι των αυτοκρατόρων, στο ναό, στο μοναστήρι, αλλά και τη ζωή του καθημερινού ανθρώπου στο σπίτι. Σημαντικοί επιστήμονες έγραψαν τα εισαγωγικά κεφάλαια του καταλόγου και του έδωσαν τη μορφή ενός σύγχρονου εγχειριδίου για τη Βυζαντινή τέχνη. Κείμενα βαθιάς γνώσης δεν απευθύνονται μόνος στους ειδικούς αλλά και στο πλατύ κοινό. Σε αυτό συμβάλλει ιδιαίτερα και η εικονογράφηση του τόμου με όλα τα αντικείμενα της έκθεσης.

Αναμφισβήτητα, η συγκέντρωση όλου αυτού του υλικού σε έναν τόμο μεταφρασμένο στα ελληνικά προσφέρει στον αναγνώστη ένα σημαντικό εργαλείο για να προσεγγίσει συνολικά το περιεχόμενο της βυζαντινής τέχνης αλλά και του βυζαντινού πολιτισμού γενικότερα.

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα